انجمن فولاد اروپا اخیرا انتقاد شدید خود از طرح «Clean Industrial Deal» را به دلیل فقدان توجه به ارائه راهحلی جامع برای خارج شدن از وضعیت مازاد عرضه فولاد جهانی، رفع نقاط ضعف طرح مکانیزم تعدیل میزان کربن تولیدی در اتحادیه اروپا و حل مشکل هزینه بالای انرژی در صنایع این اتحادیه، به ویژه فولاد اعلام کرد. انجمن مذکور هشدار داد در صورتی که در این رابطه اقدامات فوری انجام نشود، مولفه رقابتپذیری صنعت فولاد اروپا در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از مجله «Delano»، بنا بر اعلام انجمن فولاد اروپا (یوروفر)، طرح «Clean Industrial Deal» که در روز ۲۶ فوریه ۲۰۲۵ ارائه شد، به درستی چالشهای کلیدی در صنعت فولاد اتحادیه اروپا را شناسایی کرده است. با این حال، این طرح فاقد ابزارهای مناسب برای انجام اقدامات لازم به منظور اجرای سیاستگذاریهای تعیین شده است.
کمیسیون اروپا طی بیانیهای اعلام کرد که هدف از ارائه چنین طرحی، جذب ۱۰۰ میلیارد یورو برای تولید محصولات پاک در کشورهای عضو اتحادیه و ایجاد ۵۰۰ هزار شغل جدید در بخش ساخت و تولید تا سال ۲۰۳۰ بوده است.
انجمن فولاد اروپا نیز در همین راستا تاکید کرد: مشکلات مهمی مانند وجود ظرفیت مازاد عرضه فولاد جهانی، مسئله نقاط ضعف طرح مکانیزم تعدیل میزان کربن تولیدی در اتحادیه اروپا (CBAM) و قیمت بالای انرژی همچنان به عنوان مشکلاتی حل نشده باقیمانده و ممکن است رقابتپذیری و بقای بخش فولاد اروپا را تهدید کند.
اکسل اگرت، مدیرکل انجمن فولاد اروپا در بیانیه این انجمن عنوان کرد: اقدامات لازم برای مشکلات باقیمانده به منظور محافظت از صنعت فولادسازی اروپا ضروری به نظر میرسد.
وی اظهار داشت: کمیسیون اروپا چالشهای صنعت فولاد قاره سبز را مشخص کرده است. با این حال، سیاستگذاریهای مناسبی برای رفع آنها در بخش مذکور ارائه نکرده است.
اگرت خاطرنشان کرد: برگزاری نشستهای راهبردی آتی در مورد صنعت فولاد اتحادیه اروپا، فرصت مناسبی را در چارچوبی مشخص، مبتنی بر طرح «Clean Industrial Deal» به منظور حل مشکلات صنعت فولاد ایجاد خواهد کرد. وی خواستار اجرای هرچه سریعتر مفاد طرح مذکور در راستای بازیابی صنعت فولاد اتحادیه اروپا شد.
وضعیت مازاد عرضه فولاد جهانی و تداوم تنشهای تجاری
طبق آمارهای منتشر شده، بیش از ۵۰۰ واحد تولید فولاد در ۲۲ کشور عضو اتحادیه اروپا در حال فعالیت بوده و بیش از ۳۰۰ هزار کارگر بسیار ماهر در این واحدها مشغول به کار هستند. همچنین براساس آمار، سالانه ۱۴۰ میلیون تن فولاد در کشورهای عضو اتحادیه اروپا تولید میشود. با توجه به حجم ۵۵۰ میلیون تنی فولاد جهانی، در وضعیت مازاد عرضه انتظار میرود این رقم به ۱۵۰ میلیون تن تا سال ۲۰۲۶ برسد که بسیار بیشتر از حجم کل ظرفیت تولید فولاد سالانه کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. علاوهبراین، وضع تعرفههای اخیر توسط دولت ترامپ بر واردات فولاد به آمریکا ممکن است روند عرضه و تقاضای فولاد تولیدی در اتحادیه اروپا را با مشکل مواجه کرده و بازار فلز مذکور در قاره سبز را دچار اختلال کند.
این انجمن هشدار داد که بدون ارائه سازوکارهای حمایتی تجاری قدرتمند، تولیدکنندگان فولاد اروپایی در بازار رقابتی با مشکل مواجه خواهند شد. انجمن نامبرده از اتحادیه اروپا درخواست کرد تا اقدامات حمایتی خود را تحت عنوان یک بسته اصلاحی مبتنی بر طرح «Clean Industrial Deal» که استراتژیهای تجاری جامعتری را در بر میگیرد، ارائه کند. همچنین، این انجمن خواستار بهکارگیری ابزارهای فعلی و لازم در بخش معاملاتی صنایع فولادی برای حل موضوع رقابت ناعادلانه میان تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اتحادیه اروپا شده است.
