صنعت جهانی فروآلیاژها طی ماههای اخیر، تحت تاثیر عواملی مانند کاهش تقاضای فولاد در چین، اختلال در تامین مواد اولیه و افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی قرار گرفته است. به همین دلیل با شروع سال ۲۰۲۵، عدم قطعیت در بازار و نوسانات آن همچنان از مسائل مهم به شمار میروند. در ادامه، سه تحولی که معاملهگران در سال جدید خواهان آن هستند و سه چالشی که نمیخواهند با آن مواجه شوند، بررسی خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، فعالان بازار فروآلیاژها سه انتظار اصلی «بهبود تولید فولاد و کاهش قیمت انرژی»، «پایان جنگ روسیه و اوکراین» و «کمک باتریهای وانادیوم به افزایش تقاضای آن» را ز سال ۲۰۲۵ دارند و باید منتظر ماند و دید که آیا این موارد در سال جاری میلادی محقق خواهد شد یا خیر.
بهبود تولید فولاد و کاهش قیمت انرژی:
فعالان بازار فروآلیاژ امیدوارند در سال ۲۰۲۵، شاهد افزایش تولید فولاد و در نتیجه افزایش تقاضا برای آلیاژها باشند. افزایش قیمت انرژی، همواره یکی از دغدغههای اصلی فعالان بازار در اروپا بوده و فشار بسیای را بر تولید فولاد در این منطقه وارد کرده است. به همین دلیل، هرگونه بهبود در هزینههای تولید، به ویژه کاهش قیمت انرژی در سال ۲۰۲۵ میتواند بخشی از این فشار را کاهش دهد.
از سوی دیگر، بازارهای چین و اروپا در سال گذشته با کاهش تقاضای فولاد مواجه بودند که این امر به تضعیف تقاضای فروآلیاژها منجر شد. این وضعیت به ویژه در اروپا، به دلیل هزینههای بالای انرژی، چالشهای بزرگی برای تولیدکنندگان فولاد و فروآلیاژ ایجاد کرده است. انجمن فولاد اروپا حتی هشدار داده است که کاهش رقابتپذیری میتواند منجر به رکودی جبرانناپذیر در بخشهای فولاد و صنایع تولیدی این منطقه شود.
کاهش تقاضای مصرفکنندگان نهایی در اروپا طی سال ۲۰۲۴، معضل دیگری بود که به افزایش عرضه و کاهش قیمتها در بازارهایی نظیر فروکروم انجامید. از این رو، هرگونه رونق در فعالیت تولیدکنندگان فولاد در سال ۲۰۲۵ به بازار آلیاژها نیز کمک شایانی خواهد کرد.
با این حال، برخی از فعالان بازار معتقدند چالشهای کنونی در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه خواهد یافت اما از سوی دیگر برخی نیز دیدگاه خوشبینانهتری نسبت به سال جاری دارند. به عنوان مثال، در چین با وجود کندی تجدید موجودی فولاد در دوره زمستان و چشمانداز نامطلوب تقاضا، کاهش موجودی فروآلیاژها پیش از سال نوی قمری میتواند نوید افزایش معاملات در اواخر سه ماهه ۲۰۲۵ را بدهد.
پایان جنگ روسیه و اوکراین:
فعالان بازار امیدوارند جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۵ پایان یابد؛ به ویژه با توجه به اینکه دونالد ترامپ نیز وعده داده است به این مناقشه خاتمه خواهد داد. این جنگ در ماه فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد و به دنبال آن، قیمت فروآلیاژها در اروپا به طور ناگهانی و به دلیل نگرانی از کمبود عرضه به شدت افزایش یافت.
در ابتدا، افزایش چشمگیر هزینههای انرژی ناشی از جنگ، عاملی حمایتی برای بازار بود اما با شروع بحران انرژی در اروپا، تقاضای مصرفکنندگان نهایی کاهش یافت و وضعیت اقتصادی منطقه رو به وخامت رفت که این امر به نوبه خود، موجب کاهش دوباره قیمت فروآلیاژها شد.
یکی از معاملهگران فروآلیاژ ضمن ابراز امیدواری نسبت به اینکه مذاکرات صلح در اوایل سال ۲۰۲۵ به جنگ پایان دهد و در پی آن، شرایط اقتصادی با ثباتتر شود و تقاضا افزایش یابد، فزود: اگر جنگ پایان یابد، میتواند ثبات اقتصادی بیشتر، افزایش تقاضا و کاهش قیمت انرژی در اروپا را به همراه داشته باشد.
کمک باتریهای وانادیوم به افزایش تقاضای این فلز:
با افزایش تقاضا برای ذخیرهسازی انرژی و انرژیهای تجدیدپذیر، بازار باتریهای جریان ردوکس وانادیوم «vanadium redox batteries» به ویژه در چین، طی سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. معاملهگران امیدوارند این روند در سال ۲۰۲۵ نیز به حمایت از تقاضای وانادیوم در این کشور ادامه دهد.
