سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۰:۴۶ /دوشنبه/۱۹ آذر ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۷:۳۲ /چهارشنبه/۴ مهر ۱۴۰۳

طی سال‌های 1398 تا 1402 رخ داد؛

کاهش واردات و افزایش صادرات مواد نسوز ایران

حدود ۶۳ درصد واردات مواد نسوز ایران در سال ۱۴۰۲ مربوط به اشکال نسوز (شامل محصولاتی مانند آجر، بلوک و چهارگوش نسوز) بوده؛ در حالی‌ که سهم اشیای سرامیکی نسوز ۱۴.۵ درصد و سهم انواع سیمان نسوز ۲۲.۵ درصد از تجارت مواد نسوز ایران در سال مذکور بوده است.

حدود ۶۳ درصد واردات مواد نسوز ایران در سال ۱۴۰۲ مربوط به اشکال نسوز (شامل محصولاتی مانند آجر، بلوک و چهارگوش نسوز) بوده؛ در حالی‌ که سهم اشیای سرامیکی نسوز ۱۴.۵ درصد و سهم انواع سیمان نسوز ۲۲.۵ درصد از تجارت مواد نسوز ایران در سال مذکور بوده است. طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲، در مجموع بیش از ۴۵ میلیون دلار مواد نسوز صادر شده که بیش از ۸۰ درصد آن مربوط به صادرات اشکال نسوز بوده است. از طرفی، بیش از ۷۱۳ میلیون دلار مواد نسوز طی سال‌های مذکور به کشور وارد شده که ۵۰ درصد آن مربوط به اشکال نسوز، ۳۶ درصد اشیای سرامیکی نسوز و ۱۴ درصد آن مربوط به انواع سیمان نسوز بوده است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، مواد دیرگداز یا نسوز شامل موادی می‌شود که در دماهای بالا دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی نشوند؛ به‌ عبارتی، این مواد در برابر حرارت و دمای بالا از خود مقاومت نشان می‌دهند و به‌ راحتی ذوب نمی‌شوند. نسوزها از مواد ناهمگون، چند ترکیبی و متخلخل تشکیل می‌شوند. ساختار مواد نسوز دارای سنگ‌دانه‌های پایدار در برابر حرارتی است که به‌ وسیله فازهای چسبنده و افزودنی‌ها در کنار هم قرار گرفته‌اند. این مواد در دماهای پایین شبه ترد بوده اما هم‌زمان با بالا رفتن دما دارای رفتار ویسکوز می‌شوند. این مواد به علت خزش در دمای بالا یا تغییر شکل پلاستیک خود شاخص بوده و تردی و مدول الاستیک آن‌ها باعث می‌شود که در برابر تنش‌ها و شوک‌های حرارتی حساس بوده و تحت این شوک‌ها بشکنند.

واردات و صادرات مواد نسوز ایران

از مواد نسوز به‌ طور گسترده در صنایع مختلف مانند متالورژی، سرامیک‌سازی و شیشه‌سازی استفاده می‌شود. بیشترین کاربرد مواد نسوز در صنایع ریخته‌گری و فولاد است. مواد نسوز در صنایع متالورژی مانند آسترکاری انواع کوره‌ها، جداره دودکش‌ها، سرباره و خطوط انتقال مواد مذاب استفاده می‌شوند؛ همچنین از مواد نسوز به‌ طور گسترده در صنعت سیمان استفاده می‌شود.

در نمودار یک، میزان واردات و صادرات مواد نسوز طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ ارائه شده است.

همان‌گونه که در نمودار فوق مشاهده می‌شود، واردات مواد نسوز ایران طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ کاهشی و صادرات آن افزایشی بوده است. واردات اشکال نسوز شامل محصولاتی مانند آجر، بلوک و چهارگوش نسوز طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ کاملا صعودی بوده و از حدود ۲۴ هزار تن در سال ۱۳۹۸، به ۳۷ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است. کاهش رقم خورده طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ در نتیجه واردات سایر مواد نسوز وارداتی بوده؛ به‌ طوری که واردات اشیای سرامیکی نسوز شامل محصولات بوته، نازل، میله، لوله و سایر اشیا سرامیکی نسوز طی بازه زمانی مذکور از ۲۰ هزار و ۶۰۰ تن در سال ۱۳۹۸، به کمتر از ۹ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

بیشترین کاهش واردات مواد نسوز مربوط به سیمان، ملات و بتن‌های نسوز بوده؛ به‌ طوری که در بازه پنج ساله ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲، واردات این محصولات با کاهش بیش از ۲۰ هزار تنی مواجه بوده است. حدود ۲۸ میلیون دلار انواع سیمان، ملات و بتن‌های نسوز در سال ۱۳۹۸ وارد کشور شده که این مقدار به کمتر از ۱۷ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. واردات اشکال نسوز در سال ۱۳۹۸ بیش از ۵۴ میلیون دلار بوده که با ۳۶ درصد افزایش، به بیش از ۷۴ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده است.

