سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۰:۱۹ /دوشنبه/۱۹ آذر ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۷:۵۲ /شنبه/۹ تیر ۱۴۰۳

سيد محمدحسين موسوی‌زاده، مشاور مديرعامل شرکت مهندسين مشاور پيشگامان فولاد جنوب طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

تنش انرژی؛ قوی سیاه تابستانه و زمستانه

بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط شرکت مديريت شبکه برق ايران، ظرفيت توليد برق کشور در سال 1402 به رقم 335 هزار و 115 ميليون کيلووات ساعت رسيد که بيانگر رشد 5.3 درصدي نسبت به سال 1401 است. از طرفی گزارش‌های وزارت نيرو از ميزان مصرف برق در دوران پيک انرژی سال گذشته، نشان می‌دهد که بخش صنعتی و خانگی تا پايان تابستان 1402 به ترتيب 35.3 و 32.5 درصد برق مصرف کرده‌اند و صنايع در طول سال گذشته، به ‌صورت کلی 120 هزار و 792 ميليون کيلووات ساعت برق از کل مصرف کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران، ظرفیت تولید برق کشور در سال ۱۴۰۲ به رقم ۳۳۵ هزار و ۱۱۵ میلیون کیلووات ساعت رسید که بیانگر رشد ۵٫۳ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ است. از طرفی گزارش‌های وزارت نیرو از میزان مصرف برق در دوران پیک انرژی سال گذشته، نشان می‌دهد که بخش صنعتی و خانگی تا پایان تابستان ۱۴۰۲ به ترتیب ۳۵٫۳ و ۳۲٫۵ درصد برق مصرف کرده‌اند و صنایع در طول سال گذشته، به ‌صورت کلی ۱۲۰ هزار و ۷۹۲ میلیون کیلووات ساعت برق از کل مصرف کشور را به خود اختصاص داده‌اند.

از چند سال گذشته، شدت محدودیت‌ها بسیار افزایش پیدا کرده است؛ به‌گونه‌ای که بعضا در فولادسازی‌ها تنها یکی ‌دو کوره تولید داشته‌ایم. از سال ۱۳۹۹، محدودیت برق در تابستان و محدودیت گاز در زمستان باعث تغییراتی انفعالی در برنامه‌ریزی‌های صنایع فولادی و چشم‌پوشی از بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت‌های تولید شده است؛ به‌گونه‌ای که صاحبان این صنعت، جلسات و چانه‌زنی‌ها و مذاکرات پرتکراری را برای خروج یا کاهش محدودیت برقی و گازی انجام داده‌اند.

نگاه فرایندی

دقت در چند مفهوم فرایندی می‌تواند به بحث ما کمک کند. طبق یک تعریف غیررسمی، «فرایند» یعنی مجموعه وظایفی که «به هم پیوسته‌اند» تا ورودی‌هایی را به خروجی‌هایی ارزشمند (از منظر ذی‌نفعان) تبدیل کنند. از طرف دیگر، «مدیریت فرایند» به معنی شناخت، طراحی، کنترل، بهبود و تغییرات فرایند است. همچنین در هر فرایند پنج مولفه و رکن مهم وجود دارد که برای شناسایی، طراحی، استقرار، نگهداری، بهبود، ارتقا و بازمهندسی آن فرایند باید این مولفه‌ها را شناسایی کرده باشیم: SIPOC  مخفف عبارت Supplies، Inputs، Processes، Outputs and Customers (منابع، ورودی‌ها، فرآیندها، خروجی‌ها و مشتریان).

رویکردهای مختلفی در مدیریت فرایند وجود دارد:

-رویکرد BPI: Business Process Improvement

-رویکرد BPR: Business Process Reengineering

-رویکرد BPT: Business Process Transformation

شاید مفهوم BPI (ارتقای فرایندهای کسب‌وکار) و BPR (بازمهندسی فرایندهای کسب‌وکار) تا حد زیادی برای مخاطبان باتجربه این مطلب واضح باشد اما بد نیست اشاره کنیم که BPT (تحول فرایندهای کسب‌وکار) یعنی استفاده از ابزارهای دیجیتال برای تحول فرایندها.

همان‌طور که می‌دانید، بخشی از زنجیره صنعت فولاد، از معدن سنگ‌آهن تا شمش فولادی امتداد دارد و کلان‌فرایندهای کنسانتره‌سازی، گندله سازی، احیا و فولادسازی در این مسیر قرار دارند. این‌ها بخش مهم «Core Process» از معماری فرایندی زنجیره فولاد را تشکیل داده‌اند.

