توسعه متنوعسازی محصولات استراتژیک فولادی
کاربرد مهم محصولات مختلف فولادی در سایر صنایع، باعث شده است صنعت فولاد و صنایع وابسته در تمامی کشورهای پیشرفته به عنوان صنعت مادر شناخته شود. با توجه به اعمال تحریمهای شدید طی سالیان اخیر علیه کشور و مشکلات عدیدهای که اقتصاد جهان با آن مواجه شده است، صنعت فولاد به خوبی توانسته است روند روبهرشد خود در زمینه تولید و صادرات را حفظ کند. شرکت فولاد آلیاژی ایران، یکی از برترین شرکتهای فولادی کشور است که توانسته با برخورداری از تکنولوژیهای پیشرفته، دانش بالا، تجهیزات بهروز و بهکارگیری از نیروهای انسانی متخصص به عنوان بزرگترین تولیدکننده انواع فولاد آلیاژی و مخصوص در ایران و خاورمیانه و یکی از مدرنترین کارخانجات فولاد آلیاژی دنیا شناخته شود. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» گفتوگویی را با علیرضا چایچی یزدی، مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
لطفا در خصوص تاریخچه شرکت فولاد آلیاژی ایران توضیحاتی ارائه بفرمایید.
شرکت فولاد آلیاژی ایران به عنوان یکی از شرکتها و صنایع تولیدکننده فولاد آلیاژی بعد از دوران دفاع مقدس و در سال ۱۳۶۸ با دانش فنی و تکنولوژیهای برتر، تاسیس و در سال ۱۳۷۱ با عقد قرارداد با شرکت ایتالیایی به عنوان یکی از قطبهای صنعتی و سازنده تجهیزات فولادی راهاندازی شد. بعد از گذشت ۲۰ سال از تاسیس این شرکت، در حال حاضر ظرفیت تولید این کارخانه به بیش از ۵۰۰ هزار تن محصول در سال رسیده است و میتواند با تولید بیش از ۴۵۰ نوع فولاد و بالغ بر ۲۰۰ سایز در حدود چهار هزار سایز گرید، نیاز فولادی ۱۶ صنعت مادر و تخصصی کشور را برآورده کند.
ارزیابی شما از عملکرد شرکت فولاد آلیاژی ایران در نیمه نخست سال جاری چیست؟
این شرکت در ۶ ماهه ابتدایی سال جاری برابر با ۲۵۹ هزار و ۷۴۴ تن فولاد مذاب تولید کرده است که در مقایسه با مدت مشابه سالگذشته، بیش از ۱۸درصد رشد داشته است. این شرکت همچنین در ۶ ماه ابتدایی امسال در واحدهای نورد سبک، ۱۲۱ هزار و ۱۲۱ تن و در نورد سنگین،۱۲۹ هزار و ۹۲ تن محصول تولید کرده که نسبت به سال گذشته به ترتیب ۱۴٫۵و ۲۲٫۱ رشد داشته است. افزایش تولید در شرکت فولاد آلیاژی ایران درحالی صورت گرفته است که در اواسط خرداد ماه سال جاری، با محدودیت برق مواجه بودیم؛ به طوری که با هدف کمک به تامین برق استان، میزان تولید خود را به میزان قابل توجهی کاهش دادیم.
بومیسازی تجهیزات و قطعات تخصصی تا چه میزان در این شرکت صورت پذیرفته است؟
شرکت فولاد آلیاژی ایران در حوزههای بومیسازی، میزان صرفهجویی ارزی قابل توجهی را به دست آورده و میزان صرفهجویی ارزی حاصل از بومیسازی به مبلغ بیش از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال رسیده است. از سال ۱۳۹۸، بومیسازی در شرکت فولاد آلیاژی ایران آغاز شده و تاکنون بیش از ۵۰۰ مورد تجهیزات و قطعات پیچیده را طراحی و تولید کرده است. پیشبینی میشود این رقم تا پایان سال جاری به بیش از ۶۰۰ مورد برسد.
شرکت فولاد آلیاژی ایران چه استراتژی را در راستای به کارگیری از تکنولوژی روز تولید در دستور کار دارد؟
شرکت فولاد آلیاژی ایران در جهت به کارگیری از فناوریهای نوین، شبکه همکاریهایی با شرکتهای نوآور و فناور و همچنین دانشگاهها داشته است و فعالیتهایی را در خصوص بهروز کردن زیرساختهای فناوری و دیجیتالسازی و همچنین آموزش نیروی انسانی ماهر در دستور کار قرار داده است. پیشرفت کمی و کیفی تولیدات، اولین شرکت دانشبنیان فولادی کشور، اولین دارنده گواهینامه استاندارد خودرو «IATF»، برگزیده شدن به عنوان یکی از کم آبخواهترین کارخانههای فولادسازی کشور، موفقیت در روند کاهش قیمت تمامشده محصول، توسعه محصول و بازار و نقش ارزنده در تاریخ صنایع مادر تخصصی، بخشهایی از موفقیتهای اخیر فولاد آلیاژی ایران است.
