بر اساس دادههای اولیه منتشر شده توسط وزارت نیروی جمهوری آذربایجان، مجموع تولید برق این کشور در بازه زمانی ماههای ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴، به ۲۵ میلیون و ۹۳۲ هزارکیلووات ساعت رسید.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «Caspian News»، مجموع تولید برق در نیروگاههای حرارتی جمهوری آذربایجان ۲۲ میلیون و ۳۵۱ هزار کیلووات ساعت و برای نیروگاههای برقآبی دو میلیون و ۷۸۰ هزار کیلووات ساعت در بازه زمانی مذکور اعلام شده است. حجم تولید برق از دیگر منابع انرژی در کشور نامبرده در بازه زمانی اعلام شده، ۷۹۹ هزار کیلووات ساعت برق گزارش شده است.
طبق گزارش مذکور، در نیروگاههای خورشیدی و بادی جمهوری آذربایجان به ترتیب ۵۴۰ هزار کیلووات ساعت و ۴۸ هزار کیلووات ساعت برق تولید شد. همچنین واحدهای تبدیل زباله به انرژی که پسماندهای جامد خانگی را در این کشور پردازش میکنند، موفق شدند در بازه زمانی ماههای ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ حدود ۲۱۱ هزار کیلووات ساعت برق تولید کنند.
شایان ذکر است که این کشور در تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر، دستاورد قابلتوجهی را به ثبت رسانده است. در همین راستا، حجم تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در بازه زمانی اعلام شده، بیش از ۸۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ افزایش یافت و با یک میلیون و ۶۱۷ هزار کیلووات ساعت افزایش، به سه میلیون و ۵۸۰ هزار میلیون کیلووات ساعت در ۱۱ ماهه سال جاری میلادی رسید. همچنین در حال حاضر انرژی سبز حدود ۱۳٫۸ درصد از حجم کل تولید برق جمهوری آذربایجان را به خود اختصاص داده است.
رشد تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر، نشان از تعهد جمهوری آذربایجان در خصوص توسعه انرژی پایدار و اتکای فزاینده این کشور به منابع برق تجدیدپذیر دارد. لازم به ذکر است که پتانسیل فنی آذربایجان برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، حدود ۱۳۵ گیگاوات در بخش ساحلی و ۱۵۷ گیگاوات در بخش فراساحلی برآورد شده است.
جمهوری آذربایجان قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، ظرفیت تولید برق از منابع تجدیدپذیر خود را از طریق نیروگاههای خورشیدی، بادی و برقآبی در مجموع به حدود ۶ گیگاوات در سال برساند. به همین منظور، چندین قرارداد و تفاهمنامه برای راهاندازی پروژههای انرژی تجدیدپذیر با ظرفیت تولید ۱۰ گیگاوات در آذربایجان به امضا رسیده است.
در صورت تحقق سیاستگذاریهای وضع شده از سوی دولت جمهوری آذربایجان، طی پنج سال آینده سهم انرژی سبز در بخش تولید برق کشور نامبرده رقم ۳۰ درصد و تا پایان سال ۲۰۵۰ میزان انتشار کربن در این کشور تا ۴۰ درصد کاهش را تجربه خواهد کرد.
شایان ذکر است که پتانسیل اقتصادی منابع برق از انرژی سبز در جمهوری آذربایجان، در مجموع ۲۷ گیگاوات گزارش شده که شامل سه گیگاوات انرژی بادی، ۲۳ گیگاوات انرژی خورشیدی، ۳۸۰ مگاوات انرژی زیست توده و ۵۲۰ مگاوات انرژی برقآبی است. گفتنی است از سال ۲۰۲۰ تاکنون، جمهوری آذربایجان به طور فعالانه با همکاری شرکتهای خارجی به دنبال جذب سرمایهگذاران به منظور توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر فراوان خود بوده است.
از جمله مهمترین شرکتهایی که جمهوری آذربایجان در بخش انرژی سبز با آنها قرارداد و تفاهمنامه همکاری به امضا رسانده است، میتوان به شرکت «Masdar»، شرکت «ACWA Power»، شرکت «Total Energies»، شرکت «Nobel Energy»، شرکت «Fortescue Future Industries»، شرکت «Gezhouba Group Overseas Investment»، شرکت «A-Z Czech Engineering» و شرکت «Baltech» اشاره کرد.
