موسسه «Fastmarkets» اعلام کرد که شرکتهای تولیدکننده گرافیت در چین، در حال ادغام زنجیرههای تامین خود در داخل و خارج از این کشور در پاسخ به پویایی بازار در حال تحول صنعت گرافیت هستند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، صنعت گرافیت از سال ۲۰۲۲ در وضعیت نوسانی قرار گرفته است و شاهد ثبت رکوردهای بیسابقه و همچنین کاهش مداوم قیمت در نتیجه کاهش حجم تقاضا برای آن و ایجاد ظرفیت مازاد عرضه بوده است.
در همین راستا، موسسه «Fastmarkets» قیمت گرافیت ورقهای با محتوی کربن ۹۴ درصد مش منفی ۱۰۰، با شرط تحویل بر روی عرشه کشتی در بنادر چین و تقبل هزینه ارسال توسط فروشنده (fob) را حدود ۸۳۰ دلار در هر تن در نیمه اول سال ۲۰۲۲ ارزیابی کرده بود که بالاترین میزان در چهار سال گذشته محسوب میشد. این موسسه قیمت این ماده را ۵۳۵ تا ۵۹۰ دلار در هر تن در روز ۱۶ نوامبر ۲۰۲۳ ارزیابی نمود که نشان از افت ۳۲٫۲۲ درصدی قیمت این ماده معدنی نسبت به متوسط قیمت آن در نیمه اول سال ۲۰۲۲ دارد.
بازار گرافیت کروی پوشش داده نشده نیز روند مشابهی را دنبال کرد و قیمت گرافیت کروی با محتوی کربن ۹۹٫۹۵ درصد در حجم ۱۵ میکرون، با شرط تحویل بر روی عرشه کشتی در بنادر چین و تقبل هزینه ارسال توسط فروشنده (fob)، از بالاترین قیمت ۹ ساله خود یعنی سه هزار و ۵۰۰ تا سه هزار و ۸۰۰ دلار در هر تن در اوایل سال ۲۰۲۲، به حدود دو هزار تا دو هزار و ۲۰۰ دلار در هر تن در اواسط سال ۲۰۲۳ که کمترین میزان در ۱۱ سال اخیر بود، رسید.
نوسان قیمت گرافیت در یک سال گذشته (نوامبر ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳)
به گفته برخی منابع، وضعیت ظرفیت مازاد عرضه، کاهش حجم تقاضا و کاهش قیمت و هزینه تولید گرافیت طی ۱۱ ماه گذشته در این صنعت مورد توجه قرار گرفته است.
به گفته یک تولیدکننده آند در چین، ظرفیت مازاد عرضه به دنبال کاهش ظرفیت گرافیتزایی و افزایش حجم تقاضا برای گرافیت طی سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ ایجاد شد که با روند صعودی قیمت تولید آند خاتمه یافت.
وی افزود: قیمت گرافیتزایی در نیمه اول سال ۲۰۲۲، از ۱۳ هزار یوان در هر تن در سال ۲۰۲۰، به ۲۷ تا ۲۸ هزار یوان (۳,۷۶۱ تا ۳,۹۰۱ دلار) در هر تن رسید.
این تولیدکننده آند عنوان کرد: فرایند گرافیتزایی به دمای بالا نیاز دارد و تقریبا ۴۵ درصد از هزینههای تولید آند مصنوعی با خلوص پایین و متوسط را به خود اختصاص میدهد.
وی تصریح کرد: واحدهای تولیدکننده آند از سال ۲۰۲۱ برای کاهش هزینهها و تامین حجم تقاضای مصرفکنندگان، ظرفیت گرافیتزایی خود را افزایش دادهاند.
این تولیدکننده آند خاطرنشان کرد: بهرهبرداری از برخی ظرفیتهای افزایش یافته تولید، از نیمه دوم سال ۲۰۲۲ آغاز شده که این مسئله در کاهش هزینههای گرافیتزایی و قیمت آند بسیار تاثیرگذار بوده است.
