ابوالفضل رضایی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: ابتداییترین اقدامی که شرکتهای آلومینیومی برای خرید از بورس کالا، باید انجام دهند، این است که کد بورسی دریافت کنند که برای گرفتن کد بورسی نیز ملزم به ارائه برخی اسناد و مدارک به بورس کالای ایران مبنی بر فعال بودن شرکت است. همچنین فرمهایی که دربرگیرنده اطلاعات کلی شرکت و مشخصات اعضای هیئت مدیره و صاحبان امضای مجاز هستند نیز باید توسط نمایندگان شرکت، تکمیل و به سازمان بورس کالای ایران تحویل داده شود.
وی افزود: در کنار این موارد، باید پروانه بهرهبرداری و بعضا لیست اسامی کارکنان واحد تولیدی نیز تحویل داده شود تا نشان دهد شرکت در حال فعالیت و تولید محصول است. همچنین اظهارنامههای مالیاتی سنوات گذشته علیالخصوص اظهارنامههای حسابرسی شده برای شرکتهایی که مشمول بند حسابرسی هستند، در ردیف مدارک لازم جهت ارائه به بورس کالا قرار میگیرد.
عضو هیئت مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در ادامه یادآور شد: نکته حائز اهمیت دیگری که وجود دارد این است که باید حتما تولیدکننده در سامانه بهینیاب وزارت صمت، ثبت نام کند که این کار، مستلزم ارائه اطلاعاتی ازجمله، میزان مصرف برق واحد تولیدی، تعداد کارکنان و سند پرداخت بیمه آنها، میزان مصرف آب، برق و گاز و همچنین ثبت اطلاعات مربوط به مشخصات پروانه بهرهبرداری و درج ظرفیتی که در آن عنوان شده، است.
محدودیتها برای خرید شمش آلومینیومی حذف شده است
رضایی در خصوص اینکه آیا سهمیهبندی یا محدودیت خاصی برای خرید آلومینیوم از بورس کالا وجود دارد و به طور کلی میزان ظرفیت تولید درج شده در پروانه بهرهبرداری در میزان خرید آلومینیوم موثر است یا خیر، تصریح کرد: در سالهای قبل این محدودیتها وجود داشت که با توجه کافی نبودن عرضه آلومینیوم در سالهای گذشته، در جلسات ستاد تنظیم بازار مصوب شده بود که شرکتها بر حسب ظرفیتی که در پروانه بهرهبرداری آنها درج شده و میزان فعالیتی که بر اساس اظهارنامههای مالیاتی و گزارش عملکرد خود ارائه کردهاند، مشمول دریافت سهمیههای مشخص شده هستند که به صورت ماهانه طبق میزان سهمیه میتوانستند آلومینیوم از بورس کالا خریداری کنند.
وی اضافه کرد: با افتتاح شرکت بزرگ صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) و وارد شدن مجدد کارخانجات آلومینیوم المهدی به مدار تولید و افزایش عرضه آلومینیوم در بورس کالا به دلیل ورود محصولات این شرکتها، تقریبا میزان تولید و عرضه شمش آلومینیوم به حدی رسید که جوابگوی نیاز بازار داخلی باشد. ضمن اینکه در حال حاضر، بیش از ظرفیت مورد نیاز آلومینیوم تولید میشود.
این فعال صنعتی خاطرنشان کرد: بنابراین به دلیل رشد تولید و عرضه آلومینیوم طی دو سال اخیر، محدودیتهای خرید از بورس کالا رفتهرفته لغو شد و در حال حاضر محدودیتی در این زمینه برای شرکتهای پاییندستی وجود ندارد و آنها میتوانند با ثبت تقاضای خود، اقدام به خرید کنند. تنها نکته قابل توجه این است که شرکتهایی که برای خرید شمش آلومینیوم ثبت تقاضا کردهاند، حتما در زمینه مصرف آلومینیوم و تولید مصنوعات آلومینیومی باید فعال و دارای کد بورسی باشند.
