یکی از مهمترین عواملی که میتواند مزیتی ماندگار برای بنگاههای اقتصادی تلقی شود، جایگاه اجتماعی آنها است. در واقع امروز شرکتها و بنگاههای اقتصادی میتوانند با اجرای طرحها و اقداماتی در راستای رشد و توسعه جامعه، جایگاه اجتماعی مناسبی را در اختیار بگیرند که به عنوان تضمینی بر حیات و رشد آنها در بلندمدت عمل خواهد کرد. شرکت فولاد خوزستان نیز با توجه به همین موضوع و با توجه به جایگاه برجسته خود در صنعت فولاد کشور، اقدامات مهم و ارزشمندی را در راستای رشد و ارتقای سطح استانداردها در جامعه انجام داده است؛ اقداماتی که این شرکت را به یکی از پیشروهای این حوزه در کشور تبدیل کردهاند. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» گفتوگویی با علیرضا مخبر دزفولی، قائم مقام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در امور ستادی و مسئولیتهای اجتماعی تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
ارزیابی جنابعالی از اهمیت ایفای مسئولیتهای اجتماعی توسط صنایع فولادی چیست؟
واقعیت این است که گسترش دامنه فعالیتهای شرکت فولاد خوزستان در نواحی مختلف کشور به دنبال فعالسازی پروژههای توسعهای سالها بر زمین مانده است. تامین مواد اولیه برای تولید و استمرار فعالیت پروژههای جدید با توجه به چالشهای این حوزه، باعث شد که این شرکت به تملک یا ایجاد برخی شرکتهای تکمیلکننده چرخه تولید و معادن اقدام کند. تقریبا تمام شرکتهای فولادی در حال حاضر با چالشی به نام تحریمهای ظالمانه که عمدتا بهروزآوری تجهیزات و نیز صادرات آنها را نشانه گرفته است، مواجهند؛ البته به این شرایط پیچیده باید محدودیتهای کمرشکن انرژی را نیز اضافه کرد که به عنوان مثال در تابستان امسال، تولید شرکت را در هفتههایی به صفر رساند. در حال حاضر یکی از پیشنیازهای اولیه توسعه تولید، تامین انرژی از طریق خرید یا ساخت نیروگاههای سیکل ترکیبی و نیروگاههای خورشیدی است که در هر دو حوزه نیز شرکت فولاد خوزستان به طور فعالی ورود پیدا کرده است. باید توجه داشت که در صورت فراهم نشدن این پیشنیازها، طرحهای توسعهای مانند زمزم ۳ نیز نمیتوانند تاثیرات خود را جلوهگر سازند. حوزه مسئولیتهای اجتماعی شرکتها نیز از جمله حوزههایی است که تحت تاثیر وضعیت نقدینگی آنها قرار میگیرد. در شرایط فقدان توان تولید و صادرات موثر و همچینن وجود مشکل نقدینگی، طبیعتا اولویتها نیز تغییر میکنند؛ البته شرکت فولاد خوزستان با اتخاذ تدابیر موثری، جلوی ریسکهای مربوطه را گرفته و با ابتکار و خلاقیت در تصمیمگیری و همچنین چابکی و انعطافپذیری، توانسته است از چالشهای موجود عبور و پایداری خود را تضمین کند. به طور کلی، یکی از عناصر مهم پایداری مسئولیتهای اجتماعی است؛ به طوری که خوشنامی و وجهه اجتماعی مطلوب، از مهمترین سرمایههای سازمانی به شمار میآید. گفتنی است که با همکاری هیئت مدیره محترم و رویکرد صحیح مدیریت ارشد شرکت فولاد خوزستان، اقدامات موثری در راستای ایفای مسئولیتهای اجتماعی در استان خوزستان به سرانجام رسیده است.
