در پی اپیدمی ویروس کرونا، فعالیت بسیاری از کارخانهها و صنایع بزرگ تحت تاثیر قرار گرفته است و شرکت ملی مس نیز از این قضیه مستثنی نیست. با نگاهی اجمالی به آمار منتشر شده این شرکت در فروردین ماه سال جاری، میتوان دریافت که فملی در تولید محصولات جانبی همچون لجن طلا و نقره خوش درخشیده و در استخراج مس از معادن تازه کشف شده درهزا و درهآلو نیز گامهای مثبتی برداشته است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، بررســی جزئیــات عملکــرد مجتمـعهای فعال سرچشمه، خاتونآباد، میدوک، سونگون، درهالو و درهزار در بخشهــای تولیــد، ریختــهگـری، پالایشگـاهی، تغلیظ و استخراج در فروردین ماه ســال ۱۳۹۹ و مقایســه آن با اسفنــد مـاه سـال گذشته و همچنین ماه مشابه سال ۱۳۹۸، نشــان میدهــد کــه شرکـت ملی صنایع مس ایـران بـا وجـود شیوع ویروس کرونا، همچون ماههای گذشته در تلاش بوده که کارخانهها را به صــورت فعــال نگــه دارد و تــا جایــی کــه مقــدور اسـت تاثیــر این ویروس را بر عملکرد شرکت کاهش دهد.
کنسانتره مس
طبق آمار منتشر شده میزان تولید کنسانتره مس در واحد تغلیظ مجتمع میدوک در فروردین ماه سال جاری ۱۲ هزار و ۲۰۶ تن ارزیابی شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با میزان تولید ۱۰ هزار و ۸۴۰ تن، ۱۳ درصد رشد را تجربه کرده است. واحد تغلیظ مجتمع سونگون نیز در فروردین ماه سال جاری با تولید ۲۸ هزار و ۵۶۹ تن کنسانتره مس نسبت به تولید این مجموعه در فروردین ماه سال گذشته با میزان ۲۸ هزار ۳۰۵ تن، یک درصد رشد داشته است. بررسی عملکرد مجتمع مس سرچشمه در فروردین ماه ۱۳۹۹ گویای افت تولید این محصول نسبت به ماه مشابه در سال ۱۳۹۸ است. این مجتمع در ماه ذکر شده ۶۱ هزار و ۱۸۵ تن کنسانتره تولید کرد که در مقایسه با میزان تولید ۶۳ هزار و ۱۸تنــی در فروردیــن مــاه ســال ۱۳۹۸، افــت ۳درصدی را گزارش کرده است.
مجتمع مس چهل کوره در اولین ماه سال جاری، ۶۵۷ تن کنسانتره مس تولید کرد که ۷۴ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ارزیابی کرده و همچنین مس مزرعه با تولید ۱۸۷ تن کنسانتره، افت ۹ درصدی را در مقایسه با بهار ۹۸ تجربه کرده است. به طور کلی نمودار شماره ۱ مجموع میزان تولید کنسانتره مس شرکت ملی صنایع مس ایران را در فرودین ماه سال جاری و سال گذشته و همچنین در اسفند ماه سال ۱۳۹۸ را بازگو میکند. طبق این نمودار شرکت ملی مس در فروردیـن ماه ســال جاری در مجموع ۱۰۲ هزار و ۹۰۲ تــن کنسانتــره تولید کرد که نسبـت به مجموع تولید این شرکت در مدت مشابه سال گذشته به میزان ۱۰۲ هزار و ۱۶۳ تن، تغییر چندانی نداشته است، اما شرکت ملی مس در فروردین ماه سال جاری رشد ۲۱ درصدی را نسبت به اسفند ماه سال گذشته با میزان تولید ۸۵ هزار و ۱۷۴ نشان میدهد.
