طبق بررسیهای انجام شده، سنگآهن بدترین عملکرد را در میان مواد معدنی در سال ۲۰۲۴ داشته و قیمت آن در ماه نوامبر ۲۰۲۴، بیش از ۲۰ درصد کاهش را نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ تجربه کرده است. بر همین اساس، انتظار میرود روند نزولی قیمت سنگآهن در سال ۲۰۲۵ در بحبوحه کاهش حجم تقاضا برای فولاد تداوم پیدا کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه تحقیقاتی «ING Research»، بازار سنگآهن یکی از تاثیرپذیرترین بازارها در مواجهه با کاهش سرعت رشد اقتصادی چین بوده؛ چراکه بخش بازار املاک و مستغلات این کشور بخش عمدهای از سهم حجم تقاضا برای فولاد را به خود اختصاص داده است.
بازار سنگآهن چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده این ماده معدنی در جهان، در سال ۲۰۲۴ با مشکل کاهش حجم تقاضا دست و پنجه نرم میکند. همچنین، رکود اقتصادی نسبی چین به ویژه در بخش املاک و مستغلات در این کشور، بر بازار سنگآهن و سایر فلزات صنعتی در مقیاس جهانی تاثیر منفی گذاشته است. در همین رابطه، میتوان به سهم ۴۰ درصدی حجم تقاضای سنگآهن در بخش املاک و مستغلات چین اشاره کرد.
بر همین اساس دولت چین در اواخر ماه سپتامبر ۲۰۲۴، بسته جامع حمایتی را به منظور افزایش سرعت رشد اقتصادی این کشور ارائه داد. با این حال آنطور که به نظر میرسد، بسته تشویقی حمایتی معرفی شده تاثیرگذاری مدنظر را در بخش صنایع مختلف به خصوص بازار فلزات این کشور نداشته است.
به نظر میرسد دولت چین بسته حمایتی ارائه شده را که جامعترین بسته تشویقی از زمان آغاز همهگیری کرونا محسوب میشود، با هدف کاهش نرخ بهره بانکی و تقویت بخش املاک و مستغلات این کشور معرفی کرده است.
از سوی دیگر، حجم تقاضا برای فولاد در بازار داخلی چین از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون، حدود ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ کاهش یافته و به نظر میرسد این روند نزولی در سال ۲۰۲۵ نیز تداوم پیدا کند. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که بسته حمایتی اخیر به جای افزایش ظرفیت تولید سنگآهن، بر روی عرضه ذخایر این ماده معدنی در انبارها متمرکز شده است و به همین دلیل، بسته حمایتی مذکور تاثیر ناچیزی بر روند تقاضای فولاد در بازار چین خواهد داشت.
وضعیت رکود نسبی در بازار داخلی فولاد چین باعث شده است تقاضا برای صادرات این فلز در سال جاری میلادی افزایش پیدا کند. بر همین اساس، حجم صادرات فولاد چین در حال حاضر به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۶ رسیده و بیش از ۲۰ درصد افزایش را تجربه کرده است. روند افزایش صادرات فولاد چین به سایر مقاصد هدف باعث شده است کشورهای مختلف محدودیتهایی در قالب افزایش تعرفههای گمرکی بر روی محمولههای وارداتی از مبدا چین وضع کنند. حتی برخی کشورها تحقیقاتی درباره وضع تعرفههای آنتی دامپینگ را به بهانه تخصیص یارانههای دولتی به محمولههای فولادی صادراتی از چین آغاز کردهاند. چنین اتفاقاتی موجب شده است حجم تقاضا برای سنگآهن از سوی بسیاری از تولیدکنندگان فولاد با کاهش همراه شود.
حجم صادرات فولاد چین به بالاترین میزان خود از سال ۲۰۱۶ تاکنون رسید
طبق گزارش انجمن جهانی فولاد، انتظار میرود حجم تقاضای داخلی فولاد چین در سال جاری میلادی با ۳ درصد کاهش، به حدود ۸۶۹ میلیون تن برسد که حاکی از ثبت روند نزولی برای چهارمین سال متوالی است. از سوی دیگر، در گزارش مذکور حجم تقاضای جهانی برای فولاد در سال ۲۰۲۴ با ثبت رشد ۱٫۲ درصدی، رقمی حدود ۸۸۲ میلیون تن اعلام شده است.
در گزارش مذکور، به کاهش سهم چین از حجم تقاضای جهانی فولاد برای اولین بار در ۶ سال گذشته به کمتر از ۵۰ درصد اشاره شده است. بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، این سهم در سال ۲۰۲۵ کاهش بیشتری را تجربه خواهد کرد زیرا احتمال میرود روند حجم تقاضای نزولی برای فولاد در بخش املاک و مستغلات چین همچنان ادامه پیدا کند. همچنین به نظر میرسد دولت چین برای تقویت سرعت رشد اقتصادی، تمرکز خود را بر روی تولید محصولات فناورمحور پیشرفته و توسعه فناوریهای سبز قرار دهد.
احتمال کاهش سهم چین از میزان مصرف جهانی فولاد در سال ۲۰۲۵ به زیر ۵۰ درصد
شرکت «Baowu Steel Group»، بزرگترین فولادساز جهان، اخیرا هشدار داده که بخش فولاد جهانی ممکن است با بحرانی بدتر از بحرانهای سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۵ مواجه شود.
