سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۳:۴۵ /یکشنبه/۲۷ آبان ۱۴۰۳
زمان انتشار: 6:59 /یکشنبه/27 آبان 1403

تداوم کاهش قیمت لیتیوم در بازارهای جهانی؛

آیا بحران بازار لیتیوم در سال ۲۰۲۴ پایان خواهد یافت؟

در حال حاضر قیمت‌ها در بازار لیتیوم در وضعیت کاهشی قرار گرفته‌اند که عمدتا به دلیل شرایط افت تقاضا برای این ماده معدنی و وضعیت مازاد عرضه کربنات لیتیوم در برخی از بازارهای کلیدی ایجاد شده است.

در حال حاضر قیمت‌ها در بازار لیتیوم در وضعیت کاهشی قرار گرفته‌اند که عمدتا به دلیل شرایط افت تقاضا برای این ماده معدنی و وضعیت مازاد عرضه کربنات لیتیوم در برخی از بازارهای کلیدی ایجاد شده است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به‌ نقل از پایگاه خبری «Carbon Credits»، بر اساس ارزیابی انجام شده از سوی شرکت «S&P Global Commodity Insights»، قیمت محموله‌های دریایی کربنات لیتیوم با شرط تحویل در بنادر اصلی آسیا با حدود ۳٫۸ درصد کاهش، به حدود ۱۰ هزار دلار در هر تن در ماه اکتبر ۲۰۲۴ رسید.

نوسانات قیمت محموله‌های دریایی کربنات لیتیوم از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا ماه اکتبر

روند نزولی قیمت کربنات لیتیوم، منعکس‌کننده کاهش حجم تقاضای فصلی برای این محصول بوده که معمولا در پایان سال به پیک خود می‌رسد. گفتنی است حجم تقاضا برای کربنات لیتیوم از سوی تولیدکنندگان خودروهای الکتریکی در پایان سال پس از پشت سر گذاشتن یک روند صعودی در فروش محصولات، روندی نزولی به خود می‌گیرد؛ اگرچه قیمت کربنات لیتیوم در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ یک وضعیت ثبات نسبی را تجربه کرد اما با این وجود، قیمت این ماده اولیه در ماه اکتبر سال جاری میلادی دوباره بر مدار نزولی قرار گرفت.

این موضوع نشان می‌دهد که چگونه زنجیره تامین در صنعت لیتیوم ممکن است پویایی خود را در مدت زمان کوتاهی از دست بدهد. گفتنی است وقوع چنین اتفاقی در چین به عنوان یکی از بازیگران اصلی در فروش جهانی خودروهای الکتریکی در سال ۲۰۲۴ برجسته‌تر بوده است.

بازار لیتیوم چین که بزرگ‌ترین بازار جهانی این ماده معدنی به شمار می‌رود، شاهد کاهش ۳٫۳ درصدی قیمت‌ها در ماه اکتبر ۲۰۲۴ بود. قیمت لیتیوم در بازار مذکور در ماه اکتبر سال جاری میلادی با رقمی حدود ۷۳ هزار یوان در هر تن معامله شد. اگرچه در پایان ماه اکتبر ۲۰۲۴ یک بازیابی اندک در قیمت‌ لیتیوم در بازار اتفاق افتاد اما با این حال، قیمت این فلز حیاتی همچنان تحت تاثیر وضعیت مازاد عرضه قرار دارد. البته، روند نزولی قیمت‌ها در بازار لیتیوم با وضعیت افزایشی ذخایر این ماده معدنی در انبار بورس کالاها و نرخ جذب کمتر از حد انتظار در بازار خودروهای الکتریکی در خارج از چین هم‌زمان شده است.

ناتوانی کنونی بازار جهانی در جذب حجم مازاد عرضه لیتیوم، زمینه را برای ادامه روند نزولی قیمت‌ها فراهم می‌کند و احتمالا چنین وضعیتی در چند سال آینده نیز تداوم خواهد داشت.

انتظار می‌رود که با بهره‌برداری از پروژه «Yellowknife» متعلق به شرکت «Li-FT Power Ltd» به عنوان یکی از بزرگ‌ترین منابع سنگ سخت لیتیوم در قاره آمریکای شمالی، زنجیره تامین مواد معدنی حیاتی در کشورهای غربی وضعیت بهتری پیدا کند.

تغییرات ساختاری و استراتژیک از سوی تولیدکنندگان لیتیوم

در واکنش به چالش‌های به وجود آمده، تولیدکنندگان بزرگ لیتیوم در حال انجام اقداماتی برای مدیریت هزینه‌ها و میزان ظرفیت تولید محصولات خود هستند.

