سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۳:۲۲ /پنج شنبه/۱ آذر ۱۴۰۳
زمان انتشار: 6:40 /پنجشنبه/1 آذر 1403

با برگشت ترامپ به قدرت،

بازار مس به کدام سو خواهد رفت؟

به نظر می‌رسد پس از پایان یافتن انتخابات ریاست‌ جمهوری آمریکا، رفته رفته تاثیر نتیجه این مبارزات سیاسی بر بازار کالاها نمایان می‌شود. آن‌طور که تا حدودی مشخص شده است، بعد از روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا بازارها به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول احتمالا روند شکوفایی و توسعه را در پیش گرفته و دسته دوم به احتمال بسیار بالا از پیروزی ترامپ دچار آسیب و زیان خواهند شد. در همین رابطه بلافاصله پس از اعلام نتایج ریاست جمهوری آمریکا و آن‌طور که بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد، اکثر بازارهای مالی روندی صعودی را تجربه کردند. با این حال، بازار مس به نظر تنها بازاری بود که تاثیرپذیری خاصی از این نتایج  انتخاباتی حداقل در حال حاضر نداشته است. شماری از تحلیگران فقدان تاثیرپذیری بازار مس از نتایج انتخاباتی آمریکا را از آنجایی که مس یکی از صنایع بسیار مهم و تاثیرگذار در هر اقتصادی به شمار می‌رود، کمی تعجب‌برانگیز می‌دانند. حال سوال اینجاست که آیا بازار مس قدرت تاثیرگذاری و تاثیرپذیری اقتصادی خود را از دست داده است؟

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به‌ نقل از نشریه خبری فوربز، قیمت مس در ۶ ماه گذشته علی‌رغم پیش‌بینی‌هایی در خصوص نیاز به استفاده از این فلز در توسعه شبکه برق، به‌کارگیری از مس در ساخت و راه‌اندازی مراکز داده هوش مصنوعی و نقد کلیدی فلز نامبرده در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر به ویژه در فرایند برق‌رسانی، روندی نزولی را تجربه کرده است.

نوسانات قیمت مس از ماه ژوئن تا نوامبر ۲۰۲۴

یکی از دلایل این روند نزولی قیمت مس را می‌توان وجود تنوع در حجم تقاضا برای این فلز از سوی بخش‌ها و صنایع مختلف در نظر گرفت که البته طی ۶ ماه گذشته در اکثر این بخش‌ها حجم تقاضا برای مس با روندی نزولی همراه بوده است. طبق ارزیابی‌های صورت گرفته، خودروهای الکتریکی و انرژی‌های تجدیدپذیر تنها حدود ۷ درصد و شبکه‌های مبتنی بر انرژی الکتریکی کمتر از حدود ۲۵ درصد از این حجم تقاضا را به خود اختصاص داده‌اند.

حجم تقاضا برای مس به تفکیک بخش و صنایع مختلف

آلبرت چو، متخصص مدیریت کالاها بر این باور است که بازار مس به گونه دیگری از تغییرات سیاسی و اقتصادی تاثیر خواهد پذیرفت. به گفته وی، حجم تقاضا برای فلز مس تحت تاثیر جنگ تجاری بالقوه میان ایالات متحده آمریکا و چین و کاهش تعهدات برخی از کشورها در خصوص اجرای هدف‌گذاری‌های تعیین شده برای تغییرات اقلیمی قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه دیدگاه ارائه شده تنها یک ارزیابی و برداشت سطحی از وضعیت اقتصادی و سیاسی فعلی جهان است، افزود: اگرچه در حال حاضر میانگین شاخص مدیران خرید (PMI) در سطح جهانی کاهشی بوده است اما با این حال انتظار می‌رود این روند در آینده نزدیک معکوس شود. بر همین اساس با افزایش یافتن شاخص مذکور، پویایی روند تقاضا برای بازار فلزات تغییر خواهد کرد و این مسئله موجب می‌شود که در چرخه هزینه‌های سرمایه‌ای دگرگونی‌هایی صورت پذیرد.

این متخصص مدیریت کالاها عنوان کرد: ارزیابی ارائه شده برای توضیح فقدان تمایل مشارکت‌کنندگان در بازار مس حتی در شرایطی که سرمایه‌گذاران بازار را در شرایط افزایش قیمت‌ها قرار می‌دهند، کافی نخواهد بود.

چو تصریح کرد: باید از یک زاویه دیگر نحوه روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و تاثیرگذاری آن بر بازار مس را مورد بررسی قرار داد. در ابتدا باید قیمت فلز مس در طول دوره اول ریاست جمهوری ترامپ مورد واکاوی قرار بگیرد.

