با وجود کاهش قیمت لیتیوم، برخی از شرکتهای غربی اعلام کردهاند که سرمایهگذاریهای بیشتری در مثلث لیتیوم انجام خواهند داد. مثلث لیتیوم منطقهای در آمریکای جنوبی است که شامل بخشهایی از آرژانتین، شیلی و بولیوی میشود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، به طور کلی، استخراج لیتیوم از شوراب «Brine» با هدف تولید لیتیوم کربنات در مقایسه با تولید آن از اسپودومن هزینه کمتری دارد.
با توجه به قیمتهای فعلی نمک لیتیوم و اسپودومن در بازار، بسیاری از شرکتهای فعال در این حوزه متحمل ضرر شدهاند و یا اینکه با سود بسیار کم به فعالیت خود ادامه میدهند. قیمتهای پایین و تقاضای کم باعث شده است که بسیاری از تولیدکنندگان در برنامهها و راهبردهای خود بازنگری کنند؛ به طوری که بسیاری از شرکتها تولیدات خود را کاهش داده یا برنامههای مربوط به سرمایهگذاریهای خود را مورد بازنگری قرار دادهاند.
شرکت «Rio Tinto» توافقنامهای را برای خرید شرکت «Arcadium Lithium» به امضا رسانده است. این توافقنامه که ارزش آن حدود ۶.۷ میلیارد دلار برآورد میشود، توسط هیئت مدیره هر دو شرکت تایید شده است و انتظار میرود که در اواسط سال ۲۰۲۵ پس از رایگیری از سهامداران شرکت «Arcadium Lithium» نهایی شود.
شرکت «Arcadium Lithium» با ادغام شرکتهای «Allkem» و «Livent» در ماه ژانویه ۲۰۲۴ تشکیل شد و ظرفیت تولید معادل ۷۵ هزار تن لیتیوم کربنات را در سال دارد.
در عین حال، شرکت «Rio Tinto» تنها با اختیار داشتن چند پروژه در دست توسعه، حضور نسبتا کمرنگی در بخش لیتیوم داشته است. از فعالیتهای این شرکت میتوان به پروژه «Rincon» در آرژانتین اشاره کرد که از فناوری استخراج مستقیم لیتیوم (DLE) برای تولید سه هزار تن لیتیوم در سال استفاده میکند و تولید آن قرار است امسال آغاز شود.
شرکت «Rio Tinto» با خرید «Arcadium» میتواند از تخصص این شرکت در زمینه لیتیوم بهرهمند شود. این موضوع به ویژه در زمینه استخراج مستقیم لیتیوم حائز اهمیت است زیرا شرکت «Arcadium» از طریق پروژه «Salar del Hombre Muerto»، خود یکی از فعالان قدیمی این روش استخراجی به شمار میرود.
یک منبع به موسسه «Fastmarkets» گفت: از اینکه شاهد سرمایهگذاری شرکتهای غربی در آرژانتین هستیم، خرسندیم. ما برای کاهش تاثیرات چین بر بازار لیتیوم به شرکتهای غربی نیازمندیم و این شرکتها باید نشان دهند که در زمینه تولید لیتیوم در حال رشد و توسعه هستند.
به گفته یک مصرفکننده، توافق صورت گرفته با شرکت بزرگی مانند «Rio Tinto»، نشان میدهد که بازار لیتیوم در روند تکامل خود به سطح مهمی رسیده است.
به طور جداگانه، شرکت معدنی «Eramet» اعلام کرد که سهام شرکت «Tsingshan Holding Group» در کارخانه «Eramine Sudamerica» را خریداری کرده و به این ترتیب، مالکیت کامل پروژه لیتیوم «Centenario» در آرژانتین را دوباره به دست آورده است. این شرکت اعلام کرد که در هفتههای آینده تولیدات این کارخانه آغاز خواهد شد.
