کشور هند با قابلیت صادرات حدود ۲ میلیون تن فروآلیاژها یکی از بزرگترین صادرکنندگان این محصولات کاربردی در جهان بهشمار میآید. با توجه به موقعیت جغرافیایی این کشور نسبت به ایران و نیاز روزافزون داخل به محصولات مذکور، نیاز به واردات فروآلیاژها از هند بیشازپیش احساس میشود.
هند از لحاظ موقعیت لجستیکی و هزینههای حمل نسبت به ایران، همواره یکی از اصلیترین شرکای تجاری کشور در محصولات مختلف و مواد اولیه بهشمار میآید. در این میان، هند یکی از مهمترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان فروآلیاژها محسوب میشود که میتواند در زمان تحریمها که ایران امکان تجارت با بسیاری از کشورهای دنیا را از دست خواهد داد، عهده تأمین کسری این محصولات در بازار ایران را به دوش بکشد. گفتنی است میزان صادرات فروآلیاژ هند به ایران در سالهای گذشته همواره با رشد همراه بود.
نمودار ۱ میزان صادرات کل فروآلیاژها از هند در چند سال گذشته را نشان میدهد. همانطور که نمودار نمایش میدهد، هند با پتانسیلهای بالای تولیدی امکان صادرات فروآلیاژ را داشته و با رشد پتانسیلهای موجود این میزان را در سال ۲۰۱۷ افزایش داده است.
در راستای افزایش میزان صادرات و بررسی وضعیت حجم مبادلات فروآلیاژ در تاریخ ۵ سپتامبر ۲۰۱۸ کنفرانس بینالمللی فروآلیاژ در هند برگزار شد. از پیشبینیهای انجام شده در این نشست میتوان به امکان صادرات بیش از ۳۰۰ هزار تن فروآلیاژ در سال به ایران اشاره کرد که این رقم بهمعنای رفع تمامی نیازهای مواد اولیه کشور ما بهشمار میرود.
ایران و هند با توجه به امتیاز بالای نزدیک جغرافیایی و سطح پایین هزینههای حمل دریایی امکان همکاری و مبادلات تجاری بالایی با یکدیگر دارند. امید میرود که با حمایت هند در تأمین مواد اولیه تولیدی ایران در زمینه عرضه فروآلیاژ، دانش و منابع مالی و نیز خرید محصولات تولیدی ایران در زمان تحریمها، حوزه تولیدات صنعتی و معدنی کشور با مشکلات جدی روبهرو نشود. با عدم پیروی هند از تحریمهای آمریکا و گسترش میزان صادرات، امکان عبور از بحران و شرایط خاص فعلی وجود دارد.