بر همین اساس شرکت «Sinomine Resource Group» تصمیم دارد ظرفیت تولید خود را در مناطقی که هزینه تولید بالاتری دارد، کاهش دهد. همچنین شرکت «Sinomine» سرعت عملیات استخراج کانی پتالیت خود واقع در زیمبابوه را به حداقل رسانده است و تمرکز خود را بر روی استخراج اسپودومن که هزینه تولید پایین‌تری داشته، قرار داده است.

این تغییر رویه تولیدکنندگان، نشان‌دهنده یک واکنش گسترده در صنعت لیتیوم است. از این رو شرکت‌ها بر روی حفظ حاشیه سود خود هم‌زمان با کاهش قیمت‌ها در بازار این فلز حیاتی تمرکز کرده‌اند.

از سوی دیگر، برخی از شرکت‌ها فرصت را مغتنم شمرده و به فرایند ادغام و اکتساب روی آورده‌اند. در همین رابطه، می‌توان به اقدام شرکت «Rio Tinto» برای خرید سهام شرکت «Arcadium Lithium» اشاره کرد. شرکت «Rio Tinto» با این اقدام قصد دارد سهم خود در بازار لیتیوم را افزایش دهد.

شرکت مذکور با خرید سهام شرکت «Arcadium Lithium» به پروژه‌های لیتیوم واقع در صربستان و آرژانتین دسترسی پیدا خواهد کرد و می‌تواند فعالیت خود را در بازارهای خارج از چین به طور موثرتری افزایش دهد.

یکی از مزیت‌های دیگری که شرکت «Rio Tinto» با خرید سهام شرکت «Arcadium Lithium» به دست خواهد آورد، امکان استفاده از فناوری استخراج مستقیم لیتیوم از آ‌ب‌های شور (DLE) است. استفاده از فناوری مذکور موجب خواهد شد تولید لیتیوم از آب‌های شور و نمک‌زارها که امکان استخراج آن با استفاده از روش‌های فعلی ناممکن بود، به راحتی انجام شود و بر همین اساس استفاده از روش «DLE» موجب تحول در بازار لیتیوم می‌شود.

در حال حاضر تعداد ۱۳ پروژه استخراج لیتیوم مبتنی بر روش «DLE» در مرحله بهره‌برداری قرار دارد که ظرفیت تولید در این پروژه‌ها برای سال ۲۰۲۴ در مجموع حدود ۱۲۴ هزار تن پیش‌بینی شده است. طبق داده‌های منتشر شده، سهم استفاده از روش «DLE» در تولید لیتیوم تا سال ۲۰۳۵، به ۱۴ درصد از حجم عرضه جهانی این فلز حیاتی خواهد رسید و با استفاده از روش مذکور می‌توان سالانه حدود ۴۷۰ هزار تن لیتیوم کربنات معادل در بازا هزمانی مورد انتشار لیتیوم استخراج کرد. رسیدن به چنین رشدی در استخراج لیتیوم، نشان از نقشه برجسته استفاده از روش «DLE» در تامین حجمی تقاضای مصرف‌کنندگان برای فلز حیاتی نامبرده در بازار باتری و خودروهای الکتریکی دارد.

پیش‌بینی سهم استخراج لیتیوم با استفاده از روش «DLE» تا سال ۲۰۳۵

افزایش سرمایه‌گذاری جهانی در راستای تقویت زنجیره تامین لیتیوم

آن‌طور که به نظر می‌رسد، حجم سرمایه‌گذاری در تولید لیتیوم علی‌رغم رکود فعلی در بازار این فلز حیاتی همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد. این موضوع نشان‌دهنده خوش‌بینی مشارکت‌کنندگان بازار نسبت به تقاضای بلندمدت برای لیتیوم است.

در همین راستا و در ماه اکتبر ۲۰۲۴، شرکت جنرال موتورز سهم خود در پروژه «Lithium Nevada» را به ۳۸ درصد افزایش و مبلغی در حدود ۶۲۵ میلیون دلار بدین منظور اختصاص داد. اقداماتی از این دست نشان می‌دهد تعهد فعالان بازار در بلندمدت برای تامین نیاز مصرف‌کنندگان همچنان پابرجاست. ناگفته نماند سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در صنعت لیتیوم با تلاش دولت ایالات متحده آمریکا برای افزایش ظرفیت تولید در صنعت باتری خودروهای الکتریکی و کاهش وابستگی به واردات در یک راستا قرار دارد.

لازم به ذکر است که وزارت انرژی ایالات متحده آمریکا وامی به مبلغ ۲٫۲۶ میلیارد دلار در راستای حمایت از راه‌اندازی فاز یک پروژه «Lithium Nevada» تخصیص داده است. رقم اختصاص داده شده از اهمیت بسزای منابع لیتیوم آمریکا در دستیابی به اهداف تعیین شده در سطح ملی در این کشور حکایت دارد.

