با کاهش تولید انرژیهای پاک، انتشار کربن در بخش برق اروپا طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ افزایش یافت و به بیشترین میزان از ابتدای سال ۲۰۲۳ رسید. طبق دادههای اندیشکده «Ember»، شرکتهای برق این منطقه حدود ۳۹۰ میلیون تن دیاکسیدکربن منتشر کردند که نسبت به سال گذشته میلادی، ۲۳.۵ میلیون تن افزایش داشته است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، افزایش انتشار گازهای گلخانهای در سه ماهه نخست ۲۰۲۵، به روند دو ساله و نزولی انتشار کربن در بخش برق اروپا پایان داده و نگرانیها را درباره بازگشت روند صعودی انتشار سالانه افزایش داد.
عوامل رشد
طبق دادهها، کشورهای آلمان، هلند، لهستان و بریتانیا، بیشترین نقش را در افزایش انتشار گازهای گلخانهای داشتهاند؛ چراکه میزان آلایندگی ناشی از سوختهای فسیلی در این کشورها به بالاترین حد طی چند سال اخیر رسیده است.
ناگفته نماند که کاهش سالانه تولید برق پاک در این کشورها، عامل اصلی افزایش اتکای آنها به سوختهای فسیلی بوده است. براساس دادههای اندیشکده «Ember»، مجموع تولید برق پاک در اروپا طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۴، به میزان ۵ درصد کاهش داشته است. میزان این افت در برخی کشورها شدیدتر بوده است؛ به طوری که در آلمان به ۱۹ درصد و در بریتانیا به ۹ درصد میرسد.
تولید برق بادی، به ویژه در آلمان با کاهشی ۳۰ درصدی مواجه بوده و در هلند، لهستان و بریتانیا نیز افتی بیش از ۲۰ درصد ثبت شده است. کاهش تولید برق آبی در آلمان، لهستان و بریتانیا به ترتیب با افت ۲۶، ۴۳ و ۱۸ درصد، عامل دیگری در افت تولید برق پاک طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ محسوب میشود.
جبران کسری تولید
در واکنش به افت عرضه انرژی پاک، شرکتهای برق در اروپا به افزایش تولید از منابع فسیلی روی آوردند و در مجموع، تولید برق فسیلی در این منطقه نسبت به سال قبل ۷ درصد رشد کرد. این افزایش در برخی کشورها از جمله آلمان (۱۰ درصد)، هلند (۲۵ درصد)، لهستان (۱۱ درصد) و بریتانیا (۱۹ درصد) بیش از میانگین منطقهای بود.
در اروپا به طور کلی، تولید برق از زغالسنگ و گاز طبیعی طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی، حدود ۶ درصد افزایش داشت؛ اگرچه در سطح کشوری این افزایش چشمگیرتر به نظر میرسد.
در آلمان، تولید برق از گاز طبیعی تقریبا ثابت ماند؛ در حالی که تولید برق از زغالسنگ ۱۵ درصد افزایش داشت. در بریتانیا، تولید برق از گاز طبیعی ۲۳ درصد افزایش یافت؛ در حالی که تولید برق از زغالسنگ به دلیل تعطیلی آخرین نیروگاه برق زغالسنگی این کشور به صفر رسید.
در هلند و لهستان نیز تولید برق از هر دو منبع زغالسنگ و گاز طبیعی طی بازه زمانی ژانویه تا مارس ۲۰۲۵ نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی افزایش یافت.
فصل پاک
در ادامه سال، با ورود اروپا به فصل تابستان و اوج تابش خورشید، انتظار میرود تولید برق خورشیدی در سراسر این قاره افزایش یابد. این روند، همزمان با کاهش تقاضای برق برای گرمایش، میتواند به شرکتهای برق این امکان را بدهد که طی ماههای آینده تولید برق از منابع فسیلی را کاهش دهند.
با این حال، رشد تقاضای برق همچنان تا حد زیادی به فعالیتهای صنعتی وابسته است؛ بخشی که در سال جاری میلادی عملکرد ناپایداری داشته و اکنون ممکن است با اعمال تعرفههای جدید از سوی دولت آمریکا تحت فشار بیشتری قرار گیرد.
اگر فعالیتهای تولیدی در اروپا همچنان تحت تاثیر ضعف تقاضای مصرفکننده باقی بمانند، شرکتهای برق این منطقه ممکن است بتوانند مصرف سوختهای فسیلی را بیش از پیش کاهش دهند و بار دیگر در سال ۲۰۲۵، کاهش سالانه در تولید برق فسیلی را رقم بزنند.
اما اگر محرکهای مالی و هزینههای نظامی منجر به رشد فعالیتهای صنعتی شوند، شرکتهای برق ممکن است چارهای جز افزایش مصرف سوختهای فسیلی نداشته باشند؛ موضوعی که میتواند منجر به افزایش انتشار گازهای گلخانهای نسبت به سال ۲۰۲۴ شود.
انتهای پیام//