شرکت فولاد خوزستان به عنوان یکی از قطبهای تولید فولاد در کشور چه اقداماتی در حوزه مسئولیتهای اجتماعی انجام داده است؟
شاید یکی از مهمترین رویکردهای شرکت فولاد خوزستان در حوزه مسئولیتهای اجتماعی، ایجاد فرایندی برای شناخت مشکلات و مسائل محیط پیرامون خود از طریق نظرسنجی و ارتباطات وسیع منطقهای باشد. این موضوع سبب شده است که اقدامات شرکت فولاد خوزستان در زمینه مسئولیتهای اجتماعی از حالت «مُسکّنمحوری» به «درمانمحوری» تغییر جهت دهند؛ اگرچه اهدای بستههای معیشتی در «نهضت مساوات» و یا اقدامات گروههای جهادی در حوزههای بهداشتی- درمانی بسیار موثر و پسندیده است اما واقعیت این است که مردم منطقه انتظار دارند برخی از مشکلات آنها به طور اساسی و همیشگی توسط شرکتهای بزرگ حل شوند. تعریف پروژههای بزرگ و گرهگشای سالانه برای رفع مشکلات مردم در کنار کمکهای موردی، اقدام موثری است که ارتقای رضایتمندی مردم را از شرکت فولاد خوزستان در سالهای اخیر به همراه داشته است. ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان روستاهای کمبرخوردار اطراف این شرکت؛ تاسیس درمانگاهی بزرگ و مجهز در روستای کمبرخوردار قلعهچنعان در دو طبقه (هر طبقه ۷۵۰ متر و دارای بخشهای متنوع بهداشتی- درمانی)؛ اشتغال زنان سرپرست خانوار در کارگاه خیاطی و دوخت لباس کارکنان و مدیران شرکت؛ تاسیس درمانگاه جامع بهداشتی- درمانی در منطقه کمبرخوردار عین ۲؛ ساخت پل فولاد به منظور کاهش بار ترافیکی و رفاه مردم اهواز؛ دو بانده کردن جاده قلعهچنعان-کانتکس در سال گذشته که به «جاده مرگ» معروف بود؛ اصلاح جادهها و راههای پرخطر؛ اهدای سالانه جهیزیه کامل به زوجهای جوان؛ آزادسازی زندانیان و همچنین تاسیس و نگهداری استادیوم ورزشی شهدای فولاد خوزستان به عنوان یکی از مدرنترین و زیباترین ورزشگاههای کشور به منظور ترویج ورزش قهرمانی و کاهش آسیبهای اجتماعی، نمونههایی از رویکرد درمانمحوری در حوزه مسئولیتهای اجتماعی شرکت فولاد خوزستان محسوب میشوند. اگرچه گستره فعالیتهای شرکت فولاد خوزستان در حوزه مسئولیتهای اجتماعی وسیع است اما بخش عمده آنها را بر اساس آییننامه شرکت در سرفصلهای محرومیتزدایی، بهداشت و درمان، عمران و آبادانی، خدماتی-رفاهی و فرهنگی و ورزشی میتوان خلاصه کرد. در این میان، مهمترین فعالیت شرکت فولاد خوزستان را در حوزه مسئولیت اجتماعی میتوان ایجاد اشتغال پایدار و حفظ محیط زیست دانست. گفتنی است که مطابق با استانداردهای زیستمحیطی جاری، یکچهارم از مساحت واحدهای صنعتی باید به فضای سبز اختصاص پیدا کند. با این حال، شرکت فولادخوزستان تقریبا ۵٫۵ برابر الزامات زیستمحیطی، نسبت به ایجاد و نگهداری از فضای سبز اقدام کرده است و ۸۰ درصد از آن نیز با آبیاری قطرهای نگهداری میشود.
توضیحاتی در خصوص ابرپروژه توری باد «Wind fencing» که برای نخستین بار توسط شرکت فولاد خوزستان در سطح خاورمیانه اجرایی میشود، بفرمایید.