ویلیام آدامز، رئیس بخش تحقیقات فلزات پایه و باتری در گفتوگو با موسسه «Fastmarkets» با بیان اینکه خرید سهام شرکت «Tsingshan» از جنبههای مختلفی حائز اهمیت است، افزود: تصمیم برای بازپسگیری مالکیت کامل این کارخانه نشان میدهد که یک معدنکار غربی، علیرغم قیمتهای پایین فعلی، همچنان به این پروژه اعتماد دارد. مازاد عرضه و قیمتهای پایین موقتی هستند، جهان در مسیر گذار به انرژی سبز حرکت میکند و با گسترش الکتریکی شدن و افزایش تولید انرژیهای تجدیدپذیر، تقاضا برای ذخیرهسازی انرژی نیز افزایش خواهد یافت.
وی در ادامه مطرح کرد: هرچه این صنعت بزرگتر شود، تولیدکنندگان نیز برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده با دشواری بیشتری روبهرو خواهند شد. شرکتهای غربی باید برای حفظ سلطه خود با شرکتهای چینی رقابت کنند. بازپسگیری مالکیت این کارخانه، حاکمیت شرکتهای غربی را افزایش میدهد و همچنین به شرکت «Eramet» این امکان را داده تا بر فعالیتهای این کاخانه تسلط کامل داشته باشد.
تاثیرات ترامپ
فعالان صنایع خودروهای الکتریکی و باتری چین انتظار دارند که تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ با عدم قطعیت بیشتری روبهرو شوند زیرا لغو قانون کاهش تورم و تصویب قوانین تجاری حمایتگرانه در دستور کار وی قرار دارد. پیروزی ترامپ در انتخابات ممکن است به معنای رویکردی متفاوت نسبت به خودروهای الکتریکی در مقایسه با سیاستهای جو بایدن باشد و این امر فرایند برقیشدن را پیچیدهتر میکند.
دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتی خود به وضوح اعلام کرد که طرفدار خودروهای الکتریکی نیست و در عوض وعده داد که از سوختهای فسیلی و خودروهای مجهز به موتور درونسوز حمایت خواهد کرد.
تیم تحقیقاتی موسسه «Fastmarkets» پیشبینی میکند که فروش خودروهای الکتریکی در ایالات متحده آمریکا تا سال ۲۰۳۴ تحت ریاستجمهوری ترامپ، به ۹.۵۵ میلیون دستگاه برسد که این میزان ۵ درصد کمتر از پیشبینی مربوط به پیروزی کامالا هریس در همین بازه زمانی است.
یکی از تولیدکنندگان عنوان کرد: سیاستهای ترامپ بیشتر بر منابع انرژی سنتی مانند نفت، زغالسنگ و گاز متمرکز خواهند بود. وی علاقهای به منابع تجدیدپذیر ندارد و بر همین اساس پیشبینی میشود بازار این بخش نزولی باشد.
کنت مسترز، رئیس و مدیرعامل شرکت تولیدکننده لیتیوم «Albemarle» در جلسه گزارش درآمد این شرکت با تاکید بر اینکه هنوز برای بحث درباره تاثیرات احتمالی دولت ترامپ بر صنعت لیتیوم زود است، اضافه کرد: گذار انرژی پدیدهای جهانی است. چین در این زمینه هدایت سکان را بر عهده دارد؛ اروپا دومین بازار بزرگ در این حوزه است و پس از آن آمریکای شمالی قرار دارد. همچنان زود است که درباره اقدامات احتمالی ترامپ گمانهزنی کنیم.
وی افزود: راهبرد ما این بود که با غرب همکاری کنیم اما به دلیل پایین بودن قیمتها و مسائل اقتصادی مربوط به توسعه زنجیره تامین در غرب، این امر امکانپذیر نشد. همچنان به تحقق این اهداف امیدواریم اما در حال حاضر باید تا آگاهی کامل از تصمیمات دولت ترامپ منتظر بمانیم.