وی مطرح کرد: تاثیر دوره ریاست‌جمهوری ترامپ بر بازار مس را می‌توان به چهار دوره مختلف تقسیم کرد. دوره اول مربوط به زمانی است که ترامپ مالیات‌ها را کاهش داد و بسته‌های محرک اقتصادی بازار را ارائه داد؛ در این دوره قیمت مس حدود ۳۲ درصد افزایش را به ثبت رساند. دوره دوم مربوط به زمانی است که آمریکا با چین وارد یک جنگ تجاری در سال ۲۰۱۸ شد؛ در این زمان قیمت فلز سرخ حدود ۲۶ درصد کاهش را تجربه کرد. در دوره سوم پس از اینکه مشخص شد محدودیت‌های اعمال شده و جنگ‌ تجاری با چین نتیجه مطلوب آمریکا را به دنبال نخواهد داشت، قیمت مس دوباره روندی صعودی به خود گرفت. در نهایت دوره چهارم با آغاز همه‌گیری کرونا هم‌زمان شد و به دلیل ایجاد اختلالات گسترده در زنجیره تامین کالاها، قیمت مس به طور چشمگیری جهش یافت.

نوسانات قیمت در بازار مس در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ

این متخصص مدیریت کالاها در ادامه اظهار داشت: به نظر می‌رسد با آغاز دوران دوم ریاست‌ جمهوری ترامپ، ابتدا بسته‌های حمایتی قابل‌توجهی برای رشد بازار کالاها ارائه خواهد شد و بازار مس به احتمال قوی با منتفع شدن از این بسته‌های تشویقی و حمایتی، روندی صعودی را در قیمت‌ها دنبال خواهد کرد.

چو ابراز کرد: از آنجایی که انتظار می‌رود فدرال رزرو آمریکا همچنان به سیاست‌گذاری خود در رابطه با کاهش نرخ بهره بانکی ادامه دهد، به همین دلیل بازار مس معمولا با توجه به اینکه در زمان کاهش نرخ بهره بانکی تمایل به رشد خواهد داشت، بنابراین پیش‌بینی می‌شود در چنین وضعیتی قیمت فلز سرخ روندی افزایشی را تجربه کند.

گفتنی است قیمت مس هنگامی که فدرال رزرو نرخ بهره بانکی را در سال ۲۰۲۱ کاهش داد، حدود ۵۰ درصد در طی چند ماه افزایش را به ثبت رساند.

به گفته وی، اگر ترامپ بتواند طبق وعده انتخاباتی خود جنگ اوکراین و روسیه را پایان دهد، تلاش‌های بین‌المللی برای بازسازی اوکراین افزایش خواهد یافت و در نتیجه تقاضا برای ساخت‌وساز روندی صعودی به خود می‌گیرد. از همین رو حجم تقاضا برای مس جهشی قابل‌توجه خواهد داشت.

این متخصص مدیریت کالاها تاکید کرد: وقتی صحبت از تقاضا برای مس می‌شود، تصور سناریویی که در آن قیمت این فلز به طور دقیقی پیش‌بینی شود، کاری بس دشوار خواهد بود. بر همین اساس نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از قیمت و حتی حجم تقاضا برای فلز سرخ در آینده را ارائه داد.

چو خاطرنشان کرد: حتی اگر جنگ در اوکراین و تنش‌ها در منطقه خاورمیانه ادامه پیدا کند، بازار مس به سبب رشد تقاضا برای این فلز در صنایع دفاعی افزایشی خواهد بود.

وی با بیان اینکه حتی در بدترین سناریو یعنی وضع تعرفه‌های واردات بر تمامی کالاهای چینی به آمریکا، بازار مس را وارد یک شرایط بحرانی نخواهد کرد، افزود: هر چه رقم تعرفه‌های واردات کالاهای چینی به آمریکا بالاتر باشد، این کشور آسیایی در راستای رشد اقتصادی بر روی بازار داخلی خود تمرکز بیشتری خواهد کرد. در صورت وقوع چنین اتفاقی، دولت چین با ارائه بسته‌های حمایتی شرایط را برای افزایش چشمگیر تقاضا در بخش‌های مختلف از جمله لوازم‌خانگی، خودرو، رایانه و لوازم الکتریکی که همگی به استفاده از فلز مس متکی هستند، آماده می‌کند.

این متخصص مدیریت کالاها در ادامه مصاحبه خود به موضوع جایگزینی فلز مس با دیگر فلزات برای تامین نیاز مصرف‌کنندگان در بازار اشاره کرد و گفت: این جایگزینی در برخی موارد با فلز آلومینیوم امکان‌پذیر و مقرون به صرفه خواهد بود و در برخی موارد دیگر همچون جایگزینی با فلز نقره بسیار هزینه‌بر است.

چو با اشاره به اینکه موضوع جایگزینی چه از طریق ایجاد نوآوری یا از طریق استخراج معادن جدید هزینه‌بر بوده و زمان زیادی به طول می‌انجامد، مطرح کرد: برای ایجاد انگیزه در ایجاد فناوری‌های جدید و راه‌اندازی پروژه‌های نوپا، قیمت مس باید به بیش از ۶ دلار در هر پوند برسد.