گئورگی گئورگیف، تحلیلگر بخش تحقیقات مواد اولیه مورد استفاده در تولید باتری در موسسه «Fastmarkets» اظهار داشت: طی سالهای آینده، تمایل تولیدگنندگان صنعت گرافیت به فرایند ادغام و اکتساب در زنجیره تامین آند افزایش قابلتوجهی خواهد داشت؛ چراکه تولیدکنندگان به دنبال افزایش ارزش و انعطافپذیری برند خود در زمان کاهش قیمت گرافیت هستند.
فرایند ادغام و اکتساب در صنعت گرافیت چین
اگرچه فرایند ادغام و اکتساب در زنجیره تامین میان تولیدکنندگان بزرگ آند از گرافیت مصنوعی در چین طی چند سال گذشته آغاز شده است اما به نظر میرسد این فرایند به مروز زمان در میان تولیدکنندگان آند با ظرفیت ترکیبی گرافیت مصنوعی و طبیعی نیز در حال افزایش است.
جدا از اینکه تولیدکنندگان بزرگ آند با استفاده از گرافیت مصنوعی و یا طبیعی در چین مانند شرکتهای «BTR»، «Shanshan»، «Zichen» و «Xiangfenghua» از قبل وارد عرصه فرایند ادغام و اکتساب شده بودند، در حال حاضر تمایل شرکتهای تولیدکننده آند با ظرفیت گرافیت مصنوعی مانند شرکت «CarbonOne» و تولیدکننده آند با ظرفیت گرافیت طبیعی مانند شرکت «CNBM Graphite New Materials» برای ورود به این عرصه نسبت به گذشته بیشتر شده است.
دادههای صنعتی نشان میدهد که ظرفیت آند جدید اضافه شده از چهار میلیون تن در سال ۲۰۲۲ فراتر رفته است که نشان از افزایش ۱۵۰ درصدی در سال دارد. در همین راستا، یکی از تولیدکنندگان آند اظهار داشت: بحران کنترل هزینههای تولید، به یکی از نگرانیهای اصلی تولیدکنندگان آند در بحبوحه وضعیت ظرفیت مازاد عرضه تبدیل شده است.
به گفته یکی از تولیدکنندگان گرافیت در خارج از چین، فرایند ادغام و اکتساب میتواند سود مرتبط با فروش محصولات آند با ارزش افزوده در مقایسه با مواد اولیه در صنایع بالادستی مانند گرافیت ورقهای و گرافیت کروی بدون پوشش برای گرافیت طبیعی را تحت تاثیر قرار دهد.
این تولیدکننده در این خصوص خاطرنشان کرد: روی آوردن به فرایند ادغام و اکتساب به طور مداوم، حاشیه سود برای واحدهای فرآوری بدون در نظر گرفتن ارزش افزوده برخی محصولات در فرایند تصفیه گرافیت کروی طبیعی و یا واحدهای تولیدی با فرایند گرافیتزایی را کاهش میدهد.
برخی منابع در بازار گزارش کردند که قیمت متوسط گرافیت طبیعی مورد استفاده در تولید آند، حدود ۳۹ هزار یوان (۵,۴۳۳ دلار) در هر تن و در مقابل قیمت گرافیت کروی بدون پوشش، حدود دو تا دو هزار و ۲۰۰ دلار در هر تن تعیین شده است.
به گفته یکی دیگر از تولیدکنندگان گرافیت، روی آوردن به فرایند ادغام و اکتساب، تامین مواد اولیه برای محصولات و همچنین بهبود رقابتپذیری شرکتها را تضمین خواهد کرد.
وی تاکید کرد: ظرفیت فرآوری برای تولید آند این شرکت از جمله ظرفیت گرافیتزایی برای تولید گرافیت مصنوعی و ظرفیت کرویسازی برای گرافیت طبیعی افزایش یافته است.
این تولیدکننده گرافیت تصریح کرد: تامین مواد اولیه مانند گرافیت ورقهای و کک نفتی نیز برای تولیدکنندگان آند که امکان استخراج برای آنها فراهم نیست و یا واحد تصفیه ندارند، باید تضمین شود.
گئورگیف در همین زمینه عنوان کرد: یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر فرایند ادغام و اکتساب، توانایی کنترل عرضه و کیفیت مواد است؛ چراکه برخلاف سایر کالاها، خصوصیات گرافیت میتواند بسته به منبع ذخیره آن به طور قابلتوجهی متفاوت باشد.
