در حالی که سایر کشورهای جهان درگیر رکود اقتصادی هستند، چین به طور پیوسته واردات مس خود از بازار فیزیکی را افزایش میدهد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از «Reuters»، حجم واردات خالص مس تصفیه شده چین از دیگر کشورهای جهان در هشت ماهه اول امسال، ۹٫۸ درصد افزایش داشت. مقدار حجم واردات از ابتدای سال جاری تا به امروز، نشان از ثبت رکورد این کشور در بحث واردات فلزات از سال ۲۰۲۰ به بعد است.
همزمـــان، چیــن واردات ضایعــات مــس و کنسانترههای معدنی را افزایش داد که البته این اتفـــاق نشاندهنـــده آن اســـت کـــه اشتیـــاق پالایشگاههای این کشور به دلیل کمبود مواد اولیه کاهش نیافته است. در مقابل روند قدرتمند حجم واردات، میتوان به ضعف گسترده در بخش پر از بدهــی املاک چیـــن و همچنیـــن مشکلات به خصوص در گروه تجاری «Maike» که یکی از توزیعکنندگان و واردکنندگان مطرح فلزات بهویژه مس در چین است، اشاره کرد.
موضوعی که میتوان از این مبحث برداشت کرد، اینکه ممکن است سخن از ذخیرهسازی مجدد در انبار کالاها مطرح شود اما آیا در همین راستا ممکن است عمل دیگری در کار باشد؟
زیادهروی در خرید مس
حجم واردات خالص مس تصفیه شده چین در هشت ماهه اول سال جاری میلادی، حدود ۲٫۳۱میلیون تن بوده است که ۲۰۰ هزار تن افزایش نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۱ را نشان میدهد. با این حال، این میزان زیادهروی در خرید مس که در حال حاضر نیز در حال انجام است، دست کم گرفته شده است؛ چراکه حجم واردات تا ماه می امسال، کمتر از متوسط حجم سال ۲۰۲۱ بود. این سرعت در ماه ژوئن به شدت افزایش یافت؛ به طوری که حجم گزارش شده در سه ماه اخیر بر حسب سال، ۳٫۸۷ میلیون تن بوده است.
حجم واردات سالانه تنها در سال ۲۰۲۰ از این سطح فراتر رفت. در این سال، قیمت مس در بورس فلزات لندن به زیر پنج هزار دلار در هر تن سقوط کرد؛ چراکه شیوع ویروس کرونا باعث کاهش فعالیت تولیدکنندگان در چین و دیگر کشورها شد. باید به این موضوع اشاره کرد که خریداران چینی از کاهش شدید قیمت مس از ۱۰هزار دلار در هر تن در ماه مارس به هفت هزار و ۴۲۵ دلار فعلی سود میبرند.
این موضوع در بسیاری از جهات به یک نوع از تمایل به ذخیره کالا در انبار اشاره دارد. قیمت مس بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ دو برابر و باعث ایجاد مشکلات مالی برای خریداران خرد شد. به همین دلیل، دولت چین تصمیم گرفت حدود ۱۱۰هزار تن فلز از ذخایر انباشته دولتی را عرضه کند.
اگر دولت مجبور میشد این ذخایر انباشته را با حداکثر قیمت عرضه کند، در آن صورت میتوانست گفت که عرضهکنندگان داخلی چین نیز محصولات خود را با حداکثر قیمت عرضه میکنند.
افزایش واردات ضایعات و کنسانترهها
در حال حاضر سوق ذخیرهسازی مجدد کالاها به سمت مواد اولیه مس وارداتی است. واردات قراضه مس در دوره مشابه سال گذشته، ۸٫۲درصد نسبت به سال ۲۰۲۰ افزایش یافت؛ در حالی که این افزایش پس از لغو شدن ممنوعیت واردات برخی از انواع قراضههای مس جهت واردات در سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاد.
با این حال، حجم واردات یک میلیون و ۱۹۰هزار تنی در سال جاری تا ماه آگوست در مقایسه با سالهای گذشته کمتر به نظر میرسد اما آنچه اکنون وارد چین میشود، مواد با خلوص بسیار بالاتر است که طبق طبقهبندی مجدد سازمان نظارتی،بتوان آن ضایعات را به جای باطله تحت عنوان منبع مس دستهبندی کرد.
ایالات متحده آمریکا با ارسال ۲۱۴ هزار تن مس قابل بازیافت به چین، تاکنون در سال جاری به جایگاه اول عرضهکنندگان در جهان دست یافته است که نسبت به سال ۲۰۲۱، حدود ۴۸ درصد افزایش را نشان میدهد.
شایان ذکر است که برخی از این مواد مستقیما به سمت کارخانهها فرستاده میشوند تا به طور مستقیم در فرایند ذوب مرتبط با تولید محصولات مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از حجم بالایی از قراضهها به معنای نیاز کمتر به فلز خالص تصفیه شده است؛ هر چند در حال حاضر این اتفاق نیفتاده است.
