حجم سرمایهگذاریهای جهانی از سوی بخش خصوصی در صنعت فلزات و معدن اتحادیه اروپا در حال افزایش است؛ چراکه کشورهای عضو این اتحادیه قصد دارند اتکای خود به واردات مواد اولیه معدنی به ویژه از چین را کاهش دهند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت شرکت «S&P Global»، حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی در شرکتهای معدنی و فلزات مستقر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا از ابتدای ماه ژانویه تا ۳۰ اکتبر ۲۰۲۴ حدود ۴٫۱۹ میلیارد دلار گزارش شد که در مقایسه با حجم سرمایهگذاری ۲٫۲۳ میلیارد دلار و ۵۸۰ میلیون دلاری اعلام شده در بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۲، به ترتیب بیش از دو و هفت برابر افزایش را به ثبت رساند. این افزایش حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی در معادن و فلزات اتحادیه اروپا با روند کاهشی حجم سرمایهگذاری در سهام سرمایه در بخش معدن و فلزات در دیگر کشورهای جهان در بازه زمانی ژانویه تا ماه اکتبر سال جاری میلادی همزمان شد.
به نظر میرسد پس از معرفی قانون مواد اولیه حیاتی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ و تصویب آن در اوایل سال جاری میلادی، روند افزایش حجم سرمایهگذاری در بخشهای مذکور در این اتحادیه با سرعت بیشتری همراه شده است.
طبق قانون مواد اولیه حیاتی اتحادیه اروپا، ۵۱ ماده اولیه در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا با عنوان استراتژیک یا حیاتی در قالب فهرستی برچسبگذاری شدهاند. در همین راستا، بستههای حمایتی و تشویقی متعددی مبتنی بر قانون مذکور برای شرکتهای معدنی و سرمایهگذاران بخش خصوصی در جهت تقویت رشد صنایع معدنی و فلزی اتحادیه اروپا ارائه شده است. هدف از ارائه این بستهها، کاهش وابستگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به واردات مواد اولیه حیاتی از چین عنوان شده است. لازم به ذکر است که چین، سهم عمدهای از تولید و عرضه بسیاری از مواد اولیه حیاتی مانند لیتیوم، گرافیت و کبالت در مقیاس جهانی را در اختیار دارد.
بر اساس گزارش شرکت حقوقی «Baker McKenzie»، قانون مواد اولیه حیاتی اتحادیه اروپا برای سرمایهگذاران بخش خصوصی این امکان را فراهم کرده تا در صورت نیاز بتوانند بودجه دولتی را برای پروژههایی که اتحادیه اروپا آنها را مهم تلقی میکند، دریافت کنند.
حجم سرمایهگذاریهای تخصیص یافته به بخش معدن و صنایع فلزی اتحادیه اروپا
افزایش چشمگیر سرمایهگذاری در صنعت فولاد اتحادیه اروپا
طبق ارزیابیهای انجام شده، بیشترین حجم سرمایهگذاری در بخش معدن اتحادیه اروپا به شرکتهای فعال در استخراج مواد اولیه مورد نیاز در تولید فولاد و آلومینیوم و حتی تولیدکنندگان این دو فلز تخصیص یافته است. در حال حاضر بیشترین سرمایهگذاری در بخش معدن و فلزات اتحادیه اروپا که ارزش آن حدود ۴٫۱ میلیارد دلار اعلام شده است، به دو شرکت سرمایهگذار مایکروسافت و «Just Climate LLP» تعلق دارد که به شرکت فولادسازی سوئدی «H2GS AB» تخصیص داده شده است. این شرکت فولادسازی که با نام تجاری «Stegra» در بازار فعالیت میکند، اخیرا در رابطه با این مسئله اعلام کرد از مبلغ سرمایهگذاری تخصیص داده شده در جهت توسعه واحد فولادسازی خود واقع در شمال سوئد بهره خواهد برد. لازم به ذکر است که سوئد در تلاش است هیدروژن سبز به عنوان سوخت جدید را جایگزین گاز طبیعی و زغالسنگ در فرایند تولید فولاد کند.
از میان یکی دیگر از سرمایهگذاریهای انجام شده در بخش معدن اتحادیه اروپا، میتوان به سرمایهگذاری ۳۷٫۲ میلیون دلاری بانک «Bpifrance» در شرکت معدنی فرانسوی «Vulkam» اشاره کرد. شرکت «Vulkam» که در زمینه استخراج مواد معدنی حیاتی مانند نیکل، مس و هافنیوم و سایر فلزات معدنی دیگر فعالیت دارد، اعلام کرده است که قصد دارد از این مبلغ سرمایهگذاری شده برای راهاندازی واحد تولید جدید خود در شهر ایزر فرانسه استفاده کند.