وی بر این باور است که پیچیدگیهای مرتبط با تولید مواد آند در مقیاس و الزامات سفارشی برای هر تولیدکننده تجهیزات اصلی، باعث میشود تا تولیدکنندگان باتری با تامینکنندگان ادغام شده با این شرکتها همکاری نزدیکتری داشته باشند.
در راستای فرایند ادغام و اکتساب، شرکت «CNBM Graphite New Materials» به عنوان یک تولیدکننده عمده گرافیت ورقهای با ظرفیت فعلی ۸۰ هزار تن در سال و ظرفیت سالانه پیشبینی شده ۱۸۰ هزار تن تا پایان سال ۲۰۲۴، در حال گسترش زنجیره تامین خود به تولید آند در صنایع پاییندستی است. به گفته سخنگوی شرکت «CNBM Graphite New Materials»، ظرفیت تولید آند در نظر گرفته شده برای فرایند ادغام، سالانه حدود ۱۰ هزار تن است.
به گفته یکی از منابع نزدیک به شرکت «CNBM Graphite New Materials»، یکی از شرکتهای فعال در زمینه تولید گرافیت در چین با نام «CarbonOne Group» که در ۹ منطقه چین مشغول به تولید است، قصد دارد واحدهای تولید گرافیت مصنوعی و طبیعی فعال در استانهای آنهویی، هیلونگجیانگ، چجیانگ و یوننان با ظرفیت تولید سالیانه ۲۰۰ هزار تن گرافیت طبیعی و سالیانه ۱۵۰ هزار تن گرافیت مصنوعی برای فرایند ادغام را هدف قرار دهد.
در همین رابطه، به عنوان مثال میتوان به ظرفیت تولید سالانه ۵۰ هزار تنی شرکت «Qingdao Luowei New Materials» برای فرایند کرویسازی و ۲۵۰ هزار تنی برای فرایند تصفیه اشاره کرد.
چینگ کوان لی، مدیر فروش شرکت «CarbonOne Group» مطرح کرد: با در نظر گرفتن اینکه ظرفیت واحد تصفیه نگرانیهای زیستمحیطی برای تولید گرافیت کروی چین ایجاد کرده است، ظرفیت تصفیه عظیم این شرکت در منطقه «Luowei» چین، منجر به همافزایی خط تولید آند ادغام شده با این شرکت خواهد شد.
گسترش فعالیت تولیدکنندگان گرافیت در خارج از چین
چن وی، مدیرکل شرکت «Putailai» به عنوان یک تولیدکننده بزرگ آند، در نشست اعلام نتایج مالی این شرکت که در روز ۱۷ نوامبر ۲۰۲۳ برگزار شد، بیان کرد: صنعت جهانی باتریهای لیتیومیونی در بلندمدت، روند صعودی خود را حفظ خواهد کرد و حجم تقاضا در بازارهای خارج از چین مانند اروپا و آمریکا افزایش خواهد یافت.
وی در ادامه بر وجود برخی از ریسکها و ایجاد فرصتها در صنعت آند تاکید کرد و گفت: شرکتهایی که در مسیر متمایز کردن تولید محصولات خود حرکت نکرده و از مزیت فناوریهای مرتبط با بخش تحقیق و توسعه و بهینهسازی ساختار هزینه استفاده نمیکنند، در چند سال آینده در این شرکتها جایگاهی نخواهد داشت؛ در عین حال انتظار میرود آن دسته از تولیدکنندگانی که در نظر دارند ساختار ظرفیت تولید خود در خارج از چین را افزایش دهند و همچنین از مزایای فوق برخودارند، از فرصتهای به وجود آمده برای آنها نهایت استفاده را خواهند برد.
بر همین اساس برخی تولیدکنندگان عمده آند در چین، از قبل واحدهای تولیدی خود را در اروپا و اندونزی راهاندازی کردهاند. در همین راستا، میتوان در مجموع به ظرفیت ۲۸۰ هزار تنی شرکت «BTR»، ظرفیت تولید سالانه شرکت «Ningbo Shanshan» در فنلاند و ظرفیت تولید شرکت «Putailai» در سوئد اشاره کرد.
