صنایع نفت و گاز با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید جانی دوباره گرفته است و این فضای پرشور در کنفرانس سالانه این صنعت در شهر هیوستون ایالت تگزاس به وضوح حس میشد. با این حال، یک نکته مهم از نگاه فعالان این حوزه پنهان مانده و آن هم هدف اصلی ترامپ یعنی تامین ارزان انرژی است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، کریس رایت، وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا با شروع سخرانی خود در کنفرانس مذکور، انرژی مثبتی بر فضای کنفرانس حاکم کرد و وعده داد: تامین انرژی ارزان (سوختهای فسیلی) را در اولویت کار خود قرار میدهیم و سیاستهای اقلیمی که موجب افزایش تورم میشوند را کنار خواهیم گذاشت.
وی با بیان اینکه دولت ترامپ سیاستهای اقلیمی افراطی و غیرمنطقی دولت بایدن را کنار خواهد گذاشت، اظهار داشت: نیازی به محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای نیست و بیشک سیاستهایی از این دست بیهوده است.
وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا با این اظهارات از سیاستهای پرهزینهای که دولتهای متمایل به چپ در کشورهای ثروتمند در زمینه انرژی و اقلیم اتخاذ کردهاند، انتقاد کرد و آنها را عامل محدود شدن دسترسی میلیاردها نفر در کشورهای در حال توسعه به انرژی ارزانقیمت دانست.
با وجود اینکه دونالد ترامپ شخصا در کنفرانس حاضر نبود اما فضای رویداد کاملا تحت تاثیر وی قرار داشت. حاضران در این کنفرانس دائما شعارهایی در حمایت از سیاستهای ترامپ سر داده و در سخنرانیهای خود از سرمایهگذاریهای چند میلیارد دلاری در ایالات متحده آمریکا خبر میدادند.
داگ برگام، وزیر کشور آمریکا در سخنرانی خود با تاکید بر سیاست «حفاری هرچه بیشتر» ترامپ، وعده داد که دسترسی به اراضی عمومی برای حفاریهای نفت و گاز را تسهیل خواهد کرد؛ البته ناگفته نماند که آمریکا حتی در دوران ریاستجمهوری بایدن نیز بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز جهان به حساب میآمد.
براساس پیشبینیهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تولید نفت خام این کشور در سال ۲۰۲۵ به رکورد جدید ۱۳.۶۱ میلیون بشکه در روز خواهد رسید و در سال ۲۰۲۶، به ۱۳.۷۶ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. با این حال، مشکل اصلی اینجاست که ترامپ میخواهد تولید را افزایش دهد تا انرژی ارزانتر شود و این سیاست، افزایش سرمایهگذاریهای جدید در صنعت نفت و گاز را غیرمنطقی میکند.
مدیرعامل شرکت «OXY Energy Services» هشدار داد که اگر قیمت نفت به کمتر از ۶۰ دلار در هر بشکه برسد، شرکتهای حفاری کوچک احتمالا مجبور به کاهش فعالیتهای خود خواهند شد. همچنین، بررسی بانک فدرال رزرو دالاس در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که بسته به موقعیت، صرف اقتصادی حفاری یک چاه جدید به نفتی با قیمت بین ۵۹ تا ۷۰ دلار در هر بشکه نیاز دارد. در نمودار یک، قیمت مورد نیاز نفت برای صرف اقتصادی حفاری در مناطق مختلف نشان داده شده است. شایان ذکر است که در حال حاضر، شاخص قیمت نفت آمریکا در محدوده ۶۸ دلار به ازای هر بشکه قرار دارد.
نمودار یک. هزینه مورد نیاز نفت برای صرف اقتصادی حفاری یک چاه جدید
رویارویی با واقعیت
شرایط فعلی برای حامیان گذار انرژی چندان تازگی ندارد زیرا آنها قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ نیز با چالشهای این صنعت روبهرو شده بودند. جهش قیمت انرژی پس از جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲ و تورم ناشی از دوران پساکرونا، باعث شد شرکتها و دولتها از اهداف اقلیمی خود عقبنشینی کنند و به جای سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر، بر منابع ارزانتر و پایدارتر متمرکز شوند.