نقاط ضعف طرح مکانیزم تعدیل میزان کربن تولیدی در اتحادیه اروپا (CBAM)
در واقع میتوان بیان کرد که طرح «Clean Industrial Deal»، یک بسته جامع حمایتی به شمار میآید که به منظور تسهیل در اجرای دستورالعمل طرح مکانیزم تعدیل میزان کربن تولیدی در اتحادیه اروپا (CBAM) طراحی شده و مشمول واردکنندگان خرد فولاد در این اتحادیه نمیشود، با این حال، سقف واردات برای آنها تعیین شده است. همچنین، قرار است پرداخت بدهیهای مالی تولیدکنندگان فولاد اتحادیه اروپا از سال ۲۰۲۶ به ۲۰۲۷ به تعویق بیفتد. به علاوه به نظر میرسد مشکلاتی مانند میزان اثربخشی اجرای دستورالعملهای طرح «CBAM» مانند قوانین مربوط صادرات، ریسکهای مرتبط با دور زدن قوانین و تاثیر آن بر صنایع پاییندستی بخش فولاد همچنان حلنشده باقی ماندهاند و هیچ چشمانداز روشنی در رابطه با اصلاح و رفع این مشکلات در آینده وجود ندارد.
طبق بیانیه انجمن مذکور، چارچوب فعلی طرح «CBAM» به تولیدکنندگان فولاد غیرعضو اتحادیه اروپا اجازه میدهد تا محصولات فولادی کمکربن تولیدی خود را در بازار قاره سبز با قیمتهای بسیار مقرونبهصرفهتری عرضه کنند. چنین رویکردی، دستیابی به هدفگذاریهای تعیین شده در راستای حفاظت از محیط زیست منطبق با طرح «CBAM» را در اتحادیه اروپا زیر سوال برده و فولادسازان اروپایی را در مضیقه قرار خواهد داد. به علاوه، فقدان راه حل مناسب برای رفع مشکل صادرات محصولات فولادی که در آن تولیدکنندگان اروپایی باید هزینه کربن تولیدی بیش از سقف تعیین شده را متقبل شوند، به طور بالقوه وضعیت تولید ۱۹ میلیون تن فولاد صادراتی در این قاره به خطر میاندازند.
انجمن فولاد اروپا در ادامه هشدار داد که ناتوانی طرح «CBAM» در تحت پوشش قرار دادن محصولات فولادی در صنایع پاییندستی مانند قطعات خودرو و مواد اولیه مورد استفاده در زیرساختهای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر تولیدکنندگان فولادی را به راهاندازی واحدهای تولیدی و سرمایهگذاری در صنایع فولادی کشورهای غیر عضو در این اتحادیه سوق میدهد.
مشکل هزینه بالای انرژی در صنایع فولادی اتحادیه اروپا تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
طبق آمار منتشر شده، در حال حاضر قیمت انرژی در صنایع اتحادیه اروپا حدود دو تا چهار برابر هزینه برق صنعتی در ایالات متحده آمریکا و چین است. با توجه به اینکه انرژی، سهم عمدهای از هزینهها در تولید فولاد را به خود اختصاص میدهد، از این رو قیمت بالای برق مشکل بسیار بزرگی برای رقابتپذیری در صنعت فولاد و امکان اجرای دستورالعملهای فرایند کربنزدایی در آن به شمار میرود؛ اگرچه در طرح «Clean Industrial Deal» و برنامه عرضه انرژی مقرونبهصرفه موسوم به برنامه «Affordable Energy Action Plan» به عنوان زیرمجموعه آن، بر موضوع تامین برق مورد نیاز صنایع و عرضه انرژی مقرونبهصرفه تاکید شده است اما به نظر میرسد در هیچ یک از این دو طرح، برنامهای برای دسترسی به انرژی ارزان در صنایع، به ویژه فولاد در کوتاهمدت تدوین نشده است.
این انجمن استدلال کرده است که بدون اصلاح ساختاری در بخش هزینههای صنعت برق، اتحادیه اروپا در راستای تعیین قیمتهای مجزا برای سوختهای پاک و سوختهای فسیلی، اجرای مکانیسمهای فعلی مانند قرارداد خرید برق بین یک تولیدکننده برق و مصرفکننده آن در بلندمدت، کاهش قابلتوجهی در هزینههای پرداختی ایجاد نخواهد کرد.
همچنین، انجمن مذکور از کمیسیون اروپا درخواست کرده است تا دستورالعملی برای اجرای اقدامات لازم به منظور کاهش قیمت برق در سطوح رقابتی با سایر کشورهای جهان برای صنایع انرژیبر مانند فولاد همراه با اقدام برای کاهش هزینههای نظارتی در قبوض برق صنعتی را ارائه دهد. به علاوه، انجمن مذکور اعلام کرده است که اگرچه اقدامات مناسبی در زمینه سرمایهگذاری در راهاندازی نیروگاههای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر با ظرفیت تولید برق کمکربن و کربن صفر در صنایع انرژیبر اتحادیه اروپا صورت پذیرفته اما این اقدامات در میانمدت نتیجهبخش خواهد بود.
انتهای پیام//