تولیدکنندگان برق اروپا برای اولین بار در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۳، از انرژی باد بیشتری نسبت به سوخت زغالسنگ استفاده کردند که نقطه عطفی برای کشورهای این قاره در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، دادههای اندیشکده «Ember» نشان میدهد که شرکتهای ارائه دهنده خدمات برق اروپا، رکورد تولید ۱۹۳ تراوات ساعت (TWh) برق از طریق نیروگاههای بادی در بازه زمانی ماههای اکتبر تا دسامبر ۲۰۲۳ در مقایسه با ثبت رقم ۱۸۴ تراوات ساعت تولید برق از طریق نیروگاههای مبتنی بر سوخت زغالسنگ را گزارش کردند.
در همین راستا، تولید برق از طریق نیروگاههای بادی طی سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۳، حدود ۲۰ درصد بیشتر از مدت زمان مشابه در سال ۲۰۲۲ بود. این دستاورد علیرغم افزایش هزینههای نیروی کار، تامین مواد اولیه و کسری در تامین مالی در بخش راهاندازی سیستمهای انرژی بادی در سال ۲۰۲۳ به دست آمد.
مقدار تولید برق از سوخت زغالسنگ و انرژی باد در قاره اروپا
در اواخر سال ۲۰۲۳، قانونگذاران در اتحادیه اروپا طرحهایی از جمله تامین مالی تولیدکنندگان توربینهای بادی و کاهش زمان صدور مجوز برای تولیدکنندگان برق از این طریق را ارائه دادند که موجب افزایش تولید برق از طریق انرژی باد در اروپا طی سال ۲۰۲۴ خواهد شد و ممکن است به طور بالقوه سهم استفاده از انرژی باد در تولید برق را نسبت به سوخت زغالسنگ در آینده به شدت افزایش دهد.
چشمانداز نامشخص استفاده از زغالسنگ در اروپا
در حالی که انتظار میرود ظرفیت تولید برق با استفاده از انرژی باد در سراسر اروپا در سال ۲۰۲۴ و پس از آن به طور گستردهای افزایش پیدا کند، چشمانداز سهم سوخت زغالسنگ در تولید برق این قاره چندان مشخص نیست.
به طور خاص، تولید برق از سوخت زغالسنگ در آلمان، لهستان و ترکیه که تقریبا نیمی از مقدار کل تولید برق با استفاده از این ماده معدنی در اروپا را شامل میشود، در تعیین اینکه آیا قاره اروپا میتواند سهم بیشتر انرژیهای پاک خود را نسبت به سهم کمتر زغالسنگ در تولید برق حفظ کند، تاثیرگذار خواهد بود.
این سه کشور اروپایی، هر سه مصرف زغالسنگ در روند تولید برق را به پایینترین حد چند ساله خود در نیمه نخست سال ۲۰۲۳ کاهش دادند زیرا کاهش فعالیتهای صنعتی در این مناطق، منجر به افت حجم تقاضای کلی برای استفاده از برق شد و این موضوع زمانی اتفاق افتاد که شرکتهای عرضهکننده برق، حجم تولید خود مبتنی بر انرژیهای پاک را افزایش دادند.
با این وجود، این سه کشور پس از افزایش تقاضا برای وسایل گرمایشی برقی، تولید برق با استفاده از زغالسنگ را در ماههای پایانی سال ۲۰۲۳ افزایش دادند. در عین حال، مقدار تولید کلی برق مبتنی بر زغالسنگ در این کشورها همچنان نسبت به گذشته کمتر است.
مقدار تولید برق با استفاده از سوخت زغالسنگ در کشورهای آلمان، لهستان و ترکیه
از این رو، وضعیت کلی رشد اقتصادی عامل اصلی تعیین کننده در میزان مصرف زغالسنگ در تولید برق در این سه کشور خواهد بود. اگر فعالیت شرکتهای تولیدی در سال ۲۰۲۴ افزایش یابد، مصرف کلی برق نیز به مراتب با آن روند صعودی همراه میشود و احتمالا شرکتهای تولیدکننده برق مجبور خواهند شد تا مقدار تولید برق در نیروگاههای مبتنی بر سوختهای فسیلی را در کنار نیروگاههایی که از منابع تجدیدپذیر استفاده میکنند، افزایش دهند.
