طرح جدید دولت هند مبنی بر افزایش ظرفیت تولید فولاد در سال ۲۰۲۵ به حدود ۹۰ تا ۹۵ میلیون تن در سال که مستلزم سرمایهگذاری ۴۵ تا ۵۰ میلیارد دلاری بوده، ممکن است با چالشهایی جدی روبهرو شود؛ مگر اینکه درآمد واحدهای فولادسازی داخلی نسبت به میانگین میزان درآمد فعلی آنها افزایش پیدا کند. پس از افزایش حجم تقاضا برای فولاد بعد از اتمام محدودیتهای اجتماعی و اقتصادی وضع شده به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، صنعت فولاد داخلی هند موفق به دستیابی به نرخ بهرهبرداری ۸۰ درصدی در ظرفیت تولید این فلز، ایجاد زیرساخت برای افزایش حجم سرمایهگذاریها در آن و حفظ روند افزایش ظرفیت تولید به مدت سه سال متوالی در بازه زمانی سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرنامه «Construction Week Online»، طبق آخرین گزارش آژانس اطلاعات سرمایهگذاری و رتبهبندی اعتباری مستقل و حرفهای هند موسوم به «ICRA» در رابطه با صنعت فولاد، به نظر میرسد دستاوردهای به دست آمده در این صنعت به دلایلی همچون افزایش واردات محمولههای فولاد ارزانقیمت، کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان داخلی و افت نرخ بهرهبرداری در ظرفیت تولید فولاد داخلی این کشور در حال کمرنگتر شدن است.
گریش کومار کادام، معاون ارشد و مدیر گروه بخش رتبهبندیهای بخش آژانس سرمایهگذاری «ICRA» در خصوص گزارش منتشر شده، اظهار داشت: صنعت فولاد داخلی هند، شاهد افزایش ظرفیت تولید بیسابقه ۱۸٫۲ میلیون تنی در سال مالی ۲۰۲۳ بوده و قرار است در سال جاری میلادی نیز ۱۵٫۳ میلیون تن سالانه به ظرفیت فعلی تولید فولاد این کشور افزوده شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه انتظار میرود حجم تقاضا برای فولاد داخلی به رکورد رشد ۱۰ تا ۱۱ درصدی در سال مالی ۲۰۲۵ برسد، فولادسازان هندی در تلاشند تا همچنان سهم بازار خود را در برابر محمولههای فولادی وارداتی ارزانقیمت حفظ کنند.
به گفته کادام، رقم اعلام شده، با رشد کمتر از ۵ درصدی پیشبینی شده برای تولید محصولات فولادی ساخته شده بازار داخلی هند در سال ۲۰۲۴ قابل مقایسه است. طبق گزارش مذکور، انتظار میرود نرخ بهرهبرداری در ظرفیت تولید فولاد داخلی هند از ۸۵ درصد در سال مالی ۲۰۲۴، به حدود ۷۸ درصد در سال ۲۰۲۵ کاهش یابد که کمترین میزان طی چهار سال گذشته ارزیابی شده است.
وی در ادامه مطرح کرد: از آنجایی که فولاد یک کالای بسیار مهم در روند تجارت جهانی به شمار میرود، از این رو عوامل خارجی نقش بسیار مهمی بر وضعیت صنعت فولاد داخلی هند خواهد داشت.
کادام تصریح کرد: با توجه به چشمانداز افت سرعت رشد اقتصادی چین، همراه با کاهش ظرفیت تولید کشورهای سرآمد تولید فولاد جهان و روند نزولی حجم تقاضا برای این فلز از سوی مصرفکنندگان، تجارت جهانی فولاد به سمت بازارهای با قابلیت رشد بالا مانند بازار هند هدایت شده است.
وی عنوان کرد: در حال حاضر به غیر از دریافت تعرفه گمرکی ۷٫۵ درصدی، بسیاری از اقدامات حمایتی لغو شده مانند عوارض ضددامپینگ، طرح حمایت از تولید فولاد داخلی با ممنوع اعلام کردن واردات برخی محصولات فولادی دیگر مانعی بر سر حضور تامینکنندگان خارجی فولاد در بازار داخلی هند نیست.
