مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت فوکا صنعت صبا گفت: با نیمهتمام ماندن پروژه ریختهگری به دلیل قطع همکاری سرمایهگذار خارجی، تصمیم گرفتیم با توجه به نصب ماشینآلات شریدر، کاربری پروژه را به فرآوری قراضه و ضایعات تغییر دهیم که البته فعالیت در این حوزه نیز با مشکلات فراوانی همراه بوده که مهمترین آنها کمبود قراضه در کشور است.
جواد کریمی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» در مورد کمبود مواد اولیه مورد نیاز شرکتهای ریختهگری اظهــــار داشـــت: آنچــه کـــه امـــروز در صنعـــت ریختهگری به صورت کمبود مواد اولیه نمود پیدا کرده است، به دلیل عدم تناسب میزان تامیـــن مـــواد اولیــــه و نسبـــت بــــه تعـــداد فولادسازیهای فعال کشور است. یعنی مجوز برای راهاندازی کارخانههای فولادسازی در شرایطی برای درخواستکنندگان صادر شده که هنوز فکری برای تامین مواد اولیه آنها صورت نگرفته است. به همین دلیل در حال حاضر تامین مواد اولیه، چه آهن اسفنجی و چه قراضه، برای تولیدکنندگان شمش و ریختهگران به سختی انجام میشود که این موضوع در کنار بیثباتی اقتصاد صنعت در کشور ما، این صنعت را دچار چالشهای جدی کرده است.
وی در خصوص پروژه شرکت فوکا صنعت صبا که در ابتدا قرار بود به راهاندازی واحد ریختهگری آهن و فولاد بینجامد، عنوان کرد: هدف اولیه ما از به دست گرفتن این پروژه این بود که کارخانهای را راهاندازی کنیم که از ابتدا تا انتهای فرآیند تولید را در یک محل انجام دهیم و هزینههایی مانند حملونقل را از هزینههای جاری تولید کم کنیم اما به دلایلی از این کار منصرف شدیم و به راهاندازی دستگاه شریدر و فرآوری قراضه اکتفا کردیم.
مدیرعامل شرکت فوکا صنعــت صبــا در این خصوص ابـــراز کرد: در واقـــع نصــب دستگاه شریدر فاز اول پروژه مــا در مسیر راهاندازی ریختهگری چدن و فــولاد بود که علیرغــم دریافـــت مجوزهــای مربـــوط، سرمایـــهگذاران آلمانی پروژه که مدام وضعیت صنعت را در کشور ما رصد میکردند، به دلیــل بی ثباتی اقتصادی موجود در صنعت کشور، از ادامه سرمایـــه گـــذاری امتنـــاع کـــرد و به همین دلیل ما نیز از تکمیل فازهای بعدی منصرف شدیم و به فرآوری قراضه در این مجموعه اکتفا کردیم. در واقـــع شایـــــد امکــان ادامـــه پـــروژه با سرمایهگذاران دیگر برای ما وجود داشت ولی ما نیز به این نتیجه رسیدیم که شرایط برای ادامه مسیر مهیا نیست.
تفکیک قراضهها
کریمی درباره مکانیسم عمل شریدر و ویژگیهای محصول حاصل از فرآوری آن توضیح داد: شریدر دستگاهی است که ضایعات و قراضههای مختلف را دریافت میکند و در مدت کوتاهی آنها را از هم تفکیک کرده و یک قراضه یکدست برای صنایع مختلف تولید میکنـــد. ایـــن دستگـــاه عـــلاوه بر جــداســـازی قراضههـــای مختلـــف، رنـــگ، زنــــگزدگــــی و آلایندههای موجود روی قراضهها را نیز پاک کرده و قراضه آماده استفاده را در اختیار مصرف کننده قرار میدهد.
