یکی از مهمترین گلوگاههای توسعه زنجیره فولاد و تحقق اهداف این صنعت استراتژیک، موضوع تامین مواد اولیه و محدودیت ذخایر معدنی است. در همین راستا، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو عزم خود را در مسیر توسعه اکتشافات و بهرهبرداری از پتانسیلهای ارزشمند کشور جزم کرده است تا بتواند با شناسایی و بهرهبرداری از اندیسهای معدنی، نقش ویژهای در توسعه متوازن زنجیره فولاد ایفا کند. همین مسئله موجب شده است که این بازیگر کلیدی زنجیره فولاد کشور بتواند بهرهبرداری از دو محدوده معدنی جدید آنومالی «A10» و معدن «D19» را آغاز کند؛ اقدام سازندهای که با تضمین تامین پایدار خوراک واحدهای تولید این شرکت، نقش آن را در توسعه متوازن زنجیره ارزش پررنگتر میکند. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به منظور ارتقای سطح بهرهوری و راندمان عملیات، تفاهمنامهای را با سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور منعقد کرده است که طی آن، از توانمندیهای این نهاد دانشمحور بهرهمند میشود و این موضوع میتواند تحولات شگرفی را در حوزه اکتشاف و معدنکاری سنگآهن رقم بزند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، تامین پایدار مواد اولیه، همواره یکی از دغدغهها و چالشهای مهم فعالان و نقشآفرینان زنجیره فولاد کشور بوده است و این موضوع اهمیت و جایگاه بخش بالادست یعنی اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگآهن را در راستای استفاده بهینه از ظرفیتهای ایجاد شده در کل زنجیره پررنگتر میکند. به بیان دقیقتر، بهرهگیری از پتانسیلهای معدنی، توسعه اکتشاف و معدنکاری در حوزه سنگآهن، پیشنیاز و لازمه توسعه متوازن در کل زنجیره فولاد است؛ به شکلی که با حفظ تولید مستمر در هر یک از حلقهها، بستر مناسب برای تامین خوراک حلقههای بعدی در زمان مناسب فراهم شود. بنابراین موضوع توسعه اکتشافات و استخراج سنگآهن متناسب با توسعه ظرفیتهای فولادی طی سالهای اخیر، به یکی از سرفصلهای اساسی برنامههای توسعه شرکتهای فعال در حلقههای نخست زنجیره تبدیل شده است.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو که از بزرگترین و کلیدیترین بازیگران زنجیره فولاد کشور به شمار میآید، با تمرکز بر توسعه اکتشافات و بهرهبرداری از ذخایر معدنی استراتژیک، نقش بسزایی در تامین خوراک زنجیره فولاد و توسعه متوازن زنجیره ایفا میکند. این شرکت با تغییر در رویکردها و سیاستهای خود و استفاده از جدیدترین تجهیزات و ماشینآلات معدنی و بهرهگیری از جدیدترین روشهای شناسایی و اکتشافات در مسیر افزایش ذخایر سنگآهن کشور گام برداشته و این موضوع منجر به شناسایی و بهرهبرداری از محدودههای معدنی مختلف در استان یزد شده است. استخراج و معدنکاری آنومالی شماره ۱۰ (A10) که در ۲۳ کیلومتری مجتمع معدنی چادرملو واقع شده است، جدیدترین دستاورد این شرکت به شمار میآید که بهرهبرداری از آن با تامین خوراک واحدهای معدنی، نقش شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را به عنوان یکی از بزرگترین تامینکنندگان خوراک واحدهای فولادی پررنگتر میکند.
معدنکاری، الفبای توسعه
شرکت توسعه معدنی و صنعتی چادرملو با رسالت توسعه اکتشاف و معدنکاری اندیسها و ذخایر معدنی منطقه چادرملو فعالیت خود را آغاز کرد و امروز در مسیری گام برمیدارد تا با توازنبخشی به ظرفیتهای تولید، بستر مناسبی را برای حفظ پایداری و رشد تولید محصولات فراهم کند؛ به طوری که منجر به توسعهای متوازن و فراگیر در کل زنجیره فولاد شود. شروع فاز جدید بهرهبرداری از آنومالی شماره ۱۰، از جدیدترین دستاوردهای این شرکت به شمار میآید که بهرهبرداری از آن زمینه مناسب برای تامین مواد اولیه واحدهای معدنی و صنعتی چادرملو را فراهم میآورد. براساس مطالعات میدانی و بررسیهای اولیه ذخیره سنگآهن این آنومالی که در منطقه ساغند اردکان قرار دارد، حدود ۴۰ میلیون تن و با عیار ۴۴ درصد است که طی مدت زمان ۱۵ سال مورد اکتشاف و بهرهبرداری قرار میگیرد. در سه زون کانیزایی جنوبی، شمالی و شرقی آنومالی شماره ۱۰، تاکنون بیش از ۲۲ هزار متر حفاری انجام شده و مطالعات اکتشافی در دو زون جنوبی و شمالی به پایان رسیده است.