در حال حاضر مدیران شرکتهای فعال در حوزه سوختهای فسیلی و انرژیهای تجدیدپذیر معتقدند که به جای گذار انرژی باید بر افزایش ظرفیت تولید تمرکز کرد؛ چراکه رشد جمعیت و بهبود سطح زندگی، به معنای افزایش نیاز به تمامی منابع انرژی خواهد بود. به همین دلیل در کنفرانس مذکور، گاز طبیعی مایع (LNG) بیشترین توجه را به خود جلب کرد.
جهش تولید (LNG) در آمریکا، کاملا در راستای سیاست تسلط بر انرژی ترامپ است. این روند، ضمن جذب سرمایهگذاری داخلی به کشورهای دیگر امکان میدهد میزان خرید سوخت از آمریکا را افزایش دهند که در نهایت میتواند یکی از دغدغههای اصلی وی یعنی کسری تجاری را مرتفع کند. لازم به ذکر است که عرضه فراوان انرژی، موجب رقابت بیشتر و افت قیمتها میشود؛ اتفاقی که به نفع ترامپ است اما لزوما سودی برای تولیدکنندگان آمریکایی ندارد.
ناگفته نماند که مسائل و چالشهای بزرگتری در این کنفرانس مطرح شدند که مشکلات اساسی این صنعت را بیش از پیش نمایان میکنند. به طور مثال، شرکتکنندگانی که درباره آینده انرژی چین سخنرانی کردند، توافق داشتند که تقاضای نفت این کشور که طی ۲۰ سال گذشته نقشی اساسی در افزایش مصرف جهانی انرژی داشته است، احتمالا تا سال ۲۰۲۷ به نقطه اوج خود برسد و پس از آن روندی کاهشی پیدا کند. افزایش فروش خودروهای برقی و تغییر الگوی فعالیتهای اقتصادی این کشور به سمت صنایعی با مصرف انرژی پایینتر، از جمله دلایل این پیشبینی است.
در همین حال، مدیران شرکتهای بزرگ نفتی از جمله «ConocoPhillips» و «Occidental» معتقدند که تولید نفت شیل آمریکا تا پایان دهه جاری به سقف خود خواهد رسید. این منبع عظیم نفتی که بیش از یک دهه پیش صنعت انرژی را دگرگون کرد، آمریکا را به جایگاه بزرگترین تولیدکننده نفت جهان رسانده است.
هر چند آینده صنعت نفت با خوشبینیهایی همراه است اما چالشهای موجود این خوشبینیها را تحت تاثیر قرار دادهاند. از جمله این چالشها، تغییرات غیرمنتظره در سیاستهای تجاری ترامپ است که بیثباتی بازارها را تشدید کرده؛ قیمت نفت را تحت فشار گذاشته و سرمایهگذاریهای جدید را با عدم اطمینان مواجه کرده است.
مایک ویرث، مدیرعامل شرکت شورون عنوان کرد: اتخاذ تصمیمات متغیر و آزمون و خطا رویکرد مناسبی نیست؛ چراکه صنعت انرژی به یک چارچوب منسجم و پایدار نیاز دارد.
نکتهای که باید به آن توجه داشت، این است که نوآوریهای فناورانه علیالخصوص در حوزه هوش مصنوعی میتوانند مسیرهای تازهای برای تولید نفت و گاز آمریکا ایجاد کنند اما این امر تنها در صورتی ممکن است که قیمت انرژی به اندازهای بالا باشد و برای سرمایهگذاران جذابیت ایجاد کند.
در پایان باید اشاره کرد که هرچند فضای سیاسی هفتههای اخیر به نفع صنعت انرژی بوده است اما مدیران فعال در این حوزه نباید از تناقضهای موجود در سیاستهای کلیدی دولت ترامپ غافل بمانند. در نمودار شماره ۲، تولید نفت خام آمریکا در بازه زمانی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۴ نمایش داده شده است.
نمودار ۲. تولید نفت خام آمریکا
انتهای پیام//