شرکت «Otium Capital»، یکی دیگر از شرکتهایی به شمار میآید که حدود ۸٫۶ میلیون دلار در واحد فرآوری آلومینا متعلق به شرکت «IB2» که در فرانسه واقع شده، سرمایهگذاری کرده است. گفتنی است اتحادیه اروپا آلومینا را به دلیل اهمیت بسیار زیاد آن در تولید آلومینیوم در فهرست مواد اولیه حیاتی قرار داده است.
فلوریان آندرهوبر، مدیر بخش انرژی و آب و هوای انجمن «Euromines» اظهار داشت: رشد سرمایهگذاری در بخش معدن اتحادیه اروپا، باعث افزایش بازدهی عملیاتی به دلیل جهش بهکارگیری فناوری در این بخش خواهد شد.
وی تصریح کرد: تجهیزات و ابزارهای فراوانی را میتوان در راستای رشد بهرهوری در بخش معدن که از فناوری در تولید آنها استفاده شده و یا خود مجهز به فناوریهای مدرن هستند، به کار برد.
آندرهوبر خاطرنشان کرد: اتحادیه اروپا در حال بررسی استخراج از اولین معادن زیرزمینی به کمک ابزارهای تمام الکتریکی است.
به گفته جیمز واکر، مدیرعامل شرکت «NANO Nuclear Energy Inc»، شرکتهای فعال در بخش انرژی هستهای اتحادیه اروپا از افزایش سرمایهگذاریها در بخش معدن به ویژه سرمایهگذاریهای تخصیص یافته در بخش استخراج عناصر نادر خاکی که اغلب حاوی مقادیر قابلتوجهی اورانیوم هستند، بهره خواهند برد.
وی همچنین از مواد اولیهای همچون بریلیوم، بور و هافنیوم به عنوان عناصر نادر خاکیای نام برد که در صنعت هستهای استفاده میشوند.
کاهش حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخش معادن و فلزات چین
برخلاف اتحادیه اروپا، حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخش معادن و فلزات چین کاهش را تجربه و رقمی حدود ۱۰۰ میلیون دلار را در بازه زمانی ماههای ژانویه تا اکتبر ۲۰۲۴ گزارش کرد. در همین راستا، بخش خصوصی این کشور حدود ۵۰ میلیون دلار سرمایهگذاری در بخش معدن این کشور طی بازه زمانی اول ژانویه تا ۳۰ اکتبر ۲۰۲۴ کرد که در مقایسه با رقم ۶۵۰ میلیون دلار و ۱٫۱۰ میلیارد دلاری گزارش شده در بازه زمانی مذکور در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۲، کاهش قابلتوجهی را به ثبت رسانده است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخش معدن و فلزات آمریکا نیز به مدت سه سال است که روند نزولی را تجربه میکند.
حجم سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخش معادن و فلزات چین
شایان ذکر است که سرمایهگذاران بومی، بزرگترین سرمایهگذاران بخش خصوصی در حوزه مواد اولیه حیاتی چین به شمار میروند.
بیشترین حجم سرمایهگذاری در بخش معدن چین در سال ۲۰۲۴ که رقم آن حدود ۲۰٫۷ میلیون دلار برآورد شده است، از سوی شرکت «Shenzhen Capital Group Co» انجام شد که به شرکت تولیدکننده آلیاژ تیتانیوم با نام «Chongqing Liangghang Metal Materials Co» تخصیص یافته است. این شرکت طی بیانیهای اعلام کرد که از این سرمایهگذاری در بخش تحقیق و توسعه تولید آلیاژ تیتانیوم استفاده خواهد کرد.
یکی دیگر از بیشترین سرمایهگذاریهای انجام شده از سوی بخش خصوصی چین در سال جاری میلادی که رقم آن حدود ۱۳٫۹ میلیون دلار گزارش شده است، به شرکت تحقیقاتی در بخش آلیاژ با نام «Jiangsu Zhiren Jingxing New Materials Research Institute Co» تخصیص یافت که از سوی شرکت سرمایهگذار «Huatai Zijin Investment Co» انجام شده است. از این بودجه اختصاصی قرار است در راهاندازی خطوط تولید آلیاژهای فلزی استفاده شود.
انتهای پیام//