به گفته برخی فعالان صنعت گرافیت، گسترش فعالیت این تولیدکنندگان به بازارهای خارج از چین میتواند نگرانیهای ژئوپلیتیکی را به همراه داشته باشد.
ریچارد سانگ، مدیر عامل شرکت «Gallois Madagascar graphite» معتقد است که اکثر تولیدکنندگان آند در چین تمایل دارند واحدهای خود را در خارج از این کشور راهاندازی کنند زیرا ایالات متحده آمریکا و اروپا در حال حرکت در مسیر کاهش وابستگی به زنجیره تامین مواد اولیه حیاتی چین هستند.
در همین خصوص، کمیسیون اروپا در روز ۱۳ نوامبر ۲۰۲۳ گرافیت مصنوعی و آلومینیوم را به فهرست مواد اولیه استراتژیک و حیاتی خود اضافه کرد که در قانون مواد اولیه حیاتی (CRMA) ارائه شده توسط اتحادیه اروپا به آن اشاره شده است.
بر اساس این قانون، اروپا باید ۲۵ درصد از گرافیت مصنوعی مورد نیاز خود را از طریق بازیافت و ۴۰ درصد دیگر از نیاز سالانه خود تا سال ۲۰۳۰ را از طریق فرآوری گرافیت تامین کند. این مسئله بدین معنی است که اتکای اتحادیه اروپا به یک کشور برای تامین گرافیت مصنوعی، به کمتر از ۶۵ درصد میزان مصرف این کشورها خواهد رسید.
علاوهبراین، یک تولیدکننده گرافیت در آفریقا خاطرنشان کرد: قانون کاهش تورم ایالات متحده آمریکا (IRA)، منجر به افزایش سرمایهگذاری در شرکتهای تولیدکننده مواد اولیه حیاتی و تولیدکنندگان باتری در کشورهای غربی شده است.
در همین راستا، شرکت «Syrah Resources» به عنوان یکی از تولیدکنندگان گرافیت مستقر در استرالیا، قراردادهایی را در ماه آگوست ۲۰۲۳ با شرکتهایی همچون «Samsung SDI» و «Graphex Technologies»، «Westwater Resources» در ایالات متحده آمریکا برای تامین گرافیت ورقهای دانهبندی شده از پروژه تحت مدیریت خود با نام «Balama» واقع در موزامبیک به امضا رساند؛ لازم به ذکر است که شرکت «Syrah Resources»، برخی از مواد اولیه مورد نیاز برای تولید آند را از واحد تولید خود در ایالت لوئیزیانا آمریکا به نام «Vidalia» تامین میکند.
شرکت «NextSource» به عنوان یکی دیگر از تولیدکنندگان گرافیت نیز یادداشت تفاهمی با شرکت تولیدکننده مواد واسطه باتری در کرهجنوبی به نام «Posco International» در آغاز ماه سپتامبر ۲۰۲۳ به امضا رساند. بر اساس این یادداشت تفاهم، شرکت «NextSource» گرافیت ورقهای و گرافیت کروی مورد نیاز شرکت «Posco International» را در یک بازه زمانی ۱۰ ساله تامین خواهد کرد.
بر این اساس صنعت تولید آند ممکن است به یک بن بست برسد؛ چراکه تولیدکنندگان گرافیت در چین به دنبال توسعه ظرفیت تولید خود در دیگر کشورها هستند و کشورهای غربی به این اقدام به عنوان یک نگرانی ژئوپلیتیکی مینگرند.
از سوی دیگر، تولیدکنندگان آند در کشورهای غربی فاقد دانش و تجربه کافی برای تولید گرافیت در همان مقیاسی هستند که تولیدکنندگان در چین طی ۱۵ سال اخیر مشغول به انجام آن بودهاند.
گئورگیف در این رابطه یادآور شد: یکی از راهحلها برای جلوگیری در رسیدن به نقطه بنبست، میتواند از طریق سرمایهگذاری مشترک میان شرکتهای فعال در این صنعت باشد. با این حال، ابهامات زیادی پیرامون این نوع از سرمایهگذاری مانند مسائلی چون نگرانیهای ژئوپلیتیکی در این مسیر وجود خواهد داشت.
انتهای پیام//