سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۲:۳۰ /سه شنبه/۲۱ بهمن ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۵:۰۸ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

عباس ابراهیمی، مدیرعامل شرکت آلیاژسازان کرج طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

سرخ کمرنگ

ایران از گذشته دور همواره به عنوان یکی از مهم‌ترین پتانسیل‌های اقتصادی مس پورفیری در سطح جهان شناخته شده و با توجه به قرارگیری در منطقه کوه‌زایی آلپ هیمالیا، از شرایط مناسبی به لحاظ مس‌زایی برخوردار بوده است. براساس جدیدترین داده‌های سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده آمریکا «USGS»، تولید معادن مس جهان در سال 2024 میلادی به حدود ۲۳ میلیون تن رسید که در این بین کشورهای شیلی با تولید پنج میلیون و 300 هزار تن، جمهوری دموکراتیک کنگو سه میلیون و 300 هزار تن، پرو دو میلیون و 600 هزار تن، چین یک میلیون و 800 هزار تن، اندونزی و آمریکا هر یک با تولید یک میلیون و 100 هزار تن، روسیه 930 هزار تن، استرالیا 800 هزار تن، قزاقستان 740 هزار تن و مکزیک 700 هزار تن، در رتبه‌های اول تا دهم برترین تولیدکنندگان مس (محتوی) دنیا قرار گرفتند.

ایران از گذشته دور همواره به عنوان یکی از مهم‌ترین پتانسیل‌های اقتصادی مس پورفیری در سطح جهان شناخته شده و با توجه به قرارگیری در منطقه کوه‌زایی آلپ هیمالیا، از شرایط مناسبی به لحاظ مس‌زایی برخوردار بوده است. براساس جدیدترین داده‌های سازمان زمین‌شناسی ایالات متحده آمریکا «USGS»، تولید معادن مس جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی به حدود ۲۳ میلیون تن رسید که در این بین کشورهای شیلی با تولید پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تن، جمهوری دموکراتیک کنگو سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن، پرو دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن، چین یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن، اندونزی و آمریکا هر یک با تولید یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن، روسیه ۹۳۰ هزار تن، استرالیا ۸۰۰ هزار تن، قزاقستان ۷۴۰ هزار تن و مکزیک ۷۰۰ هزار تن، در رتبه‌های اول تا دهم برترین تولیدکنندگان مس (محتوی) دنیا قرار گرفتند. با نگاهی به آمار و ارقام فوق، به خوبی می‌توان متوجه جای خالی ایران در میان برترین تولیدکنندگان مس جهان، علی‌رغم برخورداری از معادن غنی مس شد و در شرایطی که انتظار می‌رفت شرایط تولید در زنجیره ارزش این فلز سرخ طی سال‌های اخیر بهبود پیدا کند اما معدنکاران و تولیدکنندگان مس کشور روزهای خوبی را در سال ۱۴۰۳ سپری نکردند.

مهم‌ترین بخش از زنجیره ارزش صنایع معدنی و فلزی (اعم از آهنی و غیرآهنی)، حوزه بالادست یعنی معدن است که هرگونه پیشرفت و توسعه در آن، می‌تواند زمینه‌ساز رشد تولید محصولات فلزی شود. با این وجود، شرایط معادن کشور در سالی که گذشت، به هیچ وجه مساعد نبود و همین مسئله باعث شد تولید در بخش معدن و صنایع معدنی، به ویژه مس از رونق بیفتد. یکی از مهم‌ترین چالش‌های معادن مس در سال ۱۴۰۳ را می‌توان عدم تامین به موقع و کافی سوخت (گازوئیل) دانست؛ به نحوی که در برخی از ماه‌های سال، هیچ سهمیه‌‌ای به معدنکاران اختصاص نیافت و سهمیه تخصیص داده شده در این سال به قدری ناچیز بود که گره‌ای از مشکلات موجود در معادن مس کشور باز نکرد. معضل کمبود سوخت معادن، برگرفته از ابرچالشی به نام ناترازی انرژی بود که متاسفانه به دلیل عدم تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌های برق کشور و  همچنین عدم برنامه‌ریزی درست نهادهای مرتبط، منجر به زمین‌گیر شدن بسیاری از معادن و خسارات جدی در این حوزه شد.

