خرید سهام شرکتهای نوظهور تولیدکننده لیتیوم در استرالیا افزایش چشمگیری را تجربه کرده است. اعتبار پایینتر و نیاز به سرمایه نقدی این شرکتهای نوظهور، باعث شده است برخی از تولیدکنندگان برتر مواد اولیه بهکار رفته در تولید باتری در جهان که برای تامین منابع خود با دیگر شرکتها در حال رقابت هستند، تمایل به خرید این شرکتهای تازه تاسیس پیدا کنند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، به دلیل کاهش قیمت لیتیوم و ملیسازی صنعت لیتیوم در کشور شیلی در اوایل سال ۲۰۲۳، شرکتی مانند «Albemarle Corp» به عنوان بزرگترین تولیدکننده لیتیوم در جهان، به دنبال خرید شرکتهای تازه تاسیس تولیدکننده لیتیوم در استرالیا بوده و در حال حاضر نام ۸۰ شرکت را در فهرست احتمالی خود برای بررسی قرار داده است.
با این حال، شرکت «Albemarle Corp» تمایلی به خرید سهام تولیدکنندگان لیتیومی که ارزشهای سهام و نام تجاری آنها به دلیل روند صعودی قیمتها افزایش پیدا کرده است، ندارد. با این حال این شرکت با در نظر گرفتن افزایش تقاضا برای لیتیوم از طریق فروش خودروهای الکتریکی و باتریهای لیتیومی، برخی از پیشنهادهای خرید شرکتهای تولیدکننده لیتیوم را نپذیرفته است.
به گفته بانکداران و تحلیلگران بخش معدن، این امر شرکتهای خریدار را وادار میکند که تمرکز خود را به سمت برخی توسعهدهندگان لیتیوم در مراحل اولیه از جمله برخی شرکتهایی که برای تعیین کمیت ذخایر لیتیوم این ماده را استخراج میکنند، سوق دهند. بسیاری از این شرکتهای اکتشافی قیمت کمتری دارند و با افزایش فعالیتهای خود نیاز به سرمایه بیشتری خواهند داشت.
کان پکر، تحلیلگر بانک «RBC Capital Markets» در سیدنی بیان کرد: ارزانترین راه برای به دست آوردن لیتیوم، از طریق شرکتهای استخراجکننده آن خواهد بود.
شرکتهای اکتشافی لیتیوم زیادی وجود دارند که به دنبال گسترش تجارت اکتشاف منابع و ذخایر خود هستند و برای این کار تولیدکنندگانی را مقابل خود میبینند که میتوانند سرمایه این کار را برای آنها تامین کنند.
وی بر این باور است که خرید سهام شرکتهای اکتشافی، یک اقدام معقول در نظر گرفته میشود و فرصتی مناسب برای خریداران آنها خواهد بود.
در حال حاضر شواهدی مبنی بر افزایش فعالیتهای معاملاتی مرتبط با این شرکتها وجود دارد. شرکت «Develop Global»، یک شرکت اکتشافکننده فلزات پایه به همراه شرکت «Mineral Resources» در ماه جولای ۲۰۲۳ پیشنهاد خرید شرکت تولیدکننده لیتیوم «Essential Metals» را به مبلغ ۱۵۲٫۶ میلیون دلار استرالیا (۹۷٫۹۸ میلیون دلار آمریکا) ارائه داد. گفتنی است شرکت «Essential Metals» قصد دارد تا سال ۲۰۲۵، سنگ معدن لیتیوم را صادر کند.
در همین رابطه شرکت «SQM» شیلی به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ لیتیوم در جهان، در ماه جولای ۲۰۲۳ پیشنهاد ۲۰ میلیون دلاری استرالیا را برای خرید ۱۹٫۹۵ درصد از سهام شرکت «Azure Minerals» ارائه داد.
شرکت «Azure Minerals» که در حال توسعه پروژه لیتیوم «Andover» است و قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ فرایند تولید در این پروژه را آغاز کند، در اواسط ماه آگوست ۲۰۲۳ اعلام کرد که این پیشنهاد خرید را نپذیرفته است.
همچنین پیشنهاد ۳٫۷ میلیارد دلاری شرکت «Albemarle Corp» در اوایل سال ۲۰۲۳ برای خرید سهام شرکت «Liontown Resources»، قبل از شروع فرایند تولید در آن در سال ۲۰۲۳ نیز پذیرفته نشد.
به نظر میرسد استرالیا در حال اجرای یک استراتژی مهم در رابطه با مواد اولیه معدنی است که بر اساس آن، این کشور با سرمایهگذاران و شرکای بینالمللی برای تبدیل شدن به یک ابرقدرت در صنعت انرژیهای تجدیدپذیر همکاری خواهد کرد.
به گفته اندیشکده «Climate Capital Forum» استرالیا، این کشور که حدود نیمی از لیتیوم جهان را تامین میکند، به حدود ۱۰۰ میلیارد دلار استرالیا سرمایه برای جذب ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار استرالیا سرمایهگذاری بخش خصوصی برای تبدیل شبکه برق این کشور مبتنی بر انرژیهای پاک نیاز دارد.
شرکت «WoodMackenzie» پیشبینی میکند که حجم تقاضای جهانی برای مواد اولیه بهکار رفته در تولید باتری خودروهای الکتریکی تا سال ۲۰۳۰، با افزایش پنج برابری مواجه خواهد شد.
