عراق برای تامین بودجه ساخت پروژه ریلی ۱۷ میلیارد دلاری خود موسوم به طرح «Development Road»، از کشورهای حاشیه خلیج فارس درخواست کرده است تا در این پروژه سرمایهگذاری کنند. این اقدام به منظور اطمینان حاصل کردن از اینکه پروژه مذکور به سرنوشتی مانند سایر پروژههای زیرساختی عراق به دلیل کمبود نقدینگی دچار نخواهد شد، انجام شده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «ZAWYA»، طرح بزرگ ریلی موسوم به پروژه «Development Road» درست در زمانی معرفی شد که عراق به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک با شرکت کرهای «Hanwha Company» دچار یک اختلاف مالی بر سر راهاندازی پروژه ۱۰ میلیارد دلاری ساخت شهر «بسمایه» در نزدیکی پایتخت این کشور یعنی بغداد شده بود. از این رو شرکت «Hanwha Company» پس از تکمیل ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی از ۱۰۰ هزار واحد پیشبینی شده، به دلیل اختلافات مالی به وجود آمده روند توسعه پروژه مذکور را متوقف کرد.
ناگفته نماند که شماری از مقامات وزارت حملونقل عراق اخیرا اظهار داشتند که در اوایل سال ۲۰۲۴، قطر و امارات متحده عربی که بالاترین درآمد سرانه را در خاورمیانه دارند، آمادگی خود را برای سرمایهگذاری در پروژه ریلی مذکور اعلام کرده بودند.
نبیل المرسومی، استاد اقتصاد در دانشگاه بصره عراق در همین رابطه با بیان اینکه سرمایهگذاری کشورهای قطر و امارات باعث خواهد شد ساخت پروژه مذکور با موفقیت به پایان برسد، افزود: عراق و شرکای این کشور با تکمیل پروژه مذکور از ثمرات آن بهرهمند خواهند شد.
به گفته وی، انتظار میرود درآمد سالانه پروژه «Development Road» که از بندر فاو آغاز میشود، پس از تکمیل به نزدیک پنج میلیارد دلار برسد.
طبق اعلام وزارت حملونقل عراق، فاز نخست پروژه مذکور در سال ۲۰۲۹ و فاز دوم آن در سال ۲۰۲۸ به مرحله بهربرداری خواهد رسید. طبق برآوردهای انجام شده در سال ۲۰۲۳، این وزارتخانه هزینه ساخت فاز یک پروژه مذکور را حدود ۱۷ میلیارد دلار برآورد کرده است.
لازم به ذکر است که پروژه «Development Road» شامل ساخت یک خط ریلی به طول یک هزار و ۲۰۰ کیلومتر و یک بزرگراه موازی با این خط ریلی میشود که از بندر فاو در جنوب عراق، تا مرز شمالی این کشور با ترکیه ادامه خواهد داشت.
رزاق السعداوی، وزیر حملونقل عراق ابراز امیدواری کرد که ساخت این پروژه را به یک مرکز بزرگ برای انتقال مسافران و حمل بار در خاورمیانه و آسیا تبدیل کند.
وی ضمن اشاره به اینکه با اتمام ساخت فاز یک پروژه مذکور، امکان جابهجایی ۱۵ میلیون مسافر و ۳۳ میلیون تن بار در سال فراهم خواهد شد، خاطرنشان کرد: پروژه «Development Road»، یک طرح راهبردی برای عراق محسوب میشود و با بهرهبرداری از آن کشور نامبرده به یک مرکز تجاری منطقهای تبدیل خواهد شد.
وزیر حملونقل عراق تصریح کرد: به وسیله پروژه مذکور، عراق و سایر کشورهای منطقه از طریق ترکیه به اروپا متصل شده که این مسئله، منجر به صرفهجویی در زمان و هزینه حملونقل برای عراق خواهد شد.
در اوایل سال ۲۰۲۴، دولت عراق اعلام کرد که حدود چهار میلیارد دلار از بودجه سال ۲۰۲۴ را برای توسعه پروژه «Development Road» اختصاص خواهد داد. با این حال، دولت اشارهای به چگونگی تامین باقیمانده بودجه برای ساخت طرح مذکور نکرد.
البته سخنگوی دولت عراق بعدها در نشستی عنوان کرد که تامین مالی باقیمانده بودجه پروژه مذکور، از طریق مشارکتهای جدید با شماری از دولتها و شرکتهای خارجی تامین خواهد شد.
زیاد الهاشمی، یکی از اقتصاددانان عراقی در گفتوگو با پایگاه خبری «ZAWYA» در خصوص پروژه «Development Road» اظهار داشت: این پروژه با توجه به وجود چندین مسیر حملونقل جهانی قابل اتکای دیگر در منطقه خاورمیانه، گزینه ایدهآلی به منظور سرمایهگذاری نیست. به همین دلیل، تامین مالی آن به تنهایی از سوی دولت عراق کافی نخواهد بود و به نظر میرسد حضور سرمایهگذاران بزرگ برای تکمیل طرح نامبرده ضرورت داشته باشد.
انتهای پیام//