همگام با رشد صنایع مختلف به ویژه فولاد، نفت و پتروشیمی در ایران و جهان، صنعت استراتژیکی به نام کاتالیست نیز در مسیر رشد و توسعه قرار گرفته است؛ به نحوی که ارزش بازار جهانی کاتالیستها در سال ۲۰۲۵، حدود ۴۲٫۴ میلیارد دلار برآورد شده و پیشبینی میشود که این بازار با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) 5 درصد طی دوره زمانی ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۴ افزایش خواهد داشت و به حدود ۶۰ میلیارد دلار خواهد رسید. شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان را به جرات میتوان یک شرکت پیشرو در تولید کاتالیست در ایران (اعم از فولادی، شیمیایی، نفت و پتروشیمی) دانست که اهمیت این موضوع با توجه به حضور ایران در جمع ۱۰ کشور تولیدکننده برتر فولاد جهان و کشوری که از ذخایر عظیم نفت و گاز برخوردار است، دو چندان میشود. نگاهی به ظرفیت تولید شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان در سال ۱۳۹۹ (رقمی نزدیک به ۱۵ تن) نشان میدهد که سرمایهگذاریهای صحیح و هدفمند با رقمی بالغ بر ۱۰ میلیون یورو طی چهار سال اخیر، ظرفیت تولید را با رشدی بیش از ۵۰ برابری در پایان سال ۱۴۰۳ به ۸۰۰ تن رسانده است؛ ضمن اینکه پیشبینیهای لازم جهت افزایش ظرفیت تولید تا پایان سال ۱۴۰۴ به رقمی بیش از یک هزار و ۵۰۰ تن انجام شده که این امر، گواه هوشمندی و چابکی هلدینگ سرمایهگذار و مدیریت مجموعه بوده است. خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» با هدف بررسی عملکرد و دستاوردهای شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان طی سالهای اخیر و همچنین اهمیت محصول کاتالیست در صنایع مختلف، گفتوگویی با محمدحسین مولویزاده، مدیرعامل باتجربه و موفق این شرکت انجام داده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
در خصوص اهم اقدامات و دستاوردهای شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان طی چند سال اخیر توضیحاتی ارائه بفرمایید.
شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان به عنوان یکی از شرکتهای فناور و دانشبنیان فعال در تولید انواع کاتالیست مورد نیاز صنایع شیمیایی، نفت و گاز، پتروشیمی و فولاد کشور با برنامهریزی منسجم و علمی که طی سالهای فعالیت خود داشته، به خوبی توانسته است مسیر توسعه اقتصادی و فنی را در این مدت طی کند. ظرفیت تولید شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان در طول چهار سال گذشته، بیش از ۸۰ برابر رشد داشته که رقم بسیار قابلتوجهی است؛ به طوری که در سال ۱۳۹۹، ظرفیت تولید مجموعه کمتر از ۱۵ تن بود و ضمن سرمایهگذاریهای کلان انجام شده طی چهار سال اخیر، پیشبینی میکنیم که ظرفیت تولید به بیش از یک هزار و ۵۰۰ تن در سال ۱۴۰۴ افزایش پیدا کند. لازم به ذکر است که در سال جاری، ما موفق به تولید حدود یک هزار و ۲۰۰ تن محصول شدیم و امیدواریم با برنامهریزیهای صورت گرفته و سرمایهگذاریهای جدیدی که در دست اقدام داریم، میزان تولید شرکت را به بیش از سه هزار تن در سال ارتقا دهیم. متنوعسازی تولید، یکی دیگر از مهمترین دستاوردهای شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان طی چند سال اخیر بوده است؛ به نحوی که ما فعالیت خود را با تولید تنها دو کاتالیست آغاز کردیم اما در سال گذشته با تکیه بر دانش و تخصص نیروی انسانی شاغل در مجموعه، توانستیم ۱۲ محصول جدید را به سبد تولیدات خود اضافه کنیم و تولید پنج محصول دیگر را برای سال آینده هدفگذاری کردهایم. در واقع تمام تلاش خود را به کار گرفتهایم تا بسته متنوعی از محصولات تولیدی شامل ۲۳ کاتالیست مورد نیاز صنایع فولادی و پتروشیمیها را تا پایان سال ۱۴۰۶ ارائه دهیم و تحقق این مهم را در گرو دانش فنی موجود و نیروی انسانی شاغل در مجموعه میدانیم. لازم به ذکر است که مساحت زیربنای کارخانه ما در گذشته حدود ۶ هزار مترمربع بود اما این میزان با هدف رشد تولید، به بیش از دو برابر یعنی حدود ۱۲ هزار مترمربع طی چهار سال اخیر افزایش یافت و احداث هشت هزار مترمربع جدید نیز در راستای توسعه در دستور کار قرار دارد. نکته قابلتوجه اینکه میزان اشتغالزایی مستقیم شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان در سال ۱۳۹۹ حدود ۴۵ نفر بود که این میزان در سال جاری، به بیش از ۱۸۰ نفر افزایش یافته است و پیشبینی میکنیم که با توسعه شکل گرفته، تعداد نیروی انسانی شاغل در مجموعه به بیش از ۳۰۰ نفر تا پایان سال آتی برسد. از طرفی، برنامهریزیهای لازم برای صادرات محصولات خود در مرحله نخست، به کشورهای همسایه و در گام بعدی، کشورهای اروپایی را انجام دادهایم و با توجه به کیفیت بسیار مناسبی که کاتالیستهای تولیدی ما از آن برخوردار است، امیدواریم بتوانیم ارزآوری مناسب و سود قابلتوجهی را متوجه شرکت، سهامداران و اقتصاد کشور کنیم. یکی از مهمترین دستاوردهایی که در راستای خلق ارزش و ارزشآفرینی در سال جاری به آن دست یافتیم، تامین و بارگذاری کاتالیستهای احیای مستقیم آهن اسفنجی (DRI) در مدول «B» مجتمع فولاد مبارکه بوده است که خود نشان از نقش سازنده و روبهجلوی شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان در مسیر خودکفایی و تامین نیاز صنعت استراتژیک کاتالیست دارد. دریافت تندیس و جایزه ملی تعالی سازمانی از بیست و دومین همایش تعالی سازمانی کشور که اسفند ماه سال جاری برگزار شد، آخرین دستاورد مجموعه در حوزه تولید و صنعت محسوب میشود. ما این موفقیت بزرگ را مرهون همدلی، سختکوشی و تخصص پرسنل شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان هستیم و معتقدیم که حرکت در مسیر تعالی، تنها با تلاش مستمر، برنامهریزی دقیق، تعهد به اصول مدیریت کیفیت و حمایت مدیریت ارشد سازمان امکانپذیر خواهد شد.