سرمایهگذاری ایالات متحده آمریکا در مثلث لیتیوم
بر اساس تحقیقات موسسه «Fastmarkets»، بیش از ۱۱۰ معدن لیتیوم در آرژانتین و شیلی وجود دارد که تنها دو مورد از این معادن متعلق به شرکتهای آمریکایی است؛ در حالی که بقیه عمدتا تحت مالکیت شرکتهای کانادایی، چینی و استرالیایی هستند. همین موضوع در مورد واحدهای تغلیظ «concentrators» لیتیوم نیز صادق است.
آتاناس آتاناسوف، تحلیلگر مواد اولیه باتری در موسسه «Fastmarkets» بیان کرد: حضور شرکتهای آمریکایی در آرژانتین و شیلی بسیار چالشبرانگیز است. شاید این شرکتها باید بر واحدهای تغلیظ لیتیوم تمرکز کنند زیرا ساخت آنها سریعتر است. همچنین خرید یک معدن لیتیوم که در مراحل پیشرفته قرار دارد، بسیار هزینهبر خواهد بود. به طور کلی، از ۱۰۰ معدن لیتیوم که در مراحل پیشرفته قرار دارند، تنها چهار یا پنج مورد توسط شرکتهای غیرآمریکایی خریداری شدهاند.
در خصوص قانون کاهش تورم، تحلیلگران بر این باورند که با گذشت زمان، ایالات متحده آمریکا توافقات تجاری ویژهای با کشورهای خارج از توافق تجارت آزاد مانند آرژانتین برقرار خواهد کرد زیرا این کشورها در زمینه منابع معدنی و فرآوری مواد در حال پیشرفت و توسعه هستند. همچنین، طبق تعریف قانون کاهش تورم، این کشورها به عنوان نهادهای خارجی نگرانکننده (FEOC) محسوب نمیشوند.
آدامز و امی بنت، مشاوران ارشد شرکت «BRM Research» اظهار داشتند: با توجه به اینکه شیلی از کشورهای عضو توافق تجارت آزاد است، فرصتهای بزرگی برای افزایش حضور این کشور در بازارهای ایالات متحده آمریکا پیشبینی میشود.
آنها افزودند: از سوی دیگر، چین همچنان به گسترش حضور خود در کشورهای غنی از منابع لیتیوم مانند آرژانتین و بولیوی ادامه میدهد. این کشور همچنین قصد دارد تا به تقویت بخشهای میاندستی و پاییندستی خود بپردازد.
مشاوران ارشد شرکت «BRM Research» تاکید کردند: مشارکت چین در پروژههای لیتیوم در آرژانتین، وضعیت تولید لیتیوم این کشور را در موقعیتی پرسشبرانگیز قرار میدهد زیرا آرژانتین در حال حاضر عضو کشورهای طرف قرارداد تجارت آزاد با ایالات متحده آمریکا نیست. از سوی دیگر، تا زمانی که سهام شرکتهای چینی در پروژههای مشترک با کشورهای غیرطرف این قرارداد کمتر از ۲۵ درصد باشد، ماده معدنی تولید شده شامل محدودیتهای قانون کاهش تورم نخواهد بود.
در حالی که برای لیتیوم سازگار با قانون کاهش تورم همچنان تعریف مشخصی ارائه نشده است، شرکتهای فعال در بازار مطمئن نیستند که چه شرایطی لازم است تا لیتیوم با این قانون مطابقت داشته باشد.
علاوه بر این، ترامپ گفته است که قصد دارد قانون کاهش تورم و بودجههای تخصیصنیافته آن را لغو کند. او مشخص نکرده است که کدام برنامههای موجود در این قانون را هدف قرار خواهد داد، اما میتوان با اطمینان کامل گفت که قانون کاهش تورم در دوران ریاستجمهوی ترامپ دستخوش تغییراتی خواهد شد.
بنت یادآور شد: با انتخاب ترامپ، انتظار میرود که بودجههای اختصاصیافته محفوظ بمانند اما احتمالا بودجههایی که تخصیص نیافتهاند، لغو خواهند شد.
