به گفته دبیرکل سازمان کشورهای عربی صادرکننده نفت، تعداد ۱۲۲ پروژه هیدروژن سبز در این کشورها در دست راهاندازی بوده و قرار است سرمایهگذاری عظیمی در راستای توسعه بخش مذکور انجام شود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «ZAWYA»، جمال اللوغانی، رئیس سازمان کشورهای عربی صادرکننده نفت مستقر در کویت عنوان کرد: شماری از کشورهای عربی از جمله امارات، مصر و کویت با بهرهگیری از منابع عظیم گاز هیدروژن خود و سرمایهگذاری در آن قصد دارند به یکی از بزرگترین صادرکنندگان هیدروژن در جهان تبدیل شوند.
وی در یک کنفرانس خبری که اخیرا برگزار شد، بیان کرد: بهرهبرداری از این پروژهها کشورهای عربی را قادر خواهد ساخت تا علاوه بر حفظ پیشگامی خود در صنعت نفت و گاز جهانی، به یک بازیگر مهم در بخش هیدروژن سبز در سطح بینالمللی بدل شوند.
دبیرکل سازمان کشورهای عربی صادرکننده نفت ضمن اشاره به اینکه شماری از کشورهای عربی به دنبال کسب سهم مهمی از بخش هیدروژن سبز در مقیاس جهانی هستند، با استناد به آخرین گزارشها مطرح کرد: تا پایان ماه سپتامبر ۲۰۲۴، تعداد پروژههای هیدروژن سبز در دست راهاندازی در کشورهای عربی ۱۲۲ پروژه اعلام شده است.
اللوغانی تاکید کرد: با اتمام این پروژهها، جایگاه کشورهای عربی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر در مقیاس جهانی ارتقای قابلتوجهی پیدا میکند.
بر اساس گزارشهای دریافتی، از میان این کشورها، امارات متحده عربی طرح جاهطلبانهتری در راستای پیشبرد پروژههای هیدروژن سبز دارد. طبق طرح ارائه شده توسط دولت امارات متحده عربی، این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۳۱ به یکی از ۱۰ تولیدکننده برتر هیدروژن سبز در جهان تبدیل شود.
از سوی دیگر شرکت با مالکیت دولتی «Sonatrach» در الجزایر، با سه شرکت اروپایی یک قرارداد ساخت خط لوله برای انتقال هیدروژن سبز به قاره اروپا را امضا کرده است. طبق بیانیه شرکت «Sonatrach»، قرار است یک خط لوله انتقال هیدروژن سبز از مبدا الجزایر به طول سه هزار و ۳۰۰ کیلومتر تا مقصد کشورهای ایتالیا، آلمان و اتریش احداث شود.
همچنین در تونس قراردادی برای ساخت هشت پروژه هیدروژن سبز، از جمله یک قرارداد با شرکت سعودی به منظور ساخت یک واحد تولید هیدروژن سبز با ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن به امضا رسیده است. به کمک این واحد تولید هیدروژن سبز، امکان تولید ۱۲ گیگاوات برق فراهم خواهد شد و قرار است بخشی از آن به کشورهای اروپایی صادر شود.
در کویت نیز شرکت با مالکیت دولتی «Kuwait Oil Company»، در ماه جولای ۲۰۲۴ اعلام کرد که قراردادی با شرکت «KBR Company» مستقر در آمریکا به منظور تدوین طرحی جامع برای تولید ۱۷ گیگاوات انرژی تجدیدپذیر و ۲۵ گیگاوات هیدروژن سبز تا سال ۲۰۵۰ امضا کرده است.
مصر به عنوان یکی دیگر از کشورهای عربی، در نظر دارد به یکی از بزرگترین بازیگران جهان در تولید هیدروژن سبز تبدیل شود. در همین راستا، این کشور در اوایل سال جاری میلادی قراردادهایی را به ارزش نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار برای راهاندازی پروژههای تولید هیدروژن سبز و آمونیاک به امضا رسانده است؛ البته قرار است با این حجم عظیم سرمایهگذاری تعداد پروژههای تولید هیدروژن سبز و آمونیاک در مصر به ۴۰ پروژه افزایش یابد.
