لغو معافیت و تخفیفهای مالیاتی برای صادرات چندین کالا از مبدا چین، بسیاری از فعالان صنعت آلومینیوم را نسبت به روند عرضه این فلز به شدت نگران کرده است. این اتفاق در حالی افتاده که حجم ذخایر آلومینیوم در انبارهای چین در مقایسه با انبارهای این فلز در کشورهای دیگر کاهش چشمگیری را تجربه کرده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، دولت چین در روز جمعه ۱۵ نوامبر ۲۰۲۴ طی بیانیهای اعلام کرد که تخفیف مالیاتی ۱۳ درصدی پرداخت شده برای صادرات محمولههای آلومینیوم، مس، باتری و پنلهای خورشیدی از مبدا چین را لغو خواهد کرد. گفتنی است دستورالعملهای تعیین شده از روز اول دسامبر ۲۰۲۴ اجرایی خواهند شد.
همزمان با اعلام این خبر، ارزش سهام دو شرکت تولیدکننده آلومینیوم بزرگ در این کشور یعنی «Aluminum Corporation of China Limited» و «China Hongqiao Group» در بورسهای شانگهای و هنگکنگ به میزان ۵ درصد افت پیدا کرد. از سوی دیگر، ارزش سهام شرکت «Yunnan Aluminum Co» در معاملات بورس اوراق بهادار شنژن، حدود ۱۰ درصد کاهش را به ثبت رساند. لازم به ذکر است که قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن که روند نزولی را طی روزهای گذشته تجربه کرده بود، در روز ۱۵ نوامبر ۲۰۲۴ حدود ۵٫۳ درصد افزایش یافت.
برخی تحلیلگران این اقدام چین در خصوص لغو معافیت و تخفیفهای مالیاتی را به عنوان تلاشی در جهت کاهش ظرفیت مازاد صنعت آلومینیوم در این کشور عنوان کردند. به گفته تحلیلگران مذکور، به سبب اهمیت صادرات آلومینیوم چین برای تولیدکنندگان این کشور و خریداران جهانی، کشورهایی که با مشکل تامین آلومینیوم مواجه هستند، بیشترین آسیب را از این اقدام دولت چین متحمل خواهند شد.
لی ژوژی، مدیر موسسه تحقیقاتی «Chaos Trinary Futures» در همین رابطه اظهار داشت: اقدام دولت چین، پس از اینکه حاشیه سود تولیدکنندگان آلومینیوم در این کشور به علت ارائه بستههای حمایتی در راستای رشد سرمایهگذاری، کاهش را تجربه کرده و منجر به ایجاد وضعیت مازاد در بازار آلومینیوم شده بود، صورت پذیرفت.
وی معتقد است که لغو معافیتهای مالیاتی آلومینیوم در بلندمدت به صادرات این فلز از مبدا چین لطمه وارد خواهد کرد و در کوتاهمدت و میانمدت، اقدام دولت این کشور موجب خواهد شد حجم مازاد عرضه در بازار آلومینیوم داخلی، روندی نزولی به خود بگیرد.
وضعیت صادرات محمولههای آلومینیوم از مبدا چین در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۴
محمولههای آلومینیومی اغلب به صورت محصولات نیمهساخته مانند مفتول، ورق یا فویل آلومینیومی از مبدا چین به دیگر کشورهای دنیا صادر میشوند. برخی از تولیدکنندگان در سایر کشورها، آلومینیوم صادراتی چین را در فرایند ذوب مجدد به منظور تولید محصولاتی دیگر استفاده میکنند.
گفتنی است از آلومینیوم در تولید قوطیهای نوشیدنی، بدنه خودروها و دیگر محصولات استفاده میشود. همچنین به علت اینکه تعدادی از واحدهای ذوب آلومینیوم در سراسر جهان به دلیل وضعیت مازاد عرضه این فلز با مشکل کاهش تعرفههای ذوب بسیار پایین و افزایش هزینههای تولید دست و پنجه نرم میکنند، بر همین اساس صنعت آلومینیوم به یکی از موضوعات مهم در جنگهای تجاری آمریکا و اتحادیه اروپا با چین تبدیل شده است.
نکته بسیار جالب در خصوص لغو تعرفههای مالیاتی برای صادرات برخی از کالاها، درست در زمانی اعلام شده که قرار است به زودی دولت جدیدی در آمریکا با وعده اعمال تعرفه واردات بر روی تمامی کالاهای چینی بر سر کار بیاید.
اوا مانتی و وارن پترسون، استراتژیستهای فعال در شرکت ارائهدهنده خدمات مالی «ING Group» در همین رابطه اظهار داشتند: لغو تعرفههای مالیاتی بر روی صادرات برخی از کالاها، یک اقدام استراتژیک از سوی دولت چین محسوب میشود تا ثابت شود این کشور نقشی حیاتی در قیمتگذاری و روند تقاضا برای کالاها در بازارهای بینالمللی به ویژه آلومینیوم ایفا میکند.
