در حال حاضر افغانستان با مشکلات مالی و نگرانیهای امنیتی بسیاری دست و پنجه نرم میکند؛ بر همین اساس این کشور قصد دارد سرمایهگذارانی را از هند به منظور توسعه بخش معدن خود جذب کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روزنامه «The Sunday Guardian»، در حال حاضر روند مذاکره با برخی از شرکتهای هندی به منظور سرمایهگذاری در چندین پروژه معدنی بزرگ در افغانستان آغاز شده است.
شماری از منابع ناشناس اعلام کردند که در صوت تمایل و پذیرش دولت هند، افغانستان قصد دارد با توسعه بخش معدن خود، برخی از مواد معدنی نظیر زغالسنگ، طلا و مواد معدنی حیاتی از جمله لیتیوم را به این کشور صادر کند.
در همین راستا، افغانستان به دنبال جذب سرمایهگذاران هندی برای توسعه پروژههای معدنی خود نظیر پروژه زغالسنگ خواجه گورگور در ولایت بادغیس، پروژه مس آبگرمک در ولایت هرات، پروژه آهن پشت کوه در شهر هرات، پروژه طلای قلعهزال در ولایت قندوز، پروژه سرب و روی در ولایت غور، پروژه سنگ مرمر در ولایت میدان وردک، پروژه طلای چهال کنشهر در ولایت بدخشان و پروژه سنگ مرمر گلستان در ولایت بامیان است.
اگر هند به ذخایر لیتیوم افغانستان دسترسی پیدا کند، این کشور میتواند وابستگی خود به واردات ماده معدنی نامبرده شده از چین را کاهش دهد. به علاوه، هند با دسترسی پیدا کردن به لیتیوم افغانستان خواهد توانست از جایگزینی منبع تامین لیتیوم خود که نقشی حیاتی در صنعت نوظهور خودروهای الکتریکی هند و سایر صنایع وابسته دارد، اطمینان حاصل کند. از سوی دیگر، تعامل افغانستان با هند در زمینه استخراج لیتیوم مزایای متعددی از نظر اقتصادی و افزایش حجم درآمد این کشور ایجاد خواهد کرد و میتواند تاثیر مثبتی در رفع انزوای اقتصادی و چالشهای زیرساختی افغانستان ایفا کند.
اگرچه آخرین مهلت ارسال پیشنهادات برای قبول مدیریت این پروژههای معدنی بزرگ در افغانستان روز پنجشنبه ۱۹ دسامبر ۲۰۲۴ عنوان شده بود اما دولت وقت این کشور همچنان پس از پایان مهلت زمانی اعلام شده تمایل دارد سرمایهگذاران هندی نظارت بر پروژههای معدنی این کشور را عهدهدار شوند.
لازم به ذکر است که چین از اواخر سال ۲۰۲۱ تاکنون، سرمایهگذاریهای قابلتوجهی در بخش معدن افغانستان انجام داده که بیشترین سرمایهگذاریهای این کشور در بخش مس، لیتیوم و سایر منابع معدنی حیاتی افغانستان بوده است.
شماری از منابع ناشناس عنوان کردند: انتظارات افغانستان از هند از آنجایی که مقامات این کشور خواهان افزایش روابط دوجانبه با این کشور در مقایسه با سایر کشورهای همسایه هستند، افزایش یافته است.
علیرغم نبود تمایل جامعه جهانی به تعامل با دولت وقت افغانستان به دلیل نگرانیهای امنیتی، این مسئله موجب شده است بحران انسانی در این کشور تشدید شود و اقتصاد افغانستان در وضعیت بسیار بدی قرار بگیرد. در چنین شرایطی، توسعه اقتصادی افغانستان در بخش معادن این کشور به کمک سرمایهگذاران هندی، میتواند یک معامله بردبرد برای مقامات هر دو کشور تلقی شود.
واضح است که تغییر در سیاست هند میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی افغانستان کمک کرده و به طور بالقوه شرایط را برای گسترش تعامل افغانستان در سطح بینالمللی با سایر کشورها فراهم کند.
در همین رابطه، هند با مدیریت دقیق و اولویتبندی نیازهای خود مبتنی بر رعایت تعهدات اخلاقی میتواند سیاست خارجی منسجمی را در عین پیشبرد منافع خود در افغانستان اتخاذ کند.
انتهای پیام//