ارزیابی جنابعالی از نقش و اهمیت کاتالیستها در صنایع مهمی همچون فولاد و پتروشیمی در سطح ایران و جهان چیست؟
به طور کلی کاتالیستها با هدف سهولت در تبدیل مواد خام به کالاهای با ارزش افزوده بالاتر در صنایع مختلف اعم از فولاد، نفت و پتروشیمی استفاده میشوند. در واقع این مواد به دلیل افزایش سرعت واکنش و امکان ارتقای سطح بهرهوری و کارایی در صنعت بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. از سوی دیگر، استفاده از کاتالیستها در فرایند تولید، منجر به کاهش مصرف انرژی شده که این مسئله هزینههای تامین انرژی را در صنایع انرژیبری همچون فولاد به طور قابلتوجهی کاهش میدهد؛ به ویژه در زمان فعلی که ناترازی انرژی، به مهمترین چالش پیشروی تمامی صنایع به ویژه فولاد در کشور ما تبدیل شده است و از این رو کاتالیستها میتوانند نقش بسزایی در کاهش میزان انرژی مصرف شده توسط صنایع مذکور ایفا کنند. از طرفی، انتخاب یک کاتالیست خاص، تولید محصولات جانبی را به حداقل میرساند و منجر به بهبود کیفیت محصول میشود. با توجه به اینکه میتوان کاتالیستها را بازیابی و دوباره در فرایند تولید استفاده کرد، بر همین اساس هزینههای مرتبط کاهش مییابد و تولید ضایعات نیز به حداقل میرسد. در یک نگاه کلی میتوان گفت که مزایا و کاربردهای فراوان کاتالیستها، این محصولات را به کالایی استراتژیک در تسریع فرایندهای شیمیایی در هر صنعتی تبدیل کرده است. براساس بررسیهای انجام شده، ارزش بازار جهانی کاتالیستهای صنعتی در سال ۲۰۲۵، حدود ۴۲٫۴ میلیارد دلار برآورد شده و پیشبینی میشود که این بازار با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) 5 درصد طی دوره زمانی ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۴ رشد پیدا کند. از طرفی، پیشبینی شده است با توجه به روند تحولات جهانی طی سالهای آتی، تقاضا برای کاتالیستهای صنعتی در غولهای اقتصادی جهان مانند چین و هند به طور قابلتوجهی افزایش پیدا کند. از جمله مهمترین دلایل رشد تقاضای انواع کاتالیستها، میتوان به افزایش تقاضای جهانی به محصولات پتروشیمی، پایبندی به استانداردها و قوانین زیستمحیطی، پیشرفت فناوری در ساخت و تولید کاتالیزورهای جدید، توسعه صنایع پالایشگاهی، تمرکز بر کاهش هزینههای انرژی و تاکید بر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد.
چه آیندهای را پیشروی شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان متصور هستید و اجرای چه طرحهای توسعهای را دنبال میکنید؟
افزایش کیفیت کاتالیستهای تولیدی مطابق با استانداردهای جهانی، رفع الزامات و ارتقای رضایتمندی مشتریان، تنوعبخشی به سبد محصول با هدف ارتقای سطح رقابتپذیری و توسعه بازار داخلی و بینالمللی، از جمله مهمترین اهداف و استراتژیهای ما به شمار میآید که به دنبال تحقق و اجرای آن در آینده هستیم. به علاوه با توجه به اهمیت و جایگاه نیروی انسانی در پیشرفت و توسعه مجموعه، آموزش کاربردی این سرمایههای ارزشمند را در دستور کار قرار دادهایم زیرا معتقدیم که توجه به آموزش فنی و علمی منابع انسانی میتواند با تقویت خلاقیت، زمینه نوآوری و گسترش دامنه تحقیق و توسعه ما را فراهم کند و محوریت دانش و فناوری در شرکت گسترش کاتالیست ایرانیان سبب شده است که سرمایههای انسانی و رشد و توسعه شایستگی آنها، از جایگاه ویژهای در مجموعه برخوردار باشند. علاوه بر برنامه تولید ۱۳ محصول جدید که پیشتر به آن اشاره شد، احداث سالن پخت و خردایش و بزرگترین آزمایشگاه کاتالیست عناصر نادر خاکی را در قالب طرحهای توسعهای در دست اقدام داریم که سرمایه مورد نیاز برای به بهرهبرداری رسیدن طرحهای مذکور، حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال برآورد شده است و امیدواریم با سودآوری حاصل شده و نیز حمایتهای بیدریغ سهامداران خود که در راس آنها شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات «ومعادن» قرار دارد، بتوانیم هرچه زودتر این طرحها را به مرحله اجرا برسانیم.
انتهای پیام//