در کوتاهمدت، انتظار میرود لغو تعرفههای مالیاتی موجب افزایش قیمت آلومینیوم تولیدی چینی در بازارهای بینالمللی شود و حتی کاهش حجم صادرات محموله محصولات فلز نامبرده از مبدا این کشور را به دنبال داشته باشد.
تاثیر لغو تعرفههای مالیاتی بر بازار جهانی آلومینیوم
تحلیلگران فعال در شرکت ارائهدهنده خدمات مالی «Citigroup Inc» عنوان کردند: تامینکنندگان آلومینیوم باید به سمت ایجاد تغییرات در مفاد قراردادهای خود و چگونگی مذاکره بر سر موضوع لغو ۱۳ درصدی تخفیف مالیاتی پرداخت شده به محمولههای آلومینیوم صادر شده از چین حرکت کنند. آنطور که به نظر میرسد، مصرفکنندگان آلومینیوم صادر شده از چین باید بخشی از هزینه لغو تعرفههای مالیاتی را متحمل شوند. در صورت تقبل چنین بار مسئولیتی، هزینه تولید شرکتهایی که از محصولات آلومینیومی صادر شده از چین استفاده میکنند، افزایش خواهد یافت.
شرکت با مالکیت دولتی «Beijing Antaike Information Development Co» طی گزارشی اعلام کرد: محصولات آلومینیومی چینی علیرغم هزینه لغو تعرفههای مالیاتی، همچنان ویژگی مقرون به صرفه بودن خود را حفظ خواهند کرد و هرگونه تاثیر منفی بر بازار داخلی آلومینیوم این کشور مدیریت میشود.
طبق آمارهای ارائه شده، قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن در ابتدای روز معاملاتی دوشنبه ۱۸ نوامبر ۲۰۲۴ با ۱٫۶ درصد کاهش، حدود دو هزار و ۶۰۸ دلار و ۵۰ سنت در هر تن گزارش شد.
واکنش بازار جهانی مس تاکنون به خبر لغو تعرفههای مالیاتی بسیار ناچیز بوده است؛ چراکه محصولات مسی تولیدی چین به اندازه محصولات آلومینیومی این کشور برای سایر بازارهای بینالمللی مهم و تاثیرگذار تلقی نمیشود. ناگفته نماند حجم فروش محصولات مسی در بازارهای بینالمللی به جز چین، در روزهای اخیر اندکی با روند صعودی همراه بوده است.
در همین راستا، شرکت «Zhejiang Hailiang» به عنوان یکی از تولیدکنندگان عمده لوله و مفتولهای مسی اعلام کرد: تاثیر لغو تعرفههای مالیاتی صادرات مس از مبدا چین بر بازار جهانی این فلز محدود خواهد بود.
این شرکت در بیانیه خود اعلام کرده است که قصد دارد حجم سرمایهگذاریهای خود در پروژههای مسی در کشورهایی مانند ویتنام، آلمان، ایالات متحده آمریکا و مراکش را در پاسخ به لغو تعرفههای مالیاتی از سوی دولت چین افزایش دهد.
تاثیر لغو تعرفههای مالیاتی بر روند صادرات پنلهای خورشیدی چینی
برای تولیدکنندگان سلولهای خورشیدی، تاثیر بلندمدت تعرفههای مالیاتی صادرات به روند کسبوکار آنها احتمالا محدود خواهد بود. از آنجایی که تولیدکنندگان چینی سهم ۸۰ درصدی از بازار پنلهای خورشیدی در جهان را در اختیار دارند، بنابراین صادرکنندگان میتوانند هزینههای افزایش یافته به دلیل لغو تعرفههای مالیاتی صادرات را به خریداران خارجی منتقل کنند. طبق بررسیهای انجام شده، این افزایش هزینه تولید با کاهش ۳۰ درصدی قیمت پنلهای خورشیدی که در سال ۲۰۲۳ اجرایی شد، جبران خواهد شد.
طبق گزارش موسسه تحقیقاتی «Gantanhao Technology»، با توجه به اینکه صنعت انرژی خورشیدی در حال حاضر با مشکل کاهش حاشیه سود به دلیل از دست رفتن سرمایه نقدی ناشی از لغو تعرفههای مالیاتی روبهرو شده است، بنابراین اقدام دولت چین میتواند در کوتاهمدت بر روی تولیدکنندگان کوچکمقیاس پنلهای خورشیدی تاثیر منفی بگذارد و حتی منجر به کاهش ظرفیت تولید در برخی از این واحدهای تولیدی شود.
انتهای پیام//