نیروی انسانی، مهمترین عامل دستیابی به توسعه در جوامع مختلف به شمار میآید و در واقع همان موتور محرک توسعه و پیشرفت است. در حال حاضر با وجود اینکه پیشرفتهای فراوانی در زمینه دانش و تکنولوژی تولید حاصل شده است اما نه تنها از اهمیت نیروی انسانی کاسته نشده بلکه ضرورت رسیدگی و توجه به این مقوله مهم به عنوان ایجادکننده فناوری، بیش از پیش احساس میشود. شرکت دانش پرتو نقش جهان، ازجمله شرکتهای دانشبنیان فعال در صنعت کشور است که همواره برنامهریزی مدونی در خصوص به کارگیری از نیروی انسانی متخصص و کارآمد داشته است. در این راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با مجید رحیمی، مدیرعامل شرکت دانش پرتو نقش جهان گفتوگو کرده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
اهمیت جایگاه نیروی انسانی در تولید را چگونه ارزیابی میکنید و این مهم با چه چالشهایی طی سالیان اخیر مواجه بوده است؟
نیــروی انســانی، ارزشمندتــرین سرمایـــه یک مجموعه صنعتی به شمار میآید که از اهمیت و جایگاه ویژهای در بخش تولید برخوردار است. تجهیزات و ماشینآلات هر واحد تولیدی، زمانی بیشترین بهرهوری را خواهند داشت که توسط نیروی انسانی متخصص در راستای تحقق اهداف از پیش تعیین شده مجموعه به کار گرفته شوند. خلاء آموزش کاربردی نیروهای انسانی در راستای تحقق راهبرد و خط مشی یک شرکت، یکی از معضلاتی است که کارفرمایان طی سالهای اخیر با آن مواجه شدهاند. مدیریت نگهداشت نیروی انسانی شاغل در مجموعه، از دیگر مشکلات موجود در این زمینه است و باید شرایط لازم جهت حفظ نیروهای انسانی از لحاظ مالی و خدماتی فراهم شود. از سوی دیگر، زمانی که نیروهای انسانی کارآمد در یک مجموعه آموزش و به کار گرفته میشوند، رقیبان داخلی به هر شکل ممکن به دنبال جذب و به کارگیری آنها هستند که این مسئله منجر به کاهش پتانسیل و بهرهوری کافی نیروهای انسانی متخصص خواهد شد. همچنین بعضی از متخصصان نیز به دنبال این اتفاق، همکاری خود را با مجموعه ادامه نمیدهند و در صورت ادامه فعالیت نیز بهرهوری کافی برای پیشبرد اهداف مدیریتی را ندارند. این معضل به قدری طی ماههای اخیر افزایش یافته است که نمیتوانیم راه حل مناسبی برای رفع آن پیدا کنیم و هیچ راهکاری نیز در این ارتباط تعریف نشده است.
شرکت دانش پرتو نقش جهان چه تمهیداتی را در خصوص به کارگیری از نیروهای انسانی متخصص و غیرمتخصص در بخش تولید اندیشیده است؟
جذب نیروهای انسانی متخصص و متعهد، یکی از اهداف کلان شرکت دانش پرتو نقش جهان بوده است و همواره تمام تلاش خود را در این زمینه به کار گرفتهایم. استخدام، آموزش و به کارگیری از نیروی انسانی متخصص در شرکتهای دانشبنیان، فرایند دشوار و زمانبری است که از هیچ کوششی در این زمینه دریغ نکردهایم و به دنبال حفظ نیروهای انسانی متعهد در مجموعه هستیم. در حالت کلی، یکی از سیاستهای مهم شرکت در جهت برآورده کردن درخواستها و نیازهای نیروهای انسانی متخصص در مجموعه مانند مسائل مالی بوده است. در ارتباط با نیروهای انسانی غیر متخصص، عملکرد شرکت مطلوب واقع نشده است که این امر میتواند برگرفته از عوامل بیرونی باشد. در واقع یکی از دغدغههای اصلی مدیریت شرکت دانش پرتو نقش جهان، جذب نیروهای انسانی غیرمتخصص بوده است که امیدوار هستیم بتوانیم اقدامات لازم را در آینده نزدیک در این بخش انجام دهیم.
