موسسه «SMM» معتقد است که ارائه نظرات بدون در نظر گرفتن بعد زمانی و صحبت در مورد محدوده قیمت با نبود عرضه و تقاضا امری مغرضانه است. بنابراین این موسسه به تفصیل در مورد عرضه و تقاضای بازار از ابعاد مختلف زمانی و چشمانداز بازار بر همین اساس خواهد پرداخت.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه« SMM»، کنفرانس جهانی باتری « EV» و « ES» چندی پیش در شهر یبین، استان سیچوان چین آغاز شد و صحبت از لیتیوم، داغترین مبحث مطرح شده در این کنفرانس بود که توانست توجهات زیادی را به خود جلب کند. حتی پس از این کنفرانس نیز بحثها در مورد پویایی قیمت لیتیوم همچنان به صورت فشرده ادامه یافت. برخی بر این باور هستند که تامین لیتیوم سخت نیست؛ چرا که لیتیوم در همهجا وجود دارد. وجود منابع قطعی و مناسب برای استخراج لیتیوم میتواند حاکی از رشد تقاضا در زمینه باتریهای لیتیومی در آیندهای نزدیک باشد. اکنون با ادامه روند کاهشی استفاده از باتریهای لیتیومی، دیگر کمبود عرضه لیتیومی وجود نخواهد داشت. برخی دیگر استدلال میکنند که اگرچه هیچ کمبود لیتیومی در این کره خاکی وجود ندارد اما کمبود سنگ معدن لیتیومی وجود دارد که پیشنیاز تولید نمکهای لیتیوم با خلوص بالا برای ساخت باتریهای لیتیومی هستند. بر همین اساس، قیمت لیتیوم به طور پیوسته در نیمه دوم سال به بالاترین حد خود یعنی حدود ۶۰۰ هزار یوان بر تن خواهد رسید.
طبق آخرین اطلاعات منتشر شده توسط سازمان زمینشناسی آمریکا «USGS»، ذخایر جهانی لیتیوم در سال ۲۰۲۱ به ۲۲ میلیون تن از نظر محتوای فلز (معادل حدود ۱۲۰ میلیون تن کربنات کلسیم معادل «LCE») رسیده است. این رقم، عدد بیشتری از میزان ذخایر قطعی کنونی قابل استخراج را بیان میکند که انتظار میرود با پیشرفت روند اکتشافات، این رقم افزایش یابد. از سوی دیگر، مصرف لیتیوم فعلی حدود ۸۶۰ هزار تن کربنات کلسیم معادل «LCE» برای سال ۲۰۲۲ است. علاوهبراین، با نزدیک شدن به دوران کاهش استفاده از باتریهای لیتیومی، انتظار میرود که در پنج سال آینده، نسبت عرضه لیتیوم از مواد بازیافتی به حدود ۶ درصد افزایش یابد و این نسبت در آینده نیز بیشتر خواهد شد. بنابراین این کاهش مصرف لیتیوم خود تضمینی برای تامین بلندمدت منابع لیتیوم خواهد بود. علاوه بر منابع متعارف استخراج لیتیوم، مفهوم استخراج لیتیوم از آب دریا نیز به عنوان مبحثی، در پشت پرده قیمت بالای لیتیوم دوباره مطرح خواهد شد. در واقع، چنین سناریوهایی در سال ۲۰۰۳ در مقالات مربوطه نیز مطرح شده است و حتی بسیاری از کشورها در حال حاضر مشغول تحقیق در مورد استخراج لیتیوم از آب دریا هستند.
بنابراین، کمبود لیتیوم از نظر وجود و وفور منابع وجود نخواهد داشت و با استقرار تدریجی سیستم بازیافت باتری لیتیومی، کمبود عرضه در دراز مدت جبران میشود. در حال حاضر، وجود مشکل کاهش عرضه از طرف منابع، بیشتر به دلیل عدم تطابق بین اصول آزادسازی و استخراج آنها و نرخ رشد تقاضای باتری لیتیوم در صنایع پاییندست است. بنابراین در کوتاهمدت، با رشد متناقض در بخش معدن و تقاضای مرتبط با آن، شکاف عرضه مشخصی بهوجود میآید که منجر به افزایش کوتاهمدت در قیمت لیتیوم میشود.
با این تفاسیر میتوان اکتشاف منابع لیتیوم در آینده و نرخ رشد تقاضا در صنعت باتری لیتیومی را بررسی کرد. طبق محاسبات موسسه «SMM » ، در بلندمدت و پس از ورود به سال ۲۰۲۳، با انتشار نتایج هزینههای دریاچه آب نمک و آزمایش سیستم اسپودومن، نرخ رشد عرضه منابع لیتیوم ممکن است از نرخ رشد تقاضا فراتر رود و شکاف عرضه اولیه را برطرف کند. در عین حال، پس از ورود به سال ۲۰۲۳، صنعت لیتیوم ممکن است یک دوره سه ساله مازاد عرضه را در کنار تکمیل این سیستم عرضه، به وسیله بازیافت باتریهای لیتیومی تجربه کند. در آن زمان با اصلاح تراز عرضه و تقاضا میتوان قیمت لیتیوم را به تدریج به حالت نرمال و معقول رساند.
در یک دوره کوتاهمدت در سال ۲۰۲۲، با وجود افزایش عرضه نزدیک به ۲۵۰ هزار تنی کربنات کلسیم معادل «LCE» و به دلایلی چون راهاندازی مجدد معادن، گسترش پروژههای موجود و آغاز به فعالیت تعداد کمی از پروژههای جدید، تا حدودی وضعیت عرضه را بهبود بخشیده است اما باید خاطر نشان کرد که همچنان کمبود عرضه وجود دارد. پیشبینی میشود که کاهش عرضه جهانی در سال ۲۰۲۲ حدود ۴ درصد باشد اما مقدار مطلق آن ممکن است عددی بین ۲۰ هزار تا ۳۰ هزار تن کربنات کلسیم معادل «LCE» باشد. حال اگر در بازار چین در ذوب سنگین لیتیوم و مصرف باتری لیتیوم تمرکز شود، کسری عرضه ملموسی در انتهای سال ۲۰۲۱، در اوایل سال ۲۰۲۲ نیز مشاهده میشود. در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، به دلیل تاثیر همهگیری کرونا و ظهور افت فصلی در بازار باتریهای شارژی و لوازم الکترونیکی، بازار یک مازاد عرضه محدود را تجربه کرد. همچنین واردات در مقادیر زیاد نیز مازاد عرضه لیتیوم کربنات را به سطح بسیار بالایی در ماه ژوئن رساند.
پس از تحقق رشد عرضه نمک لیتیوم و تولید چین و دیگر کشورهای جهان، احتمالا تراز عرضه و تقاضا در سه ماهه سوم سال به حالت نرمال و متعادل باز خواهد گشت. در نهایت بازار به تدریج شاهد کسری عرضه مجدد در سه ماهه چهارم سال خواهد بود زیرا بازیگران مهم بازار در پایان سال هنگامی که قصد دارند فروش خود را افزایش دهند، با تقاضای زیادی مواجه خواهند شد و این در حالی است که قیمت نمک لیتیوم نیز در این برهه افزایش خواهد یافت.