صنایع بیودیزل و تولیدکنندگان مواد خام ایالات متحده آمریکا به دلیل تغییرات احتمالی در برخی سیاستگذاریها از جمله بررسی تعرفههای وارداتی، جایگزینی اعتبار مالیاتی بلندر (BTC) با اعتبار مالیاتی «۴۵Z» تولید سوخت پاک و تاخیر در صدور دستورالعملهای فدرال با ابهاماتی مواجه هستند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، صنایع مواد اولیه و بیودیزل ایالات متحده آمریکا در وضعیت نامشخصی به سر میبرند و همچنان در انتظار شفافسازی بیشتر در خصوص تعرفههای وارداتی و اعتبارات مالیاتی هستند. از سوی دیگر، احتمال تغییر سیاستهای زیستمحیطی و حمایت دولت ترامپ از شرکتهای فعال در حوزه سوختهای فسیلی، چالشهایی را برای بخشهای خودروهای برقی و سوخت پایدار هوانوردی (SAF) ایجاد کرده است.
سوختهای زیستی
تغییر از اعتبار مالیاتی بلندر به اعتبار مالیاتی تولید سوخت پاک و مسائل مربوط به انطباق با استاندارد سوختهای تجدیدپذیر (RFS) و سیاستهای مرتبط میتواند فضای مبهمی را برای بیشتر تولیدکنندگان مستقل بیودیزل در سال جدید رقم بزند.
یکی از تولیدکنندگان بیودیزل با بیان اینکه بسیاری از تولیدکنندگان به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی، قصد توقف تولیدات خود را دارند، افزود: نرخهای بهره برای برخی از تولیدکنندگان و واحدهای تولیدی از حاشیه سود خالص آنها بیشتر است و به همین دلیل، تا زمان تعیین تکلیف اعتبارات مالیاتی امکان ادامه فعالیت برای آنها وجود نخواهد داشت.
مایک مکآدامز، رئیس انجمن سوختهای زیستی پیشرفته معتقد است که این صنعت در سال اول دولت ترامپ، به جز مواردی مانند تعیین تکلیف اعتبار مالیاتی سوخت پاک (ارائه معافیت جزئی برای حجم مشخصی از تولید سوختهای زیستی سلولزی) و تعیین مقررات مربوط به استاندارد سوختهای تجدیدپذیر برای سالهای ۲۰۲۶ تا ۲۰۲۸، در اولویت دولت نخواهد بود.
پیشبینی میشود که تمرکز اصلی سیاستهای اقتصادی دولت جدید ترامپ بر انرژی باشد و نه مسائل اقلیمی. اسکات بسنت، گزینه پیشنهادی برای وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا آشکارا با قانون کاهش تورم مخالفت کرده و به رسانههای این کشور گفته است که کسری بودجه از طریق کاهش مقررات، سلطه در عرصه انرژی و خصوصیسازی دوباره اقتصاد کاهش پیدا خواهد کرد.
بسنت طی مصاحبهای با اشاره به اینکه توقف اجرای قانون کاهش تورم، از اولویتهای وی خواهد بود، افزود: انتظار نداریم با کاهش بودجه و یا توقف کامل اجرای این قانون مخالفتی صورت پذیرد.
مکآدامز در واکنش به سخنان بسنت، گفت: حدود ۸۰ درصد از بودجه قانون کاهش تورم صرف ایالتهای جمهوریخواه میشود و این قانون از حمایت قوی هر دو حزب برخوردار است.
در حالی که اعتبار مالیاتی تولید سوخت پاک با استقبال چندانی از سوی فعالان صنعت سوختهای زیستی روبهرو نشده است، مکآدامز پیشبینی میکند که دولت جدید اصلاحات هدفمند و دقیقی را در این قانون اعمال کند.
عدم شفافیت در خصوص این اعتبار مالیاتی، باعث ایجاد شکاف و اختلاف نظر میان جناحهای مختلف در صنعت سوختهای زیستی شده است و بسیاری از آنها به بازگشت اعتبار مالیاتی بلندر امید بستهاند.