صادرات مواد نسوز ایران طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ به جز در سال ۱۳۹۹ در مجموع افزایشی بوده؛ به‌ طوری که از حدود ۱۸ هزار تن در سال ۱۳۹۸، به بیش از ۳۰ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است. همچنین صادرات اشکال نسوز طی بازه پنج ساله ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ بیش از ۶۵ درصد افزایش داشته و از ۱۶ هزار و ۸۰۰ تن در سال ۱۳۹۸، به حدود ۲۸ هزار تن در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. حدود چهار میلیون و ۵۰۰ هزار دلار اشکال نسوز در سال ۱۳۹۸ صادر شده که این مقدار به ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. لازم به ذکر است که در سال ۱۴۰۱، بیش از ۱۴ میلیون دلار اشکال نسوز صادر شده است.

صادرات اشیای سرامیکی نسوز طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ مقدار زیادی نبوده؛ به‌ طوری که تجارت این محصول در سال ۱۴۰۲ با افزایش حدود ۳۰۰ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۸، به حدود ۶۰۰ تن معادل ۸۵۰ هزار دلار رسیده است.

بیشترین درصد افزایش صادرات بین انواع مواد نسوز طی بازه پنج ساله ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ مربوط به انواع سیمان نسوز بوده؛ به‌ طوری که صادرات این محصول در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۳۹۸ بیش از پنج برابر شده و از ۸۱۳ تن به حدود ۴ هزار و ۳۰۰ تن افزایش یافته است. حدود پنج میلیون دلار انواع سیمان نسوز در سال ۱۳۹۸ صادر شده که با افزایش بیش از دو برابری، به ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است.

مهم‌ترین مبادی و مقاصد تجارت مواد نسوز ایران طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ در نمودار ۲ قابل مشاهده است.

همان‌گونه که در نمودار ۲ مشاهده می‌شود، بیشترین سهم از واردات مواد نسوز ایران طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ مربوط به چین با سهم ۴۳ درصدی است. واردات مواد نسوز از چین در سال ۱۳۹۸ حدود ۲۴ هزار و ۵۰۰ تن بوده که علی‌رغم کاهش واردات مواد نسوز ایران طی بازه پنج ساله ذکر شده، بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته و به ۳۸ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است. سهم چین از کل واردات مواد نسوز ایران در سال ۱۴۰۲ بیش از ۶۰ درصد بوده است.

آلمان، دومین مبدا بزرگ واردات مواد نسوز ایران در بازه زمانی پنج ساله ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ بوده است. میزان واردات محصولات نسوز از آلمان در سال ۱۴۰۲ بیش از چهار هزار تن و معادل ۹ درصد از کل واردات محصولات ذکر شده در سال مورد اشاره است. لازم به ذکر است که واردات از آلمان در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۹ هزار تن بوده که این مقدار با ۱۴ هزار و ۸۰۰ تن کاهش تا سال ۱۴۰۲ مواجه شده است.

امارات، ترکیه و ایتالیا دیگر صادرکنندگان بزرگ مواد نسوز به ایران طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ بوده‌اند. سهم امارات از تجارت مواد نسوز به ایران طی سال‌های ذکر شده حدود ۱۰ درصد و سهم ترکیه و ایتالیا هر کدام به‌ ترتیب ۷ و ۶ درصد بوده است. واردات مواد نسوز از مبدا امارات از حدود هفت هزار تن در سال ۱۳۹۸، به حدود پنج هزار و ۵۰۰ تن در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. حدود ۱۸.۵ درصد از واردات مواد نسوز ایران از طریق کشورهایی به‌ غیر از چین، آلمان، امارات، ترکیه و ایتالیا صورت پذیرفته است.

عمده صادرات مواد نسوز ایران در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ به مقصد عراق بوده؛ به‌ طوری که به‌ تنهایی مقصد بیش از ۶۰ درصد تجارت محصولات ذکر شده بوده است. صادرات مواد نسوز به این کشور در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۱ هزار و ۷۰۰ تن بوده که با ۸۰ درصد افزایش، به ۲۱ هزار تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است. در واقع ۶۳ درصد از مواد نسوز صادر شده ایران در سال ۱۴۰۲ به مقصد عراق بوده است.

