موسسه «SMM» معتقد است که عرضه محدود مواد اولیه در سالهای اخیر به عنوان یک مشکل دائمی در صنعت سرب مطرح بوده است. بنابراین با توجه به اطلاعات بدست آمده از موسسه «SMM» در مورد هزینههای ذوب کنسانتره سرب و عرضه ضایعات باتری، عرضه فعلی مواد اولیه محدود میماند؛ در حالی که عرضه کنساتره سرب ثابت است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «SMM»، لی دایشنگ، مدیر بخش کلان داده این موسسه، اطلاعات مربوط به بازار صنایع سرب، روی و قلع را در یک پخش زنده آنلاین با مخاطبان به اشتراک گذاشت. به گفته لی، انتظار میرفت که عرضه ضایعات باتری در صنعت سرب تا نیمه دوم سال ادامه یابد و قیمت سرب در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۲ با فرارسیدن فصل اوج افزایش مصرف باتری سرب اسید، اندکی روند صعودی داشته باشد. موسسه «SMM» معتقد است که تامین محدود مواد اولیه طی سالهای اخیر به عنوان یک مشکل دائمی در صنعت سرب مطرح بوده است. بنابراین با توجه به اطلاعات بدست آمده از موسسه «SMM» در مورد هزینههای کنسانتره سرب و عرضه ضایعات باتری، عرضه فعلی مواد اولیه محدود باقی میماند؛ در حالی که عرضه کنساتره سرب به نسبت ثابت است. با این حال، میزان کنساتره وارداتی در دو سال گذشته به شدت تحت تاثیر میزان سود و زیان واردات بوده است.
آمار موسسه «SMM» نشان میدهد که از سال ۲۰۲۱، مقدار صادرات کنسانتره سرب با افت شدید حجم واردات، بیشتر از میزان واردات آن بوده است. همچنین حجم واردات کنسانتره سرب در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل، کاهش چشمگیری داشته است. در حال حاضر، کمبود باتریهای ضایعاتی نگرانیهای خاصی را برای بازار بهوجود آورده است. این وضعیت به دلیل ظرفیت مازاد بسیار زیاد ذوب سرب ثانویه برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت. از سال ۲۰۲۰ یعنی هنگامی که حجم زیادی از ظرفیت تولید سرب ثانویه وارد چرخه تولید شد، مشکل مازاد ظرفیت نیز بدتر شد. این در حالی است که میانگین نرخ بهرهبرداری کارخانههای ذوب سرب ثانویه همیشه بین ۴۰ تا ۵۰ درصد باقی مانده است.
موسسه «SMM» پیشبینی میکند که کمبود عرضه ضایعات باتری در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ به میزان بسیار کمی بهبود یابد. بنابراین بعید است نرخ بهرهبرداری هفتگی تولیدکنندگان سرب ثانویه در نیمه دوم سال به میزان سطوح بالای سالهای اخیر بازگردد. علاوهبراین، کارخانههای ذوب سرب سود ناچیزی را بدست آوردهاند و از این رو انتظار میرود میانگین نرخ بهرهبرداری در سه ماهه سوم سال به دلیل فصل اوج میزان تقاضا افزایش یابد اما تولید همچنان کمتر از میزان تقاضا خواهد بود. در حال حاضر، موجودی شمشهای سرب در حال کاهش است و بر اساس بررسیهای بدست آمده از موسسه «SMM»، برخی از شرکتهای بزرگ تولیدکننده باتری سرب اسید قصد دارند در نیمه دوم سال با ظرفیت کامل کار کنند. با توجه به اینکه قیمت سرب نسبت به سایر فلزات غیر آهنی ثبات بیشتری دارد، پیشبینی میشود در ماههای آگوست، سپتامبر و اکتبر، افزایش اندکی را تجربه کند. دلیل افزایش اندک این عرضه و تقاضا را میتوان دشوار بودن حل معضل مازاد ظرفیت تولید سرب ثانویه عنوان کرد و این در حالی است که عرضه و تقاضا ممکن است در کوتاهمدت با عدم تعادل مواجه شود. بنابراین دیدگاه موسسه «SMM» نسبت به قیمت سرب در بلندمدت پیشبینی کاهش آن نیست. در جانب تقاضا، صادرات و ذخیره انرژی (ساخت باتری) در مصرف سرب را میتوان دو موضوع مهم در نظر گرفت که روندی مثبت به خود دیدهاند. این موسسه پیشبینی میکند که صادرات در نیمه دوم سال ممکن است با کاهش تقاضا از کشورهای خارجی مواجه شود و افزایش مصرف سرب میتواند به میزان ساخت و تولید باتری در پنج سال آینده متکی باشد. در همین رابطه، موسسه «SMM» پیشبینی میکند که قیمت سرب به طور متوسط روندی صعودی نوسانی داشته باشد. لی دایشنگ در پاسخ به این سوال که آیا میزان خرید و فروش خودروهای الکتریکی متعلق به صنایع پاییندستی، تقاضای سرب را افزایش میدهد، پاسخ داد که تقاضا برای سرب معمولا از ماه جولای تا اکتبر هر سال در اوج خود قرار دارد اما اینکه قیمت سرب افزایش یا کاهش مییابد، بستگی به میزان نوسانات فصلی در مقایسه با سالهای گذشته دارد. از ماه ژوئن سال ۲۰۲۲، تقاضای بازار داخلی چین به تدریج بهبود یافت و جایگزینی باتریهای سرب اسید به دلیل دمای بالا تسریع یافته است. بر اساس نظـــرسنجی صورت گرفتـــه به وسیلــه موسســـه «SMM»، این امر نشاندهنده کاهش موجودی محصول ساخته شده شرکتها و کاهش نرخ بهرهبرداری هفتگی تولیدکنندگان این نوع از باتریها است. به همین دلیل این موسسه معتقد است که قیمت سرب در سه ماهه سوم ۲۰۲۲ افزایش خواهد یافت.