تولید آلومینیوم بیش از تقاضا است
عضو هیئت مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در پاسخ به اینکه آیا نیاز است تا ظرفیت بیشتری از صنایع بالادستی آلومینیوم کشور فعال شود یا خیر، تاکید کرد: ظرفیتهای اسمی تولید شمش آلومینیوم در کشور برای شرکتهای سالکو ۳۰۰ هزار تن، ایرالکو ۲۰۰ هزار تن، المهدی ۲۰۰ هزار تن و همچنین شرکت آلومینای ایران ۴۵ هزار تن بوده که در پروانه بهرهبرداری آنها قید شده است. در حال حاضر از میان این شرکتها، سالکو با ظرفیت تولید حدودا ۱۶۰ هزار تن، ایرالکو با تولید با ظرفیت کامل، المهدی و هرمزال با توجه به مشکلاتی که قبلا داشتند و مجدد به مدار تولید بازگشتند در حال تولید با ظرفیت نزدیک به ۱۱۰ هزار تن شمش آلومینیوم بوده و آلومینای ایران نیز با ظرفیت تولید اسمی ۴۵ هزار تنی هماکنون توانسته به تولید ۳۰ هزار تن از این ظرفیت برسد که این میزان تولید در مجموع، جوابگوی نیاز تولیدکنندگان داخلی است.
وی ادامه داد: میزان مصرف شمش آلومینیوم در داخل کشور بر اساس آمارهایی که از میزان خرید، واردات و صادرات به دست آمده، تقریبا ۳۵۰ هزار تن در سال است که این عدد فعلا افزایش نخواهد یافت. بنابراین میزان تولید آلومینیوم در کشور از میزان مصرف آن بیشتر است. البته این موضوع باید ذکر شود که با توجه به محدودیتهایی که در تامین مواد اولیه صنایع بالادستی مانند بوکسیت و آلومینا داریم، لازم است که بخشی از شمشهای تولید شده در کشور به روش تهاتر صادر شود تا بتوانیم آلومینا، کریولیت و سایر افزودنیهای لازم را تامین کنیم.
فقر سرمایهگذاری برای تولید ورقهای Can Stock
رضایی در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه ورقهای آلومینیومی گرید Can Stock چه ویژگیهای منحصربهفردی دارد و آیا سرمایهگذاری در زمینه تولید این نوع ورقها در کشور انجام شده است یا خیر، بیان کرد: بخش عمدهای از این محصول برای تولید قوطیهای نوشیدنیها استفاده میشود که با توجه به مسائل بهداشتی و زیستمحیطی که باید در این زمینه رعایت شود و همچنین ضرورت حفظ خواص محتویات داخل قوطیها، اقبال بسیار مطلوبی را در سراسر دنیا در پی داشته است و استفاده از این نوع ورق و قوطیهای آلومینیومی در حال گسترش و ترویج است.
وی اضافه کرد: با توجه به تکنولوژی خاصی که تولید ورقهای Can Stock دارد و قابلیت پذیرش سرمایهگذاری عظیمی را دارا هستند، تاکنون در داخل کشور برای تولید این محصول سرمایهگذاریهای لازم و مقبول انجام نگرفته است که این التزام وجود دارد در هدایت سرمایهها به سمت صنایع مورد نیاز مصرفکنندگان در داخل کشور، توجه ویژهای شود. در حال حاضر، واحدهایی که برای تولید قوطی از ورق آلومینیومی گرید Can Stock در کشور راهاندازی شدهاند، متاسفانه مستلزم واردات این نوع ورقها هستند که میتوان به شرکتهایی ازجمله شرکت تالک ایرانیان اشاره کرد که به این علت که در زمینه تولید ورق آلومینیومی گرید Can Stock سرمایهگذاری لازم و کافی انجام نشده است، این نوع ورقها را از کشورهایی مانند ژاپن، چین و همچنین کشورهای حوزه خلیج فارس وارد خطوط تولید خود میکند.