کاربرد عمده وانادیوم در تولید فولاد است اما برخی از تحلیلگران بازار بر این باورند که افزایش تقاضای باتریها به ویژه در چین، بر عرضه این فلز تاثیرگذار است و میتواند منجر به کمبود یا کسری آن در بازار شود.
به گفته یکی از تجار وانادیوم مستقر در چین، پروژههای ذخیرهسازی مرتبط با وانادیوم به طور فزایندهای طی سالهای آتی به خصوص در چین، در حال راهاندازی یا برنامهریزی برای راهاندازی هستند که این امر قطعا به افزایش تقاضا برای مواد خام وانادیوم در بخش بالادستی منجر خواهد شد.
سه موردی که فعالان بازار مایل به مشاهده آن در سال ۲۰۲۵ نیستند را نیز باید «چالشهای ناشی از سیاستهای تجاری جدید»، «نوسانات شدید قیمت سنگ منگنز» و «تداوم چالشهای لجستیکی» دانست؛ به گونهای که فعالان بازار فروآلیاژ امیدوارند در صورت عدم تحقق سه مورد مذکور، بازار فروآلیاژها از شرایط مناسبی برخوردار باشد.
چالشهای ناشی از سیاستهای تجاری جدید:
فعالان بازار نگرانی خود را در مورد ابهام در روند تحولات سیاستهای تجاری جهانی در سال ۲۰۲۵ ابراز کردهاند. به گزارش موسسه «Fastmarkets»، انتظار میرود پس از آغاز به کار دولت جدید ایالات متحده آمریکا، سیاستهای حمایتی این کشور از صنایع و تولیدات داخلی خود افزایش یابد و اعمال تعرفهها به شکل جدیتری پیگیری شود. به نظر میرسد این دسته از اقدامات، بخش مهمی از قوانین سال جاری و سالهای آینده میلادی را تشکیل دهند.
براساس اظهارات برخی منابع، تمرکز بر منابع ملی نیز به موضوعی اساسی در میان کشورهای صادرکننده تبدیل خواهد شد و باعث میشود این دسته از کشورها برای کنترل بیشتر بر منابع طبیعی خود، به سیاستهای تجاری انزواطلبانهتری روی آورند.
همچنین، معاملهگران چینی و اروپایی نگرانیهای خود را در خصوص تاثیر تعرفههای تجاری ایالات متحده آمریکا بر صادرات مستقیم و غیرمستقیم و احتمال افزایش صادرات فولاد چین با قیمتهای رقابتیتر اعلام کردهاند.
نوسانات شدید قیمت سنگ منگنز:
فعالان بازار به موسسه «Fastmarkets» اعلام کردهاند که به هیچ وجه خواهان نوسانات شدید قیمت در بازار سنگ منگنز نیستند. باید خاطرنشان کرد که قیمت سنگ منگنز در سال ۲۰۲۴ به دلیل تعلیق فعالیت تاسیسات سنگ منگنز شرکت معدنی «Groote Eylandt Mining» متعلق به «South32» دچار نوسانات شدیدی شد.
مطابق با ارزیابی موسسه «Fastmarkets»، شاخص قیمت سنگ منگنز عیار بالا، تحویل در بندر تیانجین چین (cif) در اواسط ماه جولای سال ۲۰۲۴ به بالاترین حد خود یعنی ۹ دلار و یک سنت به ازای هر واحد تن خشک رسید و متعاقبا در اواخر سال به کمتر از چهار دلار به ازای هر واحد تن خشک کاهش یافت.
قیمت سنگ منگنز عیار بالا از آن زمان به تدریج در حال افزایش بوده و نوسانات مشابه، هرچند کمی خفیفتر، در بازار سنگ منگنز نیمهکربنات نیز مشاهده شده است. فعالان بازار امیدوارند که با ایجاد ثبات بیشتر در بازارهای بالادستی، از میزان ابهام و عدم اطمینان در مورد هزینهها کاسته شود.
تداوم چالشهای لجستیکی:
فعالان بازار تمایلی به تداوم مشکلات لجستیکی سال ۲۰۲۴ که در پی تنشها در دریای سرخ ایجاد شده بود، ندارند. بحران کشتیرانی در دریای سرخ در نتیجه این تنشها از اواخر سال ۲۰۲۳ شکل گرفته و موجب تغییر مسیر کشتیهای بزرگ به دور دماغه امید نیک در آفریقا شده است.
این بحران، چالشهای بیشتری را در انتقال مواد از کشورهای مختلف تولیدکننده فروآلیاژها به قاره اروپا ایجاد کرده و همچنین منجر به افزایش زمانهای تحویل و هزینههای حملونقل شده است. به عنوان مثال، این مسئله بر تامین فروکروم پرکربن با محتوای کروم ۶۰ تا ۶۴.۹ درصد به اروپا از هند که یکی از مراکز اصلی تولید این محصول بوده، تاثیر گذاشته است.
انتهای پیام//