شاخص ماهانه قیمت عناصر نادر خاکی ارائه شده از سوی موسسه «MetalMiner» در پایان ماه اکتبر ۲۰۲۴ با رشد اندک ۰٫۳۸ درصدی همراه شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «MetalMiner»، سرعت رشد قیمت عناصر نادر خاکی در ماه اکتبر ۲۰۲۴ اندکی کاهش یافت اما به نظر میرسد قیمتها به زودی دوباره روند صعودی دیگری را ثبت خواهند کرد. علت پیشبینی روند صعودی این عناصر طی روزهای آینده این است که از یک سو، محدودیتهای وضع شده از سوی دولت چین در روند صادرات عناصر نادر خاکی از اول اکتبر ۲۰۲۴ اجرایی خواهد شد و از سوی دیگر، در حال حاضر زنجیره تامین این عناصر در استرالیا به عنوان یکی از تولیدکننده بزرگ عناصر نادر خاکی جهان با اختلالاتی مواجه شده است.
نوسانات قیمت عناصر نادر خاکی از نوامبر ۲۰۲۳ تا نوامبر ۲۰۲۴
اختلالات در روند تولید عناصر نادر خاکی در استرالیا
صنعت عناصر نادر خاکی در استرالیا طی ماههای اخیر، شاهد اختلالات متعددی در زنجیره تامین بوده است. به سبب ایجاد چنین مشکلاتی، قیمتگذاری این عناصر و برنامههای تجاری شرکتهایی که به تامین عناصر نادر خاکی متکی هستند، تحت تاثیر قرار گرفته است. به همین دلیل، این اتفاقات موجب شده اختلالاتی در بازارهای بینالمللی عناصر نادر خاکی به وجود بیاید.
استرالیا در سالهای اخیر توانسته است خود را به عنوان یک بازیگر اصلی در بازار جهانی این عناصر معرفی کند. این مسئله تا حد زیادی به علت هدفگذاری این کشور در راستای تنوع بخشیدن به منابع معدنی و درآمد خود و کاهش وابستگی به چین که در حال حاضر بیشترین سهم در تولید عناصر نادر خاکی جهان را در اختیار دارد، صورت پذیرفته است. از جمله مهمترین تولیدکنندگان عناصر مذکور در استرالیا میتوان به شرکتهای «Iluka Resources» و «Lynas Rare Earths» واقع در شهر کالگورلی اشاره کرد.
با این وجود، در حال حاضر جایگاه استرالیا در بازار جهانی عناصر نادر خاکی به دلیل چالشهای اخیر ایجاد شده در زنجیره تامین و مشکلات مالی مرتبط با پروژههای تولیدی عناصر مذکور متزلزل شده است.
تامین مالی شرکت «Iluka Resources» با مشکل مواجه شده است
شرکت «Iluka Resources» به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده عناصر نادر خاکی استرالیا، اخیرا در واحد فرآوری خود با نام «Eneabba» با مشکل تامین مالی روبهرو شده است. شرکت مذکور به پشتوانه وام ۱٫۲۵ میلیارد دلاری که دریافت کرد، تصمیم به توسعه واحد فرآوری «Eneabba» گرفت. با این حال، افزایش هزینهکردهای این پروژه به رقمی حدود ۱٫۷ تا ۱٫۸ میلیارد دلار موجب شد شرکت «Iluka Resources» در تامین مالی طرح توسعه این واحد با مشکل مواجه شود. به دلیل مشکل ایجاد شده، شرکت نامبرده مجبور شده است در تحویل محمولههای عناصر نادر خاکی سفارش داده شده از سوی مشتریان و حتی ثبت قرارداد جدید با متقاضیان جدید با چالشی بسیار جدی روبهرو شود.
به همین دلیل زمانبندی اجرای پروژههای مرتبط با این عناصر و هدفگذاریهای دولت استرالیا برای کاهش وابستگی به تامین عناصر نادر خاکی از طریق واردات، تحت تاثیر اختلال ایجاد شده در روند توسعه واحد فرآوری «Eneabba» قرار گرفته است. با پایان روند توسعه واحد «Eneabba»، فرایند فرآوری عناصر نادر خاکی سنگین که تامین آن از خارج از استرالیا بسیار دشوار است در واحد مذکور آغاز خواهد شد.
