مجتمع فولاد غدیر نیریز به عنوان یکی از بازیگران استراتژیک صنعت فولاد ایران، با رسالت تحقق بخشیدن به یک توسعه پایدار و فراگیر، برنامههای همهجانبهای را در راستای تکمیل زنجیره، ارتقای توان داخلی و توسعه زیرساختها برداشته است. این شرکت، با تکیه بر تخصص و توان مدیریتی و انسانی خود، به خوبی توانسته است تا چالش ناترازی انرژی در کشور را با موفقیت پشت سر بگذارد و تلاش کرده است تا علاوه بر حفظ روند تولید، به برنامهها و طرحهای توسعهای خود نیز جامه عمل بپوشاند. به این منظور، این شرکت در جهت تحقق شعار «بدون بهانهجویی، بدون توقف»، اقدام به تملک و احداث نیروگاه کرده است تا از خاموشیهای ناشی از محدودیتهای انرژی جلوگیری کند. همچنین، این شرکت در کنار تعریف و اجرای پروژههای عملیاتی که به تولید پایدار و خلق ارزش بیشتر میانجامد، در حوزههای اجتماعی و فرهنگی نیز دغدغهمند بوده و حضوری بسیار پررنگ و موثر در توسعه جامعه محلی داشته است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، مجتمع فولاد غدیر نیریز با بهرهگیری از منابع داخلی و توسعه ظرفیتها در سال ۱۴۰۳، خیز بلندی در مسیر تکمیل زنجیره تولید فولاد برداشته است. با وجود چالش ناترازی انرژی در کشور و محدودیت تامین برق و گاز، این مجتمع فولادی موفق شد تا روند تولید را با کیفیت بالا ادامه دهد و حتی رکوردهای جدیدی ثبت کند. طرح تاسیس مجتمع فولاد غدیر نیریز در سال ۱۳۸۵، در راستای توسعه صنعت فولاد تصویب و ساخت کارخانه احیا مستقیم آن از سال ۱۳۸۶ آغاز شد. سپس با تبدیل شرکت به سهامی در سال ۱۳۹۳ و خرید ۶۵ درصد از سهام آن توسط شرکت بینالمللی توسعه صنایع و معادن غدیر، تحول جدی در روند توسعه مجموعه ایجاد شد.
این مجتمع که فعالیت خود را در قالب یکی از هفت طرح صنعتی مصوب دولت آغاز کرده، اکنون با ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار تن آهن اسفنجی و یک میلیون تن شمش فولاد، از بازیگران کلیدی صنعت فولاد در کشور شناخته میشود. برنامههای توسعهای این مجتمع در افق ۱۴۰۴، تکمیل زنجیره تولید و افزایش بهرهوری را هدف قرار دادهاند. مجتمع فولاد غدیر نیریز طی بیش از ۱۵ سال گذشته، در عرصه تولید آهن اسفنجی و شمش فولاد، موفقیتهای قابل ملاحظهای داشته است. رشد کمی تولیدات و افزایش کیفی محصولات، به ویژه در سال جاری با وجود ناترازیها، از مهمترین دستاوردهای کنونی است.
خیز بلند برای تولید افزایش تولید با مدیریت ناترازی انرژی
یکی از مهمترین چالشهای صنایع فولادی کشور، به ویژه در سالهای اخیر و یک سال گذشته محدودیتهای انرژی است. ناترازی برق و گاز که صنایع را سالانه با حدود ۱۰۰ روز محدودیت مواجه میکند، تولید را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. با این حال، مجتمع فولاد غدیر نیریز با اتخاذ راهکارهایی مانند تامین برق از بورس انرژی و بهرهگیری از نیروگاههای کوچکمقیاس، تلاش کرده است تا روند تولید را حفظ کند و حتی افزایش دهد. در همین راستا، این مجموعه تمام تمهیدات لازم را برای مقابله با چالش محدودیت برق اندیشیده و با برنامهریزی مناسب و پیشبینی بحرانها، پروژههای افزایش بهرهوری را به کار گرفته است؛ اقداماتی که نتایج درخشان و قابلتوجهی را به دنبال داشتهاند.
