شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات به عنوان یکی از قطبهای سرمایهگذاری در حوزه معادن و صنایع معدنی کشور، اقدامات قابلتوجهی را با هدف توسعه اکتشافات و تامین پایدار انرژی انجام داده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، امروزه یکی از اقدامات استراتژیک و هوشمندانه شرکتها جهت دستیابی به سودآوری پایدار و افزایش عمر پربار سازمان، تمرکز بر آیندهنگری و تضمین رشد مستمر در کنار افزایش سودآوری سالانه است.
این رویکرد به شرکتها امکان میدهد تا از بنیان قوی برخوردار شوند و سرمایهگذاریهای فعلی آنها قابل اعتماد و اتکا باشد. بر همین اساس، بررسی مستمر اقدامات زیرساختی شرکتهای بزرگ صنعتی از ضروریات توسعه پایدار این شرکتهاست.
صنعت فولاد کشور در حال حاضر با دو چالش اساسی روبهروست که هر دوی این چالشها به زیرساختهای این صنعت برمیگردد. نخست، تامین مواد اولیه و دوم، ناترازی انرژی.
در این راستا، شرکتهای فعال در حوزه فولاد هر یک به نحوی اقدامات متناسب با شرایط خود را آغاز کردهاند. به ویژه، هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات که همواره با نگرش رشد و توسعه پیوسته فعالیت میکند، گامهای موثری در جهت رفع این چالشها برداشته است. با توجه به اهمیت این موضوع، هر سال اقدامات این هلدینگ تاثیرگذار را در این دو حوزه مهم، زیر ذرهبین قرار میدهیم.
به گفته فعالان این بخش، صنعت فولاد کشور که سهمی بالغ بر ۴.۵ درصد در اقتصاد ملی دارد و از میانگین جهانی بالاتر است، همواره نقش کلیدی در رشد اقتصادی و ارزآوری ایفا کرده است؛ به طوری که در سال گذشته، زنجیره فولاد با صادرات حدود هشت میلیارد دلار، معادل تقریبا ۱۶.۵ درصد از صادرات نفتی کشور، سهم چشمگیری در ارزآوری داشته است.
رشد ذخایر صبانور، شاخص موفقیت «ومعادن»
با توجه به اهمیت تامین پایدار خوراک (سنگآهن) به عنوان پاشنه آشیل صنعت فولاد، ضرورت توسعه متوازن و هوشمند زنجیره فولاد بیش از پیش مشهود شده است؛ چراکه علاوه بر احداث واحدهای تولیدی در بخشهای مختلف، باید زیرساختها و تامین مواد اولیه به صورت مستمر و بهینه فراهم شود. در همین راستا، هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با نگرشی بر رشد و توسعه پیوسته، گامهای موثری در جهت افزایش فعالیتهای اکتشافی و تضمین تامین مواد اولیه برداشته است.
اردشیر سعدمحمدی، مدیرعامل «ومعادن» اعلام کرده که تاکنون بیش از ۱۹ دستگاه حفاری اکتشافی توسط این شرکت خریداری شده است. از این تعداد، ۱۵ دستگاه به شرکت معدنی و صنعتی سپهر تجلی ایرانیان و چهار دستگاه به شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی پایا تخصیص یافته است. تمرکز اصلی این اقدامات بر توسعه اکتشافات در محدودههای جانجا و صبانور قرار دارد.
آمار حفاریهای اکتشافی «ومعادن» نیز روند روبهرشدی را نشان میدهد؛ به طوری که در سال ۱۴۰۱ میزان حفاری به ۶۵ هزار و ۲۴۷ متر، در سال ۱۴۰۲ به ۱۱۱ هزار و ۸۸۸ متر و در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ به ۹۵ هزار و ۷۷۰ متر رسیده است. همچنین انتظار میرود تا پایان سال جاری، این رقم از ۱۲۰ هزار متر نیز فراتر رود.
در مجموع، طی سه سال گذشته ۲۹۸ هزار و ۱۳۴ متر حفاری اکتشافی توسط این مجموعه انجام شده که از این میزان، ۲۸۱ هزار و ۲۱۲ متر در محدودههای اکتشافی گروه «ومعادن» و ۱۶ هزار و ۹۲۲ متر در مناطق خارج از گروه انجام شده است.
در نتیجه این اقدامات گسترده اکتشافی، ذخایر قطعی معادن شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور (شامل معادن باباعلی، گلالی و شهرک)، از ۵۱ میلیون و ۹۴۲ هزار تن در سال ۱۴۰۰، به ۳۹۷ میلیون و ۶۵۴ هزار و ۳۵۶ تن تا به امروز افزایش یافته که ارزش برجای این ذخایر بالغ بر ۹۰۰ میلیون دلار برآورد میشود.