قیمت فعلی لیتیوم تا نوامبر ۲۰۲۴
تمایل شرکتهای بازیافت باتری به توسعه ظرفیتها در اروپا
شرکتهای بازیافت باتری «Ecobat»، «Huayou Cobalt» و «SungEel HiTech» علیرغم چالشهای فعلی زنجیره تامین، برنامههایی را برای افزایش ظرفیت خود در اروپا دارند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، سود واحدهای بازیافت باتریهای لیتیومیونی در سال ۲۰۲۴ به دلیل کاهش قابلتوجه قیمت فلزات باتری کاهش یافت.
نیلز اشتینبرچر، مدیرعامل شرکت بازیافت باتری «SK tes» بیان کرد: بازار فلزات باتری در سال گذشته میلادی نزولی بود و مشخص نیست که این وضعیت تا چه زمانی ادامه خواهد یافت. بازار این فلزات دیرتر از آنچه ما انتظار داشتیم، رونق خواهد گرفت.
چتان جین، نایب رئیس بخش توسعه کسبوکار در شرکت بازیافت باتری «Lohum» عنوان کرد: حاشیههای سود کاهش یافته و قیمت مواد اولیه به اندازه قیمت فلزات یا سایر کالاها کاهش نیافته است.
به دلیل مشکلات اقتصادی اخیر، برخی از شرکتهای بزرگ معدنی، شیمیایی و فلزی در اروپا مانند شرکتهای «Eramet»، «BASF» و «Umicore» که قصد داشتند فعالیتهای خود را در زمینه بازیافت باتری گسترش دهند، این پروژهها را یا به تعویق انداختهاند یا لغو کردهاند.
دادههای تحقیقاتی «Fastmarkets» نشان میدهد که در سالهای آینده عرضه ضایعات باتری به طور قابلتوجهی افزایش خواهد یافت. در حالی که پیشبینی میشد عرضه کلی ضایعات باتری و باتریهای منقضی شده در اروپا در سال ۲۰۲۴ به ۹۶ هزار تن برسد، این مقدار طی پنج سال آینده به ۲۵۲ هزار تن افزایش خواهد یافت.
شرکت «Ecobat Solutions»
یکی از شرکتهایی که در سال گذشته مشغول راهاندازی واحدهای بازیافت باتریهای لیتیومیونی بوده، شرکت بزرگ بازیافت باتریهای اسید سرب «Ecobat» است.
تام سوارد، از مدیران شرکت «Ecobat Solutions» مطرح کرد: واحد «shredding» بازیافت باتریهای لیتیوم این شرکت در آلمان از سال ۲۰۲۳ مشغول به فعالیت است و این شرکت قصد دارد تا در سالهای آینده ظرفیت بازیافت این واحد را به بیش از ۱۰ هزار تن در سال افزایش دهد. این شرکت همچنین از سال ۲۰۲۳، یک واحد «shredding» بازیافت باتری در ایالت آریزونا راهاندازی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: واحد پیشبازیافت باتریهای لیتیومیونی شرکت «Ecobat» واقع در بریتانیا در حال راهاندازی است و ظرفیت ورودی آن بیش از ۲۲ هزار تن در سال خواهد بود.
سوارد در ادامه اضافه کرد: تمرکز اصلی این شرکت بر تولید «Black mass» خواهد بود و مواد و فلزات بازیافت شده را پالایش نخواهد کرد. این رویکرد با برنامههایی که قبلا توسط الیوت اتریج «Elliott Ethridge»، نایب رئیس سابق فروش بینالمللی این شرکت مطرح شده بود، همراستا است.
شرکت «SungEel HiTech»
سوچول پارک، مدیر عامل بخش اروپا و مجارستان شرکت «SungEel HiTech» گفت: پس از افتتاح سومین واحد هیدرو این شرکت در کرهجنوبی و افزایش ظرفیت هیدرومتالورژیکی، این شرکت قصد دارد ظرفیت بازیافت خود در اروپا را نیز افزایش دهد.