ایجاد اختلال در روند تامین اسید سولفوریک شرکت «Lynas Rare Earths»
طبق گزارشهای دریافتی، به نظر میرسد شرکت «Lynas Rare Earths» به عنوان بزرگترین تولیدکننده غیر چینی عناصر نادر خاکی جهان که در استرالیا واقع شده، با مشکل تامین اسید سولفوریک به عنوان یک ماده ضروری در فرآوری عناصر مذکور مواجه شده است. این مشکل زمانی پدیدار شد که هلدینگ «BHP Group» تصمیم گرفت فعالیتهای خود در بخش تولید و استخراج نیکل را در ایالت استرالیای غربی متوقف کند. بر همین اساس، این تصمیم موجب ایجاد اختلال در روند تامین اسید سولفوریک مورد نیاز شرکت «Lynas Rare Earths» شد که از واحد ذوب نیکل هولدینگ «BHP Group» واقع در شهر کالگورلی تهیه میشد.
علیرغم تعهد هلدینگ «BHP Group» به تامین اسید سولفوریک از طریق واردات، شرایط ایجاد شده علاوه بر اینکه زنجیره تامین شرکت «Lynas Rare Earths» را دچار اختلال کرده بلکه وضعیت مالی شرکت نامبرده را در شرایط دشواری قرار داده و بر مشکلات این شرکت افزوده است.
تاثیر اختلالات ایجاد شده در روند عرضه عناصر نادر خاکی در استرالیا
مشکلات ایجاد شده در روند تولید عناصر نادر خاکی در استرالیا، نوساناتی را در قیمتهای این عناصر در بازارهای بینالمللی ایجاد کرده است. در همین راستا، شرکت «Lynas Rare Earths» در گزارش مالی خود برای سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ اعلام کرد که حجم درآمد این شرکت کاهش نزدیک به ۶ درصدی را به ثبت رسانده است. به دلیل نگرانیهای ایجاد شده در روند زنجیره تامین و تغییر حجم تقاضای مصرفکنندگان در بازار عناصر نادر خاکی، میانگین قیمت فروش این عناصر از ۴۶٫۹ دلار استرالیا به ازای هر کیلوگرم به ۴۲٫۵ دلار استرالیا به ازای هر کیلوگرم کاهش یافته است؛ اگرچه تغییراتی در روند عرضه عناصر نادر خاکی در بازارهای بینالمللی رخ داده است اما با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا این بازارها روند صعودی دیگری را در قیمتها تجربه خواهند کرد یا اینکه بازار جهانی فلزات عناصر نادر خاکی ممکن است پس از تجربه یک دوره نوسانی کوتاهمدت به وضعیت عادی خود برگردد.
ناگفته نماند که کل بازار عناصر نادر خاکی به دلیل وضع محدودیتهای صادراتی از مبدا چین توسط دولت این کشور و سهم بالای تولیدکنندگان چینی در تولید عناصر نادر خاکی در عرصه جهانی و نقش چشمگیر کشور نامبرده در قیمتگذاری جهانی این عناصر، تحت تاثیر قرار گرفته است.
با توجه به استراتژیهای مدیریتی ارائه شده توسط دولت چین در راستای روند عرضه عناصر مذکور، وضعیت مازاد تولید اخیرا به وجود آمده در صنعت مذکور در این کشور و سایر اقدامات استراتژیک صورت گرفته از سوی برخی کشورهای غربی در صنعت عناصر نادر خاکی، به احتمال زیاد قیمتهای عناصر مذکور در بازار و در میانمدت، روند ثبات خود را تا حدودی حفظ خواهند کرد و حتی ممکن است قیمتها در محدوده خاصی نوسان داشته باشند.
چه بر سر بازار جهانی عناصر نادر خاکی خواهد آمد؟
چالشهای اخیر به وجود آمده در زنجیره تامین عناصر نادر خاکی در استرالیا، مشکلات مرتبط با توسعه زنجیره عرضه این عناصر در خارج از چین را برجستهتر کرده است. از آنجایی که شرکتهای «Iluka Resources» و «Lynas Rare Earths» همچنان با مشکلات مالی و لجستیکی دست و پنجه نرم میکنند، با این حال نمیتوان در خصوص تغییر جایگاه استرالیا در زنجیره تامین جهانی عناصر نادر خاکی در آینده با قطعیت سخن گفت. از این رو، ارائه پیشبینی دقیقی برای آن ممکن نیست.
در پایان میتوان استدلال کرد که ایجاد چنین اختلالاتی موجب شده است تمرکز فعالان این صنعت بر مواردی همچون متنوعسازی زنجیرههای تامین، برنامهریزی برای زمان وقوع نوسانات بازار و ارائه حمایتها در راستای کاهش اثرات نوسانات بازار عناصر مذکور و اختلالات ژئوپلیتیکی به وجود آمده افزایش پیدا کند.
انتهای پیام//