یکی از مهم‌ترین ورودی «Input»های این کلان‌فرایندها، حامل‌های انرژی و منابع طبیعی است؛ مانند برق، گاز طبیعی و آب. شاید در سالیان گذشته، طراحان فرایندهای تولید فولاد ایران، به ارزانی و دسترس‌پذیری منابع طبیعی خدادادی ایران دل خوش کرده بوده‌اند و بر همین اساس، روش تولید و فرآوری از سنگ‌آهن تا شمش فولادی را طراحی کرده‌اند اما امروز، عوامل متعددی باعث ایجاد محدودیت‌های پیش‌بینی نشده‌ای در مصرف منابع طبیعی و حامل‌های انرژی شده است؛ مانند گرمای زمین، آلایندگی نیروگاه‌های سوخت فسیلی و سیکل ترکیبی، گرمای زمین و افزایش شدید مصرف برق سیستم‌های خانگی و اداری تهویه مطبوع، کاهش ذخایر گازی و لزوم جایگزینی سوخت مشابه به جای گاز طبیعی، تنش‌های آبی منطقه‌ای و… .

در موضوع مدیریت انرژی و عبور از محدودیت‌ها، به اقدامات اصلاحی نیاز است اما سطح اقدامات در حال انجام فعلی که بعضا انفعالی نیز  هست، صرفا تا رویکرد «BPI» و حداکثر« BPR» بوده و بیشتر ناظر به ارتقای نسبی وضع موجود است.

معمولا در سازمان‌ها، بخش‌هایی به نام سیستم‌ها و روش‌ها یا… وجود دارد که در زمینه مدیریت فرایندهای سازمان تلاش می‌کند. این بخش، صرفا تا این حد برای کمک به بهینه‌سازی‌ها و بهبود عملکرد و… می‌تواند اقدام کند؛ با این حساب، همیشه با موضوع تامین انرژی مورد نیاز صنعت و فقدان آن، درگیر خواهیم بود اما راه برون‌رفت منطقی از تنش روزافزون انرژی چیست؟

تحول فرایندی صنعت فولاد

ایران در انتهای سال ۲۰۲۳، دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد میانی جهان بود. با این حال، این رتبه در پنج ماهه سال ۲۰۲۴ به نهم ارتقا یافت و گوی سبقت را از برزیل که پیش از این رتبه نهم تولیدکنندگان بزرگ جهان را در اختیار داشت، ربود. در این پنج ماهه، ایران ۱۴ میلیون تن فولاد تولید کرده و تولید آن نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، ۹.۱ درصد افزایش داشته است. ایران همچنین در ماه می ۲۰۲۴، سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن فولاد تولید کرده و تولید آن نسبت به ماه می سال گذشته، ۲.۱ درصد رشد داشته است.

اگر بخواهیم در گردونه رقابت کمی و کیفی فولاد جهان باقی بمانیم، باید در شرایط سخت، قدرت انعطاف بالایی داشته باشیم؛ ضمن اینکه نگاهمان فقط به رفع مشکلات فعلی نباشد و افق‌های دانشی آینده را نیز در نظر داشته باشیم. موضوعاتی مانند فولاد سبز، به‌کارگیری هیدروژن به جای گاز طبیعی در احیا، «HISMELT» و… تلاش‌های فولادسازان برتر جهان در این زمینه است.

باید از ابتدا نگاهمان در طراحی فرایند را تغییر دهیم؛ یعنی فرایندی جدید طراحی کنیم، ورودی‌ها و گام‌های فرایندی را تغییر دهیم، از روش‌ها و ابزارهای انقلاب صنعتی چهارم و پنجم استفاده کنیم و منابع طبیعی در دسترس را بازبینی کنیم. به این ترتیب طبیعتا تجهیزات تولید، نیروی انسانی مورد نیاز، انرژی مصرفی، کیفیت محصول و… نیز تغییر خواهند کرد. این میزان تغییر در حد یک طراح و مغز متفکر است؛ از کنار هم قرارگرفتن« Domain Expert» های صنعت فولاد، متخصصین «مهندسی و مدیریت انرژی» و مهندسین علم مواد، مکانیک، برق و ابزار دقیق و… گروهی تشکیل می‌شود که می‌تواند در مقابل این «قوی سیاه» که حالا چند سالی است تابستان (محدودیت مصرف برق) و زمستان (محدودیت مصرف گاز) پیدایش می‌شود، صنعت فولاد را «پادشکننده» سازد.

