همزمان با اعلام دولت چین مبنی بر اعمال محدودیت برای صادرات گرافیت، رقابت میان شرکتهای فعال در حوزه معدن برای توسعه پروژههای گرافیت به منظور تامین این ماده برای تولید نسل آینده خودروهای الکتریکی افزایش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، وزارت بازرگانی چین در آخرین اقدام خود برای حفظ ذخایر مواد معدنی حیاتی و حمایت از ادامه سلطه این کشور بر فرایند تولید این مواد معدنی، اعلام کرد که این کشور در راستای حفظ امنیت ملی برای صادرات برخی از محصولات گرافیت مجوز صادر خواهد کرد.
لازم به ذکر است که حدود ۹۰ درصد از مواد آندی مورد استفاده در تولید باتری خودروهای الکتریکی در جهان در چین فرآوری میشود. در حال حاضر چین، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده گرافیت در جهان محسوب میشود.
نسل بعدی خودروهای الکتریکی قرار است پس از سالها کمبود قطعات مرتبط با دوران شیوع بیماری کرونا و برجسته شدن خطرات وابستگی بیش از حد به یک کشور برای تامین مواد اولیه، از سال ۲۰۲۵ وارد بازار شوند. چندین خودروساز درصدد هستند برای رفع شکافهای عرضه مواد اولیه حمایتهای خود را ارائه دهند.
خودروسازان برای انجام این کار تصمیم گرفتهاند مستقیما در پروژههای استخراج از معدن سرمایهگذاری کنند تا از روند عرضه تامین مواد اولیه مورد استفاده در تولید باتریها در آینده اطمینان حاصل کنند.
برخی شرکتهای فعال در بخش معدن در کشورهای غربی معتقدند که راهاندازی معادن بین پنج تا ۱۰ سال به طول میانجامد. این بدان معناست که چین پیشتازی خود در تامین گرافیت حداقل تا پنج سال دیگر حفظ خواهد کرد. لازم به ذکر است که اغلب پروژههای معدنی که شرکتهای خودروسازی در آنها سرمایهگذاری کردهاند، عمدتا هنوز در مرحله پیش تولید قرار دارد.
هیوس ژاکومین، مدیرعامل شرکت «North Graphite» در همین خصوص بیان کرد: آنچه چین با این اقدام تلاش دارد به کشورهای غربی القا کند، این است که چین به این کشورها در تولید خودروهای الکتریکی کمک نخواهد کرد و این کشورها باید خود راه حلی برای مشکلات ایجاد شده در این زمینه پیدا کنند.
این اقدام چین چندین صنعت تولیدی را غافلگیر کرد. به علاوه برخی از مصرفکنندگان نهایی، نگران اعمال محدودیتهای بیشتری از سوی دولت چین بر روی دیگر مواد اولیه حیاتی هستند.
جان دمائو، مدیر بخش گرافن در شرکت «Graphex Group» عنوان کرد: این شرکت اقدام چین را به عنوان یک عامل تسریعکننده برای برجسته کردن فوریت بهبود روند عرضه گرافیت در ایالات متحده آمریکا در نظر میگیرد.
به گفته دمائو، این شرکت همگام با برخی دیگر از تولیدکنندگان گرافیت در خارج از چین درصدد است بهرهبرداری از طرحهای پروژهای تولید گرافیت خود در کوتاهمدت را سرعت ببخشد.
شرکت «Graphex Group» در نظر دارد تا پایان سال ۲۰۲۴، یک واحد فرآوری گرافیت در شهر وارن در ایالت میشیگان آمریکا راهاندازی کند. این شرکت قصد دارد حدود ۱۰ هزار تن گرافیت در سال را برای تامین نیاز خودروسازان آمریکایی فرآوری و عرضه کند.
لازم به ذکر است که کشور چین، بزرگترین تولیدکننده برخی دیگر از مواد اولیه حیاتی از جمله کبالت، نیکل و منگنز تصفیه شده و عناصر نادر خاکی است.
گفتنی است عناصر نادر خاکی از حدود ۱۷ عنصر تشکیل شده است که در تولید محصولاتی از جمله لیزر و تجهیزات نظامی، آهنرباهای موجود در وسایل نقلیه الکتریکی، توربینهای بادی و لوازم الکترونیکی مصرفی مانند آیفون مورد استفاده قرار میگیرند.
استفان برنشتاین، مدیر عامل شرکت «GreenRoc Mining»، به عنوان مالک یک پروژه گرافیت در گرینلند که قرار است در سال ۲۰۲۷ فرایند تولید آن آغاز شود، مطرح کرد: بخش زیادی از هزینه یک خودروی الکتریکی مربوط به باتری آن است؛ بنابراین اگر خودروسازان در دیگر کشورها به جز چین، مجبور به استفاده از مواد اولیه بسیار گران قیمت بوده و یا نتوانند به آنها دسترسی داشته باشند، قیمت خودروهای الکتریکی تولیدی خود را افزایش میدهند و یا مجبور به خرید باتری از تولیدکنندگان در چین خواهند شد.
هیوس ژاکومین، مدیرعامل شرکت «North Graphite» در آخرین تماس خود با برخی از تولیدکنندگان تجهیزات اصلی در رابطه با تاثیر اقدام چین در خصوص اعمال محدودیت در صادرات گرافیت، بر تامین مواد اولیه مورد نیاز در تولید باتری و سایر تجهیزات الکترونیکی گفتوگوهایی انجام داد.
وی خاطرنشان کرد: شرکت «North Graphite» باید سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری برای آغاز فرایند تولید در پروژه گرافیت این شرکت که طبق برنامهریزیها باید در سال ۲۰۲۷ به بهرهبرداری برسد، ترغیب کند.
شیشیر پودار، مدیر اجرایی شرکت «Tirupati Graphite» که عملیات استخراج و فرآوری یک پروژه در ماداگاسکار را بر عهده دارد و اخیرا مدیریت دو پروژه را در موزامبیک به دست آورده است، اظهار داشت: اعمال محدودیتهای واردات گرافیت از سوی چین، موجب افزایش توسعه فعالیتهای تولید و فرآوری گرافیت در دیگر کشورهای جهان خواهد شد.
انتهای پیام//