مدیرعامل شرکت قم آلیاژ که در زمینه تولید شمش آلیاژی، مفتول، سیم و … فعالیت میکند، درخصوص تاثیر تحریمها بر صنایع آلومینیومی کشور، گفت: برای تولید شمش خالص آلومینیومی، صنایع بالادستی به پودر آلومینا نیاز دارند و میزان تولید آلومینا در داخل کشور بسیار اندک بود و بیش از ۷۰ درصد نیاز کارخانهها به این ماده، باید از طریق واردات تامین شود؛ به همین خاطر، واردات این ماده اولیه تنها راهی است که ما داریم؛ هر محموله از پودر آلومینا وزنی در حدود ۳۰هزارتن دارد که البته واردات آلومینا نیز جزو موارد تحریمی است، به همین خاطر صنایع مادر مجبور هستند که این مواد اولیه را از طریق واسطه خریداری کنند.
آریا صادق نیت حقیقی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، درمورد چگونگی تامین آلومینا، اظهار داشت: صنایع بالادستی چون نمیتوانند از تولیدکننده اصلی آلومینای مورد نیاز خود را خریداری کنند، مجبور هستند که نیاز خود را از طریق واسطهها برطرف کنند به همین دلیل باید مبالغ بالاتری را برای در اختیار داشتن مواد اولیه ضروری پرداخت نمایند.
وی درباره مشکلاتی که شرکتهای بالادستی با آن مواجه هستند، اذعان کرد: صنایع بالادستی علاوه براینکه باید مبالغ بالاتری را برای خرید آلومینا پرداخت کنند، مواد اولیه مورد نیاز را به دلیل شرایط پیشآمده نمیتوانند به موقع تحویل بگیرند و عموما با تاخیر این مواد به دستشان میرسد که در نهایت، فعالیت اینگونه شرکتها نیز در سالهای اخیر در کشور با معضلات و مشکلات بسیاری مواجه شده است.
نقل و انتقال وجه، بزرگترین معضل صنایع فلزی است
مدیرعامل شرکت قم آلیاژ درخصوص نقل و انتقال وجه برای خرید مواد اولیه، توضیح داد: مشکلات مربوط به نقل و انتقال وجه، موضوعی نیست که تنها مختص تحریم صنایع فلزی کشور شود و سالها است که این معضل، تبدیل به بزرگترین چالش تولیدکنندگان آلومینیوم کشور شده و در پارهای از مواقع ماهها طول میکشد که وجه انتقال یابد و شرکت طرف قرارداد پس از اطمینان از دریافت وجه، مواد اولیه ضروری ما را ارسال میکند؛ این پروسه بسیار زمانبر است و راهی نیز برای کاهش این مدت زمان، پیشبینی نشده است.
حقیقی در ادامه تصریح کرد: برای اینکه میزان تراکنش مالی مشخص نشود، باید از طریق واسطهها عمل کنیم و عموما از طریق چند مبدا واردات آلومینا به کشور انجام میشود که تمام این موضوعات زمانبر، پرخطر و هزینهبر است.
واردات پترولیوم کک، کریولیت و آند به کشور
وی درباره کاهش دسترسی به مواد اولیه، مطرح کرد: اگر این مشکلات ادامه یابد و همچنان دسترسی به آلومینا با این موانع و چالشها همراه باشد قطعا در آینده با مشکلات بزرگتری مواجه خواهیم شد، به گونهای که اگر آلومینای لازم را در اختیار نداشته باشیم قطعا شمش خالص آلومینیومی را نیز نمیتوانیم تولید کنیم که در نهایت شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی نیز نمیتوانند فعالیت کنند و تمامی واحدهای تولیدکننده محصولات آلومینیوم تعطیل یا ورشکسته میشوند.
مدیرعامل شرکت قم آلیاژ با اشاره به فرآیند تولید آلومینیوم، بیان کرد: هر دو واحد آلومینا، یک واحد آلومینیوم به ما میدهد که در حال حاضر این ماده اصلی را در اختیار نداریم. البته در زمینه تهیه پترولیوم کک، کریولیت، آند و… نیز چون به منابع جهانی وابسته هستیم، با مشکلات متعددی در سالهای اخیر مواجه شدهایم که هیچ راه گریزی برای آن هنوز پیشنهاد نشده است.
