نشست خبری مهندس محمد گودرزی مدیر کارخانه شرکت آلومینیوم ایران «ایرالکو»، مهندس احمدی معاون برنامهریزی و دکتر فرخی معاون ایمنی ایرالکو با حضور اصحاب رسانه در هتل امیرکبیر اراک برگزار شد.
در این نشست گودرزی در خصوص وضعیت و فعالیتهای این شرکت، تحریمهای بینالمللی، بازار داخلی آلومینیوم و بهویژه مسائل زیستمحیطی این شرکت صحبت کرد.
مهندس گودرزی درخصوص سابقه ایرالکو گفت: شرکت آلومینیوم ایران در سال ۴۶ تاسیس و عملیات احداث آن با سه شرکت ایرانی، پاکستانی و آمریکایی در سال ۴۸ آغاز شد و در سال ۵۱ با دو خط به ظرفیت ۴۵ هزار تن به بهرهبرداری رسید.
خط اولیه با تکنولوژی آمریکایی رینولدز و ۶۷ کیلوآمپری فعالیت میکرد. با توجه به نیاز کشور به آلومینیوم، در سال ۷۰ ظرفیت به ۵ خط و ۱۲۰ هزار تن افزایش یافت. ترکیب سهامداران شرکت آلومینیوم ایران نیز شامل ۳۰ درصد سهام عدالت، ۲۰ درصد موسسه مهر اقتصاد ایرانیان، ۳۳ درصد دو شرکت پردیس و آلومرول نوین و ۱۱ درصد نیز در اختیار آقای علیمحمدی مالک شرکت المهدی است.
مدیر کارخانه ایرالکو در خصوص وضعیت تامین مواد اولیه این شرکت بیان داشت: ظرفیت تولید آلومینا در کشور توسط شرکت آلومینای ایران ۲۴۰ هزار تن و اخیرا نیز بهسمت تولید شمش آلومینیوم رفته است. اگر این اتفاق بیفتد که به نوعی برای ایرالکو نیز یک تهدید است، بخشی از آلومینا را مصرف خواهند کرد.
متاسفانه وابستگی مواد اولیه آلومینیوم به خارج بسیار شدید است. بنابراین ایرالکو نیاز دارد که باقی مواد اولیه خود را از خارج وارد کند. در قبال این واردات، ایرالکو یا باید ارز اختصاص دهد و یا اینکه شمش تهاتر کند. ضمن اینکه سایر مواد اولیه مانند آند، آلومینیوم فلوراید و… نیز وارد میشوند. با این حال در سال گذشته تنها ۶۰ هزار تن صادرات داشتیم. اگر ارز به موقع برای واردات مواد اولیه تخصیص نیابد، چار های جز صادرات نخواهد بود. در حال حاضر تخصیص ارز یک ماه پس از ثبت سفارش صورت میگیرد.
وی در خصوص اثر تحریمهای جدید بر ایرالکو بیان کرد: تحریمها بر سختی کار واردات مواد اولیه م یافزایند و اولین تاثیر تحریمها روی واردات مواد اولیه است. بنابراین دولت باید برای این موضوع چارهای بیندیشد که تولیدکنندگان آلومینیوم و صنایع دیگر متضرر نشوند. در گذشته ایرالکو در فهرست تحریمها قرار داشت و به نظر میرسد که شرایط برای این شرکت سخت خواهد شد. با این حال طی سالهای گذشته ایرالکو به شکلهای مختلف تحریمها را دور میزد.
بنابراین تجارب از قبل وجود دارند. انتظار بر این است که تحریمهای جدید مشکلی را برای ایرالکو ایجاد نکند. مدیر کارخانه ایرالکو در خصوص ادامه همکاریهای خارجی با شرکتهای نالکو اظهار داشت: طی چند سال گذشته مواد اولیه این شرکت از نالکوی هند تامین شده است و مشکل ایجاد شده در تامین مواد اولیه این است که آن شرکت وجه دریافتی را به صورت روپیه طلب میکند.