کسری اندک عرضه کربنات لیتیم در نیمه دوم سال ۲۰۲۲، باقی خواهد ماند و اختلاف بین عرضه و تقاضا با نزدیک شدن به پایان سال جاری به تدریج افزایش خواهد یافت. در فصل چهارم سال ۲۰۲۲، ممکن است قیمت کربنات لیتیوم در بازار فیزیکی افزایش بیشتری پیدا کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «SMM» پیشبینی میشود که مجموع فروش جهانی وسایل نقلیه انرژی جدید ۱۰ میلیون دستگاه در سال ۲۰۲۲ باشد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۴ درصد افزایش خواهد داشت. انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۶ کل فروش این محصولات به حدود ۲۵ میلیون دستگاه برسد که نرخ رشد مرکب ۴ ساله آن، ۲۶درصد خواهد بود.
موسسه «SMM» پیشبینی میکند که فروش جهانی وسایل نقلیه انرژی جدید در سال ۲۰۲۲ به حدود ۱۰ میلیون دستگاه برسد که رشد ۵۴درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت خواهد کرد.
با توجه به سیاستهای حمایتی دولت چین، بهبود موقعیت و سرمایهگذاری شرکتهای تولید باتری و شرکتهای خودروسازی، همچنین استقبال روزافزون از وسایل نقلیه انرژی جدید توسط مصرفکنندگان، انتظار میرود که مجموع فروش جهانی وسایل نقلیه انرژی جدید تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۲۵ میلیون دستگاه برسد و نرخ رشد مرکب سالانه آن ۲۶ درصد را رقم بزند.
رشد سریع تقاضای جهانی باتری لیتیومی در بازار، به ویژه باتری برقی و باتری ذخیره انرژی
با توجه به توسعه فعلی بازار جهانی باتریهای لیتیومی، موسسه «SMM»پیشبینی میکند که از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶، تقاضای بازار جهانی باتریهای لیتیومی به ویژه باتریهای برقی و باتریهای ذخیره انرژی (مورد استفاده در نیروگاههای تجدیدپذیر)، رشد چشمگیری پیدا خواهد کرد.
پیشبینی میشود که نرخ رشد سالانه مرکب در بازار باتریهای برقی حدود ۳۷ درصد، بازار ذخیره انرژی ۴۹ درصد و بازار مصرف حدود ۱۶درصد از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶ خواهد بود. طبق برآوردها، در سال ۲۰۲۲ عرضه جهانی منابع لیتیوم ۴۳ درصد افزایش پیدا خواهد کرد، این عنصر عمدتا توسط دریاچههای آب نمک و اسپودومن تامین میشود. بیشتر این افزایشها از توسعه پروژههای موجود حاصل میشود و حجم عرضه لیتیوم از سوی پروژههای جدید محدود است.
بر اساس توزیع منابع جهانی لیتیوم در سال ۲۰۲۱ که توسط «SMM»بررسی شد، ۴۰ درصد از منابع لیتیوم از استرالیا، ۲۴ درصد از چین، ۲۴ درصد از شیلی و ۶ درصد از آرژانتین تامین میشود.
طبق آمار «SMM» تا سال ۲۰۲۲، عرضه جهانی منابع لیتیوم حدود ۸۳۰ هزار تن معادل کربنات لیتیوم «LCE» خواهد بود و این میزان رشد ۴۳درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت خواهد کرد که عمدتا توسط دریاچههای اسپودومن و آب نمک تامین میشود. بیشتر این افزایشها از توسعه پروژههای موجود حاصل میشود و حجم عرضه لیتیوم از سوی پروژههای جدید محدود است.
پروژههای جهانی اسپودومن و توزیع آن در سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶
انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۶، مجموع تولید جهانی کنسانتره اسپودومن به بیش از ۱٫۱ میلیون تن LCE برسد که از این میزان تولید در استرالیا تا ۵۲درصد، کانادا ۱۳ درصد، کنگو ۱۰ درصد و چین ۴درصد خواهد بود.