عملکرد این شرکت در حوزه صادرات را چگونه ارزیابی میکنید؟
محصولات شرکت فولاد آلیاژی ایران در گروههای عملیات حرارتیپذیر، سوپاپ، خوشتراش، بلبرینگ، نیترایدینگ، ماشینسازی، فنر، اکستروژن سرد، ابزار کربنی، ابزاری سردکار، ابزاری گرمکار، مقاوم در دمای بالا، غیر قابل مغناطیس، سختشونده سطحی، مقاوم به حرارت، زنگ نزن (فریتی، مارتنزینی و آستنیتی)، کشش و نورد سرد، اره، قالب پلاستیک، میکرو آلیاژ، لولهسازی، الکترود ریل در اشکال میلگرد، چهارگوش، تسمه و کلاف تولید میشودو علاوه بر پوشش نیازهای بازار داخلی، به مقصد کشورهای اروپایی و آسیایی مانند آلمان، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، بلغارستان و … صادر میشود. این شرکت علاوه بر تولید و برطرف کردن نیازهای صنایع مهم داخلی مانند خودروسازیها، ماشینآلات و ادوات صنعتی و کشاورزی، صنایع پتروشیمی و شیمیایی و سایر صنایع تخصصی، در بحث صادرات نیز بسیار پررنگ عمل کرده است و توانسته به عنوان اولین واحد تولیدکننده فولاد با همکاری سازمان ملل متحد، پروژه ارتقای بهرهوری انرژی را به انجام برساند و جزو اولین شرکت دانشبنیان فولادی در کشور به شمار میآید که نگرشهای نوینی را به مرحله اجرا رسانده است.
در حال حاضر با چه چالشهایی در تولید مواجه هستید و چه تمهیداتی را جهت رفع آنها اندیشیدهاید؟
چالشهای اخیر در حوزه آب و انرژی، تامین قطعات، تجهیزات و ماشینآلات، مشکلات حوزه حملونقل و کمبود زیرساخت ریلی، صدور بخشنامههای محدودکننده و مواردی از این شکل، از مهمترین مشکلات پیش رو در صنعت فولاد است. شرکت فولاد آلیاژی ایران به عنوان کمآبخواهترین فولادساز کشور با کمتر از ۰٫۵ متر مکعب در تن مصرف آب و همچنین دارنده نشانه برتر صنعت سبز کشور، توانسته است یکی از مهمترین چالشهای صنعت فولاد را تا حدی برطرف کند و با کاشت بالغ بر ۳۰۰ هکتار گونههای بیابانی در جهت حفظ منابع طبیعی و محیط زیست، گام مهمی بردارد و به عنوان یک صنعت سبز، ۶ بار لوح تقدیر از سازمان حفاظت محیط زیست کشور را دریافت کردهاست.
در خصوص مزایای محصولات تولیدی شرکت فولاد آلیاژی ایران توضیخاتی ارائه بفرمایید.
افزایش کیفیت در کنار کاهش ضایعات، دو موضوع مهم در صنعت هستند که علاوه بر کاهش هزینههای تولید، اطمینان مصرفکننده را بالا میبرد. به وجود آمدن استانداردهای جدید در صنایع مصرف کننده محصولات آلیاژی، نیارمند بازنگری در شاخصهای کیفی و کمی تولید و مدیریت است و به همین منظور شرکت فولاد آلیاژی ایران دلیل طی سالیان گذشته، شاخصهای متعددی را برای هر واحد تعریف کرده که این شاخصها به طور مستمر در حال بهبود است. همچنین این شرکت نرمافزارهای آنلاین را در خطوط مختلف بهکارگرفتهاست و در نهایت محصول تولیدی به صورت ۱۰۰درصدی از نظر عیوب سطحی و داخلی کنترل کیفیت میشود.
آیا طرح توسعهای را در دست اقدام دارید و برنامه شرکت فولاد آلیاژی ایران در آینده چیست؟
تکمیل پروژه یزد یک (کارخانه فولادسازی ۲) به ظرفیت تولید سالانه ۷۰۰ هزار تن مذاب تا پایان سال جاری و راهاندازی خط تولید وایر با ابعاد پنج تا ۸میلیمتر و پنج تا ۲۵میلیمتر به ترتیب برای گریدهای آلیاژی و کربنی با ظرفیت تولید ۴۰۰ هزار تن در سال که به دلیل به کارگیری از تجهیزات مدرن کوره، استندهای عمودی و افقی نورد و کنترل آنلاین ابعاد منجر به افزایش سرمایهگذاری هشت میلیون یورویی نسبت به خط وایر معمولی شده، از مهمترین طرحهای توسعه این شرکت است. ضمن اینکه تولید انواع مقاطع فولادهای زنگنزن دوفازی، تولید انواع مقاطع فولادهای زنگنزن نیتروژن بالا، تولید انواع فولادهای تندبر، تولید انواع فولادهای سوپاپ دود و سوخت و… از محصولات دانشبنیان با ارزش افزوده بالا، در برنامههای آتی شرکت فولاد آلیاژی ایران قرار دارد.