مدیرعامل شرکت سپهران ذوب کرمانشاه، تولیدکننده فروسیلیکومنگنز گفت: در حال حاضر بخشی از هزینههای تولید در کارخانههای فروآلیاژ بر اساس نرخ ارز آزاد محاسبه میشود و این در حالی است که تعدادی از افراد و شرکتهای تولیدی و بازرگانی، اقدام به واردات این محصولات با استفاده از ارز نیمایی میکنند. در شرایطی که شاهد واردات بیرویه انواع فروآلیاژها از کشور چین هستیم، تولیدکنندگان داخلی قدرت رقابت با رقبای چینی را از دست دادهاند و همزمان با تعطیلی و توقف تولید کارخانههای داخلی، زمینه جولان محصولات چینی در بازار بیش از پیش فراهم شده است.
مجید صحرانورد در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» بیان کرد: زمینه فعالیت شرکت سپهران ذوب کرمانشاه در صنعت فروآلیاژ است و ما تولید محصول فروسیلیکومنگنز را از سال ۱۳۹۲ در شهرک صنعتی بیستون آغاز کردهایم. در حال حاضر حدود ۵۰ نفر نیروی انسانی در کارخانه مشغول به کار هستند و محصول تولیدی شرکت در اختیار فولادسازان داخلی قرار میگیرد.
وی در ادامه قطعی برق را مهمترین چالش کنونی تولیدکنندگان فروسیلیکومنگنز در کشور برشمرد و افزود: به دنبال تشدید معضل کمبود و قطعی برق در فصل تابستان، حدود یک ماه است که کارخانه را تعطیل کردهایم و چارهای جز توقف تولید نداریم. واقعیت امر اینکه بحران قطعی برق در سالیان قبل کمی قابل هضمتر بود و برق کارخانه به مدت یک روز در هفته قطع میشد اما این معضل در تابستان سال جاری، به حدود سه روز در هفته افزایش یافته است و تولید در چنین شرایطی نه تنها صرفه اقتصادی ندارد بلکه قطعی برق ممکن است باعث آسیب به کورهها و تجهیزات مورد استفاده در خطوط تولید شود. بر همین اساس تعداد بسیاری از کارخانههای تولید فروآلیاژ ناچار به تعطیلی شدهاند و قطعی برق منجر به توقف تولید در کارخانههای بزرگ فولادسازی کشور نیز شده است. تولیدکنندگان داخلی در حالی با معضل کمبود و قطعی برق مواجهند که برق تولیدی در نیروگاههای ما به کشور عراق صادر میشود و مشخص نیست که این اقدام بر چه پایه و اساسی صورت میپذیرد!
افزایش پنج برابری قیمت برق
مدیرعامل شرکت سپهران ذوب کرمانشاه با تاکید بر ضرورت سرمایهگذاری و احداث نیروگاههای جدید برق، عنوان کرد: در سال ۱۴۰۲، هزینه برق مصرفی کارخانه پنج برابر افزایش یافت و از ماهیانه حدود ۸۰ میلیون تومان به حدود ۴۰۰ میلیون تومان رسید. هزینه برق مصرفی در کارخانههای تولید فروآلیاژ طبق مصوبه وزارت نیرو، یک هزار و ۲۰۰ تومان به ازای هرکیلووات ساعت است که در نهایت پس از محاسبه عوارض، مالیات و…، این میزان به یک هزار و ۷۰۰ تومان به ازای هرکیلووات ساعت میرسد. میزان برق مورد نیاز کورههای قوس الکتریکی برای تولید فروسیلیس ۱۰ کیلووات است که هزینه برق مصرفی به ۱۷ هزار تومان به ازای هرکیلووات ساعت خواهد رسید؛ در حالی که این رقم طی سالیان گذشته حدود پنج هزار تومان بود. همچنین برق مورد نیاز کورههای قوس الکتریکی برای تولید فروسیلیکومنگنز پنج کیلووات بوده و هزینه برق مصرفی به هشت هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هرکیلووات ساعت میرسد.