شرکت فولاد خوزستان تنها شرکت در خاورمیانه به شمار میآید که با هزینهای بسیار سنگین، پروژهای به نام توری باد «Wind fencing» را برای محصور کردن محوطه ۴۰ هکتاری بخش انباشت و برداشت که کانون برخاستن غبار محیطی در داخل و بیرون شرکت و معضل همه شرکتهای فولادی محسوب میشود، اجرا کرده است؛ پروژهای که ظرف ماههای آینده افتتاح خواهد شد. این فناوری جدید به عنوان بهروزترین روش برای کاهش سرعت وزش باد و کنترل انتشار گرد و غبار شناخته میشود و شرکت فولاد خوزستان نیز شرکتی پیشرو در زمینه استفاده از آن با هدف کنترل بادبردگی پایلهای روباز کنسانتره سنگآهن به حساب میآید. گفتنی است که اجرای این ابرپروژه زیستمحیطی که مورد رصد سازمان محیط زیست کشور و استان خوزستان قرار دارد، میتواند تا ۸۵ درصد از انتشار غبار جلوگیری کند. بهرهبرداری از این پروژه علاوه بر کاهش آلایندههای محیطی، از هدررفت ۱۸ هزار تن سنگآهن با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال نیز جلوگیری به عمل خواهد آورد. همچنین باید توجه داشت دانش فنیای که به واسطه اجرای این پروژه در اختیار پیمانکاران و مهندسان مشاور داخلی قرار میگیرد، میتواند زمینه بهرهگیری از این فناوری در سایر صنایع معدنی کشور را نیز فراهم کند و از این طریق، سهم بسزایی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد.
شرکت فولاد خوزستان چه اقدامات شاخص دیگری در راستای حفظ محیط زیست و کاهش آلایندگیهای زیستمحیطی انجام داده است؟
از دیگر پروژههای زیستمحیطی شرکت فولاد خوزستان در چند سال اخیر، میتوان به افزایش ظرفیت فن «G5.019» و نصب غبارگیر الکترواستاتیک واحد گندلهسازی ۲، نصب غبارگیر الکترواستاتیک اسکرین استیشن گندلهسازی ۲ و تاور ۱۶، کنترل غبار در تاور ۱۸، احداث رینگ شستوشوی محوطه و انبار نگهداری آهناسفنجی در واحد احیای شماره ۲ و همچنین احداث سالن نگهداری قراضه خشک در ضلع شمالی اشاره کرد. علاوهبرآنها، ساخت تیکنر برای غبارگیرهای واحد موادرسانی، بهبود عملکرد غبارگیرهای «MH7» و «MH8»، ساخت سیستم برش خرسک جدید و نصب چهار دستگاه غبارگیر جدید در واحدهای احیا و موادرسانی نیز از دیگر پروژههای مهم شرکت فولاد خوزستان با هدف کاهش انتشار غبار به شمار میآیند. شرکت فولاد خوزستان همچنین در زمینه تصفیه و مدیریت پسابهای صنعتی و پسماند و اجرای پروژههای بازچرخانی نیز جزو الگوهای صنعتی کشور محسوب میشود. پروژه بازچرخانی پساب صنعتی در شرکت فولاد خوزستان با هدف بازیافت پساب صنعتی، کاهش برداشت آب خام از کارون، بهینهسازی مصرف آب با ظرفیت تولید ۷۵۰ متر مکعب آب «RO» با راندمان ۸۵ درصد و مواد اولیه مصرفی پساب خروجی از تصفیهخانه فاضلاب صنعتی به میزان ۹۰۰ مترمکعب طراحی و اجرا شده است. گفتنی است که شرکت فولاد خوزستان نخستین شرکت فولادی به حساب میآید که پسابهای صنعتی خود را وارد سیکل بازچرخانی کرده و از این طریق، میزان مصرف آب از منابع طبیعی را کاهش داده است. با اجرای این پروژه ۶۰ درصد از پساب شرکت فولاد خوزستان دوباره به چرخه تولید بازمیگردد.
نقش شرکت فولاد خوزستان در رشد اشتغالزایی و توسعه اقتصادی در استان خوزستان و سطح کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
از سوی دیگر، بخش عمده چرخه مالی شرکت فولاد خوزستان در استان خوزستان قرار دارد و طبعا گردش مالی عظیم این شرکت، بر اقتصاد این استان و مردم خوزستان تاثیرگذار خواهد بود. علاوهبرآن، حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ نفر نیز از این شرکت ارتزاق میکنند که با احتساب خانواده آنها میتوان گفت که شرکت فولاد خوزستان خود یک شهر چند ده هزار نفره است و طبیعتا اداره صحیح چنین شهری در این اوضاع پیچیده اقتصادی، امر بسیار دشواری محسوب میشود. امید است به لطف خداوند و با حمایت مسئولان کشور، شاهد جهش تولید و رشد اشتغال که خواسته همیشگی رهبر حکیم و معظم انقلاب است، باشیم.
انتهای پیام//