به طور خاص، هرگونه افزایش مداوم در مقدار تولید صنایع سنگین به ویژه در بخش مواد و کودهای شیمیایی و فولاد، احتمالا سیستمهای تامین برق این کشورها را تحت فشار قرار میدهد. به همین دلیل نیروگاههای تولید برق در این سه کشور مجبور خواهند شد به منظور تامین حجم تقاضای رو به افزایش مصرفکنندگان انرژی، ظرفیت تولید برق مبتنی بر زغالسنگ و گاز طبیعی را افزایش دهند.
با این وجود، اگر مقدار تولید و فعالیت صنایع در این کشورها در سال ۲۰۲۴ علیرغم ارائه طرحهای حمایتی دولتها افزایش نیابد، در این صورت حجم تقاضای کلی برای مصرف برق نسبت به رکودهای ثبت شده قبلی با روند صعودی مواجه نخواهد شد. بر همین اساس شرکتهای تولیدکننده برق میتوانند سهم استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را در تولید برق خود افزایش دهند.
سهم افزایشی استفاده از انرژی باد در اروپا
صرف نظر از وضعیت میزان مصرف برق و فعالیت صنایع در قاره اروپا طی سال ۲۰۲۴، انتظار میرود توسعهدهندگان برق در سال ۲۰۲۴ راهاندازی پروژههای برق مبتنی بر انرژی باد را به ویژه در کشورهایی مانند آلمان، بریتانیا، اسپانیا، فرانسه و دانمارک افزایش دهند. علاوهبراین، انتظار میرود چندین مناقصه دولتی برای افزایش ظرفیت جدید تولید برق در نیروگاههای بادی ساحلی و فراساحلی در سال ۲۰۲۴ در پی توافقنامههای اتحادیه اروپا که در پایان سال ۲۰۲۳ پس از عملکرد نهچندان قدرتمند کسبوکارهای مرتبط با سیستمهای تولید برق با استفاده از انرژی باد به امضا رسید، برگزار شود.
به گفته شرکت «S&P Global»، آلمان مناقصهای برای واگذاری امتیاز به منظور ساختن نیروگاه برق فراساحلی با ظرفیت هشت گیگاوات را در سال ۲۰۲۴ برگزار خواهد کرد. به علاوه انتظار میرود دانمارک در سال مذکور، مزایدهای را به منظور ساخت نیروگاه بادی فراساحلی با ظرفیت ۹ گیگاوات برگزار کند.
تولید برق در نیروگاهای بادی در کشورهای مهم اروپایی
کشور فرانسه قصد دارد ساخت دو مزرعه بادی شناور با مجموع ظرفیت حدود ۲۸۰ مگاوات (MW) در سواحل جنوبی این کشور را آغاز کند. به طور کلی، این اقدام ظرفیت تولید برق با استفاده از انرژی باد در این کشور را در سال جاری میلادی افزایش خواهد داد.
در صورت بهرهبرداری از این پروژه و دیگر پروژههای در دست ساخت، ظرفیت تولید برق با استفاده از انرژی باد در قاره اروپا، از رقم ۶۰۴ تراوات ساعت در کل سال ۲۰۲۳ فراتر خواهد رفت و این موضوع محرکی برای افزایش استفاده از این انرژی و دیگر انرژیهای تجدیدپذیر در قاره سبز میشود.
به نظر میرسد تولید برق در کوتاهمدت با استفاده از سوخت زغالسنگ در اروپا با بازیابی فعالیتهای صنایع افزایش پیدا کند. با این حال، اگر شرکتهای تولیدکننده برق طبق برنامهریزیهای انجام شده پروژههای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر را پیادهسازی کنند، سهم انرژی بادی در تولید برق اروپا در بلندمدت، سهم تولید برق با استفاده از سوخت زغالسنگ را تحتالشعاع قرار خواهد داد.
انتهای پیام//