پل وینترز، مدیر روابط عمومی و ارتباطات فدرال اتحادیه سوختهای پاک ایالات متحده آمریکا در گفتوگو با موسسه «Fastmarkets» با اشاره به اینکه برای دستیابی به اهداف کلانتر در زمینه مقررات مربوط به سوختهای زیستی، اتخاذ اهداف مشترک امری کاملا ضروری است. اظهار داشت: اگر فعالان صنعت سوختهای زیستی نتوانند موضع واحدی در برابر کنگره اتخاذ کنند، احتمالا دستاوردی نصیب آنها نخواهد شد.
در عین حال، فعالان این صنعت امیدوارند که دولت جدید تا ماه نوامبر ۲۰۲۵، مقررات مربوط به سوختهای زیستی را با گستردگی کافی نهایی کند تا رشد پایدار این صنعت تضمین شود.
خودروهای برقی
به گفته کاشناسان، بازگشت ترامپ به کاخ سفید احتمالا به تضعیف الزامات و مقررات مربوط به خودروهای برقی منجر خواهد شد.
با وجود اینکه به باور بسیاری از منابع، هنوز برای پیشبینی اقدامات دولت جدید ترامپ زود است اما کانر واتس، تحلیلگر تقاضای مواد اولیه باتری خودروهای برقی در موسسه «Fastmarkets» اظهار داشت که ایالات متحده آمریکا احتمالا اهداف فروش خودروهای برقی و همچنین بخش عمدهای از اختیارات آژانس محافظت از محیط زیست در زمینه بهبود آلایندگی خودروهای با موتور درونسوز را لغو خواهد کرد.
وی با بیان اینکه این اقدام به لحاظ تئوری، توان رقابتی خودروهای با موتور درونسوز را نسبت به خودروهای برقی افزایش خواهد داد، افزود: مخالفت با این اقدامات احتمالا از سوی ایالتهای جمهوریخواهی خواهد بود که از ایجاد فرصتهای شغلی تخصصی در زمینه تولید باتری، با حمایت قوانین موجود منتفع میشوند و خواهان تداوم این وضعیت هستند.
آبهی راجندران، رئیس بخش تحقیقات جهانی نفت، صنایع پاییندستی و انرژی آمریکای شمالی در موسسه «Energy Intelligence» اظهار داشت: تحت دولت ترامپ که رویکردی مبتنی بر کاهش گسترده مقررات دارد، برخی از الزامات و استانداردهای وضع شده در زمینه آلایندگی نادیده گرفته خواهند شد.
وی افزود: اساسا الزاماتی از این دست پیش از این نیز نادیده گرفته میشدند زیرا بسیاری از خودروسازان آمریکایی حتی در اروپا نیز از تعهدات خود مبنی بر تولید صرفا خودروهای برقی عقبنشینی کرده بودند.
در همین حال، احتمال کاهش اعتبار مالیاتی خودروهای برقی و خودروهای پیلسوختی (FCEV) تحت قانون کاهش تورم نیز وجود دارد. این اعتبار که هفت هزار و ۵۰۰ دلار تخفیف برای خرید خودروهای برقی نو تحویل شده از روز اول ژانویه ۲۰۲۳ به بعد ارائه میدهد، تاثیر چشمگیری بر استقبال از این خودروها نداشته است.
به گزارش موسسه «Fastmarkets»، خودروسازان تقریبا بلافاصله پس از معرفی این اعتبار، قیمتهای خردهفروشی را به همین میزان افزایش دادند و در نتیجه، مصرفکنندگان آمریکایی تغییر چندانی را احساس نکردند.