میزان تولید آهن اسفنجی در نیمه اول سال ۱۴۰۳، بیش از ۸۲۶ هزار تن بود که ۳٫۲ درصد بیشتر از ظرفیت اسمی سالانه است. علاوهبراین، تولید محصول نسبت به نیمه اول سال ۱۴۰۱، بیش از ۱۵ درصد و نسبت به نیمه دوم سال ۱۴۰۲، بیش از ۱۳ درصد افزایش داشته است. همچنین کسب رتبه اول استانی در تولید آهن اسفنجی و رکوردشکنی تولید در نیمه نخست امسال، در حالی است که تعداد روزهای محدودیت انرژی در سال مالی ۱۴۰۲ نسبت به سال قبلتر از آن، حدود ۲۵ درصد افزایش داشته و به ۱۹۷ روز رسیده است.
راهبرد مجتمع فولاد غدیر نیریز با شعار «بدون بهانهجویی و بدون توقف»، بر استمرار تولید و رشد کمیت و کیفیت محصولات تاکید دارد. از آنجایی که یکی از مسائل کلیدی برای افزایش سطح تولید تامین انرژی پایدار است، این شرکت برای مقابله با چالشهای ناترازی انرژی، اقدام به تملک نیروگاه ۱۰ مگاواتی تجدیدپذیر در کوشک کرده است. به علاوه، احداث نیروگاه برقآبی ۱۵۶ مگاواتی نیز در دستور کار قرار دارد. این اقدامات به شرکت مجتمع فولاد غدیر نیریز کمک میکند تا ضمن تحقق شعار راهبردی شرکت، انرژی مورد نیاز را به صورت پایدار تامین کند و تولید خود را بدون وقفه ادامه دهد.
البته علاوه بر رشد تولید، مجتمع فولاد غدیر نیریز موفق به بهبود و ارتقای کیفیت محصولات خود نیز شده است. این شرکت در سال مالی ۰۳-۱۴۰۲، به متوسط درصد متالیزاسیون ۹۳٫۲۱ درصد دست یافته که بالاتر از استاندارد ۹۲٫۲ درصدی بازار است. هرچند افزایش ۰٫۱۷ درصدی در این شاخص نسبت به سال مالی قبل در ظاهر ناچیز به نظر میرسد اما در مقیاس صنعت فولاد، به معنای بهبود فرایندهای تولید، کاهش ضایعات، استفاده بهینه از منابع و افزایش بهرهوری است. کیفیت بالای محصولات به مجتمع فولاد غدیر نیریز کمک کرده است تا محصولات خود را با قیمت ۶۹ درصد نرخ شمش فولاد خوزستان یعنی ۲ درصد بیشتر از میانگین نرخ آهن اسفنجی در بورس کالا بفروشد که این جایگاه، بیانگر مزیت رقابتی این شرکت در بازار است.
اجرای طرحهای توسعهای؛ از گندلهسازی تا اکسیژنپلنت
مجتمع فولاد غدیر نیریز، نه تنها در حفظ کیفیت موفق عمل کرده بلکه برنامههای توسعهای خود را برای ارتقای ظرفیت تولید نیز با جدیت دنبال میکند. در این رابطه، دو پروژه «گندلهسازی و تکمیل زنجیره تولید از معدن تا شمش» و «اکسیژن پلنت و افزایش تولید آهن اسفنجی» از مهمترین طرحها محسوب میشوند.
راهاندازی واحد گندلهسازی با ظرفیت دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن، یکی از اقدامات مهم این مجتمع برای افزایش تولید به شمار میآید که با هدف تکمیل زنجیره تولید، برنامهریزی گسترده برای بهرهبرداری از آن در سال ۱۴۰۵ انجام شده است. یکی از اقدامات اساسی در این مسیر، تامین خوراک لازم از طریق تملک پهنههای معدنی جدید است که در این رابطه، پهنه معدنی خشومی یزد به مالکیت این مجتمع درآمده است. پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۴، عملیات استخراج از این معدن آغاز شود. در صورت تایید ذخایر معدنی، احداث کارخانه کنسانترهسازی بدون وقفه شروع خواهد شد. این اقدام، ظرفیتهای لازم برای استخراج سنگآهن و نیز بهرهبرداری از گندلهسازی را فراهم میکند تا این واحد در سال ۱۴۰۵ به مرحله عملیاتی برسد.