آند مس
آمار منتشر شده میزان تولید آند مس واحد ذوب مجتمع مس سرچشمه را نشان میدهد. این مجموعه در فروردین ماه سال جـاری با تولیــد ۲۰ هــزار و ۱۳۹ تــن آنــد، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بـا میــزان تولیــد ۲۱ هــزار و ۲۸ تــن، افت ۴ درصـدی را داشته است. همچنین مجتمع خاتونآباد با تولید ۱۰ هزار و ۵۵۱ تن در فروردین ماه امسال، ۳ درصد رشد را نسبت به فروردین ۱۳۹۸ با میزان تولید ۱۰ هزار و ۲۴۰ تن تجربه کرده است. طبق نمودار ۲، مجموع تولید مس آندی شرکت ملی مس در فروردین سال جاری، ۳۰ هزار و ۶۹۰ تن بوده که در مقایسه با مجموع تولید ۳۱ هزار و ۲۶۸ تنی آند در مدت مشابه سال گذشته ۲ درصد کاهش داشته است. قابل ذکر است که شرکت مس با این میزان تولید در فروردین ۱۳۹۹ نسبت به تولید ۳۰ هزار و ۱۹۶ تنی اسفند ۱۳۹۸، رشد ۱٫۶ درصدی را گزارش میدهد.
کاتد مس
بررسی میزان تولید کاتد مس شرکت ملی مس نشان میدهد مجتمعهای مس سرچشمه و میدوک در فرودین ماه سال جاری در تولید این محصول عملکرد نزولی از خود به نمایش گذاشتهاند. گفتنی است که میزان تولید کاتد مس در واحد پالایشگاه مجتمع مس سرچشمه ۱۲ هزار و ۵۴۵ تن ارزیابی شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹درصد افت در تولید را بازگو میکند. قابل ذکر است که میزان تولید کاتد این واحد در فروردین ۱۳۹۸، ۱۳ هزار و ۷۵۹ تن بوده است. همچنین مقدار تولید کاتد در واحد لیچینگ این مجتمع در اولین ماه سال جاری، ۳۶۱ تن گزارش شده است که نسبت به تولید ۵۷۲تنی آن در فروردین ۱۳۹۸، کاهش شدید ۳۷ درصدی را نشان میدهد.
واحــد لیچینــگ میـــدوک نیــز با تولیـــد ۴۳۱تنی، افت ۱۷ درصدی را نسبــت به مــاه مشابه ســال گذشتــه با میزان تولید ۵۲۰ تــن، تجربه کرده است. در بخش پالایشگاه مجتمع میدوک نیز چهار هزار و ۶۲۲ تن کاتد مس تولیـد شــد کـه در مقایســه بــا تولیــد ۶ هــزار و ۸۵۶تنی در بهار ۱۳۹۸، افـت ۳۳ درصــدی را ارزیابی میکند. نمودار ۳، مجموع تولید کاتــد مــس در ماههـای ذکــر شــده را بیــان میکند. بر اساس این نمودار مجموع تولید کاتد در فروردین سال ۱۳۹۹، ۱۷ هزار و ۹۵۹ تن گزارش شده که نسبت به مجموع تولید در فروردین ماه سال گذشته با میزان ۲۱ هزار و ۷۰۷ تـــن، ۱۷ درصــد افــت تولیــد را گــزارش میکند. مجموع تولید کاتد در فروردین ماه، نشانگر افت چشمگیر ۳۰٫۳۸ درصدی تولید نسبت به اسفند ۱۳۹۸ با میزان تولید ۲۵ هزار و ۷۹۹ تن است.
مولیبدن
در سبد محصولات جانبی شرکت مس، مولیبدن از اهمیت ویژهای برخوردار است. در واحـد تغلیــظ مجتمـــع مــس سرچشمــه، در فروردین ماه سال ۱۳۹۹ و سال ۱۳۹۸ به ترتیب ۵۰۶ تن و ۵۳۰ تن مولیبدن تولید شده است که مقایسه این دو عدد افت ۵ درصدی تولید این محصول را در سال جاری نمایان میکند، اما مجتمع سونگون با تولید ۱۹۹ تنی مولیبدن در فروردین ماه سال جاری رشد ۷ درصدی را نسبت به ماه مشابه سال گذشته با میزان تولیــد ۱۸۶ تــن را گــزارش میدهــد. بر اساس نمودار ۴ که مجموع تولید این محصول جانبی در فروردیــن مـــاه ســالهـــای ۱۳۹۸و ۱۳۹۹ و همچنین اسفند ۱۳۹۸ میتــوان دریافت که شرکت ملی مس در فروردین ماه سال جاری با مجموع تولید ۷۰۵ تن، افت ۲ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته به نمایش گذاشتـــه، در صورتــی که این شرکــت در مــاه گذشته نسبت به اسفند ماه سال ۱۳۹۸ رشد ۳۱٫۷۷ درصــدی در تولیــد مولیبدن را تجربه کرده است.