مراکش و اردن نیز از جمله دیگر کشورهایی محسوب میشوند که قراردادها و تفاهمنامههایی را برای راهاندازی پروژههای هیدروژن سبز به امضا رساندند. در همین راستا صالح علی الخرابشه، وزیر انرژی و منابع معدنی اردن و محمد ابوعطیه، مدیر بخش انرژیهای تجدیدپذیر شرکت «China Three Gorges International» در روز سهشنبه سوم دسامبر ۲۰۲۴، از امضای تفاهمنامهای به منظور انجام مطالعات امکانسنجی در راستای توسعه پروژههای هیدروژن سبز در اردن خبر دادند.
هدف از امضای این تفاهمنامه در چارچوب همکاری بین دولت اردن و شرکت (CTGI)، تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن آمونیاک سبز اعلام شده است. طبق متن تفاهمنامه مذکور، با آغاز فاز مطالعات امکانسنجی، پتانسیل راهاندازی یک پروژه هیدروژن سبز جدید بر اساس طرح برنامهریزی شده از سوی وزارتخانه انرژی و منابع معدنی اردن ارزیابی خواهد شد و قرار است این روند همکاری بر اساس نتایج مطالعات تا رسیدن به زمان توافق بر سر انجام سرمایهگذاری نهایی ادامه داشته باشد.
الخرابشه با اشاره به اهمیت این مشارکت، خاطرنشان کرد: تفاهمنامه به امضا رسیده، سیزدهمین قرارداد در زمینه تولید هیدروژن و آمونیاک سبز در اردن به شمار میرود.
وی در ادامه سخنان خود، بر برنامهریزی وزارت انرژی و منابع معدنی اردن برای تبدیل این کشور به قطب منطقهای و جهانی در تولید و صادرات هیدروژن سبز تاکید کرد.
وزیر انرژی و منابع معدنی اردن همچنین به تعهد دولت این کشور در راستای تسهیل سرمایهگذاری در صنعت هیدروژن سبز اشاره کرد و یادآور شد: این تفاهمنامه، یک فرصت استثنایی و مهم را برای حضور سرمایهگذاران بینالمللی در صنعت مذکور در اردن فراهم کرده است.
ناگفته نماند تفاهمنامه مذکور با هدفگذاریهای تدوین شده از سوی دولت اردن، در راستای تبدیل این کشور به قطب منطقهای و جهانی هیدروژن سبز، با بهرهگیری از منابع فراوان انرژی تجدیدپذیر و موقعیت استراتژیک اردن در خاورمیانه و آفریقا در همسویی کامل قرار دارد.
گفتنی است مفاد نوشته شده در این تفاهمنامه مبتنی بر سند چشمانداز نوسازی اقتصادی اردن (۲۰۳۳-۲۰۲۳) بوده که تمرکز آن بر روی گذار به سمت انرژیهای پاک و سرمایهگذاری در پروژههای هیدروژن سبز قرار گرفته است.
به گفته یک مقام دولتی اردنی، انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰، حدود ۶۰۰ هزار تن هیدروژن سبز در این کشور تولید شود و این رقم قرار است تا سال ۲۰۵۰، به ۳٫۴ میلیون تن برسد.
گفتنی است در مراسم امضای این تفاهمنامه، شماری از مقامات وزارت انرژی و منابع معدنی اردن از جمله رئیس اداره انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی، مهندسان و مدیران مسئول راهاندازی و ساخت پروژه هیدروژن سبز و یک هیئت از شرکت (CTGI) حضور داشتند.
محمد ابوعطیه، مدیر منطقهای بخش انرژیهای تجدیدپذیر شرکت (CTGI) که در این مراسم حضور داشت، از نقش فعال اردن در حمایت از این شرکت برای ارائه خدمات مرتبط با تولید برق در این کشور قدردانی کرد.
لازم به ذکر است امانی العظام، دبیرکل وزارت انرژی و منابع معدنی اردن در کنفرانسی با محوریت انرژی که روز چهارشنبه چهارم دسامبر ۲۰۲۴ در شهر بروکسل برگزار شد، اظهار داشت: سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب انرژی اردن از یک درصد در ۱۰ سال گذشته، به ۲۷ درصد در حال حاضر افزایش یافته است و انتظار میرود این رقم تا سال ۲۰۳۰ از ۳۰ درصد فراتر رود.
انتهای پیام//