شرکت عربستانی «ACWA Power» به عنوان توسعهدهنده انرژیهای تجدیدپذیر در اواخر ماه نوامبر ۲۰۲۴ اعلام کرد که پروژه نیروگاه بادی ۲۴۰ مگاواتی «آبشرون-خیزی» در جمهوری آذربایجان تا ماه نوامبر ۲۰۲۵ به اتمام خواهد رسید.
در ماه اکتبر ۲۰۲۳، شرکت اماراتی «Masdar» برای راهاندازی بزرگترین مجتمع انرژی خورشیدی در منطقه کشورهای حوزه دریای خزر و کشورهای مشترکالمنافع در منطقه اوراسیا و ساخت نیروگاه خورشیدی در منطقه قرهداغ با ظرفیت ۲۳۰ مگاوات، یک قرارداد همکاری با دولت جمهوری آذربایجان امضا کرد.
علاوهبراین، شرکت اماراتی «Masdar» مدیریت ساخت نیروگاه خورشیدی ۳۱۵ مگاواتی در ناحیه نفتچالا، نیروگاه خورشیدی ۴۴۵ مگاواتی در شهرستان بیلهسوار و نیروگاه بادی ۲۴۰ مگاواتی در ناحیه آبشرون در منطقه قرهداغ آذربایجان را بر عهده گرفته است.
در ماه مارس ۲۰۲۴، شرکت «Nobel Energy» به عنوان زیرمجموعه هلدینگ «NEQSOL»، با وزارت انرژی جمهوری آذربایجان تفاهمنامهای به منظور توسعه یک نیروگاه خورشیدی در شهر جبرائیل به امضا رساند.
طبق تفاهمنامه مذکور، نیروگاه خورشیدی فتوولتائیک با ظرفیت ۱۰۰ مگاوات در شهر جبرائیل در دو فاز ساخته خواهد شد و ساخت فاز نخست نیروگاه با ظرفیت تولید ۵۰ مگاوات تا سال ۲۰۲۷ به اتمام میرسد. ساخت فاز دوم این نیروگاه با ظرفیت ۵۰ مگاوات پس از سال ۲۰۲۷ آغاز میشود.
گفتنی است انتظار میرود در پروژه نیروگاهی شهر جبرائیل، سالانه حدود ۱۸۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید شود. برق تولیدی در نیروگاه مذکور، انرژی مورد نیاز برای ۵۸ هزار خانوار ساکن شهر مذکور را تامین خواهد کرد.
در سال ۲۰۲۳، شرکت «Nobel Energy» تفاهمنامهای با وزارت انرژی جمهوری آذربایجان برای ساخت نیروگاه خورشیدی ۴۰۰ مگاواتی در نخجوان، منطقهای در جنوب غربی این کشور امضا کرد. در این نیروگاه خورشیدی، از فناوریهای پیشرفته برای تولید برق پاک و پایدار استفاده خواهد شد. دولت جمهوری آذربایجان هدف از ساخت پروژه نامبرده را استفاده از پتانسیل گسترده انرژی سبز منطقه نخجوان برای تامین برق بازار داخلی و صادرات آن به ترکیه اعلام کرده است.
وزارت انرژی آذربایجان و شرکت نفت و گاز بریتانیایی بریتیش پترولیوم در سال ۲۰۲۱، توافقنامهای برای همکاری در زمینه ارزیابی و اجرای پروژه انرژی خورشیدی با ظرفیت ۲۴۰ مگاوات موسوم به پروژه «شفق» در شهر جبرائیل امضا کردند. پیشبینی شده است طبق توافقهای صورت گرفته، پروژه مذکور تا سال ۲۰۲۶ به مرحله بهرهبرداری برسد. با راهاندازی این پروژه، برق مورد نیاز برای ۱۰ هزار خانوار تامین خواهد شد.
جمهوری آذربایجان برای کسب حدود ۹۵ درصد از درآمد صادراتی خود به صادرات نفت و گاز وابسته است و انتظار میرود در میانمدت همین روند ادامه داشته باشد. با این حال، با استراتژیای که دولت این کشور برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر خود به ویژه در صنعت برق در پیش گرفته است، علاوه بر رشد میزان تولید برق از انرژیهای سبز، حجم صادرات گازی که از آن برای تولید برق استفاده میشود، به دلیل افزایش سهم انرژیهای سبز بیشتر میشود؛ این یعنی اینکه میزان درآمد دولت ناشی از صادرات گاز طبیعی روندی صعودی را به ثبت میرساند و ممکن است از آن برای توسعه اقتصاد مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه در صنعت برق در این کشور به کار گرفته شود.
انتهای پیام//