تولید ماشینآلات شکلدهی از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ روندی صعودی داشت و به اوج خود در سال ۲۰۰۵ رسید اما از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۴، نوساناتی را تجربه کرد. کمترین تولید در سال ۲۰۰۸ با یک میلیون و ۴۵۰ هزار دستگاه ثبت شد و در سال ۲۰۲۴، میزان تولید به یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه رسید که نسبت به سال قبل از آن، ۶ درصد رشد داشت. تولید نیمهساختههای فلزی چین (فولاد، مس و آلومینیوم) از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۴ روندی صعودی داشت. از طرفی، ارزش ماشینآلات خریداری شده چین از سه میلیارد و ۳۴۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۱، به ۶۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش یافت. در سال ۲۰۱۷، تولید نیمهساختهها کاهش یافت اما ارزش ماشینآلات رشد پیدا کرد. از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳، هر دو شاخص (تولید نیمهساختهها و ارزش ماشینآلات) روند صعودی داشتند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، ماشینآلات شکلدهی در صنایع فلزی، به عنوان ابزارهای کلیدی برای تولید قطعات با دقت و کیفیت بالا شناخته میشوند. این دستگاهها با استفاده از فرایندهایی مانند نورد، پرس، کشش، خمش و سوراخکاری، فلزات را به شکلهای مورد نیاز صنعت تبدیل میکنند. پرسهای هیدرولیک و مکانیکی به علاوه دستگاههای نورد سرد و گرم از جمله تجهیزات پرکاربرد در این حوزه هستند. صنایعی مانند خودروسازی، هوافضا، لوازم خانگی و تولید قطعات صنعتی، از جمله بزرگترین مصرفکنندگان نیمهساختههای فلزی تولید شده از این فناوریها به شمار میروند.
نمودار یک، ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات در چین را نشان میدهد. روند ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات در چین از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵، روندی صعودی را طی کرده اما از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۴، پس از یک افت شدید روندی نوسانی داشته است. در سال ۲۰۰۱، ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات کشور چین برابر با دو میلیون و ۶۱۰ هزار دستگاه گزارش شد. گفتنی است که چین به طور متوسط در هر سال دو میلیون و ۷۳۰ هزار دستگاه انواع ماشینآلات شکلدهی فلزات ساخته است. بیشترین حجم ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات چین در سال ۲۰۰۵، حدود ۶ میلیون و ۲۵۰ هزار دستگاه بود؛ در حالی که این میزات در سال ۲۰۰۶، به یک میلیون و ۴۸۰ هزار دستگاه کاهش یافت.
کمترین ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات چین در سال ۲۰۰۸ رقم خورد و ساخت این ماشینآلات حدود یک میلیون و ۴۵۰ هزار دستگاه بود که نسبت به سال قبل از آن، حدود ۱۶.۲ درصد افت کرد. بیشترین رشد ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات چین در سال ۲۰۰۹ نسبت به سال ۲۰۰۸ و حدود ۵۱ درصد ثبت شد و میزان ساخت این ماشینآلات به دو میلیون و ۱۹۰ هزار دستگاه رسید. گفتنی است که در سال ۲۰۲۴، حجم ساخت ماشینآلات شکلدهی فلزات چین برابر با یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه گزارش شد که نسبت به سال ۲۰۲۳، حدود ۶ درصد رشد پیدا کرد.
عرضه روزافزون نیمهساختههای مهم صنعت چین در ۲۴ سال اخیر
نمودار ۲، تولید مهمترین نیمهساختههای فلزی در چین را نشان میدهد. از مهمترین نیمهساختههای فلزی چین میتوان به محصولات نورد فولادی، محصولات مسی و محصولات آلومینیومی اشاره کرد. بیشترین تناژ تولید نیمهساختههای فلزی مهم چین در سال ۲۰۲۴ ثبت شد که تولید این محصولات به بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن رسید. گفته میشود که در سال ۲۰۲۳، تولید محصولات مذکور این کشور برابر با یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تن گزارش شد. به طور کلی، روند تناژ تولید نیمهساختههای فلزی مهم کشور چین از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۴ با نرخ رشد مرکب ۱۰.۲ درصد، صعودی مشاهده شده است.
