دولت عمان اعلام کرد طرحی جامع برای ایجاد تحول اقتصادی در سال ۲۰۲۵ در دستور کار خود قرار داده و قرار است بودجه هنگفتی بدین منظور اختصاص پیدا کند. به نظر میرسد هدف از ارائه این طرح جامع، فاصله گرفتن از اقتصاد نفتی و تمرکز بر توسعه سایر بخشهای اقتصادی عمان باشد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «ZAWYA»، با ارائه طرح جامع تحول اقتصادی عمان، این کشور خود را برای گذار از اقتصاد نفتی به یک اقتصاد غیرنفتی و با تمرکز بر توسعه صنایع تولیدی آماده میکند.
راهی که اقتصاد عمان در پیش خواهد گرفت
انتظار میرود درآمد دولت عمان در سال ۲۰۲۵ از بخش غیرنفتی با توجه به طرح جامع اقتصادی ارائه شده، به حدود ۱۱٫۹ میلیارد ریال عمان (۳٫۷ میلیارد دلار) برسد. در همین راستا، بیشترین عایدی دولت عمان در سال جاری میلادی از صنعت گردشگری و صنعت انرژیهای پاک خواهد بود. همچنین، طرح کاهش هزینهکردها در بخش دولتی که حدود ۱۳٫۳ میلیارد ریال اعلام شده است، در دستور کار قرار گرفته و قرار است حدود ۱٫۱ میلیارد ریال کاهش پیدا کند. علاوهبراین، سرمایهگذاری فراوانی در پروژههایی همچون بازسازی فرودگاهها، بنادر، جادهها و سیستمهای خدمات حملونقل شهری با هدف تسهیل حملونقل و ارتقای جایگاه عمان در بخش تجارت جهانی اختصاص یافته است. با این اقدام، حجم سرمایه در گردش در بخشهای اقتصادی مختلف عمان افزایش پیدا میکند و فضا برای اشتغالزایی در کشور نامبرده فراهم خواهد شد.
در طرح مذکور، به وضوح به کاهش درآمد اقتصادی دولت عمان از بخش فروش نفت اشاره شده است. بخشهایی چون صنعت برق تجدیدپذیر، صنعت گردشگری، بخش ساخت و تولید و زنجیره تامین، بیشترین افزایش بودجه و سرمایهگذاری را در سال ۲۰۲۵ در عمان به خود اختصاص دادهاند. همچنین به توسعه بخش انرژیهای تجدیدپذیر عمان از جمله نیروگاههای خورشیدی و بادی در طرح مذکور توجه ویژهای شده است. چنین اقدامی عمان را در سطح برخی کشورهای پیشرفته که در ابتدای گذار به انرژیهای تجدیدپذیر هستند، قرار خواهد داد.
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، با اجرای طرح مذکور وابستگی اقتصادی عمان به بخش نفتی کاهش خواهد یافت و قرار است علاوه بر کاهش هزینهکردهای دولتی، به بخش پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیز توجهی ویژه شود. به علاوه، در خصوص راهاندازی کسبوکارها تسهیلاتی در نظر گرفته شده و به نظر میرسد حمایتهایی برای جذب شرکتهای خارجی ارائه شده است.
توسعه اقتصادی عمان در سال ۲۰۲۵ مبتنی بر رشد صنایع غیرنفتی
شماری از تحلیگران بر این باورند که در سال ۲۰۲۵، اقتصاد عمان تغییر و تحولات گستردهای را تجربه خواهد کرد. تغییرات پیشبینی شده درست همگام با چشمانداز توسعه اقتصادی ۲۰۴۰ عمان انجام خواهد شد که با هدف ایجاد تنوع در درآمدهای اقتصادی این کشور ارائه شده است. اقدامات در نظر گرفته شده در بخش اقتصادی عمان، تاثیر مثبت قابلتوجهی بر ارتقای سیستم مالی این کشور خواهد داشت.
در طرح تحول اقتصادی عمان در سال ۲۰۲۵، سرمایهگذاری در بخشهایی نظیر گردشگری، ساخت و تولید و شیلات نقش برجستهای ایفا خواهند کرد و اتکای این کشور به درآمدهای اقتصادی از طریق فروش نفت کاهش پیدا میکند. موقعیت استراتژیک و ثبات سیاسی عمان، از جمله عواملی بوده که به ثمر رسیدن اهداف در نظر گرفته شده در طرح تحول اقتصادی این کشور را بیش از پیش دستیافتنیتر خواهد کرد.