تاثیر افزایش ۵۷ درصدی حقوق نیروهای انسانی در سال ۱۴۰۱ بر عملکرد کارفرمایان را چگونه ارزیابی میکنید؟
اگرچه دستمزد نیروهای انسانی در حدود ۵۷درصد در سال جاری رشد پیدا کرده است اما همزمان با آن، شاهد افزایش تورم و هزینههای معیشتی در جامعه هستیم. این اقدام زمانی میتوانست موثر واقع شود که قیمت کالاهای اساسی مختلف مانند مواد غذایی و… ثابت باقی میماند تا افراد بتوانند بیشترین بهره را از افزایش حقوق خود داشته باشند اما از آنجایی که چارهای جز افزایش قیمت کالاهای اساسی در سال جاری وجود نداشت، به نظر میرسد این تصمیم منجر به ایجاد تنش و افزایش تورم در جامعه شده است. کارفرمایان نیز در چنین شرایطی در تامین نقدینگی مورد نیاز خود دچار مشکل شدهاند که به دنبال آن، شاهد تبعات منفی ناشی از افزایش حقوق نیروهای انسانی در جامعه هستیم.
آیا فرهنگسازی لازم جهت تکریم جایگاه نیروی انسانی در جامعه به ویژه در بخش تولید انجام شده است؟
علیرغم اهمیت جایگاه مهم نیروی انسانی در بخش تولید، متاسفانه فرهنگسازی لازم در این زمینه انجام نشده است و این جایگاه از نگاه کارفرمایان و حتی خود نیروهای انسانی مهجور باقی مانده است. در واقع این دیدگاه در جامعه وجود دارد که نیروی انسانی موظف به اجرای تعهدات خود نسبت به کارفرما است و در قبال آن حقوق ماهانه مشخصی را دریافت میکند. درحالی که توسعه و پیشرفت یک مجموعه، نیازمند همکاری تمامی ارکان از مدیریت تا نیروهای انسانی مختصص و غیرمتخصص است و در غیر این صورت، نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد. متاسفانه این معضل در شرکتهای دانشبنیان نیز دیده میشود و بنابراین لازم است یک تغییر اساسی در نگرش معمول در این زمینه حاصل شود.
امکان بهرهوری مطلوب از نیروهای انسانی در شرکتهای دانشبنیان چگونه فراهم خواهد شد و استراتژی شرکت دانش پرتو نقش جهان در این زمینه چیست؟
انگیزه لازم جهت فعالیت نیروهای انسانی کارآمد در شرکتهای دانشبنیان، با فرهنگسازی در جامعه فراهم میشود. بر اساس آنچه که توسط یکی از بزرگان علم جامعهشناسی دنیا مطرح شده است، آموزش در مدارس پایه، از نقش بسزایی در توسعه یک کشور برخوردار است. در واقع باید نحوه آموزش در مدارس پایه مورد بررسی قرار بگیرد و اگر آموزش بر اساس یک سری قواعد کلی انجام شود، میتوان در راستای توسعه حرکت کرد. در غیر این صورت نه تنها پیشرفتی در جامعه حاصل نخواهد شد بلکه شاهد عقبگرد در بخشهای مختلف خواهیم بود. در حال حاضر نقش معلم در آموزش به دلیل مشکلات اقتصادی حاکم در جامعه، کمرنگ شده است و مادامی که معضلات این قشر اثرگذار رفع نشود، چگونه میتوانیم انتظار آموزش جامع و کاربردی در مقاطع تحصیلی پایه را داشته باشیم؟ انگیزههای لازم جهت آموزش باید توسط سازمانهای ذیربط در جامعه فراهم شود و همچنین باید در نظر داشت آموزش، نیاز ضروری هر جامعه برای توسعه است که تحقق آن به واسطه جامعه علمی پویا و سازنده در مقاطع علمی پایه امکانپذیر خواهد بود. متاسفانه ما نسبت به این مهم طی سالیان اخیر غافل شدهایم و با گذشت زمان، همچنان اقدامات لازم در این زمینه انجام نمیشود. تا زمانی که آموزشهای کاربردی از مقاطع تحصیلی پایه صورت نپذیرد، در ادامه بسیاری از نیروهای انسانی نخبه و متخصص به انگیزه کافی برای ادامه فعالیت در داخل کشور دست نخواهند یافت و نمیتوان آینده روشنی را در بخش تولید متصور شد. شرکت دانش پرتو نقش جهان به عنوان یک مجموعه دانشبنیان، موفق به جذب نیروی سرباز امریه شده است که به دنبال آن میتوانیم از دانش و تخصص نخبگان طی مدت دو سال در بخش تولید استفاده کنیم. در راستای سیاستهای راهبردی مجموعه، از نخبگان دانشگاهی دعوت به عمل آوردهایم تا بتوانیم بهرهوری لازم را از دانشجویان متخصص در حوزه دانشبنیان داشته باشیم.