خوشبختانه مدل مهندسی بهره‌برداری شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب، به عنوان پرچمدار طراحی فرایندهای صنعت فولاد، با گردهم‌آوردن این گروه چند بعدی، تحول در به‌کارگیری منابع و استقلال نسبی از حامل‌های بحرانی انرژی را به صنعت فولاد ایران و منطقه ارائه می‌کند. ورود و پژوهش در مباحث متنوعی مانند به‌کارگیری انرژی اتمی، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی، بازچرخانی آب و گاز، اصلاح مسیرها و جانمایی تجهیزات و… از مصادیق تلاش‌های مهندسان بهره‌بردار است.

انتهای پیام//

با حضور مدیران گروه سرمایه‌گذاری امید انجام شد؛

۷:۲۶ /سه شنبه/۲۴ مهر ۱۴۰۳

ایمان یعقوبی، مدیر روابط عمومی شرکت فولاد سنگان طی یادداشتی نوشت:

۱۲:۱۱ /چهارشنبه/۴ مهر ۱۴۰۳

تا نیمه مهر ماه سال جاری،

۱۴:۱۰ /سه شنبه/۳۰ مرداد ۱۴۰۳

سعید قاسم‌زاده، مدیرعامل شرکت توسعه اقتصادی پایدار فراگیر (تافکو) در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۰۸ /شنبه/۱۲ آبان ۱۴۰۳

مصطفی اسکندری، مدیرعامل شرکت مهندسی معادن و فلزات (MME)، شعبه ایران در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۶:۳۹ /شنبه/۲۸ مهر ۱۴۰۳

محمدرضا پاکباز، مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۶:۲۸ /شنبه/۲۸ مهر ۱۴۰۳

محمدحسین مولوی‌زاده، مدیرعامل شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۵ /شنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۳

مقداد ملکی، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۲۹ /شنبه/۲۰ مرداد ۱۴۰۳

محمدرضا پاکباز، مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در گفت‌وگو با «فلزات‌‎آنلاین»:

۴:۵۶ /شنبه/۶ مرداد ۱۴۰۳

چه عواملی بستر توسعه فراگیر را فراهم می‌کنند؟

۹:۳۳ /یکشنبه/۲۵ شهریور ۱۴۰۳

محمدحسین مولوی‌زاده، مدیرعامل شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۲۰ /شنبه/۲۶ خرداد ۱۴۰۳
به زودی گزارش‌های تحلیلی مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

اینفوگرافیک شرکت دانش پرتو نقش جهان؛

۶:۱۳ /شنبه/۲۷ مرداد ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان؛

۵:۵۴ /شنبه/۱۳ مرداد ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان؛

۶:۲۴ /شنبه/۱۹ خرداد ۱۴۰۳

نگاهی به شرکت بین­‌المللی مهندسی ایران (ایریتک)؛

۷:۳۰ /شنبه/۲۱ بهمن ۱۴۰۲

اینفوگرافیک شرکت پیشگامان فولاد جنوب؛

۵:۲۳ /شنبه/۹ دی ۱۴۰۲

اینفوگرافیک معرفی شرکت؛

۱۴:۵۸ /چهارشنبه/۲۳ فروردین ۱۴۰۲

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/09/18

224500

فلزات آنلاین

1403/09/18

569015

فلزات آنلاین

1403/09/18

769238

فلزات آنلاین

1403/09/18

2715234

فلزات آنلاین

1403/09/18

25592

فلزات آنلاین

1403/09/18

14735

فلزات آنلاین

1403/09/18

41653

فلزات آنلاین

1403/09/18

49911

فلزات آنلاین

1403/09/18

42663

فلزات آنلاین

1403/09/18

41495

فلزات آنلاین

1403/09/18

27601

فلزات آنلاین

1403/09/18

29666

فلزات آنلاین

1403/09/18

28158

فلزات آنلاین

1403/09/18

37049

فلزات آنلاین

1403/09/18

34867

فلزات آنلاین

1403/09/18

56150

فلزات آنلاین

1403/09/18

27268

فلزات آنلاین

1403/09/18

41418

فلزات آنلاین

1403/09/18

45383

فلزات آنلاین

1403/09/18

4615000