با راهاندازی واحد گندلهسازی، مجتمع فولاد غدیر نیریز قادر است تا تمام مراحل تولید، از استخراج سنگآهن تا تولید محصولات نهایی فولادی را در داخل مجموعه انجام دهد تا وابستگی به تامینکنندگان خارجی، کاهش و پایداری تولید افزایش یابد. یکی از مزیتهای رقابتی مجتمع، دسترسی به غنیترین ذخایر سنگآهن و تولید باکیفیتترین کنسانتره کشور است. به گفته محسن مصطفیپور، مدیرعامل شرکت فولاد غدیر نیریز، این شرکت تا پایان سال ۱۴۰۴ با دستیابی به «زنجیره کامل تولید»، در مسیر تکمیل زنجیره ارزش افزوده فولاد گام برمیدارد.
اکسیژن پلنت، یکی از مهمترین طرحهای جانبی مجتمع فولاد غدیر نیریز محسوب میشود که نقش کلیدی در افزایش بازدهی تولید دارد. این پروژه تاثیر مستقیمی در افزایش ظرفیت تولید دارد؛ به گونهای که با اجرای آن، افزایش ظرفیت تولید آهن اسفنجی بدون نیاز به تغییر تجهیزات اصلی امکانپذیر میشود. طبق برآوردها، با اجرای طرحهای توسعهای، مجتمع فولاد غدیر نیریز در سالهای آینده قادر است به ظرفیت تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال دست یابد. این اقدام، نه تنها نیاز داخلی را تامین میکند بلکه به این وسیله، مسیر صادرات محصولات نیز هموارتر خواهد شد.
مسئولیت اجتماعی و اقتصاد دفاعی
در کنار فعالیتهای اقتصادی، مجتمع فولاد غدیر نیریز به مسئولیتهای اجتماعی نیز توجه ویژهای دارد و در این رابطه، مفهوم «اقتصاد دفاعی» به عنوان روح حاکم بر استراتژیهای اجتماعی و مسئولیتپذیری شرکت معرفی شده است. در حوزه شهری و روستایی نیز این مجتمع با احداث پنجمین دریاچه مصنوعی کشور با ظرفیت ۵۰ هزار مترمکعب و پارک پیرامونی مجتمع سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، فضای تفریحی و ورزشی را برای شهرستان نیریز فراهم کرده است. تکمیل خط انتقال آب از سد چشمه عاشق به روستای ریزآب و ساخت مخزن آب روستای قطرویه، از دیگر اقدامات این مجموعه برای بهبود زیرساختهای حیاتی منطقه است.
در حوزه کارکنان نیز این مجتمع از طریق عقد تفاهمنامه با سازمان ملی زمین و مسکن، زمینه ساخت و تحویل یک هزار واحد مسکونی را برای بهبود شرایط زندگی کارگران خود را فراهم کرده است. این رویکردها به مجتمع کمک میکند تا در عرصه توسعه پایدار جامعه محلی نیریز گام بردارد و نقش موثری در رشد و شکوفایی منطقه ایفا کند.
علاوهبراین، مجتمع فولاد غدیر نیریز به منظور تقویت تعاملات اقتصادی و معرفی توانمندیها، در سال جاری، حضور فعالی در نمایشگاههای داخلی و بینالمللی داشته است. این مجتمع با برگزاری نشستهای تخصصی در نمایشگاهها، ضمن معرفی ظرفیتها و اقدامات، ارتباط با سایر شرکتهای فولادی را تقویت کرده است. در نمایشگاه بینالمللی محیط زیست سال جاری، غرفه این شرکت به عنوان برترین غرفه حوزه اطلاعرسانی و روابط عمومی انتخاب شد. همچنین این مجتمع با امضای تفاهمنامهای با سازمان محیط زیست برای کمک به حفظ و نگهداری «گور ایرانی»، گام مهمی در راستای حفظ گونههای جانوری در معرض خطر انقراض برداشته است.
در مجموع باید گفت که مجتمع فولاد غدیر نیریز در سال ۱۴۰۳ نشان داد که با برنامهریزی دقیق و مدیریت چالشها، میتوان بر محدودیتهای انرژی غلبه کرد و همزمان تولید و کیفیت را ارتقا داد. این شرکت با افزایش تولید، بهبود کیفیت و اجرای طرحهای توسعهای، نه تنها موقعیت خود را در صنعت فولاد کشور تثبیت کرده بلکه افقهای روشنی را برای رشد پایدار طی سالهای آتی ترسیم کرده است.
انتهای پیام//