در راستای بهرهمندی از این ذخایر، طرحهای توسعهای متعددی در این گروه در حال اجراست که تامین مستمر خوراک برای واحدهای احیا مستقیم و فرایندهای فولادسازی این مجموعه تحقق یابد و ارزش افزوده بیشتری برای صنعت ایجاد شود.
پویاانرژی، تراز انرژی در «ومعادن»
هلدینگ «ومعادن» همچنین با اتخاذ راهبردهای بلندمدت در مقابله با بحران انرژی، برنامههای جامعی را جهت کاهش ناترازی انرژی به اجرا گذاشته است. طبق اعلام رئیس انجمن فولاد ایران، خسارات ناشی از قطعیهای مکرر برق در سال جاری، به میزان ۸.۵ میلیارد دلار بر تولید فولاد سایه افکنده است. از این رو، ایجاد زیرساختهای مطمئن انرژی برای تضمین پایداری تولید، اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.
شرکت پویا انرژی، یکی از شرکتهای زیرمجموعه «ومعادن» در این مسیر پروژههای نیروگاهی متعددی را به اجرا گذاشته است و چندین طرح توسعهای در این مجموعه در حال اجراست. نخست، نیروگاه سیکل ترکیبی شهید باکری در سمنان که در اواخر فروردین ماه ۱۴۰۳ فاز دوم آن با افزودن دو خط ۱۸۳ مگاواتی به شبکه برق کشور افتتاح شد و سهم قابلتوجهی در تامین انرژی گروه «ومعادن» دارد.
مجموع ظرفیت اسمی این نیروگاه به ۷۳۰ مگاوات رسیده است. در فاز سوم این نیروگاه، برنامه احداث دو واحد بخار ۱۸۰ مگاواتی با سرمایهگذاری بالغ بر ۳۱۰ میلیون یورو پیشبینی شده تا ظرفیت نهایی نیروگاه به یک هزار و ۱۰۰ مگاوات افزایش یابد. همچنین در حوزه انرژی تجدیدپذیر، پروژههای متعددی در حال اجرا است:
نیروگاه خورشیدی ۹۰ مگاوات پویای کرمانشاه: این پروژه که به عنوان نخستین گام در جهت ایجاد یکی از بزرگترین مزرعههای خورشیدی در غرب کشور در نظر گرفته شده، در دو بخش طراحی شده است؛ یک بخش خورشیدی جهت تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر و یک سیستم سیکل ترکیبی برای تامین برق پایدار صنایع منطقه. طبق برنامه، تا تیر ماه ۱۴۰۴، به میزان ۱۰ مگاوات از ظرفیت این نیروگاه وارد مدار خواهد شد.
نیروگاه خورشیدی پویای سمنان ۲ (۱۴ مگاوات): مراسم کلنگزنی این نیروگاه در روز ۱۸ بهمن در مجاورت نیروگاه خورشیدی پویای سمنان یک برگزار شد. با سرمایهگذاری بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان و در زمینی به مساحت ۱۶ هکتار، این پروژه پس از بهرهبرداری، سالانه ۲۶.۵ هزار مگاوات ساعت انرژی تولید میکند که معادل مصرف ۶ هزار و ۵۰۰ خانوار است. همچنین، انتظار میرود با صرفهجویی حدود ۷.۵ میلیون لیتر سوخت و جلوگیری از تولید ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گازهای گلخانهای در سال، تاثیر مثبت زیستمحیطی قابلتوجهی به همراه داشته باشد.
نیروگاه خورشیدی ۱۵ مگاوات در مهدیشهر (سمنان): بر اساس اعلام مدیران مجموعه، این پروژه طی روزهای آتی به مرحله اجرایی خواهد رفت و گامی دیگر در جهت کاهش ناترازی و تامین برق پایدار محسوب میشود.
در مجموع، اقدامات متنوع هلدینگ «ومعادن» از طریق سرمایهگذاری در نیروگاههای سیکل ترکیبی و پروژههای خورشیدی، نمونهای بارز از برنامهریزی بلندمدت در مقابله با بحران انرژی است. این طرحها نه تنها تامین برق پایدار را برای صنایع استراتژیک کشور تضمین میکنند بلکه با بهکارگیری منابع تجدیدپذیر و فناوریهای نوین، نقش مهمی در حفظ تعادل تولید و کاهش اثرات زیستمحیطی ایفا خواهند کرد.
انتهای پیام//