حجم واردات زغالسنگ حرارتی به چین در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ به طور قابلتوجهی افزایش یافت؛ گفتنی است که این کشور بزرگترین واردکننده زغالسنگ حرارتی در جهان به شمار میشود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، بر اساس دادههای گردآوری شده توسط تحلیلگران شرکت «Kpler»، حجم واردات محمولههای دریایی زغالسنگ حرارتی به چین که عمدتا در تولید برق مورد استفاده قرار میگیرد، در ۶ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ حدود ۱۶۸٫۷۳ میلیون تن اعلام شد که ۸٫۵ درصد افزایش را نسبت به رقم ۱۵۵٫۵۱ میلیون تن گزارش شده در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ به ثبت رساند.
رقم اعلام شده بالاترین حجم واردات زغالسنگ به چین در نیمه اول سال در کل تاریخ این کشور به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان به شمار میرود. طبق بررسیهای انجام شده، احتمال میرود تمایل چین برای واردات محمولههای دریایی زغالسنگ حرارتی در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ کاهش پیدا کند.
بر اساس ارزیابی صورت گرفته از سوی شرکت «Kpler»، حجم واردات محمولههای دریایی زغالسنگ حرارتی به چین در ماه جولای ۲۰۲۴، حدود ۲۹٫۶۶ میلیون تن پیشبینی شده بود که اندکی بیشتر از رقم ۲۹٫۴۴ میلیون تن پیشبینی شده برای ماه ژوئن سال جاری میلادی بوده است و ۲٫۵ درصد کاهش حجم واردات را به صورت روزانه نشان میدهد.
انتظار میرود نرخ رشد واردات محمولههای دریایی زغالسنگ حرارتی به چین از ۸٫۵ درصد در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، به ۷٫۱ درصد در ۶ ماهه دوم سال جاری میلادی کاهش یابد. حال سوال اینجاست که چه عواملی ممکن است باعث کاهش حجم تقاضای چین برای محمولههای دریایی زغالسنگ حرارتی شود؟
در پاسخ به این سوال میتوان بیان کرد که یکی از عوامل اصلی کاهش واردات زغالسنگ به چین، بازیابی تولید سوخت فسیلی مذکور در معادن این کشور با توجه به کاهش بازرسیهای ایمنی مداوم سازمانهای مسئول در مناطق کلیدی تولید زغالسنگ بوده است.
بر اساس دادههای رسمی منتشر شده در روز ۱۵ جولای ۲۰۲۴، میزان تولید تمامی گریدهای زغالسنگ چین در ماه ژوئن افزایش یافت و به بالاترین حد خود طی ۶ ماه گذشته یعنی ۴۰۵٫۳۸ میلیون تن رسید که حدود ۳٫۶ درصد بیشتر از رقم اعلام شده برای مدت مشابه سال ۲۰۲۳ بود.
اگرچه میزان تولید زغالسنگ در ۶ ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ هنور ۱٫۷ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ افت را نشان میدهد اما میزان تولید این سوخت فسیلی در چین طی پنج ماهه نخست سال جاری میلادی، حدود ۳ درصد افزایش را نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ تجربه کرده است.
یکی دیگر از عواملی که نشان میدهد حجم واردات زغالسنگ به چین در نیمه نحست سال ۲۰۲۴ کاهش پیدا میکند، این است که سهم استفاده از سوخت فسیلی مذکور در تولید برق این کشور در حال کاهش است. بر همین مبنا، دادههای رسمی نشان میدهد که میزان تولید برق با استفاده از زغالسنگ حرارتی برای دومین ماه متوالی در ماه ژوئن ۲۰۲۴ حدود ۷٫۴ درصد کاهش یافت که با رقم ۴٫۳ درصد اعلام شده در ماه می سال جاری میلادی قابل مقایسه است.
لازم به ذکر است که در تولید برق به وسیله زغالسنگ حرارتی، از مقدار کمی گاز طبیعی استفاده میشود اما عمده سوخت مورد استفاده در تولید برق در این بخش زغالسنگ است.
به نظر میرسد سهم زغالسنگ در تولید برق چین به دلیل افزایش سهم نیروگاههای برقآبی در تولید انرژی و همچنین به دلیل جهش تولید برق از سیستمهای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی بادی و خورشیدی در حال کاهش است.