از دیگر مشکلاتی که معادن مس کشور در سال ۱۴۰۳ با آن روبه‌‎رو شدند، می‌توان به اخذ حقوق دولتی از صاحبان معادن اشاره کرد. این اتفاق در حالی به وقوع پیوست که بسیاری از معادن به دلیل عدم تامین سوخت مورد نیاز، با کمترین میزان تولید به فعالیت خود ادامه دادند و به عبارتی نیمه‌تعطیل بودند. در چنین شرایطی، انتظار می‌رفت که دولت حداقل همکاری را با معدنکاران به عمل آورد و نسبت به دریافت بخشی از حقوق دولتی اقدام کند اما نه تنها این مسئله رخ نداد بلکه حقوق دولتی به میزان کامل از معدنکاران اخذ شد و این امر علاوه بر تضعیف فعالان این بخش، بسیاری از معادن کوچک‌مقیاس را به مرز تعطیلی کشاند. باید توجه داشت که حقوق دولتی در این سال‌ها، به یک معضل جدی در بخش معدن تبدیل شده است که نحوه محاسبه و اخذ آن از واحدهای معدنی، یک برنامه‌ریزی دقیق و کارشناسانه را می‌طلبد و امید است این امر در دولت جدید تحقق پیدا کند.

علاوه بر معادن، واحدهای تغلیظ و لیچینگ مس نیز در سال ۱۴۰۳ با معضلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم کردند که قطعی برق از جمله آن‌ها بود. قطعی چندباره برق در کارخانه‌های تولید کنسانتره و کاتد مس در سال گذشته، در حالی منجر به افت تولید این محصولات شد که تامین خوراک اولیه واحدهای تغلیظ به سختی انجام شده و کمبود کلوخه سنگ مس با عیار مناسب در واحدهای لیچینگ، افت تولید کاتد و عدم تامین ماده اولیه مورد نیاز صنایع پایین‌دستی مس همچون مفتول را به همراه داشت. حال اگر ما به دنبال توسعه متوازن در زنجیره مس کشور هستیم، باید بستر تحقق این مهم را به طور هم‌زمان از معدن تا کارخانه‌های تغلیظ و لیچینگ و در ادامه واحدهای تولید قطعات مسی فراهم کنیم.  واقعیت امر این است که صنایع بالادستی تا پایین‌دستی مس، همچون حلقه‌های یک زنجیر به یکدیگر متصل هستند که هر یک می‌توانند زمینه‌ساز رشد و توسعه دیگری واقع شوند.

در پایان امید است در سال ۱۴۰۴ که به نام «سرمایه‌گذاری برای تولید» مزین شده است، تمهیدات لازم برای رفع موانع و محدودیت‌های موجود در بخش معادن مس،، به ویژه حقوق دولتی و کمبود سوخت به علاوه تامین پایدار برق مورد نیاز کارخانه‌های تغلیظ و لیچینگ از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر اندیشده شود تا شاهد پررنگ‌تر شدن نقش فلز سرخ در توسعه هرچه بیشتر بخش معدن و صنایع معدنی کشور باشیم.