به بیان سادهتر، حجم واردات صعودی کنسانترههای معدنی حدود ۹٫۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته تا قبل از ماه آگوست افزایش داشته که این امر به واحدهای ذوب چین این اجازه را داده است تا حجم تولید خود را تا ۲٫۶درصد در سال جاری افزایش دهند. البته این اتفاق باعث کاهش تقاضای مصرف فلز در سایر نقاط جهان نشده است.
عامل موثر در تقاضا ناشی از انرژیهای تجدیدپذیر
به نظر میرسد اشتیاق کشور چین برای واردات مس سیریناپذیر باشد. بنابراین حجم واردات بیشتر در ماههای ژوئن تا آگوست هیچ تاثیری بر موجودی مس در بورس آتی شانگهای نداشته و در همان سطح بسیار پایین ۳۶ هزار ۸۹۷تن باقی مانده است. بر همین اساس، منحنی اختلاف قیمت قراردادهای بورس آتی شانگهای تا ماه ژوئن ۲۰۲۳ شرایط بکواردیشن را نشان میدهد.
پریمیوم مس بندر یانگشان چین که بیشتر واردات مس از این طریق صورت میپذیرد، در حال حاضر توسط موسسه «SMM» ارزیابی میشود ۹۸دلار در هر تن نسبت به قیمت نقدی بورس فلزات لندن گزارش میشود که ۶٫۵ دلار به ازای هر تن را نسبت به ماه مارس افزایش داشته است.
تمام این موارد این سوال را در ذهن به وجود میآورد که آیا انگیزه افزایش حجم واردات کنونی بیش از یک عامل انگیزشی برای ذخیره مجدد در انبار است؟ به نظر میرسد یک پاسخ برای این سوال این باشد که هرچند ساختار قدیمی اقتصاد چین در حال از بین رفتن است اما ساختار جدید اقتصاد آن به گونهای است که مس را در کاربردهای متفاوتی مصرف میکند؛ به شکلی که مقدار تقاضای مس در ساختار اقتصادی جدید مشابه با ساختار قدیم باشد.
شاخصهای اصلی تولید نشان میدهند که فعالیت کارخانههای چین به دلیل محدودیتهای اعمال شده ناشی از ویروس کرونا و ضعف در بخش املاک مسکونی انقباضی بوده است. بخش ساختوساز یکی از پایههای اصلی رشد اقتصادی چین در سالهای اخیر بوده و یک عامل مهم در تقاضای مس است؛ به ویژه در مراحل آخر توسعه پروژهها که در آن سیمکشی و نصب لوازم خانگی انجام میشوند.
این موضوع که ضعف در بخش املاک باعث کاهش تقاضا برای مس میشود، تصور نادرستی است. به همین دلیل در ساختار جدید اقتصاد چین، امکان ایجاد تعادل در صنایع مختلف از وسایل نقلیه الکتریکی تا هزینههای شبکه، فراهم شده است.
فروش وسایل نقلیه با انرژی نو در ماه آگوست نسبت به مدت مشابه سال قبل دو برابر شده است که همین موضوع باعث بهبود در مقدار تولید صنایع خودروسازی در چین شد.
بــه گفتـــه شرکت خدمـات مالـی و بانک سرمایهگذاری سیتی، هزینههای توسعه و نوسازی شبکه برق که در نیمه دوم دهه گذشته کاهش یافته بود، دوباره در حال افزایش است و در هشت ماهه اول سال ۲۰۲۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۱ درصد افزایش را نشان میدهد. طبق گفته تحلیلگران این موسسه، نشانههایی از افزایش هزینههای شبکه در ماه سپتامبر سال جاری میلادی مشاهده میشود.
تحلیلگران شرکت خدمات مالی و بانکداری گلدمن ساکس پیشبینی میکنند که افزایش تقاضا برای انرژیهای تجدیدپذیر میتواند به طور کامل کاهش حجم فروش در صنایع ساختوساز مبتنی بر ساختار قدیم اقتصاد چین را جبران کند.
دولت چین افزایش ۲۵ درصد نفوذ وسایل نقلیه الکتریکی را تا سال ۲۰۲۵ هدفگذاری کرده است و متعهد شده که پرداختیهای توسعه و نوسازی شبکه برق را در دوره پنج ساله آینده دو برابر کند. افزایش سرمایهگذاری دولت چین در طرح کربنزدایی، میتواند دلیل اصلی برای خریداران مس چین باشد تا نسبت به ذخیره مجدد در انبار واحدهای فیزیکی در سطح قیمت فعلی اطمینان حاصل کنند.
استفاده از مس در انتقال انرژی در حال حاضر در چین شکل ملموسی به خود گرفته است و میتواند یک اتفاق امیدوارکننده برای دیگر کشورهای جهان تلقی شود.