در همین راستا، میزان تولید برق از نیروگاههای برقآبی طی ماههای ژوئن و می ۲۰۲۴ در چین به ترتیب حدود ۲۱٫۴ درصد و ۴۴٫۵ درصد افزایش یافت؛ این در حالی است که تولید انرژی از نیروگاههای بادی و خورشیدی در این کشور در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، به ترتیب حدود ۱۰٫۴ درصد و ۳۹٫۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ رشد را تجربه کرد.
بر همین اساس، اگر میزان تولید برق از نیروگاههای برقآبی در چین روند صعودی خود را حفظ کند و روند افزایشی راهاندازی سیستمهای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر با سرعت فعلی ادامه یابد، احتمال میرود میزان تولید انرژی در چین با استفاده از سوخت زغالسنگ در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ کاهش پیدا کند.
این مسئله بدان معناست که اتکای چین به واردات زغالسنگ حرارتی به خصوص اگر تولید داخلی این سوخت فسیلی به روند صعودی خود ادامه دهد، کاهش خواهد یافت.
حجم واردات زغالسنگ حرارتی در برخی کشورهای آسیایی
وضعیت قیمت زغالسنگ حرارتی
با کاهش احتمالی حجم واردات زغالسنگ حرارتی به چین، سوالی در ذهن مخاطب شکل میگیرد و آن این است که آیا کاهش حجم تقاضا برای استفاده از این سوخت فسیلی در چین، منجر به کاهش قابلتوجه قیمتهای زغالسنگ حرارتی در بازار کشورهای آسیایی خواهد شد؟
در پاسخ به این سوال میتوان بیان کرد لزوما هر محموله زغالسنگی که چین به آن نیاز نداشته باشد، حتی در صورت کاهش قیمتها از سوی دیگر کشورها خریداری نخواهد شد.
گفتنی است حجم صادرات اندونزی به عنوان بزرگترین تامینکننده زغالسنگ حرارتی چین به خصوص زغالسنگ حرارتی با محتوای چهار هزار و ۲۰۰ کیلو کالری انرژی در هر کیلوگرم، مطابق با ارزیابی موسسه «Argus» طی هفتههای اخیر روند کاهشی داشته است.
در همین راستا، قیمت زغالسنگ حرارتی با محتوای چهار هزار و ۲۰۰ کیلو کالری انرژی در هر کیلوگرم در هفته منتهی به ۱۹ جولای سال جاری میلادی، به ۵۲٫۷۲ دلار در هر تن رسید که نسبت به قیمت ۵۲٫۷۰ دلار در هر تن تعیین شده در یک هفته پیش از تاریخ مذکور اندکی افزایش داشت. رقم اعلام شده در مقایسه با قیمت ۵۸٫۱۷ دلار در هر تن گزارش شده در اوایل ماه مارس ۲۰۲۴، حدود ۹٫۴ درصد کاهش را تجربه کرد.
کاهش قیمت زغالسنگ حرارتی اندونزی که سبب روند نزولی قیمتهای زغالسنگ حرارتی استرالیا شده، منجر به افزایش حجم واردات محمولههای دریایی زغالسنگ حرارتی از سوی سایر کشورهای آسیایی شده است.
در همین رابطه و بر اساس دادههای دریافتی از شرکت «Kpler»، حجم واردات زغالسنگ حرارتی به ویتنام در هفت ماهه سال ۲۰۲۴، حدود ۲۶٫۴۸ میلیون تن گزارش شد که ۴۴ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ داشت.
همچنین، حجم واردات زغالسنگ حرارتی به هند به عنوان دومین واردکننده بزرگ زغالسنگ جهان، در هفت ماهه سال ۲۰۲۴ حدود ۱۰۴٫۸۱ میلیون تن ارزیابی شد که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳، حدود ۱۴٫۹ درصد افزایش را تجربه کرد.
به علاوه، حجم واردات زغالسنگ حرارتی به ژاپن به عنوان سومین خریدار بزرگ این سوخت فسیلی در جهان در ماه جولای ۲۰۲۴، رقمی حدود ۱۰٫۸۹ میلیون تن گزارش شد که نسبت به رقم ۷٫۰۵ میلیون تن اعلام شده در ماه ژوئن سال جاری میلادی افزایش را به ثبت رساند.
انتهای پیام//