با گذار به اقتصاد غیرنفتی، فضا برای افزایش جذب نیروی کار در بخشهای مختلف اقتصادی در عمان فراهم خواهد شد. بهکارگیری فناوریهای مدرن در بخش زیرساختها و همچنین توسعه بخش انرژیهای تجدیدپذیر به کمک این فناوریها، از جمله دیگر مواردی به شمار میآید که در طرح مذکور مورد توجه قرار گرفته است. با ایجاد تنوع در کسب درآمد اقتصادی، دولت عمان علاوه بر در امان ماندن از نوسانات بازار جهانی نفت، افزایش حجم سرمایه در گردش در بخش بازار داخلی این کشور را تجربه خواهد کرد؛ البته اجرای طرح مذکور تنها بخشی از طرح جامعتر مبتنی بر سند چشمانداز توسعه اقتصادی ۲۰۴۰ عمان خواهد بود.
ناگفته نماند که موفقیت در دستیابی به هدفگذاریهای تدوین شده در طرح جامع تحول اقتصادی عمان، مستلزم رفع چالشها و تقویت بخش آموزش نیروی کار ماهر و افزایش مشارکت بخش خصوصی است.
قابل ذکر است که توسعه بخش مالی ۲۰۲۵ عمان در طرح مذکور، تنها با هدف ثبات اقتصادی برای عمان مطرح شده است. کنترل دقیق هزینهکردهای دولت و کاهش وابستگی عمان به فروش نفت و گاز طبیعی باعث میشود حجم ذخایر ارزی در این کشور افزایش یافته و از آن برای رفع مشکلات اقتصادی استفاده شود. افزایش سرمایهگذاری در بخشهایی نظیر گردشگری، ساخت و تولید و انرژیهای سبز نیز باعث متنعتر شدن کسب درآمد در بخش اقتصاد در حال تحول عمان خواهد شد. به علاوه، نرخ اشتغال در سایر بخشهای اقتصادی این کشور نیز افزایش خواهد یافت.
با توجه به جراحی اقتصاد عمان در سال ۲۰۲۵، تدابیری برای کاهش حجم بدهیها و هزینهکردهای دولتی اندیشیده شده است. افزایش سرمایهگذاری در بخش توسعه زیرساختها، نرخ اشتغال در این بخش و در بخشهایی مانند خدمات و ساختوساز را افزایش میدهد. همچنین طرحهایی برای توسعه فرودگاههای جدید، بندرگاهها و مناطق تجاری به منظور جذب سرمایهگذاران و افزایش نرخ اشتغال در عمان ارائه شده شده است.
اقدمات مذکور، جایگاه کشور نامبرده در بخش مبادلات تجاری کالاها در منطقه خاورمیانه را ارتقا میبخشد. علاوهبراین، سرمایهگذاریهایی به منظور ارتقای مهارتهای شغلی، مراقبتهای بهداشتی و اجتماعی عمان انجام خواهد شد. به علاوه، راهکارهایی به منظور در امان ماندن اقتصاد عمان از نوسانات سیاسی و اقتصادی و حتی تورم در نظر گرفته شده است.
در همین راستا، اگر دولت عمان بتواند هزینهکردهای دولتی را در سال ۲۰۲۵ به خوبی مدیریت کند، امکان رسیدن به هدفگذاریهای در نظر گرفته شده برای تحول اقتصاد در این کشور آسانتر خواهد شد.
هدف از ارائه طرح مذکور در سال ۲۰۲۵، تغییر زیرساختهای اقتصادی عمان به گونهای است که ثبات را در بلندمدت به همراه داشته باشد؛ بنابراین باید تغییرات گستردهای در سیاستهای بخش مالی این کشور صورت پذیرد.
در مجموع میتوان ادعا کرد که ارائه طرح تحول اقتصادی عمان در سال ۲۰۲۵، راه را برای توسعه اقتصادی و کاهش اتکا به فروش نفت هموار میکند و عمان خواهد توانست در عرصه بینالمللی و در بخشهای مختلف صنایع تولیدی که بودجههای مختلفی به آنها اختصاص پیدا کرده است، به یک جایگاه ویژه برسد. علاوهبراین، نرخ ثبات اقتصادی این کشور با اجرای این طرح همراه با طرح چشمانداز توسعه اقتصادی ۲۰۴۰ عمان به طرز چشمگیری افزایش خواهد یافت.
انتهای پیام//