وی تصریح کرد: بر اساس پیش‌بینی‌های ارائه شده، به نظر می‌رسد قیمت فلز سرخ تا زمان رسیدن به وضعیت محدودیت دسترسی و کسری تولید با افزایش قابل‌توجهی همراه نشود. با در نظر گرفتن سناریوهای مختلف در روند عرضه مس، قیمت این فلز جهش پیدا می‌کند.

جایگزین‌های مس در بازار

این متخصص مدیریت کالاها اظهار داشت: اگر قبول کنیم روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا به ضرر اقتصاد چین است و چین برای رشد اقتصادی خود بر بازار داخل تمرکز خواهد کرد که همین مسئله افزایش تقاضا برای مس را به دنبال خواهد داشت، پس چگونه می‌توان این مسئله که ارزش سهام بازارهای سرمایه در چین پس از اعلام نتیجه قطعی انتخابات آمریکا روندی صعودی به خود گرفته و هم‌اکنون هم این روند افزایشی ادامه دارد را توجیه کرد؟ به علاوه، جایگاه نقش کلیدی مس در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر در سناریوهای در نظر گرفته شده کجاست؟

چو بیان کرد: جدای از نقش برجسته ایلان ماسک به عنوان یکی از مالکان شرکت‌های تولیدکننده بزرگ خودروهای الکتریکی و یکی از حامیان سرسخت بیت‌کوین و هوش مصنوعی در پیروزی ترامپ، در بلندمدت گذار به سمت انرژی‌‎های تجدیدپذیر ضروری و اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد. به علاوه، نیاز به ارتقای شبکه برق ایالات متحده آمریکا مسئله دیگری است که نباید از قلم بیفتد. این مسئله بدان معناست خواه ناخواه تقاضا برای مس در بازار به دلایل گفته شده افزایش می‌‌یابد.

وی یادآور شد: مسائلی مانند احتمال عقب‌نشینی برخی کشورها از اجرای تعهدات مربوط به تغییرات اقلیمی و کاهش ذخایر نفت جهانی، از جمله دیگر واقعیت‌های هستند که نباید نادیده گرفته شوند؛ چراکه با دانستن چنین مسائلی حرکت به سمت فرایند کربن‌زدایی به یک ضرورت تبدیل خواهد شد و این یعنی مصرف مس افزایش چشمگیری را در این مسیر پیش رو تجربه می‌کند.

پیش‌بینی تقاضا برای مس در بخش‌های مختلف در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر

این متخصص مدیریت کالاها در پایان خاطرنشان کرد: قیمت و تقاضا برای مس برخلاف بسیاری از کالاهای دیگر، تاثیرپذیری‌ای چندوجهی مانند تصمیمات سیاسی و وضعیت زنجیره عرضه و تقاضا خواهد داشت.

انتهای پیام//

احسان نمازی‌زاده، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

6:21 /دوشنبه/19 شهریور 1403

غلامرضا ملاطاهری، معاون طرح و برنامه‌ریزی راهبردی شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

4:57 /شنبه/14 بهمن 1402

مجید ضیایی، مدیرعامل شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

5:01 /یکشنبه/30 بهمن 1401

عزیزه شریفی، مدیر آموزش شرکت صنایع مس شهید باهنر در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

0:48 /دوشنبه/24 مرداد 1401

بهروز رحمتی، معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

15:44 /چهارشنبه/17 آذر 1400

بهروز رحمتی، معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»؛

13:38 /چهارشنبه/10 شهریور 1400

یسنا کوچک‌زاده، مدیر اجرایی فلزات‌پلاس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

5:14 /شنبه/7 مهر 1403

يداله مرادی، مديرعامل شرکت آلياژسازان زنجان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» مطرح کرد:

5:41 /شنبه/6 آبان 1402

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

5:58 /شنبه/7 مرداد 1402

در نشست مدیران عامل «تاصیکو» و «فباهنر» با فعالان بازار سرمایه مطرح شد؛

16:49 /دوشنبه/21 آبان 1403
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/08/30

206000

فلزات آنلاین

1403/08/30

573182

فلزات آنلاین

1403/08/30

769238

فلزات آنلاین

1403/08/30

2715234

فلزات آنلاین

1403/08/30

24005

فلزات آنلاین

1403/08/30

12905

فلزات آنلاین

1403/08/30

40091

فلزات آنلاین

1403/08/30

49911

فلزات آنلاین

1403/08/30

42663

فلزات آنلاین

1403/08/30

41451

فلزات آنلاین

1403/08/30

27571

فلزات آنلاین

1403/08/30

29449

فلزات آنلاین

1403/08/30

28043

فلزات آنلاین

1403/08/30

37253

فلزات آنلاین

1403/08/30

34778

فلزات آنلاین

1403/08/30

50294

فلزات آنلاین

1403/08/30

27244

فلزات آنلاین

1403/08/30

39497

فلزات آنلاین

1403/08/30

43987

فلزات آنلاین

1403/08/30

4436100