گزارش منتشر شده از سوی آژانس سرمایهگذاری «ICRA» نشان میدهد که قیمتهای ورق نورد گرم داخلی (HRC)، اغلب در سال مالی ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ با قیمت بالاتری نسبت به محموله ورق نورد گرم وارداتی در بازار هند معامله شده است و این مسئله باعث شده فولادسازان داخلی با مشکل کاهش حاشیه سود و افت تقاضا برای محصولات تولیدی آنها مواجه شوند.
طبق بررسیهای انجام شده از بازار فولاد هند، محمولههای ورق نورد گرم داخلی در مقایسه با نمونههای وارداتی آن از کشورهایی همچون چین و ژاپن، با پریمیوم ۱۲ تا ۱۶ دلار در هر تن تا پایان ماه اکتبر ۲۰۲۴ در بازار داخلی هند معامله میشدند. چنین اختلاف قیمتی نشان میدهد که احتمالا فشار افزایش حجم محمولههای وارداتی در ماههای آینده ادامه خواهد داشت؛ مگر اینکه بهبود معناداری در قیمت فولاد در بازار جهانی رخ دهد.
بر اساس گزارش مذکور، پیشبینی میشود محموله محصولات فولادی ساخته شده وارداتی به هند، حدود ۷ تا ۷٫۵ درصد از سهم بازار داخلی این کشور در سال مالی ۲۰۲۵ را به خود اختصاص دهد که بالاترین میزان ثبت شده در ۶ سال گذشته محسوب میشود. علاوهبراین، با کاهش حجم تقاضا برای صادرات محصولات فولادی تولید شده در هند، حجم محموله محصولات فولادی ساخته شده وارداتی به هند در سال مالی ۲۰۲۵ به سطوحی که آخرین بار در سال مالی ۲۰۱۶ به ثبت رسید، افزایش مییابد.
در گزارش منتشر شده از سوی آژانس سرمایهگذاری «ICRA»، به احتمال رسیدن چین به سهم حدود ۳۰ درصدی از واردات محصولات فولادی به هند در سال مالی ۲۰۲۵ اشاره شده است. طبق این گزارش، حدود ۵۹ درصد از سهم واردات محصولات فولادی به هند در سال ۲۰۲۴، به کشورهای دارای قرارداد تجارت آزاد با این کشور مانند ژاپن، کرهجنوبی و ویتنام اختصاص دارد.
در یکی از سناریوهای پیشبینی شده توسط آژانس سرمایهگذاری «ICRA»، انتظار میرود قیمت ورق نورد گرم داخلی در سال مالی ۲۰۲۵ به طور متوسط حدود ۱۰ درصد نسبت به سال ۲۰۲۴ کاهش یابد و به پایینترین مقدار خود از سال مالی ۲۰۲۱ برسد. همچنین این احتمال وجود دارد که هزینه تامین مواد اولیه و هزینه تامین زغالسنگ ککشو مورد نیاز در فرایند فولادسازی، حدود ۲۴ درصد در سال مالی ۲۰۲۵ در هند کاهش پیدا کند.
طبق گزارش آژانس سرمایهگذاری «ICRA»، سود عملیاتی صنعت فولاد هند به ازای هر تن تولید فولاد بین ۱۱۰ تا ۱۱۵ دلار آمریکا برای سال مالی ۲۰۲۵ پیشبینی شده است که نسبت به رقم ۱۲۷ دلار در هر تن به ثبت رسیده در سال مالی ۲۰۲۴، اندکی کاهش را نشان میدهد. در همین راستا و بر اساس سند چشمانداز تعیین شده برای صنعت فولاد هند، فولادسازان قصد دارند طی هفت سال آینده یعنی تا سال مالی ۲۰۳۱، حدود ۹۰ تا ۹۵ میلیون تن به ظرفیت تولید این فلز در کشور مذکور بیفزایند؛ البته رسیدن به این هدفگذاری، مستلزم سرمایهگذاری ۴۵ تا ۵۰ میلیارد دلاری در صنعت فولاد هند خواهد بود.
کادام در پایان اظهار داشت: تا زمانی که میزان حجم درآمد صنعت فولاد هند به طور معناداری افزایش پیدا نکند و همزمان تداوم سرمایهگذاری در مقیاس گسترده در صنعت مذکور در میانمدت ادامه نداشته باشد، آسیبپذیری فولادسازان داخلی در برابر شوکهای ایجاد شده ناشی از نوسانات بخش کلان اقتصاد جهانی بیشتر خواهد شد.
انتهای پیام//