اگرچه فناوریهای مورد استفاده در تولید باتریها در حال تحول است و بحث بر سر استفاده از مواد اولیه جایگزین همچنان وجود دارد اما هنوز از لیتیوم به عنوان یک عنصر اصلی نام برده میشود و تقاضا برای آن همچنان با روند صعودی مواجه است.
ژاوی فریدلند، مدیر بخش فلزات و معدن در شرکت «Goldman Sachs» در استرالیا و نیوزیلند عنوان کرد: چشمانداز فلزات مورد استفاده در تولید باتری به ویژه لیتیوم مثبت است و شرایط برای انجام فرایند ادغام و اکتساب شرکتهای این حوزه مناسب به نظر میرسد.
خریداران احتمالی
در حال حاضر فرایند ادغام و اکتساب شرکتها بیشتر در توسعه زنجیره ارزش متمرکز شده است. در همین راستا شرکت «Mineral Resources» در نظر دارد یک واحد تولید لیتیوم مورد استفاده در تولید باتریها را در استرالیا راهاندازی کند. در عین حال شرکت «Albemarle Corp» قصد دارد یک واحد تولید هیدروکسید در واحد تولید «Kemerton» خود بسازد. همچنین به نظر میرسد شرکت «SQM» در حال ساخت یک واحد تولید هیدروکسید لیتیوم است.
گای الکساندر، مدیر بخش ادغام و اکتساب در شرکت حقوقی «Allens» اظهار داشت: از آنجایی که تاسیسات مستقر در صنایع پاییندستی به مواد اولیه نیاز دارند، تمایل به انجام فرایند ادغام و اکتساب در این بخش افزایش یافته است.
وی افزود: برخی از شرکتها در نظر دارند قبل از افزایش شکاف عرضه که از حدود سال ۲۰۳۰ روند صعودی به خود میگیرد، جای پای خود را در روند عرضه محکم کنند.
از دیدگاه الکساندر، تا چند سال آینده انجام فرایند ادغام و اکتساب در این بخش به روند صعودی خود ادامه خواهد داد. همچنین برخی شرکتهای تولیدکننده بزرگ خودرو نیز انجام معاملات مرتبط با فرایند ادغام و اکتساب خود را افزایش خواهند داد.
در همین راستا، شرکت ژاپنی «Idemitsu» مقدار سهام خود در شرکت «Delta Lithium» را در ماه ژوئن ۲۰۲۳ به ۱۵ درصد افزایش داد. گفتنی است شرکت «Delta Lithium» قصد دارد در اواخر سال ۲۰۲۳، استخراج در پروژه لیتیوم «Mt Ida» خود را آغاز کند.
تونی چونگ، یکی از شرکای شرکت حقوقی «Squire Patton Boggs» در شهر پرث استرالیا مطرح کرد: روند سرمایهگذاری در بخش لیتیوم همچنان ادامه خواهد داشت. تمایل شرکتهای ژاپنی برای سرمایهگذاری در پروژههای استرالیا افزایش یافته است و شرکتهای بیشتری خواهان انجام این کار هستند.
با این حال، امکان سرمایهگذاری برای شرکتهای چینی در زمینه مواد اولیه در استرالیا به دلیل نگرانیهای مرتبط با امنیت ملی این کشور با محدودیت مواجه شده و استرالیا تمرکز خود را بر روی سرمایهگذاری کشورهای متحد خود معطوف ساخته است. اخیرا استرلیا مانع از خرید سهام شرکت تولیدکننده لیتیوم با نام «Bald Hill» در ماه جولای توسط یک شرکت مرتبط با چین شد.
همچنین رقابت میان شرکتهای کانادایی برای سرمایهگذاری در پروژههای لیتیوم در استرالیا نیز با افزایش چشمگیری مواجه شده است. این مسئله تا حدی به دلیل نزدیکی کانادا به ایالات متحده آمریکا، دومین بازار بزرگ خودرو در جهان مرتبط است.
جیکوب استاشولم، مدیرعامل شرکت «Rio Tinto» در اوایل ماه آگوست ۲۰۲۳ بیان کرد: این شرکت به دنبال بررسی تعدادی از فرصتهای احتمالی خرید و یا سرمایهگذاری در شرکتها و پروژههای لیتیوم است؛ ضمن اینکه این شرکت از داشتن دارایی لیتیوم در کانادا استقبال خواهد کرد.
شرکت «Albemarle» در ماه آگوست ۲۰۲۳، حدود ۵ درصد از سهام شرکت «Patriot Metals» را تصاحب کرد اما آن طور که به نظر میرسد، پروژه «Corvette» شرکت «Patriot Metals» در استان کبک کانادا تا پایان سال ۲۰۳۰ به بهرهبرداری نخواهد رسید.
دیل هندرسون، مدیرعامل شرکت تولیدکننده لیتیوم «Pilbara Minerals» در گفتوگوی خود با خبرگزاری رویترز اظهار داشت: سرعت صدور مجوزهای فعالیت معادن و ارائه جدولهای زمانی توسعه ذخایر معدنی در کانادا به اندازه استرالیا نیست.
لازم به ذکر است که ارزش جاری سهام شرکت «Pilbara Minerals» از حدود ۴۰ میلیون دلار استرالیا در اوایل سال ۲۰۲۰، به ۱۴٫۵ میلیارد دلار استرالیا در حال حاضر افزایش یافته است. همچنین اقدامات در جهت تسریع سرمایهگذاریها و شوق و اشتیاق در صنعت لیتیوم افزایش یافته است.
انتهای پیام//