چین با سرعت بیسابقهای در مسیر افزایش تولید انرژیهای تجدیدپذیر بادی و خورشیدی حرکت میکند، اما همزمان مصرف برق تولیدی از زغالسنگ را نیز افزایش داده است؛ بهطوریکه دادههای ماه سپتامبر نشاندهنده رشد چشمگیری در این زمینه است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، دادههای رسمی هفته گذشته نشان داد که دومین اقتصاد بزرگ جهان در ماه سپتامبر سال جاری میلادی، ۸۰۲.۴ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶ درصد رشد داشته است.
تولید برق نیروگاههای حرارتی چین که بیشتر آنها از زغالسنگ و مقدار کمی از آنها از گاز طبیعی استفاده میکنند، با ۸.۹ درصد افزایش نسبت به سال گذشته میلادی به ۵۴۵.۱ میلیارد کیلووات ساعت رسید. دلیل اصلی افزایش تولید برق از زغالسنگ، کاهش تولید نیروگاههای برقآبی بود که با ۱۴.۶ درصد افت به ۱۱۹.۹ میلیارد کیلووات ساعت رسید.
کاهش شدید تولید نیروگاههای برقآبی پس از دورهای موفق برای این منبع تقریبا بدون آلاینده رخ داد؛ به طوری که در ماههای جولای و آگوست به ترتیب رشد ۳۶.۲ درصد و ۱۰.۷ درصد را تجربه کرده بود زیرا ذخایر آبی پس از یک دوره خشکسالی بهبود یافته بودند.
حتی توسعه سریع انرژیهای تجدیدپذیر نیز برای کاهش وابستگی چین به زغالسنگ کافی نبود. در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴، به ظرفیت تولید انرژی خورشیدی چین ۱۶۱ گیگاوات و به ظرفیت انرژی بادی این کشور ۳۹٫۱۲ گیگاوات اضافه شد. این میزان افزایش نسبت به سال گذشته میلادی، به ترتیب ۲۵ و ۱۷ درصد بیشتر بوده است. در مقابل، ظرفیت جدید تولید برق حرارتی ۳۳.۴۳ گیگاوات بود که نسبت به ۹ ماهه سال ۲۰۲۳، کاهش ۱۵ درصدی را تجربه کرده است.
نکته قابل توجه دیگر اینکه مصرف برق چین به سرعت در حال افزایش است؛ به طوری که در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ با ۸.۵ درصد رشد، به ۸۴۷.۵ میلیارد کیلووات ساعت رسید. همچنین در ۹ ماهه سال جاری میلادی، تقاضای برق به ۷.۴ تریلیون کیلووات ساعت رسید که ۷.۹ درصد افزایش را نشان میدهد.
مصرف برق چین با سرعتی به مراتب بیشتر از رشد اقتصادی این کشور در حال افزایش است؛ این در حالی است که تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه سوم ۴.۶ درصد و در ۹ ماهه سال جاری میلادی ۴.۸ درصد رشد پیدا کرده است. این روند برخلاف دو دهه اول قرن بیست و یکم است که در آن رشد اقتصادی از افزایش تولید برق جلوتر بود.
عوامل موثر در افزایش تقاضای برق شامل استفاده بیشتر از خودروهای الکتریکی است که اکنون تقریبا نیمی از فروش خودروهای جدید را تشکیل میدهند؛ همچنین استفاده روزافزون از دستگاههای تهویه هوا و سایر وسایل خانگی محبوب میان طبقه متوسط در حال گسترش نیز بر این افزایش تقاضا تاثیرگذار بوده است.
واردات دریایی زغالسنگ حرارتی چین در مقایسه با قیمتهای اندونزی
افزایش واردات
افزایش مصرف برق و وابستگی به تولید برق از زغالسنگ، چین را به واردات بیشتر این سوخت مضر برای محیط زیست وادار کرده است. چین که بزرگترین واردکننده زغالسنگ در جهان شناخته میشود، طبق دادههای جمعآوری شده توسط تحلیلگران «Kpler»، در مسیر واردات ۳۳.۶۷ میلیون تن زغالسنگ حرارتی از مسیر دریایی در ماه اکتبر قرار دارد. در سوابق «Kpler»، این مقدار بیشترین مجموع ماهانه واردات است که نسبت به ۲۸.۰۸ میلیون تن ثبت شده برای ماه سپتامبر افزایش را نشان میدهد.
پیشبینی میشود واردات زغالسنگ حرارتی چین از اندونزی در ماه اکتبر سال جاری میلادی به ۲۳.۴۹ میلیون تن برسد که نسبت به ۱۸.۸۳ میلیون تن ثبت شده در ماه سپتامبر افزایش را نشان میدهد. استرالیا، دومین تامینکننده بزرگ زغالسنگ حرارتی برای چین است و «Kpler» برآورد میکند که واردات زغالسنگ از این کشور در ماه اکتبر ۲۰۲۴، به ۵.۶۹ میلیون تن برسد که نسبت به ۵.۱۰ میلیون تن ماه گذشته افزایش داشته و بالاترین میزان از ماه ژوئن سال جاری میلادی به شمار میآید.
افزایش تقاضای چین، منجر به افزایش قیمت زغالسنگ حرارتی در بازار دریایی شده است؛ به طوری که بر اساس ارزیابی آژانس گزارش قیمت کالاهای «Argus»، قیمت زغالسنگ اندونزی با محتوای انرژی چهار هزار و ۲۰۰ کیلوکالری در هر کیلوگرم در هفته منتهی به روز ۱۸ اکتبر، به ۵۲.۲۲ دلار در هر تن رسید.
این مقدار به طور جزئی نسبت به ۵۲.۳۴ دلار در هر تن هفته گذشته کاهش داشته اما نسبت به کمترین میزان ۴۲ ماهه یعنی ۵۰.۰۸ دلار که در پایان ماه آگوست سال جاری میلادی ثبت شده بود، افزایش یافته است.
در هفته منتهی به روز ۱۸ اکتبر، قیمت زغالسنگ حرارتی که چین از استرالیا خریداری میکند، با محتوای انرژی پنج هزار و ۵۰۰ کیلوکالری در هر کیلوگرم، ۹۰.۲۸ دلار در هر تن ارزیابی شد.
این قیمت به طور جزئی نسبت به بالاترین قیمت چهار ماهه معادل ۹۰.۹۷ دلار که هفته گذشته ثبت شده بود، کاهش یافته اما همچنان بیشتر از کمترین قیمت اخیر یعنی ۸۶.۴۱ دلار در اواخر ماه آگوست سال جاری میلادی است.
انتهای پیام//