انتهای پیام//

با نقش‌آفرینی موثر شرکت متمم در دهه فجر،

۱۲:۱۵ /پنجشنبه/۱۶ بهمن ۱۴۰۴

در جریان همایش رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران (IMI-100)،

۱۴:۱۰ /چهارشنبه/۸ بهمن ۱۴۰۴

تحولی راهبردی برای شرکت «Codelco»؛

۶:۴۶ /چهارشنبه/۸ بهمن ۱۴۰۴

طی سال 2025 رقم خورد؛

۹:۵۵ /دوشنبه/۶ بهمن ۱۴۰۴

مدیرعامل شرکت توسعه معادن و صنایع مس جانجا:

۵:۱۴ /سه شنبه/۳۰ دی ۱۴۰۴

حسین ابراهیمی‌‎نسب، مدیرعامل شرکت توسعه معادن و صنایع مس جانجا در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۷:۱۲ /چهارشنبه/۲ مهر ۱۴۰۴

احسان نمازی‌زاده، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۵۵ /دوشنبه/۱۷ دی ۱۴۰۳

احسان نمازی‌زاده، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۶:۲۱ /دوشنبه/۱۹ شهریور ۱۴۰۳

غلامرضا ملاطاهری، معاون طرح و برنامه‌ریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۵۷ /شنبه/۱۴ بهمن ۱۴۰۲

مجید ضیایی، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۵:۰۱ /یکشنبه/۳۰ بهمن ۱۴۰۱

معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران:

۷:۵۴ /پنجشنبه/۳۱ شهریور ۱۴۰۱

کورش شعبانی، عضو هیئت مدیره انجمن مس ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۸ /شنبه/۴ بهمن ۱۴۰۴

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۰۳ /شنبه/۲۲ شهریور ۱۴۰۴

يداله مرادی، مديرعامل شرکت آلياژسازان زنجان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» مطرح کرد:

۵:۴۱ /شنبه/۶ آبان ۱۴۰۲

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۷ مرداد ۱۴۰۲

در بازه زمانی 24-2020 رخ داد؛

۹:۵۰ /سه شنبه/۱۶ دی ۱۴۰۴

با هدف رشد اقتصاد ملی انجام شد؛

۵:۵۹ /دوشنبه/۳۱ شهریور ۱۴۰۴

روایت تغییر توازن تجارت مس؛

۷:۳۲ /دوشنبه/۱۷ شهریور ۱۴۰۴

بارقه‌های امید در جمهوری دموکراتیک کنگو؛

۵:۲۸ /سه شنبه/۲۵ آذر ۱۴۰۴

در نشست مدیران عامل «تاصیکو» و «فباهنر» با فعالان بازار سرمایه مطرح شد؛

۱۶:۴۹ /دوشنبه/۲۱ آبان ۱۴۰۳

تا پایان هشت ماه امسال؛

۶:۲۶ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

گزارش اختصاصی «فلزات‌آنلاین»

۵:۰۹ /شنبه/۱۶ اسفند ۱۳۹۹

اینفوگرافیک شرکت صنایع مس شهید باهنر؛

۵:۳۸ /شنبه/۶ بهمن ۱۴۰۳

اینفوگرافیک: نگاهی به روند شکل‌گیری و توسعه شرکت گیل‌راد شمال

۱۱:۰۱ /پنجشنبه/۲۰ مرداد ۱۴۰۱
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/11/20

489333

فلزات آنلاین

1404/11/20

2045000

فلزات آنلاین

1404/11/20

2553489

فلزات آنلاین

1404/11/20

1945085

فلزات آنلاین

1404/11/20

41025

فلزات آنلاین

1404/11/20

18922

فلزات آنلاین

1404/11/20

83112

فلزات آنلاین

1404/11/20

106825

فلزات آنلاین

1404/11/20

71060

فلزات آنلاین

1404/11/20

70013

فلزات آنلاین

1404/11/20

60761

فلزات آنلاین

1404/11/20

52476

فلزات آنلاین

1404/11/20

52767

فلزات آنلاین

1404/11/20

69470

فلزات آنلاین

1404/11/20

61957

فلزات آنلاین

1404/11/20

110907

فلزات آنلاین

1404/11/20

48108

فلزات آنلاین

1404/11/20

87875

فلزات آنلاین

1404/11/20

82380

فلزات آنلاین

1404/10/11

14099700