تامین دشوار قراضه
مدیـرعامــل شرکــت فوکا صنعــت صبــا در خصوص وضعیت فعلی این شرکت یـــادآور شـــد: در حــال حاضــر، ظرفــیت فرآوری قراضه ما ۱۵۰هزار تن در سال است و میتوانیم در ماه به تولید و فرآوری ۱۵ هزار تن برسیم ولی شرایط موجود در تامین قراضه مورد نیاز باعث شده تا فعالیت ما در طول ماه به فرآوری بیش از چهار هزار تن نرسد.
وی در این مورد افزود: مشکلات تامین قراضه در کشور ما بسیار زیاد است. ما حتی در سال ۱۳۸۸ سعی کردیم با همکاری شریک آلمانی خود که بزرگترین تامین کننده قراضه در جهان است، یک کشتی محوله قراضه وارد کشور کنیم اما متوجه شدیم که حتی اسکله و سایت تخلیه و بارگیری قراضه در بنادر کشور وجود ندارد.
کریمی در این مورد افزود: کاهش میزان مواد اولیه و تلاش برای به دست آوردن آن توسط کارخانههای فولادسازی، رقابتهای ناسالمی را در بازار فولاد کشور به وجود آورده که آسیب آن بیشتر متوجه شرکتهای کوچک و صنایع ریختهگری بوده است.
مدیرعامل شرکت فوکا صنعت صبا در خصـــوص رقابتهــای ناسالــم شکل گرفتــه در تامین مواد اولیــه در این صنعت، عنــوان کـرد: این موضــوع به شکلهــای مختلـــفی دیــده میشود که رایجترین آنها در تامین قراضه، تفاوت قیمت اعلام شده و قیمت واقعی در معاملات قراضه است که معمولا با عناوینی مثل پاداش یا زیرمیزی رد و بدل میشود. نمونه دیگر این رقابت ناسالم در تغییر دادن درصد افت بارها دیده میشود.
وی با اشاره به آسیبهـــایی که ایــن رقابت نـــاسالــــم به صنعـــت فـــولاد وارد میکنــــد، خاطرنشان کرد: این نوع فعالیتها حتی حوزه فعالیت ما را که مربوط به فرآوری ضایعات و قراضه میشود را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
سرمایهگذاری غیرمنطقی!
کریمی در ادامه در مورد حاشیه سود این شرکت، ابراز کرد: ما در حال حاضر، قراضه را به قیمت چهار هزار و ۴۵۰ تا چهار هزار و ۵۰۰ تومان خریداری میکنیم و با در نظر گرفتن ۵ تا ۸درصد میزان اضافات آن، بعد از فرآوری با حدود ۱۵۰تومان سود در هر کیلوگرم به مصرفکنندگان عرضه میکنیم و بسیاری از شرکتهای فولادی مهم کشور از قراضههای فرآوری شده شرکت ما استفاده میکنند که از آن جمله میتوان به شرکت فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان، فولاد بیستون کرمانشاه، ذوب آهن البرز غرب، فولاد بناب شاهین، فولاد تیکمه داش، فولاد بندر انزلی و فولاد هرمزگان اشاره کرد.
مدیرعامل شرکت فوکا صنعت صبا در پایان با اشاره به وضعیت نامطلوب شرکتهای کوچک ریختهگری در کشور، تاکید کرد: مهمترین چیزی که یک صنعتگر به آن نیاز دارد، ثبات است و کشورهایی که اقتصاد صنعتی آنها به ثبات رسیده است، توانستهاند در این حوزه پیشرفت کنند. در کشور ما فقط ظرف ۲۰ روز قیمت قراضه حدود یک هزار و ۲۰۰ تومان در واحد کیلوگرم افزایش قیمت داشت و حالا در نظر بگیرید که صنایع ریختهگری ما که بیشتر از قراضه را استفاده میکنند، در صورتی که ۲۰ روز پیش برای تولید یک قطعه قرارداد بسته باشند، در حال حاضر چه وضعی دارند؟! البته این وضعیت تنها محدود به نوسانات قیمت قراضه نیست و غیر از آن، در مواد اولیه دیگر مثل فروآلیاژها هم همین شرایط صادق است و با این شرایط، به نظر شما آیا سرمایهگذاری در این صنعت منطقی است؟!