صحرانورد با بیان اینکه وضعیت تولید به نحوی است که نمیتوان آینده روشنی را برای صنایع مختلف به ویژه فروآلیاژ متصور شد، ادامه داد: ارز چند نرخی، منجر به بروز مشکلات فراوانی در عرصه تولید و صنعت کشور شده است و علیرغم آگاهی مسئولان از این موضوع، متاسفانه اقدامات لازم جهت تک نرخی کردن ارز انجام نمیشود. در حال حاضر بخش عمدهای از هزینههای تولید در کارخانههای فروآلیاژ بر اساس نرخ ارز آزاد محاسبه میشود و این در حالی است که برخی افراد و شرکتها، اقدام به واردات این محصولات با استفاده از ارز نیمایی میکنند. در شرایطی که شاهد واردات بیرویه برخی فروآلیاژها از کشور چین هستیم، تولیدکنندگان داخلی قدرت رقابت با رقبای چینی را از دست دادهاند و همزمان با تعطیلی و توقف تولید در کارخانههای داخلی، زمینه جولان محصولات چینی در بازار بیش از پیش فراهم شده است. قیمت هر کیلوگرم فروسیلیکومنگنز ساخت داخل در حالی به حدود ۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد که نمونه مشابه خارجی این محصول ۹۰۰ دلار به ازای هر تن (حدود ۳۶ هزار تومان به ازای هرکیلوگرم) فروخته میشود و به طور مشخص در این شرایط، ترجیح مشتریان خرید محصول با قیمت کمتر خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه هماکنون بازار کشورهای همسایه در اختیار تولیدکنندگان چینی قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: با توجه به تامین کافی ماده اولیه مورد نیاز تولید فروسیلیس از معادن داخلی کشور، صادرات این محصول میتواند مزایای اقتصادی فراوانی همچون ارزآوری را به همراه داشته باشد. با این وجود، متاسفانه وضع عوارض صادراتی برای فروسیلیس منجر به افت صادرات این محصول و از دست رفتن بازارهای خارجی شده است. در شرایط کنونی که تحریمهای ظالمانه اقتصادی علیه کشور تشدید شده است، امکان صادرات مستقیم فروآلیاژها به بازارهای بینالمللی فراهم نیست و از این رو تولیدکنندگان ناچار به فروش محصولات خود به مشتریان خارجی از طریق واسطههای ترکیهای هستند. این افراد نیز محصولات ایرانی را با چند برابر قیمت در بازارهای اروپایی به فروش میرسانند و از این طریق به سود مضاعفی دست پیدا میکنند. در حالی که اگر تحریمها علیه صنعت و اقتصاد کشور رفع شود، تولیدکنندگان داخلی محصولات خود را به صورت مستقیم در بازارهای صادراتی عرضه خواهند کرد و سود حاصل از آن نصیب کارفرمایان و بنگاههای تولیدی خواهد شد.
کاهش سرعت توسعه صنعت فولاد
مدیرعامل شرکت سپهران ذوب کرمانشاه ضمن اشاره به تاثیر توسعه صنعت فولاد کشور بر رشد تولید انواع فروآلیاژها، مطرح کرد: آهنگ توسعه و سرعت رشد صنعت فولاد کشور به دلیل برخی اقدامات غیرکارشناسانه و سیاستهای نادرست مانند افزایش قیمت حاملهای انرژی (برق و گاز) کاهش یافته و به دنبال آن سرعت توسعه صنایع مرتبط با فولاد مانند فروآلیاژ نیز تحت تاثیر قرار گرفته است. از طرفی، میزان صادرات فولاد کشور طی چند ماهه ابتدایی امسال نیز به دلیل الزام به عرضه ۱۰۰ درصدی ارز حاصل از صادرات فولادسازان در سامانه نیما (رفع تعهد ارزی) با کاهش چشمگیری مواجه شده و به طبع آن، تولید و صادرات فروآلیاژه نیز کاهش یافته است. بر این اساس مادامی که تمهیدات لازم جهت تک نرخی کردن ارز در داخل کشور اندیشیده نشود، باید در انتظار تعطیلی روزافزون کارخانههای تولیدی باشیم و امیدواریم هرچه زودتر تحقق این مهم در دستور کار دولت جدید قرار بگیرد.
به گفته صحرانورد، کورههای قوس الکتریکی مورد استفاده در مجموعه سپهران ذوب کرمانشاه توسط کارشناسان و مهندسان این شرکت طراحی و تولید شده و این در حالی است که بخش عمدهای از کورههای موجود در کارخانههای تولید فروسیلیکومنگنز را کورههای چینی شامل میشود. همچنین حجم این کورهها به نوع فروآلیاژ تولیدی اعم از فروسیلیس، فرومنگنز، فروکروم و… بستگی داشته و تنوع تولید گستردهای برای آنها وجود دارد؛ ضمن اینکه تغییرات جرئی این کورهها مرتبط با نوع نسوز، نوع مواد اولیه و تکنولوژی تولید محصول است.
وی در پایان به کمبود سنگ منگنز به عنوان عمده ماده اولیه تولید فروسیلیکومنگنز اشاره کرد و یادآور شد: با توجه به کمبود ماده معدنی سنگ منگنز در کشور، ما اقدام به تملک دو معدن و تامین سنگ منگنز مورد نیاز از این معادن کردیم؛ اگرچه معضلات موجود در بخش معدن کشور به ویژه حقوق دولتی معادن سبب شد این دو معدن را تعطیل کنیم و ناچار به تعدیل ۵۰ نفری نیروی انسانی شاغل در این معادن شویم. لازم به ذکر است که بخشی از سنگ منگنز مورد نیاز تولیدکنندگان فرومنگنز از برخی کشورهای آفریقایی همچون آفریقای جنوبی و گابن تامین میشود و تا زمانی که یک نرخ ارز ثابت برای واردات مواد اولیه به داخل کشور مشخص نشود، تامین سنگ منگنز از بازارهای خارجی نیز مقرون به صرفه نخواهد بود.
انتهای پیام//