با اعلام دو منبع آگاه دولتی در هند، ایالات متحده آمریکا و هند پیشنویس اولیه قراردادی در خصوص ایجاد همکاری در بخش مواد معدنی حیاتی را علیرغم وجود برخی مشکلات دیپلماتیک میان دو کشور امضا کردند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، در سفر اخیر پیوش گویال، وزیر بازرگانی هند به واشنگتن، توافق اولیهای برای ایجاد مشارکت و همکاری میان دو کشور نامبرده در زمینه مواد معدنی حیاتی حاصل شد.
به گفته یکی از منابع آگاه، گویال تنها چندین هفته قبل از تغییر دولت آمریکا به این کشور سفر کرد و در خصوص راههای تعمیق روابط تجاری دو جانبه میان آمریکا و هند، مذاکراتی را با برخی از دولتمردان آمریکایی انجام داد.
بر اساس بیانیه ارائه شده توسط دولت هند، گویال با جینا ریموندو، وزیر بازرگانی و کاترین تای، نماینده اداره امور تجاری ایالات متحده آمریکا دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار، در خصوص تقویت روابط میان دو کشور به ویژه در بخش مواد اولیه حیاتی گفتوگوهایی انجام شد.
لازم به ذکر است که در اوایل ماه اکتبر ۲۰۲۴، گفتوگوهایی میان نخست وزیر هند، نارندرا مودی و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به همراه نخست وزیر استرالیا و ژاپن در ایالت دلاور آمریکا در خصوص تعمیق روابط میان کشورها به انجام رسید.
به گفته منابع آگاه، در توافقنامه اولیه امضا شده مواردی مانند ارتقای همکاری میان آمریکا و هند در بخشهایی همچون ایجاد زنجیره تامین در بخش مواد معدنی حیاتی و تبادل دانش فنی میان این دو کشور در بخش نامبرده مطرح شده است. گفتنی است هنوز وزارت تجارت فدرال هند و سفارت ایالات متحده آمریکا در این خصوص اظهارنظری ارائه ندادهاند.
وزارت بازرگانی هند در روز ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۴ طی بیانیهای اعلام کرد که آمریکا و هند در حال مذاکره در خصوص امضای یک تفاهمنامه هستند که در آن همکاریهای دوجانبهای در جهت افزایش و ایجاد تنوع در منابع زنجیره تامین مواد معدنی حیاتی شکل خواهد گرفت.
طبق گزارشی که خبرگزاری رویترز در ماه ژوئن ۲۰۲۴ متن آن را منتشر کرد، شرکت با مالکیت دولتی «Coal India Ltd» در تلاش است تا با همکاری و شراکت یک شرکت آمریکایی دیگر، سهام یکی از معادن لیتیوم در آرژانتین را در راستای تامین مواد اولیه حیاتی در صنعت باتری تصاحب کند.
به نظر میرسد حتی دولت هند پیشنهاد امضای یک قرارداد تجاری جداگانه دیگری را به ایالات متحده امریکا ارائه داده است. طبق متن پیشنویس قرارداد پیشنهادی دوم، مواردی همچون ممنوعیت اعمال تعرفههای واردات مواد معدنی حیاتی از سوی هر دو کشور مانند قراردادی که دولت ژاپن با دولت آمریکا امضا کرده، مطرح شده است. گفتنی است طبق قرارداد امضا شده میان دولت ژاپن و آمریکا، شرکتهای خودروسازان ژاپنی به اعتبارات مالیاتی اختصاص یافته به خودروهای الکتریکی در آمریکا که از طریق قانون کاهش تورم آمریکا (IRA) امکان دریافت آن فراهم شده، دسترسی بیشتری خواهند داشت.
لازم به ذکر که هند، یکی از اعضای انجمن «Minerals Security Partnership» به رهبری ایالات متحده آمریکا بوده که هدف آن، تضمین تامین حجم کافی مواد معدنی مورد نیاز در جهت دستیابی به اهداف تدوین شده برای طرح برایند انتشار کربن صفر است.
همچنین دولت هند در سال ۲۰۲۳، فهرستی از ۳۰ ماده اولیه حیاتی از جمله لیتیوم و نیکل را به عنوان مواد معدنی که در پیشبرد استفاده از انرژیهای پاک تاثیرگذاری مثبتی خواهند داشت، منتشر کرد.
شایان ذکر است که حجم تجارت دوجانبه هند و آمریکا در سال مالی ۲۴-۲۰۲۳، نزدیک به ۱۲۰ میلیارد دلار برآورد شد که بالاترین میزان به ثبت رسیده در تاریخ تجارت دو کشور نام برده شده محسوب میشود.
انتهای پیام//