راجندران با تاکید بر اینکه این اعتبار مالیاتی، با وجود استفاده محدود، عمدتا بلااستفاده مانده بود، افزود: حذف احتمالی آن تاثیری بر بازار خودروهای برقی نخواهد گذاشت؛ چراکه پیش از این نیز نشانههایی از رکود در بازار این خودروها مشاهده میشد.
سوخت پایدار هوانوردی
چشمانداز سوخت سبز جت در ایالات متحده آمریکا همچنان مبهم بوده و این وضعیت منجر به شکلگیری دیدگاههای گوناگون و بعضا متناقض در میان فعالان بازار شده است.
مدیرعامل یکی از شرکتهای نوپا در زمینه تولید سوخت پایدار هوانوردی اظهار داشت: اگرچه ترامپ بر کاهش انتشار کربن تمرکز ندارد اما احتمالا به دلایل عملی از تولید این سوختها ممانعت نخواهد کرد.
به گفته وی، این امر به رونق اقتصادی مناطق روستایی و ایجاد فرصتهای شغلی مفید کمک خواهد کرد و با افزایش عرضه، موجب کاهش قیمت کالاهای اساسی میشود.
در همین رابطه، یکی از منابع مطلع اظهار داشت: دولت نخست ترامپ به واسطه نفوذ سناتورهای حامی سوخت پایدار هوانوردی یعنی چاک گرسلی، نماینده ایالت آیووا و جان تون، نمایندهی ایالت داکوتای جنوبی، سیاستی نسبتا حمایتی در قبال تولیدکنندگان این نوع سوخت اتخاذ کرده بود زیرا سوخت پایدار هوانوردی از پتانسیل لازم برای حمایت از بخشهای کشاورزی و صنعتی در حوزههای انتخابیه این دو سناتور برخوردار بود.
این منبع تلویحا اشاره کرد که نتایج و دستاوردهای مرتبط با توسعه این دسته از سوختها در چهار سال آتی، تا حد زیادی به میزان تاثیرگذاری دیگر سیاستمداران بر تصمیمات رئیسجمهور وابسته خواهد بود.
عدهای دیگر اما بدبینتر هستند و بیم آن دارند که اعتبارات مالیاتی فدرال مربوط به سوخت پایدار هوانوردی که به موجب قانون کاهش تورم وضع شدهاند، لغو یا به دلیل عدم دریافت دستورالعملهای لازم از سازمان امور مالیاتی عملا بیاثر شوند.
این واکنشها در پاسخ به سخنان ترامپ در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ است که در آن، قانون کاهش تورم را فریب سبز نامید و وعده داد که تمام بودجههای تخصیص نیافته این قانون را لغو کند. تاکنون، وی توضیحی درباره اینکه کدام برنامهها ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند، ارائه نکرده است.
لازم به ذکر است که تلاش چهار نماینده مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا برای تمدید یکساله اعتبار مالیاتی بلندر، ظاهرا تاکنون به نتیجه نرسیده است.
مواد اولیه و خام
انتظار میرود تعرفههای وارداتی و اعتبارات مالیاتی سوختهای زیستی، تاثیر قابلتوجهی بر قیمت سال جاری روغنهای گیاهی در ایالات متحده آمریکا داشته باشد و این بازار را با نوسانات بیشتری روبهرو کند.
به گفته الکس فاکس، از شرکای شرکت «Stabro»، سیاستگذاریهای آتی در مورد سوختهای زیستی و تعرفههای روغن پختوپز استفاده شده (UCO) میتواند تاثیر تعیینکنندهای بر قیمت روغن سویا داشته باشد و آن را در محدوده زیر ۴۰ تا ۵۰ سنت قرار دهد.
شایان ذکر است که در سال ۲۰۲۴، قیمت جهانی روغن پالم با افزایش قابلتوجهی روبهرو شد؛ در حالی که روغن سویای ایالات متحده آمریکا سال را به عنوان ارزانترین روغن خوراکی به پایان رساند. در ماه اکتبر ۲۰۲۴، پریمیومهای روغن سویای آرژانتین برای نخستین بار از سال ۲۰۲۲، از پریمیومهای مشابه در ایالات متحده آمریکا فراتر رفت و به این ترتیب، بازار صادرات خلیج آمریکا برای خریداران خارجی جذابتر شد. این امر در نهایت منجر به افزایش صادرات روغن سویا از ایالات متحده آمریکا طی هفتههای پایانی سال ۲۰۲۴ شد.
