آیین راهاندازی معاملات آتی نقره و تالار حراج باز بورس کالا با حضور برخی از مسئولان کشور و مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار کشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت در محل بورس کالا برگزار شد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، آیین راهاندازی معاملات آتی نقره و تالار حراج باز بورس کالا با حضور محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، دهقان دهنوی، مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار کشور، حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالای ایران، سعید زرندی معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت و جمعی دیگر از مسئولان در محل بورس کالا برگزار شد.
حجم معاملات بورس کالا به بیش از ۳۲میلیون تن رسید
در این مراسم حامد سلطانینژاد اظهار داشت: در سال جاری رقم بی سابقه ۳۲ میلیون تن کالا در معاملات بورس ثبت شده و این رقم بیانگر آن است که زیرساخت های بورس کالا پاسخگوی نیاز صنایع و تولید کشور بوده است. همچنین در حوزه تامین مالی تولیدکنندگان ۴۰درصد معاملات بازار فیزیکی به صورت سلف بوده و به این ترتیب از ارزش ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی بازار حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به تامین مالی شرکتهای تولیدکننده کمک شده است.
وی به معاملات حراج باز سنگآهن اشاره کرد و افزود: معاملات مدل حراج باز یکی از زیرساختهای اصلی بورسهای کالایی است و در این روش فرصت بیشتری برای کشف نرخ داده میشود تا معاملهگران برای تامین مواد خود بتوانند در حین معامله تفکر بیشتری در حوزه قیمت داشته باشند.
سلطانی نژاد در خصوص معاملات آتینقره نیز خاطرنشان کرد: اهمیت نقره در بازارهای جهانی به لحاظ وزنی از طلا بیشتر است و این فلز در صنایع الکترونیک، صنایع تولیدی و صنایع پاییندستی کاربرد بالایی دارد که با راهاندازی قرارداد آتی نقره در بورس کالا شرایط برای پوشش ریسک قیمتی برای صنایع پاییندستی فراهم شده است.
وی در خاتمه تصریح کرد: برنامه بورس کالا برای توسعه بازار آتی، راهاندازی قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا است. همچنین با همکاری وزارت صمت، گواهی سپرده کالایی بر روی مس و آلومینیوم هم در دستور کار است.
ورود سنگآهن به بورس کالا اتفاقی بزرگ و مثبت است
در این مراسم محمدرضا پورابراهیمی اظهار داشت: اقدامات زیادی برای افزایش بهرهگیری از ظرفیت بازار سرمایه و بورس کالا جهت رونق اقتصادی کشور، بهبود و شفافیت اطلاعات و کاهش ریسکها انجام شده است.
وی با بیان اینکه ورود سنگآهن به بورس کالا اتفاقی مثبت و موجب خرسندی فعالان تولید است، تاکید کرد: اجرای این اقدام نشان میدهد از فضای قبلی همچون نگاه دستوری به قیمتها وارد یک فضایی جدید شدهایم و اساسا دغدغه چیزی را که داشتهایم امروز تبدیل به میدان عملیاتی شده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: اگر به دنبال این هستیم تا در کشور به اهداف بلند و مطلوب برسیم باید قواعد حوزه اقتصادی و اجرایی را در کشور بپذیریم و اجرا کنیم؛ در این حوزه راهاندازی قرارداد آتی نقره در بورس کالا کار ارزشمندی است که صورت گرفته که برای استفاده از ابزارهای مشتقه در بازار سرمایه باید همه اقدامات مربوطه به نوبت عملیاتی شوند.
سرمایهگذار به تثبیت شرایط اقتصادی نیاز دارد
دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مراسم آغاز افتتاحیه معاملات آتی نقره و حراج باز در بورس کالای ایران اظهار داشت: همه باید با کمک هم به سمت تقویت اعتماد و ثبات در بازار سرمایه حرکت کنیم و سهامداران نیز باید با ابزارهای مدیریت ریسک بهترین تصمیم را برای داراییهای خود داشته باشند.
وی افزود: میزان سرمایهگذاری در کشور طی سالهای اخیر مطلوب نبوده است زیرا قاعده کار این بوده که سرمایهگذاری در جایی رقم میخورد که مکانیزمها اعم از قیمتگذاری شفاف باشد.
دهنوی خاطرنشان کرد: سرمایهگذار باید بداند حداقل در میانمدت به ویژه در حوزه قوانین و مقررات ثبات اتفاق بیفتد. علاوه بر این، صنایع انتظار دارند به جای تثبیت قیمت، فرمول قیمتگذاری منطقی در بازار تعیین و سرمایهگذاران جدید نیز با این فرمول هدایت شوند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران تاکید کرد: ابزارهای مالی جدید میتوانند به کاهش ریسک بازار کمک کنند که معاملات آتی نقره و حراج باز از جمله آنها است. همچنین صدها محصول در بازار وجود دارند که میتوانند از ابزارهای متعدد فروش و تامین مواد اولیه به خوبی استفاده کنند و ریسک معاملات را کاهش دهند.
وی در پایان اذعان کرد: در بخش تامین مالی، کشور ضعف دارد و تنها ۱۰ شرکت تامین سرمایه بزرگ در کشور فعالیت میکنند.
سال آینده معادن و پروژهها به بورس میآیند
سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صمت در این مراسم اظهار داشت: شکلگیری و تعریف ابزارهای نوین مالی برای بورس کالا و بورس اوراق بهادار باید در خدمت تولید و افزایش تولید باشد. در حالی که تولیدکنندگان ایران در حوزه فنی رشد بسیار خوبی داشتند اما در حوزه مالی و بازار سرمایه برای رشد آماده نیستند.
وی افزود: سال آینده سال خوبی برای تمرکز صنعت در بورس کالا به ویژه برای پروژهها است. معتقدیم سال ۱۴۰۰ فرصت ویژهای است تا بر این بورس تمرکز داشتهایم و در حوزه معدن مزایدهها را به این سمت بیاوریم.
زرندی خاطرنشان کرد: عمده معاملات کالایی در بورس کالا به حوزه صنعت و معدن تعلق دارد. وزارت صمت برای توسعه بورس کالا و بورس اوراق بهادار آمادگی خود را اعلام کرده است. ضمن اینکه برای ورود شرکتهای جدید به بورسها نیازمند حذف بروکراسیهای اداری هستیم.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت تصریح کرد: شرکتهای سهامی عام پروژه در بودجه سال آینده مصوب شده و بستر بسیار خوبی برای جذب سرمایه برای پروژههای بزرگ خواهند بود.
وی عنوان کرد: روش معاملات حراج باز در بورس کالا میتواند موجب آرامش خاطر برای تولیدکننده و متقاضی را فراهم کند. در همین حال نقره یکی از صنایع استراتژیک است که روی آن وزارت صمت برنامهریزی مدونی هم در بخش تولید اولیه و هم در مصنوعات صورت داده است. چراکه بازار فلزات گرانبها در دنیا بالای یک هزار میلیارد دلار است اما سهم ما کم است.
در پایان این مراسم، ناصرپور، معاون توسعه بازار بورس کالای ایران توضیحاتی در خصوص معاملات آتی نقره و حراج باز سنگآهن ارائه کرد و با نمایش آنلاین معاملات، رسما از این دو ابزار بورس کالا رونمایی شد.