بخشنامههای وضع شده اثرات تحریمها را دو چندان کرده است
وی درباره کاهش فعالیت شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی در کشور، بیان کرد: در سال گذشته، دو عامل تحریمهای فلزات و بخشنامههای داخلی، بیشترین تاثیر را بر روند کاهشی فعالیت شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی داشت. عامل تاثیرگذار اصلی، وضع تحریمها از سوی آمریکا برعلیه ایران بود که روند خرید و فروش مواد اولیه و تولید محصولات آلومینیومی را دچار بحران کرد و دومین عامل که در پی تحریمها؛ ایجاد شد، صدور قوانین و بخشنامههای آسیبرسان داخلی است.
مدیرعامل شرکت قم آلیاژ درخصوص تامین مواد اولیه و مواد کمکی، توضیح داد: مواد اولیه و مواد کمکی برای تولید محصولات آلومینیومی را باید با ارز آزاد خریداری کنیم و از سوی دیگر در صادرات نیز، در زمینه نقل و انتقال وجه با مشکلاتی مواجه هستیم.
گرفتن ال سی و ضمانتنامه امکانپذیر نیست
حقیقی در ادامه افزود: گرفتن ضمانتنامه و ال سی برای ما در شرایط فعلی امکانپذیر نیست و در حال حاضر، در بازارهای رقابتی جهان امکان حضور و رقابت برای تولیدکنندگان ایرانی وجود ندارد.
وی درخصوص تغییر وضعیت صادرات و نحوه فروش محصولات داخلی در بازارهای جهانی، اعلام کرد: متاسفانه نمیتوانیم در بازارهای جهانی فروش مناسبی داشته باشیم که قسمت عمده کاهش فعالیت ما در بازارهای جهانی به دلیل وجود تحریمها است، البته سیاستگذاریهای اشتباه بانک مرکزی و دولت نیز بیتاثیر نبوده؛ دولت باید راهحلهایی در جهت کاهش اثرات مخرب تحریمها بر وضعیت صنایع اتخاذ میکرد اما در این مدت، تنها بخشنامهها و دستورالعملهایی را صادرکرده که وضع تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات آلومینیومی را بدتر از گذشته کرده است.
حضور ما در عرصه بینالمللی کمرنگتر از سابق شده است
مدیرعامل شرکت قم آلیاژ درخصوص واردات مواد اولیه، خاطرنشان کرد: تحریمها علاوه بر اینکه حضور صادراتی ما را در صحنههای بینالمللی بسیار کمرنگ کرده، بر واردات مواد اولیه و آمیژانها نیز تاثیرگذار بوده است.
حقیقی درخصوص مسائلی که فعالیت تولیدکنندگان را با چالش مواجه کرده است، توضیح داد: در زمینه تامین مواد اولیه باید امکانات تسهیل کنندهای در جهت انتقال وجه در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم مواد اولیه مورد نیاز را وارد و در زمینه تولید به صورت پیوسته گام برداریم که متاسفانه علیرغم سرمایهگذاریها و تلاش بخش خصوصی در این راستا، به دلیل عدم وجود زیرساختهای مناسب، نتوانستهایم به هدف خود برسیم و در حال حاضر با مشکلات بسیاری در زمینه تامین آمیژانها و مواد اولیه مواجه هستیم.
سایه تحریمها سالها ست که بر سر آلومینیوم سنگینی میکند
وی درخصوص تحریم آلومینیوم، بیان کرد: علاوه بر تحریمهای کلی صنایع فلزی کشور، آلومینیوم به تنهایی نیز تحریم است.
مدیرعامل شرکت قم آلیاژ درباره تاثیر تحریم فلزات بر آلومینیوم، توضیح داد: تحریمهای ابتدایی در سالهای گذشته، بر صنایع آلومینیومی کشور نیز تاثیر داشته است، به گونهای که فعالیت ما در همان سالها کاهش یافت و به همین دلیل با وضع تحریمهای اخیر فلزات، آلومینیوم شاید به نسبت سایر فلزات (فولاد و مس) آسیب کمتری را متحمل شد چون این فلز، سالها است که با تحریم و مشکلات بوجود آمده به سبب آن، مواجه شده است.
وی در پایان گفت: زمانی که به راحتی نتوانیم انتقال وجه انجام دهیم یا محمولهای به نام ایران داشته باشیم، قطعا امکان پیشرفت و توسعه از تولیدکنندگان گرفته میشود؛ البته این موانع تحت تاثیر تحریمهای کلی ایجاد شده اما در زمینه فلزات و به خصوص فلز آلومینیوم، بیشترین مشکلات را ایجاد کرده است.