با توجه به اطلاعات حاصل از مطالعات اکتشافی، زون جنوبی ۹٫۹ میلیون تن ذخیره سنگآهن قابل استخراج دارد و طی سه سال نخست بهرهبرداری از آن، ۶٫۷ میلیون استخراج انجام خواهد شد. زون شمالی نیز دارای ۱۵ میلیون تن است که طی دو سال نخست بهرهبرداری از آن، ۲٫۸ میلیون تن سنگآهن استخراج خواهد شد؛ البته باید در نظر داشت که برنامههای اکتشافی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو تنها برای دو ناحیه جنوبی و شمالی بوده و اکتشافات تکمیلی در زون شرقی ادامه دارد تا به نتایج درخور توجهی برسد. گفتنی است قرارداد بهرهبرداری از آنومالی شماره ۱۰ در قالب مشارکت با شرکت مادرتخصصی تولید مواد اولیه و سوخت ایران و موضوع سرمایهگذاری، طراحی، مهندسی و اجرای عملیات پروژه اکتشاف و فرآوری ماده معدنی در سال گذشته منعقد شد.
علاوهبراین، انجام فعالیتهای اکتشافی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو طی سالهای اخیر، منجر به شناسایی معدن سنگآهن آریز (D19) شده است. عملیات اجرایی این معدن که در منطقه فلززایی بافق و در نزدیکی معادن چادرملو و چغارت قرار گرفته، با مشارکت شرکت سنگ آهن مرکزی ایران انجام شد و میزان باطلهبرداری از این محدوده معدنی تاکنون به ۱۸۰ میلیون تن رسیده است. در فاز یک معدن سنگآهن آریز که در سال گذشته به بهرهبرداری رسید، بیش از ۴۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری شده است. براساس برنامهریزیهای انجام شده، میزان استخراج سنگآهن از این معدن به ۲۸ میلیون تن خواهد رسید. با استخراج سنگآهن از این ذخیره معدنی با عیار ۴۰ درصد، بخشی از خوراک مورد نیاز واحدهای تولید کنسانتره که در منطقه معدنی چادرملو قرار گرفتهاند، تامین خواهد شد.
یکی از نکات جالب توجه معدن آریز، انجام عملیات باطلهبرداری حین اکتشاف است که این موضوع منجر به افزایش سرعت عملیات اکتشاف و بهرهبرداری از این معدن میشود. فاز دوم بهرهبرداری از معدن آریز با سرمایهگذاری ۳۹ میلیارد ریالی در حال انجام است. سرمایهگذاری برای آمادهسازی زیرساختها، از مهمترین موضوعاتی است که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به آن توجه ویژهای دارد و در این راستا، سرمایهگذاری ۵۵۸ میلیارد ریالی برای احداث ۱۸۰ متر شبکه کابلی و نصب پست کیوسکی و ۲۵ کیلومتر شبکه هوایی برای انتقال برق به معدن آریز را طی سال گذشته انجام داده است. گفتنی است با شروع بهرهبرداری از معدن «D19»، حدود یک هزار و ۱۰۰ نفر به صورت مستقیم و یک هزار و ۵۰۰ نفر نیز به صورت غیرمستقیم مشغول به کار شدهاند.
راهبردهای فراگیر چادرملو
اکتشاف و معدنکاری، یکی از حساسترین و حیاتیترین فعالیتها در راستای توسعه و تکمیل زنجیره فولاد به شمار میآید. بنابراین ارتقای توانمندیها در حوزههای مطالعات علمی و پژوهشی، تحقیقات میدانی و تحلیل دادههای اکتشافی و نمونهبرداری از اهمیت بسیاری برخوردار است. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز به منظور پیشرفت مستمر در حوزه فعالیتهای خود، از ظرفیتهای علمی و دانش فنی کشور بهرهمند میشود تا توسعه متوازن و فراگیر را به شکلی عملی به نمایش بگذارد. در همین راستا، این شرکت تفاهمنامهای را با سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور منعقد کرده است تا بتواند از نتایج مطالعات عملی و عملی و ظرفیتهای دانشی این سازمان در راستای توسعه فعالیتهای اکتشاف و معدنکاری بهرهمند شود.
