مدیر کل دفتر توسـعه صادرات محصولات صنعتی و معدنی سـازمان توسـعه تجارت معتقد است که ایران بزرگترین اقتصاد خارج از سازمان تجارت جهانیWTO است.
به گزارش فلزات آنلاین و به نقل از ایسنا، مسعود کمالی اردکانی، به ارائه توضیحاتی درباره صادرات محصولات صنعتی – معدنی پرداخت و با بیان اینکه بخشی از این صادرات مربوط بـه محصـولات پتروشـیمی میشـود، اظهـار کـرد: شـاید در هیـچ یـک از کشـورهای دنیـا آمـار صادرات نفتی و غیرنفتی تفکیک نشود.
مدیر کل دفتر توسعه صادرات محصولات صنعتی و معدنی در پاسخ به منتقدان خام فروشی فرآوردههـای نفـت و پتروشـیمی گفـت: در ایـن زمینـه نظـرات متفـاوت اسـت بـه عنـوان مثال وقتـی طـی فراینـدی از گاز بـه گرانـول میرسـیم، خام فروشـی نکردهایـم زیـرا محصـول بدسـت آمـده دارای ارزش افـزوده خوبـی اسـت.
البتـه اگـر شـرایطی فراهـم شـود کـه ایـن گرانـول بـرای تولیـد محصولاتی بـا ارزش افـزوده بیشـتر مـورد اسـتفاده قـرار گیـرد تاثیرگـذاری اقتصـادی بیشتری خواهد داشت.
وی افزود: به هر صورت سـاختار اقتصاد ایران به این شـکل اسـت که صنایع پاییندسـتی در بخش پتروشیمی و حتی معدن نسبت به صنایع بالادست توسعه کمتری داشتهاند. با این وجـود اگـر درایـن سـالها تمرکز بـر توسـعه و سـرمایهگـذاری صنایـع بالادستی در زمینههایـی امـروز صـادرات مـا بـه همیـن عـدد هـم ماننـد فـولاد، صنایـع فلـزی و پتروشـیمی نبـود قطعـا نمیرسـید.
مدیرکل دفتر توسـعه صادرات سـازمان توسـعه تجارت در پاسـخ به این سـوال که آیا پس از ۴۰ سال از انقالب این انتظار درستی نیست که صنایع پایین دستی هم دارای رشد متوسـط باشـند؟ توضیح داد: توسـعه صنایع پاییندسـتی نیازمند سـرمایهگذاری های کلان است و بدون تعامل با اقتصاد جهانی و جذب سرمایه خارجی امکان توسعه گسترده و سریع این فعالیتها نیسـت.
اردکانی در ادامه با اشـاره به برنامههای توسـعه صادرات اظهار کرد: شـاید بتـوان گفـت در یـک اقتصـاد نفتـی اگـر بخواهیـم صـادرات را افزایـش دهیـم در گام اول لازم است که حجم تولید را بالا ببریم.
از سوی دیگر باید زیرساختهای توسعه صادرات نیز اصلاح شوند که این زیرساختها شامل مواردی مانند توسعه راهها، تجهیز گمرکات، توسعه حمل و نقل و لجستیک بهینه و بالاخره زیرساختهای مالی و بانکی میشوند.
وی افزود: اکنون در هر یک از بخشها اقتصادی که صحبت میشود متولیان آنها میگویند ما برای توسعه این بخشها نیاز به سرمایه داریم. حال آنکه اقتصاد ایران هم متکی به نفت اسـت و در این سـالها قیمت نفت رو به کاهش بوده اسـت. واقعیت این اسـت که بودجهای کـه بـرای امـور زیرسـاختی و توسـعهای مـورد نظـر اسـت اکنـون وجود نداشـته و بودجه کشـور بیشـتر صرف امور جاری میشـود، در حالی که اقتصاد دنیا برای خود مدلهای خاصی دارد که براسـاس روابط میان تجارت و اقتصاد جهانی بخشـی از سـرمایهگذاری لازم برای تجهیز اقتصاد از خارج از کشورها تأمین میشوند.