با اعلام انجمن کربن و گرافیت اروپا (ECGA)، تصمیم چین برای اعمال محدودیت صادرات بر روی گرافیت مصنوعی و طبیعی، قاره اروپا را بر آن داشت تا به منظور توسعه تامین این مواد حیاتی استراتژیک در سراسر زنجیره تامین، رویکردهای مبتنی بر طرح مشارکت و همکاری خود در این زمینه را افزایش دهد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، انجمن کربن و گرافیت اروپا (ECGA) طرح مشارکت و همکاری خود به منظور توسعه یک زنجیره تامین پایدار و رقابتی برای عرضه داخلی کربن و گرافیت را آغاز کرده است.
گفتنی است چین در حال حاضر بر تولید جهانی گرافیت آند که متداولترین ماده مورد استفاده در تولید باتریهای لیتیومیونی است، تسلط دارد.
لازم به ذکر است که اروپا ۱۰۰ درصد به واردات آند از چین وابسته است. استیان مدشاس، معاون مدیر اجرایی شرکت «Vianode» در مراسم آغاز این طرح مشارکت در روز ۱۹ اکتبر ۲۰۲۳، بیان کرد: چین ۱۰ تا ۱۵ سال در بخش تولید آند باتری از دیگر کشورهای جهان جلوتر است.
اخیرا وزارت بازرگانی و اداره کل گمرک چین فاش کرد که از اول دسامبر ۲۰۲۳، به طور موقت الزامات صدور مجوز صادرات برای اقلام با کاربرد دوگانه را بر روی سه کالای مرتبط با گرافیت مصنوعی و ۶ کالای مرتبط با گرافیت طبیعی اعمال خواهد کرد. پیش از این اقدام کشور چین، عرضه گرافیت در اروپا به واردات به ویژه برای گرافیت مصنوعی از چین متکی بود.
کورینا هبسترایت، دبیر کل انجمن کربن و گرافیت اروپا (ECGA) روز سهشنبه ۲۴ اکتبر ۲۰۲۳ به موسسه «Fastmarkets» گفت: اقدام دولت چین برای محدود کردن صادرات گرافیت، قطعا بر وضعیت عرضه این ماده در اروپا حتی بیش از آنچه که از افزایش حجم تقاضا برای آن انتظار میرفت، تاثیرگذارتر خواهد بود و این موضوع تنها مختص آند مورد استفاده در تولید باتری نیست.
گئورگی گئورگیف، تحلیلگر بخش تحقیقات موسسه «Fastmarkets» در روز ۲۴ اکتبر ۲۰۲۳، عنوان کرد: آخرین اقدام دولت چین برای اعمال محدودیتهای صادراتی بر چندین محصول گرافیت مصنوعی و طبیعی، آسیبپذیری اهداف مبتنی بر گذار به انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا را به دلیل وابستگی وارداتی آن به عرضه گرافیت به چین نمایان کرد.
بر اساس تحقیقات موسسه «Fastmarkets»، حجم عرضه گرافیت طبیعی داخلی اروپا تا سال ۲۰۳۳، کمتر از ۳۰ درصد از حجم تقاضای گرافیت پیشبینی شده در بخش تولید باتری را تامین خواهد کرد.
برای پاسخگویی به حجم افزایش تقاضای گرافیت، اروپا باید از سایر مناطق مانند آفریقا گرافیت ورقهای طبیعی وارد کند. به علاوه این قاره باید ظرفیت تولید گرافیت مصنوعی داخلی خود را افزایش دهد.
هبسترایت تاکید کرد: آغاز طرح مشارکت و همکاری استراتژیک کشورهای اروپا برای زنجیره تامین کربن و گرافیت پایدار، تنگناهای عرضه مواد اولیه برای تولید گرافیت مصنوعی مانند کک سوزنی، زغالسنگ ککشو، قیر زغالسنگ و همچنین گرافیت طبیعی از ذخایر معدنی این قاره را برطرف خواهد کرد.
طرح مشارکت و همکاری استراتژیک اروپا برای رسیدگی به مسائل مربوط به سرمایهگذاری، صدور مجوزها، استفاده از فناوری و بازیافت با هدف ایجاد حجم عرضه پایدار مواد اولیه یعنی حداقل ۴۰ درصد از گرافیت طبیعی و مصنوعی مورد نیاز در صنایع اتحادیه اروپا از منابع کشورهای عضو این اتحادیه برنامهریزی شده است.