قیمت فولاد چین کاهش خواهد یافت
به نظر میرسد کاهش حجم تقاضا برای سنگآهن در بخش املاک و مستغلات چین، همچنان بیشترین تاثیرپذیری را در کوتاهمدت خواهد داشت. طبق ارزیابیهای انجام شده، بازار سنگآهن همچنان تاثیرپذیری و وابستگی خود به محرکهای اقتصادی چین را حفظ خواهد کرد و با توجه به اینکه هنوز راهی طولانی به منظور بازیابی اقتصاد چین در پیش است، بنابراین در آینده نزدیک احتمالا قیمت این ماده معدنی در یک محدودهای خاص در نوسان خواهد بود.
آنطور که ارزیابیهای انجام شده نشان میدهد، تا زمانی که اهداف در نظر گرفته شده برای بازیابی اقتصادی چین محقق نشود، قیمت سنگآهن در بلندمدت افزایش قابلتوجهی را به ثبت نخواهد رساند.
احتمال افزایش حجم عرضه سنگآهن در بازار قوت گرفت
روند صعودی ظرفیت تولید سنگآهن توسط چهار تولیدکننده بزرگ این ماده معدنی در سال جاری میلادی در مقایسه با سال ۲۰۲۳ باعث شده است که قیمتها در بازار افت پیدا کند و از سوی دیگر حجم ذخایر سنگآهن در انبارهای گمرک چین، به بالاترین مقدار خود در یک سال گذشته برسد.
در همین راستا، مجموع میزان تولید سنگآهن از سوی چهار شرکت بزرگ تولیدکننده این ماده معدنی یعنی شرکت «Vale»، شرکت «Rio Tinto»، شرکت «BHP» و شرکت «Fortescue» حدود ۲۵۹ میلیون تن در نیمه نخست سال ۲۰۲۴ سال اعلام شد که ۱٫۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ افزایش را به ثبت رساند؛همچنین میزان تولید سنگآهن از سوی چهار شرکت نامبرده شده در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۴ نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن افزایش را تجربه کرد.
بر همین اساس انتظار میرود این چهار تولیدکننده بزرگ در جهان، روند افزایش ظرفیت تولید سنگآهن خود را در سال ۲۰۲۵ نیز حفظ کنند. اعتقاد بر این است که ایجاد ثبات در بخش عرضه سنگآهن و نوسانات در روند تقاضا در چین، احتمالا افزایش قیمت این ماده معدنی را به همراه خواهد داشت.
ظرفیت تولید سنگآهن از سوی چهار شرکت بزرگ تولیدکننده در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴
بالا بودن حجم ذخایر سنگآهن در انبارها، عاملی تاثیرگذار بر کاهش قیمتها
حجم ذخایر سنگآهن در انبارهای گمرک چین، همچنان به روند افزایشی خود ادامه میدهد. در همین راستا، حجم ذخایر این ماده معدنی در انبارها با توجه به روند افزایشی واردات محمولههای دریایی سنگآهن به چین به بیش از ۱۵۰ میلیون تن رسیده است. افزایش حجم ذخایر سنگآهن در انباهای گمرک چین به علت نبود تعادل در روند عرضه و تقاضا و افت حجم تقاضا برای این ماده معدنی از سوی بخش فولاد را برجسته میکند.
تداوم روند افزیشی حجم ذخایر سنگآهن در انبارهای گمرک چین
طبق آمار ارائه شده از سوی اداره گمرک چین، حجم واردات سنگآهن به کشور نامبرده در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، حدود ۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ افزایش را به ثبت رسانده است. در همین رابطه، حجم واردات سنگآهن به چین در ماه نوامبر ۲۰۲۴ حدود ۱۰۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن اعلام شد که نشان از ادامه روند افزایش واردات به مدت دهمین ماه متوالی به این کشور دارد. با این حال رشد حجم تقاضا برای سنگآهن هنوز در حدی نیست که بتواند این افزایش حجم واردات را جذب کند. علاوهبراین، با توجه به افزایش میزان دسترسی به سنگآهن در بازار چین، قیمت ماده معدنی مذکور همچنان روند نزولی خود را حفظ خواهد کرد.
انتظار میرود قیمت سنگآهن در سال ۲۰۲۵ در بحبوحه چشمانداز نزولی تقاضا برای فولاد، تداوم رشد ظرفیت تولید سنگآهن و افزایش ذخایر ماده معدنی نامبرده در انبارهای گمرکی به ویژه چین، همچنان تحت فشار نزولی قرار داشته باشد. پیشبینی میشود تحولات در بازار سنگآهن چین همچنان به عنوان یک عامل بسیار تاثیرگذار بر نوسانات قیمت این ماده معدنی باقی بماند. همچنین، ایجاد تعادل در روند عرضه و تقاضای سنگآهن در بازار جهانی، تا حد زیادی به چشمانداز آتی روند تقاضای فولاد در چین بستگی خواهد داشت. به علاوه، بازیابی در بخش املاک و مستغلات چین میتواند تاثیر بسیار زیادی بر افزایش حجم تقاضا برای سنگآهن و فولاد بگذارد.
تخمین زده شده است قیمت سنگآهن در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵، پیش از فرا رسیدن تعطیلات سال نو چینی در اواخر ماه ژانویه همزمان با افزایش حجم ذخایر انبارها در کمرگ با افزایش همراه شود. با این حال، این روند صعودی قیمتها چندان قابلتوجه نخواهد بود.
انتهای پیام//