شرکت «SungEel HiTech» هماکنون دارای واحدهای «shredding» برای بازیافت اولیه باتریهای لیتیومیونی در مجارستان و لهستان است اما اعلام کرده که به دنبال افزایش ظرفیت پالایش پسبازیافت در اروپاست.
پارک یادآور شد: اتحادیه اروپا محدودیتهایی را برای صادرات «Black mass» وضع کرده است. بنابراین ما باید ظرفیت بازیافت هیدرومتالورژیکی خود را در اروپا افزایش دهیم.
به گفته وی، شرکت «SungEel» ممکن است طی سالهای آینده به سه کارخانه هیدرومتالورژیکی پسبازیافت در اروپا نیاز داشته باشد که برای این منظور کشورهای مجارستان، آلمان و فرانسه در نظر گرفته شدهاند.
قانونگذاران کمیسیون اروپا طرحی را پیشنهاد دادهاند که در آن «Black mass» و ضایعات باتریهای لیتیومیونی در دسته مواد زاید زیانبخش طبقهبندی میشوند. انتظار میرود با اجرای این طرح، صادرات این مواد از اروپا به کشورهای غیرعضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) متوقف شود.
با اینکه کرهجنوبی بهعنوان یکی از اعضای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی به صورت قانونی میتواند به واردات «Black mass» بپردازد اما طبق گفته فعالان بازار، دریافت مجوزهای لازم از کنوانسیون بازل ممکن است زمانبر و پرهزینه باشد.
بیشتر تولیدکنندگان «Black mass» در اروپا در دسته تولیدکنندگان مواد زاید زیانبخش قرار میگیرند. مشکلات و هزینههای بالای صادرات باعث میشود که این مواد نسبت به «Black mass» دارای استانداردهای لازم، خریداران کمتری داشته باشند.
شرکت «Huayou Cobalt»
وی ژانگ، مدیرعامل بخش اروپا و آمریکای شمالی شرکت چینی «Huayou» اظهار داشت: این شرکت به دنبال راهاندازی ظرفیتهای بازیافت جدید در غرب است. این شرکت در حال حاضر یک واحد بازیافت بزرگ در چین دارد که ظرفیت ورودی آن حدود ۶۵ هزار تن باتری بوده و قادر است ۱۲ هزار تن سولفات کبالت و نیکل تولید کند.
شرکت «Huayou» از تولیدکنندگان پیشمواد فعال کاتد (P-CAM) و مواد فعال کاتد (CAM) در چین است و همچنین قصد دارد یک واحد تولید مواد فعال کاتد در مجارستان تاسیس کند. این شرکت به صورت شراکتی، واحد هیدرومتالورژیکی پسبازیافت «POSCO HY Clean Metal» را نیز اداره میکند که تولیدات تجاری آن در سال ۲۰۲۳ آغاز شد.
وی ابراز کرد: با توجه به تصمیمگیریهای شرکت «Huayou» در سال آینده، امکان راهاندازی ظرفیت هیدرومتالورژیکی پسبازیافت برای «Black mass» در اروپا وجود دارد.
ژانگ یادآور شد: در حال حاضر برای تاسیس یک سیستم کاملا یکپارچه در اروپا نمیتوان برنامهریزی کرد اما افزایش ظرفیت در اروپا، قطعا نیازمند همکاری با شرکتهای محلی خواهد بود.
به گفته وی، بازار بازیافت هنوز با چالشهایی مواجه است اما فرصتهای زیادی در این بخش وجود دارد. در صورت انجام هر اقدامی در اروپا، قطعا دقت عمل به خرج خواهیم داد.
ژانگ در پایان تصریح کرد: شرکت «Huayou» همچنین به دنبال راهاندازی ظرفیت پالایش «Black mass» در ایالات متحده آمریکا است اما زمانبندی آن هنوز مشخص نیست.
انتهای پیام//