وی در ادامه اظهار داشت: سرمایهگذاری در بخش مذکور در اروپا باید به منظور یافتن راهچاره برای این چالش متمرکز شود و چارچوب آن مشخص شده و بهبود یابد.
به گفته اعضای انجمن کربن و گرافیت اروپا (ECGA) که در مراسم آغاز این طرح مشارکت حضور داشتند، توسعه بخش گرافیت در اروپا مستلزم دسترسی آسانتر به منابع سرمایهگذاری است.
یوگن هوفر، مدیرعامل شرکت «Resonac Graphite» اتریش در همین راستا مطرح کرد: تولید گرافیت مصنوعی نه تنها انرژیبر بلکه سرمایهبر نیز هست؛ همچنین شرکتها برای گذار به انرژیهای تجدیدپذیر نیازمند بودجه و سرمایهگذاری هستند.
به گفته وی، برای دستیابی به چنین هدفگذاری به یک طرح واحد در اروپا نیاز خواهد بود؛ در غیر این صورت صنعت گرافیت مصنوعی در این قاره تغییر و رشد نخواهد کرد.
گئورگیف خاطرنشان کرد: اتحادیه اروپا در رابطه با اقدام علیه تسلط چین بر بازار عرضه گرافیت نسبت به ایالات متحده آمریکا، عملکرد ضعیفتری از خود نشان داده است.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه پیشبینی میشود حجم تقاضا برای گرافیت فقط در بخش باتری تا سال ۲۰۳۰ به ۰٫۵ میلیون تن در کشورهای عضو اتحادیه اروپا برسد، این اتحادیه باید شرایط برای سرمایهگذاری در ظرفیت تولید داخلی گرافیت طبیعی و مصنوعی را فراهم کند تا اکوسیستمی امن برای تامین مواد اولیه صنعت باتری این قاره ایجاد شود.
علاوهبراین، تمایل برای سرمایهگذاری در بخش گرافیت اروپا به دلیل کاهش قیمت گرافیت در بازار بینالمللی باتری روند نزولی به خود گرفته است.
ارزیابی هفتگی موسسه «Fastmarkets» برای گرافیت کروی با محتوای کربن با خلوص ۹۹٫۵ درصد در حجم ۱۵ میکرون، با شرط تحویل بر روی عرشه کشتی در بنادر چین و تقبل هزینه ارسال توسط فروشنده، قیمت دو هزار تا دو هزار و ۲۰۰ دلار در هر تن در روز ۱۹ اکتبر ۲۰۲۳ را نشان داد که نسبت به قیمت سه هزار تا سه هزار و ۲۰۰ دلار در هر تن تعیین شده در تاریخ ۲۰ اکتبر ۲۰۲۲، حدود یک هزار دلار در هر تن کاهش داشت. همچنین قیمت گرافیت طبیعی به دلیل محدودیت در دسترسی گرافیت مصنوعی ارزان قیمت تولید شده در چین کاهش یافته است.
کاهش قیمت گرافیت طبیعی به دلیل محدودیت دسترسی به گرافیت مصنوعی ارزانقیمت
اعضای انجمن کربن و گرافیت اروپا (ECGA) خواستار تسریع و افزایش کارآمدی فرایندهای صدور مجوز در این اتحادیه هستند تا امکان آغاز بهرهبرداری از پروژههای جدید فراهم شود. لازم به ذکر است که صدور مجوزهای توسعه واحدهای جدید استخراج و تولید از معادن در اروپا بسیار زمانبر است.
راسموس بلومکویست، مدیرعامل شرکت «Grafintec» در همین رابطه بیان کرد: در برخی کشورها صدور مجوزهای مرتبط با اکتشاف معادن، ممکن است بدون اینکه عملیات حفاری در آن آغاز شود، دو سال به طول بیانجامد.
هبسترایت در ادامه گفتوگوی خود با موسسه «Fastmarkets» خاطرنشان کرد: روند عرضه از طریق طرح قانون مواد اولیه حیاتی اروپا قرار است به روند تامین این مواد در اروپا سرعت ببخشد اما از نظر وی، صدور مجوز برای تولید گرافیت مصنوعی باید با سرعت بسیار بالاتری انجام شود.
اعمال محدودیت صادرات گرافیت، بخشی از مناقشه کشورهای غربی با چین در صنعت باتری به شمار میآید که در آن چین تلاش کرده است تا جایگاه برتر خود در جنبههای مختلف گذار به انرژیهای تجدیدپذیر را حفظ کند.
انتهای پیام//