پروژههای جهانی دریاچه آب نمک و توزیع آن در سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶
در خصوص دریاچههای آب نمک، مؤسسه «SMM» پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۲۶، مجموع تولید جهانی دریاچههای آب نمک به بیش از ۷۰۰هزار تن از «LCE» خواهد رسید که شیلی و آرژانتین دارای بیشترین سهم خواهند بود. انتظار میرود که دریاچه آب نمک چین ۲۱ درصد از کل تولید جهان را به خود اختصاص دهد و در رتبه سوم قرار گیرد.
نرخ رشد مرکب سالانه عرضه جهانی منابع لیتیوم از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ به ۳۱ درصد خواهد رسید. درصد خلوص عرضه منابع کاهش پیدا خواهد کرد و از منظر مواد اولیه، بخش بازیافت آماده رشد چشمگیر است.
موسسه «SMM» پیشبینی میکند که صنعت بازیافت ۶ درصد از منابع لیتیوم را در آینده به خود اختصاص دهد.
پیشبینی کوتاهمدت و بلندمدت: عدم تطابق بین عرضه و تقاضا همچنان در سال ۲۰۲۲ ادامه دارد، این در حالی است که سطوح قیمتی نیز در حال حاضر، به اوج خود رسیده است. در سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵، بیشتر تولید حاصل از فعالیت معادن جدید خارج از چین و پروژههای دریاچه آب نمک بر قیمتها تاثیر خواهد گذاشت. انتظار میرود که مازاد عرضه پیشبینی شده کربنات لیتیوم در سال ۲۰۲۵ و پس از آن با توسعه شدید بازار ذخیره انرژی اصلاح شود.
طبق پیشبینی «SMM»، در سال ۲۰۲۲ بهدلیل پیشرفت کند راهاندازی معادن لیتیوم و بازار قوی انرژیهای جدید، مواد اولیه مبتنی بر لیتیوم جهانی همچنان در شرایط کسری عرضه خواهند بود و انتظار میرود که قیمت کربنات لیتیوم گرید باتری به شدت افزایش پیدا کند.
از آنجایی که از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵، معادن جدید و پروژههای دریاچه آب نمک در خارج از چین با روند رو به رشد به تولید خواهند پرداخت، پیشبینی میشود که قیمت کربنات لیتیوم روند نزولی را تجربه کند.
به دلیل توسعه شدید بازار ذخیره انرژی، ممکن است افت قیمت کربنات لیتیوم تا سال ۲۰۲۵ متوقف شود و با کاهش رشد تولید، مجددا بهبود پیدا کند.
تحلیل تراز عرضه و تقاضای نمک لیتیوم در چین در سال ۲۰۲۲ و پیشبینی قیمت لیتیوم
کاهش انتشار کووید-۱۹ به افزایش قیمت پیشین لیتیوم پایان داده است، در حالی که قیمت نمک لیتیوم اخیرا اندکی افزایش یافته است. در ادامه روند قیمت چگونه خواهد بود؟
به گفته «SMM Price»، روند تسریع صعودی قیمت لیتیوم در نهایت از اواخر مارس سال ۲۰۲۲ متوقف شده است. از یک سو، بهدلیل تاثیر همهگیری، عملکرد بازرگانان کلید و اتصالات و شرکتهای تولید باتری به طور جدی تحت تاثیر قرار گرفت. در همین حین، رشد قیمت نیکل نیز تقاضا برای مواد کاتدی سهگانه را افزایش داد. علاوه بر این، افزایش موجودی انبار نیز یکی از دلایل اصلی توقف رشد قیمت نمک لیتیوم بود. پس از عجله برای تولید در پایان سال گذشته، تقاضا کاهش پیدا کرد و در نتیجه نرخ بهرهبرداری کارخانههای مواد و تقاضای نمک لیتیوم کاهش یافت. بر اساس آمار «SMM»، مجموع تولید کربنات لیتیوم چین ۳۱ هزار و ۷۳۴ تن در ماه ژوئن بوده است که افزایش ۴۰درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته و رشد ۹ درصدی نسبت به ماه گذشته را ثبت کرده است.