گفتنی است که در سال ۲۰۰۱، حجم این دست از محصولات کشور چین برابر با ۱۶۰ میلیون تن بود و تا سال ۲۰۱۶ به طور متداوم افزایش یافت. در سال ۲۰۱۷، تولید نیمهساختههای مهم فلزی چین کاهش را تجربه کرد و به یک میلیارد و ۱۳۰ میلیون تن رسید. افت این صنایع مهم فلزی چین یعنی محصولات نورد فولادی، آلومینیوم و مسی را احتمالا میتوان به سبب کاهش دسترسی به مواد اولیه در این کشور، ناشی از اجرای قوانین سختگیرانه زیستمحیطی مرتبط دانست؛ با این حال، پس از سال ۲۰۱۷، روند صعودی تولید این محصولات بار دیگر ادامه پیدا کرد.
ناگفته نماند که در سال ۲۰۲۰، علیرغم پیامدهای اقتصادی شیوع کرونا، تولید نیمهساختههای مهم فلزی کشور چین نسبت به سال ۲۰۱۹، حدود ۹.۸ درصد افزایش یافت و به حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تن رسید.
مقایسه نیمهساختههای فلزی با ارزش ماشینآلات خریداری شده چین
نموادر ۳، ارزش ماشینآلات موجود را با روند تولید نیمهساختهها در چین مقایسه میکند. گفته میشود که ارزش تجمعی ماشینآلات خریداری شده کشور چین، به عنوان شاخصی برای کل ارزش ماشینآلات موجود در این کشور به شمار میرود. لازم به ذکر است که سال ۲۰۰۰، سال مبنا برای بررسی شاخص ارزش ماشینآلات موجود در چین با روند تولید نیمهساختههای مهم فلزی این کشور در نظر گرفته شد. به طور کلی، روند ارزش تجمعی ساخت ماشینآلات خریداری شده از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۴، با نرخ رشد مرکب ۱۳.۹ صعودی بوده است.
ارزش ماشینآلات موجود کشور چین در سال ۲۰۰۱، حدود سه میلیارد و ۳۴۰ میلیون دلار اعلام شد و در سال ۲۰۲۴، ارزش تجمعی ماشینآلات خریداری شده برابر با ۶۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار برآورد شد؛ در حالی که در سال ۲۰۲۳، حدود ۶۶ میلیارد و ۲۰۰ دلار بود. بیشترین رشد ارزش ماشینآلات خریداری شده در سال ۲۰۰۴ نسبت به سال ۲۰۰۳، حدود پنج میلیارد و ۸۲۰ میلیون دلار عنوان شد. بنابراین ارزش تجمعی ماشینآلات خریداری شده چین در سال ۲۰۰۴، به ۱۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار رسید.
در اکثر سالهای مورد بررسی، روند تناژ تولید مهمترین نیمهساختههای فلزی و ارزش ماشینآلات شکلدهی موجود در کشور چین همجهت بودهاند. در سال ۲۰۱۷، تناژ تولید مهمترین فلزات چین روندی نزولی را در پیش گرفت اما ارزش ماشینآلات شکلدهی موجود در این کشور به روند صعودی خود ادامه داد. بنابراین در سال ۲۰۱۷، احتمالا صنایع پاییندستی فولاد، آلومینیوم و مس با کاهش نرخ بهرهبرداری همراه شده باشند که این امر میتواند به سبب کاهش دسترسی به ماده اولیه صنایع بالادستی در پی سختگیریهای زیستمحیطی کشور چین بوده باشد. از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳، دوباره تناژ تولید مهمترین نیمهساختههای فلزی و ارزش تجمعی ماشینآلات خریداری شده کشور چین صعودی شدهاند.
در طول سالیان متمادی، همبستگی بالایی بین میزان تولید نیمهساختههای فلزی و ارزش ماشینآلات مشاهده شده است. این ارتباط نشان میدهد که با افزایش تعداد و ارزش ماشینآلات موجود که خود معیاری از توسعه ظرفیتهای صنعتی در بخش پاییندست صنایع فلزی این کشور محسوب میشود، تولید نیمهساختهها نیز رشد کرده است.
این روند بیانگر آن است که سرمایهگذاری در تجهیزات و ماشینآلات جدید، عاملی مهم در افزایش تولید این صنایع بوده و توسعه ظرفیتهای صنعتی، به طور مستقیم بر میزان تولید تاثیر گذاشته است. به عبارتی دیگر، نرخ بهرهبرداری این صنایع طی سالهای اخیر تغییراتی جزئی را تجربه کرده و در اغلب دورهها، این صنایع با نرخ بهرهبرداری نسبتا ثابتی فعالیت داشتهاند. این موضوع حاکی از آن است که افزایش تولید، عمدتا ناشی از افزایش ظرفیتهای صنعتی و ماشینآلات بوده و تغییرات نرخ بهرهبرداری تاثیر چندانی بر آن نداشته است.
انتهای پیام//