لجن طلا و نقره
لجن طلا و نقره از محصولات دیگر شرکت ملی مس بشمار میرود. این شرکت در فروردین ماه سال جاری در واحد پالایشگاهی دو مجتمع سرچشمه و میدوک به ترتیب ۳۹ و ۲۷ تن لجن طلا و نقره تولید کرد که مجتمع مس سرچشمه شاهد ۶۳ درصد و میدوک شاهد ۴۰ درصد رشد تولید این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته بودند و در مجموع شرکت ملی مس در فروردین ماه سال جاری ۶۶ تن طلا و نقره تولید کرد که رشد قابل توجه ۵۳ درصدی را به ثبت رسانده است.
سنگ سولفیدی
در قسمت معدنی نیز میزان تولید سنگ سولفیدی شرکت ملی مس به این شرح است، در معدن میدوک ۶۷۸ هــزار و ۵۰۴ تــن سنــگ تولیــد شــد کـــه نسبــت بــه فروردیــن ۱۳۹۸، ۶درصــد رشد داشته است. همچنین در معدن سرچشمه که بیشترین میزان تولید سنگ سولفیدی در این معدن رخ میدهد، شاهد تولید دو میلیون و ۴۹۸ هزار و ۸۶۷ تن سنگ در ماه گذشته بودیم که با این میزان تولید، ۹درصـد افت نسبــت به مـدت مشابــه سـال گذشتـه داشتــه اســت. در معدن سونگون نیز یک میلیــون و ۱۷۱ هـــزار و ۸۵۸ تـــن سنـــگ سولفیــدی تولید شد که نسبــت به فروردین ۱۳۹۸، ۱۲ درصد کاهش را در تولید گزارش میدهد. معدن چهلکوره نیز رشد ۱۳درصدی را با میزان تولید هفت هزار و ۹۹۲ تن سنگ سولفیــدی تجربه کــرده است و در مجمــوع شرکت مس با تولید چهار میلیون و ۳۵۷ هزار و ۲۲۱ تـن سنگ سولفیــدی در مـاه گذشتــه، هشت درصد افــت تولید را در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته برآورد کرده است.
میزان استخراج مس
مجموع استخراج مس از هشت معدن شرکت ملی مس در فروردین ماه سال جاری، ۱۲میلیون و ۳۷ هزار و ۸۲۲ تن بود که معدن درالــو با سهــم ۱۵۶ هــزار و ۵۶۵ تنـــی رشـد ۳۰درصدی را نسبت به ماه مشابه سال گذشته داشته است. معدن درهزار با استخراج ۱۹۷ هزار و ۱۱۶ تن مس افزایش ۷۹ درصدی را گزارش میدهد. میزان استخراج در معدن چاهفیروزه نسبت به فروردین ۱۳۹۸، ۵۵ درصد افت داشته و به ۳۲۵ هزار و ۱۳۵ تن رسیده است. در معدن چهلکــوره نیـــز ۷۲ هـــزار و ۴۷۶ تــن استخــراج صورت گرفته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۶۰ درصد کاهش را بازگو میکند.
فروردین مــاه ســال جــاری در معــدن ایجو، ۷۶هزار و ۴۶۳ تن استخراج صورت گرفته که نشان از افت ۵۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. معدن سونگون نیز با استخراج سه میلیون و ۲۳ هزار و ۷۹۳ تن افت ۲۰درصدی را نسبت به فروردین ۱۳۹۸، تجربه کرده است، همچنین معدن مس سرچشمه بیشترین میزان استخراج را به خود اختصاص داده اما با میزان ۶ میلیون ۴۰۳ هزار و ۵۹۳ تن استخراج، ۱۷درصد کاهش در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته را روایت میکند. در معدن میدوک، با استخراج یک میلیون و ۷۸۲ هزار و ۶۸۱تن مس، افت ۳۰ درصدی نسبت فروردین ماه سال گذشته به ثبت رسیده است.