با این حال و با وجود افزایش صادرات، تقاضا از سوی بخش سوختهای زیستی ایالات متحده آمریکا به شدت کاهش یافت. این کاهش ناشی از آن بود که تولیدکنندگان، پیش از اجرای قانون جدید اعتبار مالیاتی «۴۵Z» از روز اول ژانویه ۲۰۲۵، خرید مواد اولیه خود را کاهش داده یا متوقف کرده بودند زیرا پیشبینی میشد قانون «۴۵Z» در مقایسه با اعتبار ثابت یک دلار به ازای هر گالن تحت قانون مالیاتی بلندر، مشوق مالی بسیار کمتری را برای سوختهای زیستی تولید شده از روغن سویا و کانولا ارائه دهد.
نکتهای که باید به آن توجه داشت، این است که وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا بارها انتشار دستورالعملهای نهایی در مورد شرایط احراز صلاحیت و نرخ انتشار گازهای گلخانهای تحت اعتبار مالیاتی جدید را به تعویق انداخته است. در نتیجه، بسیاری از تولیدکنندگان کوچک سوختهای زیستی اعلام کردهاند که به دلیل عدم انتشار این دستورالعملها و ابهامات موجود، قصد توقف تولیدات خود را در ماه ژانویه دارند.
با وجود اعلام وزارت خزانهداری مبنی بر ارائه دستورالعملهای نهایی اعتبار «۴۵Z» پیش از پایان دوره ریاستجمهوری جو بایدن در ماه ژانویه ۲۰۲۵، بسیاری از فعالان صنعت خواستار تمدید یک ساله اعتبار مالیاتی بلندر تا پایان سال جاری میلادی شدهاند. این اقدام به وزارت خزانهداری فرصت بیشتری برای تکمیل دستورالعملهای مربوطه میدهد و به نفع قیمت روغن سویا خواهد بود.
شایان ذکر است که موجودی روغن سویای ایالات متحده آمریکا در پایان سال ۲۰۲۴، به پایینترین سطح خود طی سالهای اخیر رسیده بود. با این وجود، حجم بالای واردات ارزانقیمت مواد اولیه خارجی، از جمله روغن پختوپز استفاده شده و چربی حیوانی، پیش از آن نیز بر تقاضا و قیمت روغنهای گیاهی در این کشور تاثیر منفی گذاشته بود.
به همین دلیل، دونالد ترامپ طی اقدامی که پیشبینی میشود منجر به کاهش واردات روغن پختوپز استفاده شده و روغن کانولا به ایالات متحده آمریکا و افزایش تقاضا و قیمت روغن سویا در این کشور شود، اعلام کرد که قصد دارد از ماه ژانویه ۲۰۲۵، تعرفههای جدیدی بر واردات تمامی کالاها از چین، مکزیک و کانادا اعمال کند.
ترامپ قصد دارد ۱۰ درصد تعرفه اضافی بر کالاهای وارداتی از چین، از جمله روغن پختوپز استفاده شده و ۲۵ درصد تعرفه بر کالاهای وارداتی از کانادا، از جمله روغن کانولا اعمال کند. شایان ذکر است که کانادا، حدود ۷۰ درصد روغن کانولای خود را به ایالت متحده آمریکا صادر میکند.
فعالان بازار پیشبینی میکنند که این تعرفهها، منجر به افزایش تقاضای روغن سویا در ایالات متحده آمریکا شود زیرا انتظار میرود خریداران، روغن نامبرده را جایگزین روغن کانولا کنند.
انتهای پیام//