افغانستان با سهم ۷ درصدی از صادرات مواد نسوز ایران، به‌ عنوان دومین مقصد مهم صادراتی شناخته می‌شود. صادرات مواد نسوز به افغانستان در سال ۱۳۹۸ حدود ۹۸۰ تن بوده که این مقدار به یک هزار و ۹۵۰ تن در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است. بیشترین صادرات مواد نسوز ایران به افغانستان طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ در سال ۱۴۰۱ و به میزان یک هزار و ۹۸۰ تن ثبت شده است.

عمان، آذربایجان و ترکمنستان به‌ ترتیب سومین، چهارمین و پنجمین مقصد مهم ایران جهت صادرات مواد نسوز در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ بوده‌اند. در مجموع سه هزار و ۷۰۰ تن مواد نسوز از ایران طی سال‌های ذکر شده به عمان صادر شده است. صادرات مواد نسوز ایران به آذربایجان و ترکمنستان در سال ۱۴۰۲ به‌ ترتیب ۸۹۰ تن و حدود یک هزار و ۳۰۰ تن به ثبت رسیده است.

انتهای پیام//

مدیر تعمیرات نسوز شرکت فولاد مبارکه عنوان کرد:

۱۵:۰۳ /یکشنبه/۱۵ مهر ۱۴۰۳

رئیس هیئت مدیره شرکت فرآورده‌های نسوز الوند:

۱۵:۱۱ /چهارشنبه/۱۱ مهر ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت ایران آی.ام.دی:

۵:۲۲ /چهارشنبه/۴ مهر ۱۴۰۳

قائم‌مقام شرکت تهیه مواد غیرفلزی مبارکه:

۱۲:۱۴ /سه شنبه/۲۷ شهریور ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت پلی دیرگداز خوزستان عنوان کرد:

۱۲:۰۵ /چهارشنبه/۲۱ شهریور ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت مهندسی صنایع دیرگداز اصفهان:

۵:۰۹ /یکشنبه/۱۱ شهریور ۱۴۰۳

بهرام باغچالی، عضو هیئت مدیره شرکت آداک صنعت پلیمر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۵۴ /شنبه/۱۲ اسفند ۱۴۰۲

محسن پروان، مدیرعامل شرکت فرآورده‌های نسوز ایران (ایرفکو) در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۰۹ /شنبه/۲۱ بهمن ۱۴۰۲

سیاوش وجدانی صغیر، مدیرعامل شرکت فرآورده‌های نسوز آذرخش در گفت‌وگو با فلزات آنلاین:

۱۹:۱۸ /شنبه/۲۸ آبان ۱۴۰۱

علی تدین، مدیرعامل شرکت فرآورده‌های نسوز ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۱۷:۱۰ /شنبه/۲۱ آبان ۱۴۰۱

کاوه طارمی، مدیرعامل شرکت رسپینا صنعت در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۰:۳۶ /شنبه/۲۲ مرداد ۱۴۰۱

مهدی یوسف‌زاده، مدیرعامل شرکت دیرگداز آذربایجان در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

۱۷:۰۴ /شنبه/۲۵ مرداد ۱۳۹۹

سیامک مسکوکیان، مدیرعامل شرکت ذوب یار صنعت طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۶:۵۳ /شنبه/۲۸ مرداد ۱۴۰۲
به زودی گزارش‌های تحلیلی مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/09/18

224500

فلزات آنلاین

1403/09/18

569015

فلزات آنلاین

1403/09/18

769238

فلزات آنلاین

1403/09/18

2715234

فلزات آنلاین

1403/09/18

25592

فلزات آنلاین

1403/09/18

14735

فلزات آنلاین

1403/09/18

41653

فلزات آنلاین

1403/09/18

49911

فلزات آنلاین

1403/09/18

42663

فلزات آنلاین

1403/09/18

41495

فلزات آنلاین

1403/09/18

27601

فلزات آنلاین

1403/09/18

29666

فلزات آنلاین

1403/09/18

28158

فلزات آنلاین

1403/09/18

37049

فلزات آنلاین

1403/09/18

34867

فلزات آنلاین

1403/09/18

56150

فلزات آنلاین

1403/09/18

27268

فلزات آنلاین

1403/09/18

41418

فلزات آنلاین

1403/09/18

45383

فلزات آنلاین

1403/09/18

4615000