با انعقاد این تفاهمنامه همکاری که در چهل و سومین گردهمایی علوم زمین انجام شد، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو میتواند از خدمات علمی و مشاورهای سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در حوزههای مختلف از جمله علوم زمین، مطالعات دورسنجی، «GIS»، ژئومتیکس، پایگاه دادههای تخصصی و روشهای نوین اکتشاف و فرآوری و انواع روشهای جدید برای اندازهگیری و آزمایشهای تخصصی بهرهمند شود. باید در نظر داشت که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو فعالیت خود را با بهرهبرداری از معدن چادرملو با عیار ذخیره اقتصادی ۵۵٫۲ درصد آغاز کرد که ذخیره اقتصادی آن ۳۲۰ میلیون تن برآورد شده است؛ این در حالی است که عیار متوسط آنومالی شماره ۱۰ و «D19» کمتر از این مقدار برآورد میشود. بنابراین توسعه همکاری با مراکز علمی و پژوهشی توانمندیهای این شرکت را در توسعه اکتشاف ذخایر با عیار پایینتر ارتقا خواهد داد.
گسترش روابط با نهادهای علمی و تخصصی در حوزه اکتشافات معدنی و علوم زمین در شرایطی که تاکید بسیاری بر تولید دانشبنیان و استفاده از ظرفیتهای دانشی کشور میشود، گام ارزشمندی برای توسعه توانمندیهای شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و توسعه توانمندیهای دانش بومی به شمار میآید و امکان حرکت مستمر در مسیر رشد تولید و توسعهای پایدار را فراهم میآورد؛ ضمن اینکه این موضوع با توسعه ذخایر معدنی کشور، نقش این شرکت را در تامین مواد اولیه زنجیره و رفع چالشهای آن فراهم میکند. در واقع به جرات میتوان گفت که توسعه همکاری با نهادهای علمی و پژوهشی با ارتقای سطوح دانش فنی و توانمندیهای اکتشاف و معدنکاری، یک فاکتور مهم در تحقق اهداف و برنامههای این شرکت به شمار میآید و میتواند به توسعهای فراگیر در حوزه اکتشاف بینجامد.
در این راستا، باید اشاره کرد که راهاندازی مرکز نوآوری نیز اقدام سازندهای برای ارتقای سطح توانمندیهای فنی و تخصصی و استفاده از ایدههای نوآورانه در حوزههای معدنی و صنعتی به شمار میآید. در واقع هدف از ایجاد این مرکز، توسعه کسبوکار در حوزه فعالیتهای شرکت معدنی و صنعتی چادرملو به شمار میآید و از آنجایی که اکتشاف و معدنکاری هسته فعالیت این شرکت محسوب میشود، این موضوع میتواند در بهبود و ارتقای سطح بهرهوری عملیات، افزایش راندمان موثر واقع شود که تاثیر آن در مدیریت بهینه هزینههای معدنکاری نمود پیدا میکند. باید یادآور شد که پیشرفت در حوزه اکتشاف و فرآوری بدون بهکارگیری اپراتورها و نیروی انسانی آموزش دیده و همت و تلاش آنها امکانپذیر نیست. بنابراین، برنامهریزی برای گسترش همکاری با نهادهای دانشبنیان میتواند به بهبود و ارتقای توانمندیهای منابع انسانی این شرکت کمک شایانی کند.
در مجموع باید توجه داشت که پروژههای توسعه اکتشاف و معدنکاری شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نشان میدهد که این مجموعه، همواره در راستای توسعه اکتشافات و معدنکاری به عنوان الفبای توسعه صنعت فولاد کشور گام برمیدارد و مطالعات و بررسیهای گسترده این شرکت نیز به سمت استخراج و ذخایر معدنی سنگآهن نسبتا کمعیار معطوف شده است. در واقع این شرکت با بهرهداری از معادن و آنومالیهای سنگآهن در جهت تامین خوراک واحدهای فولادی حرکت میکند که این موضوع در نگاهی عمیق منجر به تولید و توسعهای پایدار میشود و تاثیرات مثبت آن را میتوان در توسعه زنجیره فولاد، رونق اشتغال و توسعه اقتصاد محلی مشاهده کرد.
انتهای پیام//