اگرچه در حال حاضر استفاده از روش‌های سنتی بیشترین سهم را در تولید لیتیوم دارند اما با این حال، تلاش‌ها برای استفاده روش‌های جدیدتر مبتنی بر فناوری‌های پیشرفته به طور فزاینده‌ای در بازار لیتیوم در حال افزایش است. در همین راستا، شرکت جنرال موتورز و سایر شرکت‌های فناور محور دیگر به طور فعالانه به دنبال استفاده از روش «DLE» برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود از ذخایری که پیش‌تر امکان استخراج از آن‌ها به روش‌های سنتی وجود نداشت، هستند.

استفاده از روش مذکور، اثرات زیست‌محیطی و زمان‌بندی فرایند بهره‌برداری تولید لیتیوم در پروژه «Lithium Nevada» مستقر در ایالات متحده آمریکا را به طرز چشمگیری کاهش خواهد داد.

تختصیص حجم زیادی از سرمایه‌‌ برای توسعه روش‌های نوین استخراج لیتیوم حاکی از آن است که علی‌رغم چالش‌های فعلی در بحث روند نزولی قیمت‌‌ها در بازار، امیدواری به افزایش حجم تقاضا برای این ماده اولیه حیاتی در بلندمدت هم‌زمان با رشد نرخ پذیرش خودروهای الکتریکی و سرعت گرفتن گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر در سطح جهانی همچنان وجود دارد.

پیش‌بینی بازار و بازیابی احتمالی  قیمت لیتیوم در بلند‌مدت

انتظار می‌رود قیمت لیتیوم در آینده در محدوده مشخصی نوسان داشته باشد. بر اساس پیش‌بینی ارائه شده از سوی شرکت «S&P Global Commodity Insight»، قیمت کربنات لیتیوم تا سال ۲۰۲۶ بین ۹ هزار و ۹۲۴ دلار و ۱۱ هزار و ۶۲۷ دلار در هر تن در نوسان خواهد بود. پیش‌بینی مذکور نشان می‌دهد رشد حجم تقاضا برای لیتیوم در راستای متعادل شدن وضعیت مازاد عرضه به گذر زمان نیاز دارد.

در همین رابطه، شماری از تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که بازیابی قابل‌توجه قیمت لیتیوم در بازار ممکن است تا سال ۲۰۲۸ محقق نشود. به علاوه، انتظار می‌رود زمانی که بازار این فلز حیاتی وارد وضعیت کسری تولید می‌شود، قیمت لیتیوم به ۱۴ هزار و ۶۵۹ دلار در هر تن افزایش یابد.

رسیدن به وضعیت کسری تولید مورد انتظار در درازمدت تا حد زیادی به افزایش نرخ پذیرش خودروهای الکتریکی و رشد سرعت گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر مرتبط است. ناگفته نماند برای رسیدن به وضعیت افزایش نرخ پذیرش خودروهای الکتریکی و رشد سرعت گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر، به منابع لیتیوم قابل‌توجهی نیاز خواهد بود.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد خودروسازان در سراسر جهان قصد دارند متناسب با هدف‌گذاری ایجاد تعادل در حاشیه سودآوری و رشد پایدار، ظرفیت تولید خود را کاهش دهند. این اقدام باعث ایجاد وضعیت عدم اطمینان در رسیدن به زمان‌بندی دقیق افزایش حجم تقاضا برای لیتیوم در بازار در بلند‌مدت خواهد شد.

در پایان می‌توان بیان کرد که صنعت لیتیوم تنها زمانی می‌تواند به جایگاه واقعی خود در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر برسد که مشارکت‌کنندگان بازار بتوانند خود را با چالش‌های حال حاضر و آینده این صنعت وفق دهند.

انتهای پیام//

به زودی گفت‌وگوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی یادداشت‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/08/26

205750

فلزات آنلاین

1403/08/26

574833

فلزات آنلاین

1403/08/26

766238

فلزات آنلاین

1403/08/26

2715234

فلزات آنلاین

1403/08/26

23005

فلزات آنلاین

1403/08/26

12625

فلزات آنلاین

1403/08/26

40961

فلزات آنلاین

1403/08/26

49911

فلزات آنلاین

1403/08/26

42559

فلزات آنلاین

1403/08/26

41505

فلزات آنلاین

1403/08/26

27690

فلزات آنلاین

1403/08/26

29410

فلزات آنلاین

1403/08/26

28020

فلزات آنلاین

1403/08/26

36962

فلزات آنلاین

1403/08/26

34483

فلزات آنلاین

1403/08/26

50459

فلزات آنلاین

1403/08/26

27587

فلزات آنلاین

1403/08/26

40379

فلزات آنلاین

1403/08/26

44238

فلزات آنلاین

1403/08/26

4298300