تولید کربنات لیتیوم چین در ماه ژوئن به ۳۱هزار و ۷۳۴ تن رسید که ۹ درصد نسبت به ماه گذشته و ۳۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت. راهاندازی ظرفیتهای جدید، تولید را در ماه ژوئن افزایش داد و بهدلیل افزایش قیمتهای لیتیوم، حجم بازیافت نیز افزایش چشمگیری پیدا کرد. با این وجود، برخی از شرکتها تحت تاثیر کمبود کنستانتره و تعمیرات اساسی خطوط تولید قرار گرفتند و سطح عرضه کلی آنها اندکی افزایش یافت.
در فصل دوم سال ۲۰۲۲، تقاضا برای کربنات لیتیوم ۳۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت که از این میان، بازار باتریهای برقی همچنان بزرگترین تقاضای ثبت شده بود و تقاضا از بخش «LFP» در فصل دوم سال جاری، نسبت به دورهش مشابه از سال گذشته ۱۱۲ درصد افزایش یافت. با این حال، بازار باتریهای الکترونیکی و دوچرخه برقی راکد باقی ماند.
کسری عرضه کربنات لیتیوم در ابتدای سال ۲۰۲۲، ناشی از کاهش واردات بود. پس از آن با بهبود تولید در استان «Qinghai» و همچنین افت تقاضا بهدلیل شیوع مجدد کووید-۱۹، بازار در فصل دوم سال ۲۰۲۲ با مازاد عرضه کوتاهمدت مواجه بود. انتظار میرود که در نیمه دوم سال ۲۰۲۲، بازار در بیشتر مواقع با کسری عرضه اندکی مواجه شود و این کسری عرضه با نزدیک شدن به پایان سال جاری تشدید خواهد شد.
در نیمه دوم سال ۲۰۲۲، بازار کربنات لیتیوم کسری عرضه اندکی را حفظ خواهد کرد و اختلاف بین عرضه و تقاضا به تدریج با نزدیک شدن به پایان سال جاری افزایش خواهد یافت. در فصل چهارم سال ۲۰۲۲، ممکن است قیمت در بازار فیزیکی کربنات لیتیوم افزایش بیشتری پیدا کند.
در فصل دوم سال ۲۰۲۲، تقاضای هیدروکسید لیتیوم ۳۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش پیدا کرد و تقاضای بخش باتری کاتد سهگانه ۶۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت. در همین حین، با رونق جهانی مصرف باتریهای پرنیکل و همچنین توسعه سریع باتریهای «LFP» بهدلیل مزیت قیمتی، روند انجام معاملات تسریع شده است.
بهدلیل افت عرضه و رشد تقاضا، بازار هیدروکسید لیتیوم از فصل چهارم سال ۲۰۲۱ تا فصل نخست سال ۲۰۲۲ با کسری عرضه شدید مواجه بود. پس از آن بازار در فصل دوم سال ۲۰۲۲ با افزایش عرضه و کاهش تقاضا در کوتاهمدت با مازاد عرضه مواجه شد. اما انتظار میرود که پس از افزایش تقاضا در نیمه دوم سال جاری، تراز بازار معکوس شود.
پیشبینی میشود که تقاضای داخلی و خارجی چین در فصل چهارم به سرعت رشد کند؛ زیرا بازرگانان مشتاق دستیابی به اهداف سالانه خود هستند و انتظار میرود که کسری عرضه افزایش بیشتری پیدا کند.
موسسه «SMM» انتظار دارد که قیمت هیدروکسید لیتیوم در فصل چهارم سال ۲۰۲۲ افزایش بیشتری پیدا کند.